Enkla jobb

7 Okt

I Sverige har vi en vurm för att ta hand om allt och alla om så föremålet för vår omsorg skall dö på kuppen. Omhändertagandeindustrin skall hållas igång till varje pris. Det gäller djur, barn, asylsökanden och tiggare. Det finns naturligtvis andra grupper med behov av omsorg men de genererar inte pengar för enskilda ”välgörare”.

Problemen hopar sig med migrantströmmen som i avsaknad av utbildning sökt sig till det land på jorden där minst behov finns för deras tjänster. I Sverige står hjälparna på rad men mest av allt tjänar de själva. Redan för elva år sedan skulle LRF ordna 4000 nya jobb på landet till invandrare. Jag misstänker att det gick sådär och att miljonerna hamnade hos någon projektledare.

lrf-projektI år var det dags igen. Det förra klena resultatet ansågs nog vara tillräckligt gömt och glömt för att nya pengar skulle kunna genereras på en repris. LRF fick 3 miljoner för ”en förstudie för att undersöka intresset bland medlemmarna när det gäller att erbjuda boende- och praktikmöjligheter på den egna gården”. Det fanns kritiska röster. När jag gjorde efterforskningar om resultatet visade det sig snällt sagt vara tunt. Den som beviljade de pengarna måste ha mycket dimmiga begrepp om hur ett modernt lantbruk sköts. ”Landsbygdsbor har en tradition av att hjälpa och ställa upp. Därför var det självklart för LRF att svara ja när regeringen frågade om man var beredd att arbeta med flyktingfrågan”, säger Helena Jonsson.  Jag har känslan att vi inte ens kan hjälpa oss själva när posten inte längre kommer fram och bredbandet klipps, än mindre betala folk utan utbildning för att göra arbeten för hand som redan utförs av maskiner. Förstudien skulle vara klar i mars. När jag efterfrågade den så hade det mesta gått till projektlöner. Något resultat väntades inte förrän i slutet av året.

Livsmedelsindustrin fick en miljon för att skapa ”snabbspår” för invandrade slakteriarbetare.

noll-av-hundraOoups… det gick visst inte så bra det heller. ”Vi har konkreta fall där en person skickades ut till grisslakteri och vände i dörren”, säger Marie Söderqvist VD på Livsmedelsföretagen och skyller på arbetsförmedlingen. Ja, det tänkte vi inte på…

Det ultimat enkla jobbet frodas emellertid redan i Sverige och sysselsätter tusentals migranter. Det kräver inga förkunskaper eller språkfärdigheter. Vem som helst oavsett ålder eller handikapp kan utföra det. Man behöver inte redovisa några inkomster för skatt eller moms, inget krav finns på kassaregister, deklaration eller arbetsgivaravgifter. Ännu bättre är att företagandet inte behöver betala sina egna kostnader för sophämtning, avlopp etc.

mangdubblatsDessvärre kan man aldrig vara säker på var pengarna hamnar i slutändan. Många ser här sin chans att tjäna stora pengar. Uppdrag granskning och polisens egna spaning visar på att de stora beloppen hamnar hos någon välbeställd och skrupelfri. De zigenska tiggarna från Rumänien och Bulgarien utnyttjas hänsynslöst av män som ofta är släkt eller grannar.

skarmklipp-2016-10-06-10-55-03En boss ”äger” de bästa centrala tiggarplatserna där han placerar ”sina” tiggare. De får lämna ifrån sig pass, pengar och annat som folk skänker. Handikappade får mest. Även minderåriga används. Många sover i bilar.

skarmklipp-2016-10-06-11-05-57Blinde Mitko Lliev lurades till Sverige men återkom lika fattig som han åkte. Hans gode vän Toni, som hade lever- och synskador från träsprit, var också en i bossens stall. De tiggde tolv timmar varje dag.

skarmklipp-2016-10-06-11-07-42Toni avled dagen innan intervjun i hembyn gjordes. Tiggarna och deras familjer hotas med våld om de avslöjar något om bossarna. Det är de här människorna som dina pengar i muggen binder vid gatan.

skarmklipp-2016-10-06-12-26-52Men det är här de slutligen hamnar.

5 svar till “Enkla jobb”

 1. sverigevän 8 oktober, 2016 den 09:42 #

  I princip har de sk enkla jobben datoriserats och därmed försvunnit. De som återstår är att röja sly och plocka skräp, städa våra grönområden etc
  Men tiggeriet måste upphöra vilket säkrast görs genom att undvika att spä på utsattheten!
  Våra lagar måste skärpas radikalt!

 2. Lerousse 7 oktober, 2016 den 08:19 #

  Det senaste är att ordna enkla jobb genom ”moderna beredskapsjobb”. Kan undra hur förutsättningarna ser ut för ”entreprenörerna” att kunna sko sig på sådana jobb?

  • Esmeralda 7 oktober, 2016 den 08:49 #

   Det är inte mycket du vet om arbetsmarknadspolitiska åtgärder som ställer en sådan fråga.

   • Lerousse 7 oktober, 2016 den 09:11 #

    Helt sant, jag har aldrig varit utsatt för något sådant som arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Men jag har läst om det i media och sett ett och annat granskande program. Och träffat människor som varit föremål för dylika åtgärder, Fas-åtgärder och liknande.

    • Esmeralda 7 oktober, 2016 den 10:53 #

     Jag citerar bloggerskan: ”än mindre betala folk utan utbildning för att göra arbeten för hand som redan utförs av maskiner.”

     Arbetsmarknadspolitiska åtgärder får inte konkurrera med näringslivet varför de ”enkla jobben” inte får inbringa någon vinst till den som arrangerar eller erbjuder sådan plats.

     I Sverige har vi förvärvsarbetande, arbetslösa och sysselsatta i åtgärder.

     Med i arbetslöshetsstatistiken räknas inte de som är sysselsatta i åtgärder därför ”de är sysselsatta” så de faktiska siffrorna över arbetslösheten i Sverige är betydligt högre än vad som redovisas.

     Som deltagare i åtgärder finns inga arbetsskadeförsäkringar som täcker vid eventuellt handikapp eller annan arbetsskada därför det finns inget arbetsgivarförhållande.

     Kommunerna sysselsätter oftast biståndssökande i åtgärder för att de ska kvalificera sig för ett arbetsvillkor som ger dem möjlighet att söka ersättning antingen från A-kassa eller Alfa-kassa. Därefter kan de istället för att försörja sig på bistånd från kommunerna försörja sig på inkomsten från arbetslöshetsförsäkring det vill säga.

     Deltagandet i åtgärder ger inga meriter att ansöka om anställning på så i själva verket är åtgärderna mer som konstgjord andning och håller gatorna rena från arbetslösa personer.

     Det handlar inte om ”Enkla jobb” utan enbart om sysselsättning på ett eller annat sätt ungefär som att sopa golvet och sopa skiten under mattan i stället för ta upp sopan i medföljande skyffel. Men hur det än är så blir det en knöl på mattan precis där sopan ligger!

     Kostnaderna för åtgärderna är enorma och ger inte på långa vägar en acceptabel avkastning i form av erhållen anställning.

     Detta är problem som infödda svenskar har kämpat med i årtionden utan att åtgärderna har medfört något gott resultat. Scenen är liksom den samma det är bara objekten som skiftar.

     Emellanåt byter de visserligen namn på åtgärderna för att hoppet hos arbetssökanden om att en dag få en tillsvidareanställning ska hållas uppe.

     Det finns flera baksidor på det myntet så få är medvetna om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: