Mulor militär måltavla

17 Maj

Myndigheter som vill komma åt människor och kuva sin befolkning kan döda deras djur. Det har en mångdubbel effekt. Djur är ofta en del av familjen, de har namn och personlighet. Familjen har förstås starka känslor för dem. Därutöver betingar många djur ett högt ekonomiskt värde, inte bara i inköp utan allt som investerats i djuret som generationers avel och åratal av träning. Människorna är beroende av sina djur för sin försörjning och att mista dem kan vara skillnaden mellan liv och död.

gränsen mellan Turkiet och Irak har länge pågått konflikter mellan militären och den kurdiska befolkningen. Där försiggår en livlig gränshandel eller vad myndigheterna kallar smuggling av bränsle och cigaretter. Sedan en konvoj anfölls med stridsflygplan då 34 människor dödades anser man att det blivit för farligt att passera gränsen så byborna har skickat sina intelligenta mulor ensamma i karavan över bergen. Tills på morgonen den 23 mars i år.

Byborna hörde skottlossning och skyndade för att försöka rädda sin djur.

mula1På bergssluttningen låg 10-tals mulor nedmejade av automatvapen. En del var svårt skadade.

mulaArmén skyller ifrån sig och hävdar att mulorna blev skrämda och ”föll ner”. Byborna sörjer sina djur. De tror inte ens att det handlar om att bekämpa smuggling utan är rena trakasserier.

mula415 mulor sköts i halsen och dog omedelbart. De övriga försökte fly men förföljdes och sköts. Nio skadade mulor kunde behandlas av veterinär som konstaterade skottskador på dem.

mula3Dödandet av mulor har fortsatt. Mulorna är oumbärliga och kostar mellan 4-10.000 $ i inköp. En bybo säger:

”Armén dödade mina mulor och min kusin. Jag kommer inte låta mina barn svälta. Även om de dödar alla mina mulor, kommer jag att köpa andra, jag kommer att fortsätta smuggla.”

4 svar to “Mulor militär måltavla”

  1. Rutger 23 maj, 2015 den 06:03 #

    Var det inte samma sak i Egypten med kopterna som är förtryckta av araberna/muslimerna. När det var svinpest i världen för några år sedan passade araberna på att utrota alla grisar/sätta stopp för svinuppfödning med svininfluensan som förevändning.

  2. yorkielove 17 maj, 2015 den 08:24 #

    Ytterligare bevis pa att ondskan finns overallt.
    Sa otroligt tragiskt nar oskyldiga drabbas!
    Man far inte ge efter, precis som mannen ovan beskriver, aven om smuggling inte ar att rekommendera.

  3. lerousse 17 maj, 2015 den 03:37 #

    Ett mönster som tillämpas även i länder som utger sig för att vara bäst i världen när det gäller mänskliga rättigheter och ”djurvälfärd”.

    • MF 17 maj, 2015 den 06:55 #

      Det finns verkliga fall i Sverige där lst och deras legoknektar skjutit ned djurbesättningar.
      Sverige har mycket att lära av omvärlden vad det gäller mänskliga rättigheter och djurvälfärd.

Lämna en kommentar