Traditionella kläder

27 Sep

20160927_112029Vi som är födda och uppväxta i Dalarna vet vad traditionella kläder är. Ovan syns den vackra rättviksdräkten buren av min mamma och hennes syster. Varje by har sin egen dräkt.

zornDet är länge sedan dräkterna bars till vardags men vid midsommar plockas de fram och bärs med stolthet. Som nybliven körkortsägare fick jag vara chaufför till folkparkerna åt vänner och bekanta på midsommaraftonen och på midsommardagen åkte min mamma och jag uppklädda i dräkter till någon hembygdsgård och dansade gammeldans. Någon särskild religiös betydelse vet jag inte om dräkterna har, men i Orsa bar vi dem vid konfirmationen. Jag fick låna en orsadräkt av prästen. Orsa- och moradräkten (ovan) har svarta, stickade kjolar som är både tunga och varma, så de är inte så bekväma och praktiska att bära en varm sommardag.

I somras besökte jag Malmö en av de varmaste dagarna. Från bussen såg jag en (somalisk?) kvinna klädd i ett svart tygsjok som gick från fötterna och upp. Hela huvudet utom övre delen av ansiktet täcktes också och på händerna bar hon svarta vantar. Det såg inte bekvämt ut. Och det var det väl inte heller för bredvid gick den svartsjuke (?) maken lös och ledig i kortbyxor och T-shirt. Vid sidan trippade en likaledes shortsklädd liten gosse. (Vad bibringas han för uppfattning om kvinnor?)

kladerJag undrar om kvinnan klädde sig som hon gjorde för att slippa få stryk av sin man? Stryk av en främmande man fick en flicka i Hedemora häromdagen för att hon inte bar ”traditionella kläder”.

hedemoradraktAtt det knappast handlade om hedemoradräkten fick den luttrade läsaren gissa sig till. Den är för övrigt väldigt vacker med röd vardagsschal och vit högtidsschal.

walaaDet handlade mycket riktigt om en invandrad flicka från något patriarkaliskt klansamhälle där männen fortfarande tror att samma regler och lagar gäller här som där. Det framgår inte från vilket land hon kommer, men namnet Walaa är arabiska och betyder lojalitet. Få kvinnor är så modiga så de vågar sluta vara lojala mot klanens män och istället är lojala mot sig själva. Om inte kvinnorna som kommit hit får sin frihet finns inget hopp för integrationen så stöd flickorna och kvinnorna som inte vill fortsätta att bära runt sitt fängelse!

12 svar till “Traditionella kläder”

 1. forystablogg 2 oktober, 2016 den 11:10 #

  Förespråkarna för kvinnoförtryck trappar upp. Nu har Walaa och en partikamrat mordhotats av ett gäng unga män i samband med en manifestation för Walaa mot hedersförtrycket. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6531046

  • AMD 2 oktober, 2016 den 08:35 #

   Det här handlar inte om kvinnor eller män, utan om makt. Sådana hot sätts dessvärre oftast i verkeet också.

   Vad kan vi göra?

 2. AMD 30 september, 2016 den 05:27 #

  Jag har just läst ut boken ”En fråga om heder” av Unni Wikan. Vem orkar skriva här om den? På slutet finns några tänkvärda texter, som vore väl värda att föras vidare. Ett exempel: ”… högerpopulister spelar på föreställningar om att de skandinaviska välfärdsstaterna förutsätter en etniskt och religiöst homogen befolkning.” Jag tror att förutsättningen snarare är verklig demokrati.

  Jag har ett foto av en släkting från 1800-talet. Hon bär en blus som är knäppt ända upp till nedanför hakan, och tittar stolt in i kameran. Fotsida kjolar hade alla kvinnor på den tiden. Ännu på 1930-talet förekom, mig veterligt, att flickor som ”råkat i olycka” ”gick i sjön”.

  Det finns över tusen miljoner muslimer på jorden. De kan inte vara likadana allihop …

  Det vi har uppnått här i Norden måste vi vara rädda om! Jag undrar hur man bäst förmedlar detta goda till dem som kommer hit från mera partiarkala samhällen.

 3. nimby 28 september, 2016 den 01:45 #

  Märkligt nog stöder vänsteranhängare den typen av muslimer dvs den typen som förtrycker kvinnor. Hur går det ihop?

  Astrid, skriv gärna en recension av boken ”Underkastelse” av Michel Houellebecq.

  • forystablogg 28 september, 2016 den 03:46 #

   Får läsa den då!

  • Carina Hedberg 28 september, 2016 den 09:36 #

   ”Den typen av män som förtrycker kvinnor” finns där man minst anar det även i Sverige och kan du tänka dig det har absolut ingenting med politisk inriktning att göra.
   Snarare ett sjukligt kontrollbehov!

   • nimby 29 september, 2016 den 12:09 #

    Ja, fast jag skrev att ”vänsteranhängare stöder den typen av muslimer dvs den typen som förtrycker kvinnor”. Det jag menar är att alla muslimer förtrycker inte kvinnor. De som gör det får ändå stöd av vänsteranhängare – åtminstone får jag det intrycket – då så många vänsteranhängare tiger om t. ex. hedersmord/våld. Varför tiger de? Jag tror att det är för rädsla.

   • nimby 29 september, 2016 den 02:16 #

    Vänsteranhängare (kommunister/ateister) stöder muslimer (religiösa/troende). Jag finner det märkvärdigt.

    För övrigt finns det såklart män som förtrycker kvinnor i Sverige, både bland muslimer och svenskar. Det finns dock en viss skillnad och det är att majoriteten av svenskar inte backar upp sånt beteende medan majoriteten av muslimerna gör det (världen över). Åtminstone får man det intrycket.

 4. Carina Hedberg 28 september, 2016 den 08:30 #

  En gång har även skånska kvinnor klätt sig på liknande sätt när de bar sorgedräkt.

  • forystablogg 28 september, 2016 den 03:45 #

   1600-tal?

   • Carina Hedberg 28 september, 2016 den 09:24 #

    Tillhör folk- och bygdedräkter som man antingen kan sy själv eller låta få sytt upp. Det är samma med dem som med de dräkter din mor och moster bär.

    • forystablogg 29 september, 2016 den 09:30 #

     Självklart kan man sy dem själv, det är vad folk alltid gjort. Tvånget att bära viss klädsel och att en gift kvinna inte får visa håret (men väl annat) har väl upphört.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: