Plötsligt händer det

28 Sep

Inte ofta händer det att en vanlig liten människa vinner mot myndigheter. Det är inte meningen att det ska ske och närmast ett under när det sker. För mot sig har den lilla människan myndighetens hela batteri av jurister och ”experter” som i kraft av sin anställning och på betald arbetstid (betald av den lilla människan) anses vara trovärdigare än den lilla människan. Länsstyrelsens djurskyddsavdelningar är sådana myndigheter som alltmer tagit ut svängarna för att ofta bedriva mer eller mindre aktivistisk myndighetsutövning. Dristar sig den lilla människan till att protestera mot vad den anser vara orättfärdiga beslut startar ett krig som byråkraterna vill vinna om det så är på liv och död.

Vill börja med att gratulera travtränare Hans-Ove Skogh till hans stora seger.

Vad har han vunnit? Elitloppet? Guld- eller silverdivisionen?

Nej någonting mycket större. Han har besegrat Länsstyrelsen i Stockholm, två gånger till och med. Tyvärr är den sortens segrar rätt dyrköpta. Advokatkostnader enbart ligger på sexsiffriga belopp. Dessutom fick han stänga sin rörelse ett år och skicka bort sia hästar. Annars hade Länsstyrelsen kommit och tagit dem. Av dessa kostnader har han ännu inte fått tillbaka en enda krona i skadestånd, det har nu gått ett halvt år.

Hans-Ove Skogh har en liten tränarrörelse i Rimbo 5 mil norr om Stockholm. Han har ett stall som tidigare var avsett till mjölkkor. Dessutom finns vindskydd för avelsston och unghästar. Han har egna travbanor, både en ovalbana och en rakbana. Dessutom finns två andra stall på gården som han hyr han ut till andra travtränare.

Det började 2011 då han krävde ut en skuld från en hyresgäst. Denne var skyldig honom 30-40.000 kronor. Problemet var att personen ifråga även var skyldig kronofogden en halv miljon, så Skogh fick ingenting. Den skuldsatte hämnades med att anmäla Skogh till Länsstyrelsen, som genast kom på inspektion.

De slog ned på att stoet ”Stella Magic” hade fått fång, för vilket hon var under behandling hemma på gården. Hon var pigg och sprang omkring i hagen, men det godkände inte Länsstyrelsen.

Hästen Stella Magic skall undersökas och behandlas på klinik. Professor/ klinikchefen /förra ägaren Arne Lindholm avrådde från detta. En häst med över ansträgningsfång skall inte ansträngas i onödan. Att köra transport till klinik är en onödig skaderisk.

”Stella Magic” blev frisk och nedkom sedemera med tre friska föl. Hon avlivades slutligen av åldersskäl, 21 år gammal. För säkerhets skull hittade Länsstyrelsen på ytterligare ”brister”.

Skogh anklagades för att ha för många hästar. Det finns två andra travtränare till på gården, med 5-10 hästar vardera.  De skall inte räknas med i Skoghs verksamhet.Ventilationen ska vara bra och garantera att hästarna får frisk luft. Det är den, ventilationen ser ut på samma sätt som när stallet byggdes 2001. Den blev godkänd då och har inte ändrats sedan dess. Det är en vanlig självdragstrumma placerad mitt i stallet. Luftinsläpp under taknocken, alla hästar har mått jättebra med den ventilationen.

Sedan kom Länsstyrelsen fler gånger och letade nya ”brister”. Sammanlagt tre besök som gav förelägganden för oväsentligheter.

Hästarna måste skos av kompetent personal. En häst var född med en större och en mindre hov. En sådan häst kan inte korrigeras genom att verka den större till samma storlek som den lilla. I så fall börjar hoven blöda, även kötthoven är större. Korrigering måste ske med en liten ändring per skoning.

Hästarna måste ha god överbakning. Skogh har sin bostad på gården inom synhåll från hagarna, 100 meter ifrån. Bättre övervakning kan man inte få.

Ligghallarna ska mockas ut dagligen. Skogh har permanentbädd i ligghallarna. Det är både mjukare och varmare för hästarna.

Hästarna ska ha friskt vatten minst två gånger per dygn. Det har de alltid haft, det finns vatten både i boxarna och i hagarna.

Vissa vattenkoppar hade ett vattenflöde som var lite väl långsamt. Det korrigerades när filtret rensades.

Hästarna ska ha strö av god kvalitet. Det har de alltid haft.

Om Länsstyrelsen kommer klockan 10 på förmiddagen kanske inte alla boxar är färdiga med mockning och ströande ännu.

Hästarna ska ha foder av god kvalitet. Det har de alltid haft. Föreläggandet gäller utfodringen i hagarna. Förutom att ge foder i höhäcken, se bild gav han även hö på marken. Men det fick han inte så det slutade han med.

Han måste ha hagar till alla hästar. Det har han alltid haft, till och med fler. I de flesta hagarna går 2-3 hästar så det blir flera hagar över. Bra att ha extra hagar om exempelvis en älg har sönder staketet på någon hage. Då kan man använda den eller de hagar som finns i reserv.

Drivgångarna till hagarna ska vara i gott skick. Det har de alltid varit, utom vid ett tillfälle. En regnig höst var det lerigt vid in och utsläppet. Detta löste Skogh genom att göra flera öppningar på varje hage så man kunde gå olika vägar om det skulle bli kladdigt någonstans.

Det får inte finnas föremål som är skaderisk. Det har det inte heller funnits. Samtliga ”skaderisker” är påhittade.Hönät. Säljs i alla hästsportsaffärer, de går sönder om någon häst fastnar i dem. På den här höjden är den risken dessutom obefintlig.Greparna. De står i ett hörn av stallet dit inga hästar kommer. Hästarna leds ut och in från box till hage och sedan tillbaka. Inte ens om hästarna kommit lösa skulle de kunna skadas. Vid behov kan greparna flyttas till annan del av stallet ännu mera avsides.

Sulky. Står bredvid greparna. Kan vid behov flyttas utomhus.Bord i fikarummet. Står i ett eget rum dit ingen häst kommer in.

Problemet med den här typen av ”fuskförelägganden” är att de är alldeles omöjliga att överklaga. Om man säger att man inte tycker att föreläggande behövs om foder, vatten, hagar, ventilation avslår Förvaltningsrätten detta med vändande post. De anser att djurägaren är en knäppgök som inte tycker att detta behövs.  Att det redan finns bryr de sig inte om att notera. Standardsvaret blir ”myndigheten har rätt och den enskilde har fel”.

Efter den inspektionen där det var kladdigt på drivgångarna till hagarna ville Länsstyrelsen begränsa Skoghs hästantal till högst två. Han överklagade detta och kors i taket, HAN VANN i förvaltningsrätten. Men Länsstyrelsen i Stockholm gav inte upp så lätt. Det fanns fyra lagakraftvunna förelägganden, de gav djurförbud i stället.

Till Förvaltningsrätten skickade länsstyrelsen Torsten Jakobsson. För den som inte känner till denna person kommer här en presentation.

I januari 2004 inrättades en särskild Djurskyddsmyndighet. Här var Torsten Jakobsson ställföreträdande generaldirektör men myndigheten lades ned 2006.

Göran Hägglund (KD) var den som kallade myndigheten för:

”En lekstuga för djurrättsaktivister och det har inget allmänintresse”. Efter den borgerliga valsegern lades myndigheten ned av efter en konflikt med KC Ranch. Torsten Jakobsson blev 2012 ordförande i Sveriges Veterinärförbund, men han ”försvann” hösten 2014 av oklara anledningar. Sedan fick han tjänst som länsveterinär på Länsstyrelsen i Stockholm. Han bidrog verksamt till att Christoffer Marek, taxägaren begick självmord.

Nu representerade han Länsstyrelsen i Skoghs djurförbudsärende och Länsstyrelsen vann i Förvaltningsrätten. De hänvisade till ”brister”.

Ovanstående visar på faran att använde djurrättsaktivister som länsveterinärer eller djurskyddshandläggare. Att de skall vara kontrollmyndighet över traditionella djurhållare kan bara sluta på ett sätt. De låter sin egen agenda styra, den om att alla tama husdjur och djurägare skall bort. Dessutom har de aldrig låtit sig hindras av att göra olagligheter, till exempel att attackera minkfarmer, cirkusar och djurparker. De anser sig även ha rätt att hitta på olagliga förelägganden i syfte att ge djurförbud och yrkesföbud till en travtränare som bara krävt in en skuld.

Skogh anser att förutom dessa djurrättsaktivister har Länsstyrelsen anställt folk med noll koll i praktisk djurhantering, och de gör lika mycket skada de också.

När Skogh överklagade till nästa instans hände det otroliga! Kammarrätten gjorde sitt jobb, prövade sakfrågan och gav honom rätt. De hänvisade till proportionalitetsprincipen, det är inte rimligt att bagateller skall leda till att en omfattande travrörelse måste läggas ned alternativt flyttas till Norge, det var det alternativet Skogh övervägde. Om djurförbudet vunnit laga kraft skulle han sålt gården, köpt en gård i Norge och flyttat hästarna dit.

Sedan djurskyddet flyttade till länsstyrelserna 2009 har antalet djurförbud eskalerat. 180 första året för att nå 250 per år 2015-16. Sammanlagt cirka 2000, varav en bråkdel förmodligen haft ork/råd/kunskap att processa.

Nu tränar Skogh hästarna för fullt och försöker ta igen det förlorade året. Tilläggas kan att travhälsan regelbundet besöker gården. De har inget att anmärka på. Djurskyddsprofessorn Lotta Berg i Skara har skickat dit ett ombud, Johan Lindsjö och inget väsentligt problem fanns enligt honom.

Vi önskar Hans-Ove Skogh lycka till med sin travsport i framtiden och hoppas att det går lika bra i travsporten som i kammarrätten!

14 svar till “Plötsligt händer det”

 1. Bengt-åke Carlander 25 augusti, 2019 den 02:16 #

  länsstyrelsen i västra götaland har tagit hela min fina kobesättning utan någon anledning,det fanns inget att anmärka inte heller besikningsveterinären kunde anmärka på någon av djuren. Det är inget annat än dom mindre välskötta jordbruken skall bort.

 2. breederandrider 1 maj, 2019 den 09:24 #

  De lagar myndigheterna brukar referera till när de gör sina inspektioner brukar i allmänhet endast gälla för djurhållare. Ett exempel är ”Djurskyddslagen 2 §; ”Lagen gäller djur som hålls av människan och viltlevande försöksdjur”.

  Djur kan endast hållas av en FYSISK eller JURIDISK person som ska vara registrerad som djurhållare i Jordbruksverkets produktionsplatsregister.

  De flesta som har hästar är PRIVATPERSONER som inte kan registrera sig som djurhållare i Jordbrukets produktionsplatsregister.

  Det kan verka som att inte alla unionsmedborgare vet att det är skillnad på fysisk eller juridisk person och privatperson. Man kan därför fråga sig om myndigheterna på det sättet tagit sig ”friheten” att använda lagar avsedda för fysiska och juridiska personer mot privatpersoner.

 3. flisflisan 6 mars, 2019 den 09:03 #

  djurrättsaktivisterna har nyligen hotat en känd uppfödare av strutsar, aktivisterna skulle släppa ut alla då det enligt dom var djurplågeri att ha uppfödning på strutsar, saken är polisanmäld men dom gör ju inget, att ha låsta stall går inte då gäller inte försäkringen

 4. Natti Cole collins 19 november, 2018 den 01:24 #

  A client is basically innocent until proven guilty, and a lawyer can
  probably recall ”A lawyer shall fearlessly defend his client’s interests, without regard to
  unpleasant consequences to himself or others.

  en tekst som ingen advokater tør efterkommer fordi system ikke ønsker at få dette frem i åbenhende ,da hele denne sektor lever af et sort indkomst med magt og had som er bygget op gennem et kartell i mellem disse partner .

 5. Gabriel Ekman 30 september, 2018 den 04:18 #

  Fantastiskt och bra jobbat!

  Aktivisterna på Länsstyrelsen i Stockholm ska veta att sanningen hinner ifatt dem.
  Nu borde de sättas åt ytterligare med ett stort skadestånd på 7-siffrigt belopp tycker jag.
  Djurskyddsenheten på Länsstyrelsen i Stockholm är nedlusad med aktivister, något för Anticimex kanske?

 6. FU2 30 september, 2018 den 01:14 #

  Grattis Hans-Ove!

  Glöm inte att skriva ut hyresgästens namn eftersom vi inte vill att fler ska bli avlurade tusentals kronor vid uthyrning, som i ärendet beskrivet ovan.

 7. Natti Cole collins 30 september, 2018 den 12:53 #

  Husk altid at sætte op Cam over alt så du kan dokumenterer alt efter din sejer for , de vil komme igen igen og igen ..
  Tillykke med din først sejer hoppsa du få erstatningen for svig og alt betale .
  for man kan aldrig vide sig sikker i dette land Sverige, når man har dyr som Landstyrelsen selv vil ejer i deres egen privat hendesene even avle på ude ret til det og helts fortie et vær vidnesbyrd for at nogen skal få ret.
  .Og hvor var det super du flytte dine heste i tid ,.

 8. Elisabeth Svensson 30 september, 2018 den 09:58 #

  Grattis till segern!
  Här visar kontrollanterna hur okunniga de är eftersom fikarum eller kontor inte ingår i utrymmen för djur. De har inte där att göra och om de har satt ett bord som en brist i rapporten är det tjänstefel. Jag hoppas av hela mitt hjärta att han kräver skadestånd för den tiden som länsstyrelsen gjort så att han inte kunnat driva sitt företag.

 9. Myndighetsjägaren 30 september, 2018 den 07:38 #

  Där fick Lst bita i gräset

  • Myndighetsjägaren 8 oktober, 2018 den 10:03 #

   Är det någon missnöjd Ls-person här som sätter tummen ner på alla kommentarer måntro, känns ju riktigt bra

   • Elisabeth Svensson 23 oktober, 2018 den 11:43 #

    Jag tippar att alla tummarna neråt tillhör länsstyrelsens kontrollanter. Ni borde SKÄMMAS!

    • bengt 27 augusti, 2019 den 12:51 #

     Länsstyrelsen i Västra Götaland har tagit hela min fina kobesättning vet inte vad dom är nu.

 10. yorkielove 28 september, 2018 den 03:35 #

  Ja stort GRATTIS Hans-Ove!
  Och stort TACK till Astrid för din utförliga artikel, som illustrerar alla de metoder lst använder för att smutskasta djurägare.
  Hoppas att fler rättsliga enheter kan genomskåda dem.
  Ang. Torsten J’s härjningar saknar jag ord, som lämpar sig för text.

 11. Solveig 28 september, 2018 den 03:17 #

  Stort grattis till Hans-Ove

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: