Sanning och konsekvens

30 Maj

Den här filmen skulle ha visats för ca 10 år sedan. Med tanke på vilka konsekvenser det fått när journalister avslöjat den ena skandalen efter den andra såsom fallet Thomas Quick och nu senast fallet Kevin där målet varit ett annat än rättvisa, kan man spekulera i om vi haft en bättre rättssäkerhet för djurägare nu om den hade visats då. Det är troligt. Sverige försöker framstå som världsbäst på allting. Så upprätthålls den politiskt korrekta mediebilden av ”världens bästa djurskydd” som resulterat i världens lägsta självförsörjning av livsmedel, plågade och ruinerade djurägare, rika uppstallare och döda djur. Så var det order från ”högre ort” eller helt enkelt LRF? Se även tidigare artikel.

Sanning är något som det är ont om i det svenska djurskyddet som framgår av filmen. Anmälarna ljuger för uppmärksamhet, djurskyddsinspektörer ljuger för makt, omhändertagare ljuger för pengar. Dessvärre ljuger också rättsväsendet och dömer utifrån såväl obefintlig kunskap som obefintligt lagstöd. Konsekvenserna får djur och djurägare ta. Hans Röös fjällkor gör ett stort landskapsvårdande arbete. Det skulle man kunna tro uppskattas av samhället.
Adam Bergner, handläggare på länsstyrelsens (sic!) naturvårdsenhet, vill gärna slå ett slag för naturbetesmarker med tanke på den annalkande biologiska mångfaldens dag. Dessa marker med en mångfald av växter och djur är idag hotade.
– Sådana här naturbetesmarker är på tillbakagång på grund av att småjordbruken försvinner och antalet betesdjur minskar. Idag återstår bara en tiondel av de naturbetesmarker som fanns för 100 år sedan.
 Men icke sa Nicke. (Nicke Nordmark var för övrigt den som stoppade filmen från att visas).  Hans Röös drabbades hårt ekonomiskt trots välmående djur. Förutom en saftig räkning på 41.766 kr från LRF för nio dagars daglig tillsyn av Maskinringen dömdes han 2005 ”för ringa brottslighet” för att inte ha haft ”kalvgömmor” och för att korna inte stallats in när dygnsmedeltemperaturen sjönk under +10 grader! 
 
Absurditeterna bara fortsatte: Dagsböterna på 22.400 kr baserades inte på hans inkomst utan på taxeringsvärdet på fastigheten, vad är det för jävla skämt, till exempel. P.g.a. ”omhändertagandet” tvingades han sälja korna och förlorade därmed EU-stöden och hans inkomst blev bara 7.000 kr (för hela året alltså), vilket ”dagsböterna” borde ha baserats på.
 
Sedan dess har omhändertagandeindustrin utvecklats betydligt och nu lär knappast någon tillåtas sälja sina egna djur efter ett omhändertagande. Hans  Röös lyckades t.o.m. upprätta ett skriftligt avtal, med miljöskyddsnämnden, om att själv få sköta djuren under ”omhändertagandet” tills länsstyrelsen avgjort djurskyddsinspektörens begäran om djurförbud. Men det avtalet bröts alltså av LRF. Den ”omhändertagandeindustri”, som förövrigt i rask takt sågar av den gren den själv sitter på, är landets mest lönsamma djurhållning. Lika lönsamt och politiskt korrekt som att ta hand om barn och flyktingar.
 
Liksom alla som försöker få upp ögonen på beslutsfattare och allmänhet kontaktas även Hans Röös av förtvivlade djurägare och bönder. Han berättar:
”En person från Ångermanland ringde mig för flera år sedan och bad om råd i ett ligghallsärende. Han hade med mycken möda baxat sig fram, med sina 40 mjölkkor genom åren, ständigt påpassad av djurskyddet, men hittills klarat sig, vilket dock gått hårt åt hans ekonomi. Det var han och hans bror som ägde fastigheten och skötte djuren, men hans bror var av mindre motståndskraftigt virke och tog till bössan och sköt sig för pannan.
 
Den överlevande brodern kontaktade mig sedan än en gång för några år sedan angående en kompis  som hade problem med djurskyddet och som jag engagerade mig en hel del i. Var bl.a. på hans rättegång i Sundsvall. Ombyggnad av ladugården utlöste det ärendet, p.g.a. att han under byggtiden hjälpte sig fram med provisoriska lösningar, där inte alla mått stämde med regelboken.
 
Han fick förstås djurförbud, men drev då verksamheten vidare med bulvan, mjölkade själv korna kl. 6 på morgonen” då är det knappast är någon risk att det är några inspektörer i farten! Den som mjölkade på kvällen var av mindre motståndskraftigt virke och sköt sig med en slaktpistol.”
 
Konsekvenserna är som synes ofta irreversibla för både djur, bönder och landskap. Men man saknar som sagt inte kon förrän båset är tomt. Att korna i fortsättningen står utomlands hjälper oss föga och självförsörjning, vad är det?
 
Hans Röös konstaterar:
”Sedan Djurskyddslagen 1988:534 infördes har det trots allt ibland förekommit inslag i media om att det utvecklats en del avarter inom djurskyddstillsynen, och att där råder brist på rättssäkerhet för djurägare. Men den typen av inslag har haft svårt att finna medieutrymme, som den här filmen, till exempel. Inslag som däremot förskönar bilden av ”världens bästa djurskydd” har det funnits gott om i media.
Min erfarenhet från samtal med politiker och myndighetspersoner, som har makt att rätta till sådana missförhållanden, är att kunskapen, om hur rättssäkerheten för djurägare gröpts ur, är större än man, p.g.a. den tystnad som råder från det hållet, kan tro. Kan tystnaden från politiskt håll bero på att ingen vågar beröra problemet av rädsla för att anklagas för att vilja försämra ”världens bästa djurskydd”? Eller vad beror det på att ingen politiker öppet tycks vilja erkänna att här finns problem, inte minst då rättssäkerhetsproblem för djurägarna?
 
De mest remarkabla fallen tycks drabba människor som på något sätt sticker ut från mängden och som saknar inflytelserika kontakter. Sådana som, till exempel, småbrukaren och rävfarmaren Birger Aldebert i Vimmerby som redan 1997 fick sina rävar omhändertagna och belades med djurförbud. Inte för att han misskötte sina rävar utan för att han gick klädd i, till arbetskläder återanvända, rutiga gabardinbyxor, smutsig skjorta, hade skäggstubb och för att det var svank på husets takås.
 
För något år sedan var det en djurskyddskontrollant i Skåne som i en tidningsintervju uttalade att man inte behövde titta på djuren när man kom till en gård. Saken var avgjord redan när man såg i vilket skick husen befann sig. 
 
I dag uppmanas folk att starta företag även om de fyllt 70 och jobba åtminstone till 75. Birger hade redan ett företag, men tvingades sluta vid 68. En kränkande sorti och oförskyllt stämplad som djurplågare. Hästmannen, kokvinnorna, Goth-Bertil, m.fl. kan väl just hänföras till Birger Aldeberts kategori. Byråkratin, politiken och makten känner sig uppenbarligen hotade av sådana normbrytare.
 
Exemplen på djurägare som drabbats orimligt hårt för bagatellartade förseelser, förseelser som inte ens haft med djurs välbefinnande att göra, men ändå kategoriserats som djurskyddsproblem, kan göras oändligt lång och ökar i antal dag för dag. Om ingenting görs för att rätta till bristen på sunt förnuft, bristen på rättssäkerhet och bristen på mänskliga rättigheter, brister som i dag  florerar vid tillämpningen av djurskyddslagen, så lär avvecklingen av djurhållningen, inte minst den landskapsvårdande, gå ännu fortare än vad den gör i dag.”

Ladda ner och läs hela boken HÄR! Den tar upp flera avskräckande djurärenden tillika fallen i filmen.

4 svar to “Sanning och konsekvens”

  1. Floa Smith 31 maj, 2017 den 11:52 #

    https://mitti.se/nyheter/djurpolisen-hotas-nedlaggning/

    Hvad om de kunne forvise en Dommerkendelse, når de bryder i mod alle´s EU regler
    At man tror de få opfordrer til at gå ind i hjem uden den retslige håndhævning i jeres Lov
    Endda hævde at deres regel er tage ud fra en till skrevet lov i politiet §§20 som slet ikke handler om dyr ! Ups
    Det skal blive så spænende at se dem vride sig i stolen , Når rette gangen om JK liv og disse fine dyr de stjal ude Underlag .

    • forystablogg 1 juni, 2017 den 05:57 #

      Nu kommer all djurhantering att övertas av länsstyrelsen. De gör inspektion. Fattar beslut om omhändertagande. Tar djuren med sig. Bestämmer vem som skall få dem.

  2. Solveig 30 maj, 2017 den 09:37 #

    Jag har ett svar i mail form från ”Nicke-icke”, tror det är från 2009.
    Är du intresserad Astrid?
    Peter Gerdehag fick det redan 2011, han hade ju lite tankar om ”Staten som outlaw”, kanske måste höra med honom först.

  3. Sten-Arne Persson 30 maj, 2017 den 09:02 #

    Stor eloge åt de välutbildade tjänstemännen från Länsstyrelsens lantbruksavdelning som sa som det var att dessa mycket välskötta fjällkor levde i en drömtillvaro, som den ena av dem husdjursagronomen Leif Carlsson uttryckte det under ed som vittne på rättegången i förvaltningsrätten i Mariestad. Jag var med på rättegången och hade fått dit en TV-kamera från SVT.
    Delegationen från länsstyrelsen hade i stort sett inga frågor under hela rättegången. De agerade ungefär som man själv gjorde på första skoldagen i sitt liv. Fem klockrena vittnesmål till fördel för Hans Röös djurskötsel av kvalificerade vittnen mot noll vittnen från länsstyrelsens förskrämda delegation. Trots denna manifestation av kunniga vittnen dömde rätten till länsstyrelsens fördel. Tala om felväsende som någon jag känner väl brukar säga med all rätt.

    Tänk vad närvaron av en TV-kamera kan uträtta. Det borde inte gå att förlora en sådan rättegång i synnerhet som Djurägaren i detta fall kunde mer om djurskötsel än de allra flesta av gänget i rättsalen. Han var före detta en utmärkt krönikör i Tidningen Land.

    Men den karriären tog ett hastigt slut eftersom LRF-toppen inte skitar ner sig i ett djurskyddsärende. I LRF-toppen härskar Bror och Syster Duktig. Där ägnar man sig bara år politiskt korrekta verksamheter som t.ex. att inrätta en jämställdhetsakademi som för närvarande består av 19 välbetalda ledamöter varav tolv av dem är kvinnor men jag antar att målet är 100 procent kvinnor av trenden att döma.

    Bra jobbat Astrid, Du är ingen dålig kvinna, vi behöver fler av din kaliber annars går Sverige under. Nu måste alla hjälpa till så att vårt utarmade jordbruk överlever. Sverige ligger i botten när det gäller lönsamhet enligt EU:s jordbruksstatistik trots att vi betalar mest till EU per invånare. Det är en skandal i sig. Sprid kännedom om Astrids blogg så att folket vaknar innan kylskåpet är tomt. Har vi ingen mat så behöver vi inget försvar.

Lämna en kommentar