Never ending story

30 Maj

Turbulensen kring länsstyrelsen i Skånes djurskyddsenhet och dess chefsbyten startade 2008 innan övergången ens skett från kommunerna och har pågått konstant sedan dess.

John JonmarkI början av november 2008 anställdes den första chefen, Johan Johnmark. Han visste nog inte vilket getingbo ha gav sig in i utan tog jobbet full av tillförsikt. Planen var redan klar: ”Eftersom Skåne har så många djur, kan vi kanske så småningom anställa fler. Vi ska ta in avgifter från djurägare som inte skött sig.”

Redan i februari vacklade den nya organisationen. Cheferna utsattes för ett bombardemang av klagomål från inspektörer som ville ha sin vilja igenom. En viss inspektör hävdade att de ”slet ut sig”. De framförde bl a krav på att utgå hemifrån.

Cheferna förvånades över att så många ärenden från kommuntiden poppade upp igen.

– Vi har fått in väldigt många ärenden och många av dem är ärenden som redan avgjorts av kommunerna men där anmälarna gör ett nytt försök, säger djurskyddschefen Johan Johnmark.

– Ingen hade räknat med att gamla ärenden skulle dyka upp en gång till, sade chefsjuristen Per Almström.

Och så var det nog inte eftersom inspektörerna själva gjorde anonyma anmälningar mot djurhållare som de ansåg sig ha en gås oplockad med.

Emma Hansson, Mattias Gårdlund och Sverker Olsson var tre av de mest drivande.

Den 18 april 2009 gick Linnéa Stålhandske ut i pressen och beklagade sig. Hon ämnade ta tjänstledigt och flytta till Stockholm. Pappa Stålhandske backade upp dotra. När det blir besvärligt flyr somliga. I april 2015 hotade hon göra det igen med en ”platsannons” på Facebook.

Den 20 april 2009 gjorde de en skrivelse där inspektörerna och länsveterinärerna hävdade att Johnmark var inkompetent.

brev djurskyddsinspektörer1

brev djurskyddsinspektörer2

brev djurskyddsinspektörer3Bristande sakkompetens och dåligt ledarskap angavs som skäl för misstroendet.

Inspektörerna fick som de ville och alltid fått. Johnmark fick nog i början av maj och slutade. Länsöverdirektör Björn Risinger tog själv över. Sverker Olsson hoppades att djurskyddsinspektörerna och länsveterinärerna skulle få lugn och ro. Med det menade han att cheferna inte skulle lägga sig i vad inspektörerna gjorde.

Risingers sejour varade en vecka och sen tog tidigare tf miljöchefen i Hörby, Rune Brandt, över. Även Malin Wildt-Persson, som senare skulle bli avdelningschef, fanns med här i en ”stödgrupp”. I juli flyttades veterinärenheten till landsbygdsavdelningen där Christina Håhus var chef. Brandt slutade i september och Håhus tog över.

I december fick länsveterinären Lotta Berg jobbet att leda enheten. Inte mindre än 23 stycken planerade kontroller hann inspektörerna göra under hela 2009, tillsammans! I januari 2010 klagade Mattias Gårdlund över den stora arbetsbelastningen. I februari blev Lotta Berg sjukskriven.

Christina Håhus försökte ta tag i ledarskapet och stävja vissa inspektörers vilja att gå sin egen väg. Det resulterade mest i att inspektörerna likt tjuriga barn sjukskrev sig.

– Hur mycket resurser just djurskyddet ska få avgörs på länsledningsnivå, inte utifrån enskilda medarbetares synpunkter, hävdade hon.

I mars polisanmäldes Emma Hansson, Peter Stenberg och Sverker Olsson av en djurägare som trakasserats från kommuntiden av samma personer. Håhus gav dem, plus Mattias Gårdlund, ”husarrest” medan utredningen pågick.

I maj gick Ola Svensson in som tillförordnad chef. Lotta Berg var då fortfarande delvis sjukskriven på deltid. Svensson kom ursprungligen från ett jobb på länsstyrelsen där han skrev in uppgifter från SAM-blanketter. Via ett chefsvikariat på samma avdelning klättrade han över till djurskyddet. När tjänsten senare utlystes fick han den helt enkelt från den 1 januari 2011.

Ola Svensson visade sig vara den perfekte lekledaren för gruppen som valt honom. Den 3 mars 2011 bröt han sig, utklädd till polis, tillsammans med Emma Hansson och Peter Stenberg in i min bostad.

Bland undertecknarna i brevet från 2009 finns samtliga fem vars avgång nyligen krävdes av en grupp representanter för djurägare, lantbrukare, jurister m fl våren 2015. Bl a hävdade gruppen att  ”en stor skräck brett ut sig på landsbygden för både länsstyrelsens djurskyddshandläggare och anonyma anmälare.”

kritiken– Det är viktigt att visa respekt för att det är viktiga och svåra frågor och att vi tar dem på allvar, sade nye länsöverdirektören Carl Älfvåg två veckor efter mötet. Med utbildning i konfliktkunskap  och tidigare arbete som diplomat var han kanske mannen att bringa reda? Att skriva svaret delegerade han dock till den senaste i raden av chefer för djur- och veterinärenheten Marcus Björklund, mest känd som godkännare av förnedringsserien Djurskyddsinspektörerna, och det blev därefter, nämligen en total förnekelse att problemen överhuvudtaget existerade i sann sektliknade anda.

Handläggarna har äntligen fått en chef som stöttar dem till 100% oavsett vad de hittar på. Om folk är rädda måste det bero på något annat än deras kontrollanter och skriver i länsstyrelsens ”informationsblad” Landsbygdsnytt: ”Det finns krafter som lever av och får energi av att göra er rädda för oss. ” Undrar vilka dessa ”krafter” är?

Marcus Björklund anser att den klagande gruppen inte är representativ för djurägarna i Skåne. Det har han alldeles rätt i. De som är representativa står tyvärr inte på benen längre och kunde inte komma.

11 svar to “Never ending story”

 1. Iakttagare 4 juni, 2015 den 05:25 #

  De klagar på samarbetssvårigheter igen. dags att koppla in arbetsmiljoverket, kan inte vara hälsosamt att jobba där. Sparkar de uppåt, blir Björklind ny ersättare?
  http://www.frilagt.se/2015/06/01/lansoverdirektor-far-ga-med-21-miljon-i-avgangsvederlag/

 2. yorkielove 4 juni, 2015 den 11:31 #

  Ja, det kan tyckas otroligt.
  Dessa handlaggare gar ihop och sager sig sakna fortroende for chef efter chef, som inte helt gar pa deras linje och later dem bestamma vad som helst.
  Varfor? Nagra ovanfor dessa chefer bryr sig inte, enklare att ta bort en person an 5, effektivt grupptryck eller kompis forhallanden som star over rattskanslan.
  Tank ocksa om dessa hemska djurplagare skulle fa ”ratt”. Och tank om de skulle krava skadestand!

 3. Iakttagare 4 juni, 2015 den 11:06 #

  Det verkar som länsöverdirektören höll med djurägarna på djurskyddsmötet och köps nu ut pga sina åsikter. Ytterligare en chef som nu får gå. Borde inte de undre, dvs de 5 djurskyddsinspektörerna sparkas istället? Hur i helvete kan de får styra en hel verksamhet med sina olagliga metoder?

  http://www.ystadsallehanda.se/kristianstad/alfvag-kops-ut-far-tva-arsloner/

 4. Al Capone 31 maj, 2015 den 12:12 #

  Dessa empatilösa individer som kör över djurägare med lögner och hittepå regler samt står och ljuger i domstolar skulle ha en fot i häcken snarast. En stycken enhetschef som borde börja utreda sin personal och ifrågasätta sitt samvete. Han har förmodligen inget skulle jag tro ? Den dagen sanningen går upp för den vanlige Svensson så lär dom inte få några arbete och förmodligen få springa gatlopp i mellan uppretade djurägare. Det börjar vända i vindarna då polisen förstår hur deras samarbetspartner har fifflat med fakturor hit och dit vilket också resulterat i en fot i häcken på vederbörande då det gäller den offentliga upphandlingen. Vi djurägare är helt övertygade om att muren faller förr eller senare. Marcus Björklund har nu börjat ljuga i Landsbygdsnytt på skatte betalarnas bekostnad istället för att kolla inspektörernas egen djurhållning.

 5. Solveig Bachler 30 maj, 2015 den 09:42 #

  måste bara denna också, minnen från 80-talet

  • yorkielove 31 maj, 2015 den 10:40 #

   Det varsta med de har monstren ar att de ser ut som normala manniskor ( men ar det inte).

 6. Solveig Bachler 30 maj, 2015 den 09:35 #

  Att djurskyddets utövning har en annan agenda är djurskydd det har nog de flesta av oss för länge sen begripit.
  Att det är ett ”system” av tjänstemän vilka jobbar nationellt har vi ju också fått bevisat ett flertal gånger, detta trots att varje lst är ”egen” och ska hållas som en ”egen” begränsad enhet, hmmmmm i alla fall när det gagnar deras ”sak”.
  Måtte detta skitsystem med korruption, jäv och annat fanstyg vilket utmynnar i grov eko-brottslighet få ett slut någon gång .
  Fortsätt gräv!

 7. Solveig Bachler 30 maj, 2015 den 09:31 #

  Var är Bastian?

  Vi behöver Falkor.

  Land of Fantastica måste räddas.

  Fram med Sopcontainrarna.

 8. MF 30 maj, 2015 den 06:20 #

  Att anklaga sin chef för att sakna kompetens är ju ett märkligt agerande då det tycks vara ett av grundkraven för att överhuvudtaget få jobb på länsstyrelsens länsveterinära enhet, oavsett län.
  Länsstyrelsen tycks ju vara en avstjälpningsplats för samhällets mest svårplacerade individer så som våldtäktsmän,småtjuvar,psykfall,sadister och folk som gått i skolan allt för länge utan att lära sig något.

 9. yorkielove 30 maj, 2015 den 05:47 #

  Det forhallandet passar in pa flera lansstyrelser, fast det finns flest djur och djurhallare I Skane.
  En del lst: er har frackheten att ha en djurskyddsenhetschef, som ar ” narvarande” och haller koll pa sina bustyper/djurskyddare.
  I Gavleborg, som jag tyvarr kanner till ar enhetshefen i djurskyddshandlaggarnas klor.
  De kan bestamma vilka hemskheter som helst utan att ha lagligt stod for det. Enbart deras ord galler, de har ju tolkningsforetrade.
  For mig ar det ofattbart att tolkning av juridiken inte hanger med ar 2015.
  Att en grupp tjansteman, dar sa manga procentuellt satt saknar grundlaggande kunskaper om saval djuretologi, juridik och allman hyfs kan tillatas sa stort inflytande over djurskydd ar for mig en gata.
  Sa fort nagon enhetschef forsoker fa ordning pa forhallandena, sa ”saknar gruppen fortroende” for den personen.
  Det har elandet ar domt att upphora.
  Alldeles uppenbart skapar de egna anonyma anmalningar tillsammans med de ogrundade, som den ” hjalpsamma” allmanheten forser dem med. Och om de inte ar ogrundade, kan man ju spetsa dem med lite ”extra fynd”.
  Det har blir for dyrt i langden, ssk som ”djurplagarna” inte kan betala de saltade rakningarna, ”djurskyddet” kraver fler och fler resurser och det till slut inte finns varken djur eller ” djurplagare” kvar att forfolja.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hälla vatten på en länsstyrelse | Astrids miljö- och samhällsblogg - 26 januari, 2018

  […] Som att hälla vatten på en gås är det att kritisera det katastrofala djurskyddet på länsstyrelsen i Skåne. Nu har det hänt det vi varnat för under så många år, på det ena mötet efter det andra. Kontrollanterna med obegränsad makt och obefintlig social kompetens som sprider skräck bland djurhållare och bönder i Skåne har orsakat en människas död. Det är en maktfullkomlig statlig organisation som lägger ner det ena djurföretaget efter det andra. Vi har gång på gång berättat om hur dåligt djurhållarna mår och bara blivit avfärdade. Mötet i Hässleholm 2011 var det första mötet. Sedan har vi på initiativ av dåvarande internrevisor Staffan Ivarsson hållit flera möten. Internrevisorn före honom, Håkan Malmer, kritiserade också djurskyddsavdelningen utan resultat, likaså Christina Håhus. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: