Så hände det igen

6 Jun

Åter har en lantbrukare tagit sitt liv. Denna gång i Blekinge. Han var 47 år och efterlämnade barn och sambo. Det hände samtidigt som länsstyrelsen omhändertog hans djur.

Eftermiddagen den 3 maj kommer länsstyrelsens kontrollanter oanmälda till gården. ”Kontrollen utfördes med anledning av att följa upp punkterna gällande grisarna i föreläggandet … ” En knapp månad tidigare har man varit där. Nu är ingen hemma. ”Flera försök gjordes till att nå djurhållaren utan resultat.” Efter en stund upptäcks ett kadaver av ett nötdjur på logen och djurskyddshandläggare Emily Morgan beslutar att kalla dit polis kl 16. Sambon kommer hem vid 17-tiden men av mannen syns inget spår. Även hon försöker ringa utan resultat och säger sig inte ha med djuren att göra. Polispatrullen anländer och det beslutas att samtliga djur ska omhändertas. Då har ytterligare ett dött djur hittats. Vid 18-tiden lämnar länsstyrelsen gården och överlämnar hanteringen till polisen. Nästa dag återkommer polisen till gården då man inte fått med sig alla djur dagen innan. Fyra saknade nötkreatur finns i hagen. Nu har ärendet blivit väldigt känslig.

Troligen såg mannen att länsstyrelsen var på väg, tog sin trogna hund och gick. På morgonen den 5e är polisen där igen.

Emily Morgan skriver i en uppsats: ”Genom regelbundna normalkontroller hinner man avstyra uppstående problem innan lidandet blir för stort för djuren och ökade insatser krävs från både djurhållare och länsstyrelse.”

Jag tycker att länsstyrelserna har misslyckats totalt. Det måste vara fel när länsstyrelsen skrämmer folk så att de bara ser en utväg. Det största problemet är att tjänstemännen vägrar att ta till sig att man skapat ett skräckvälde. Det är inte vi som larmar som skrämmer bönderna och andra djurhållare, som de försöker få allmänheten att tro. Även LRF går nu ut och efterlyser mer stöttning och mindre  paragrafrytteri. Den 8 maj skickade länsstyrelsen ut beslutet. På sista sidan står det ”Du kan överklaga beslutet.” Tror inte det.

22 svar till “Så hände det igen”

 1. yorkielove 11 juni, 2018 den 10:05 #

  Tänk om den/de som inte gillar våra kommentarer skulle skriva några egna istället?
  Eller finns det kanske inte något ni gillar, förutom maktmissbruk och rättsröta?

  • bea 11 juni, 2018 den 01:11 #

   En sambo som slår ifrån sig ansvar för djur, vid kontrollbesök upphittas döda djur var i ligger maktmissbruket. Var är hjälpen från närstående som rimligtvis borde kunnat hjälpa till med djuren om djurägare inte av något skäl klarar av att hålla djur vid liv är man sambo så kan man knappast undgå att se hur det står till med djuren

   • Celia Sager 11 juni, 2018 den 03:52 #

    Länsstyrelsen var hos lantbrukaren en knapp månad innan den tragiska händelsen. Nog hade man då kunnat förebygga denna utveckling med diskussion, inte hot och krav som handläggarna brukar vara specialister på.
    Denna inställning länsstyrelserna brukar ha, att de är ofelbara, även de djur de är satta att beskydda väger lätt I jämförelse med deras maktbegär.

    • bea 11 juni, 2018 den 06:26 #

     Det hittades döda djur vid uppföljning och enligt vad bloggen säger så fick de inte tag på djurägare dock sambon som tog avstånd från all djurskötsel. Vad hade länsstyrelsen kunnat gjort annorlunda förutom vid första besök omhändertagit alla djur

     • yorkielove 11 juni, 2018 den 07:02 #

      Jag för min del är inte insatt i vad länsstyrelsens handläggare gjorde eller inte gjorde i just detta fall.
      Men jag vet av egen erfarenhet att handläggarna brukar vara mycket obenägna att se saken ur ett annat perspektiv än deras eget där allt ska fungera till 100% alltid, människor ska aldrig drabbas av ohälsa ( i så fall är det deras eget fel).
      Varför sambo inte ställde upp har jag för min del ingen aning om.
      Att ett djurskyddsfall kan gå så långt att en människa ser som sin enda utväg att begå självmord efter länsstyrelsens omhändertagande och lämna sina barn faderslösa anser jag vara ett misslyckande i hela länsstyrelsens omhändertagandeide.
      Man kan aldrig kompensera människor på det sättet.
      Handläggarna saknar människokännedom och ska inte ha den uppgiften de nu har.

     • jura 18 juni, 2018 den 10:56 #

      De kunne have hjulpet ham , Det er en være myndighedes indsigt at rette til problemer ,og hjælpe så dyr og folk kan leve i harmoni uden at have en jagt på sig ..
      man tager egne beslut meninger og antager deres egne meninger ude en 3 part !
      findes der forklaringen på vad dyrene er døde af !
      Underligt at man ikke har hjulpet den arme mand og hans dyr men drevet ham til selvmord .

    • forystablogg 21 juni, 2018 den 11:07 #

     Det lär ligga fysisk sjukdom bakom just detta fall. Många djurägare drabbas också av stressrelaterade åkommor när de utsätts för okänsliga myndigheter. Många blir dessutom handlingsförlamade vilket naturligtvis blir kontraproduktivt. Allt som allt visar det på ett systemfel och att ”metoderna” inte fungerar.

  • forystablogg 21 juni, 2018 den 11:04 #

   Det är nog så att vederbörande hyser en personlig agg till mig men är för feg för att ta det direkt. Därför sitter han och smyghatar på min blogg.

  • Bodil 29 juni, 2018 den 05:47 #

   Varför tar inte media upp detta???

 2. Göran Andersson 8 juni, 2018 den 08:04 #

  ”så hände det igen” Hur många gånger skall det behöva hända innan våra styrande förstår och vill se att något blivit fruktansvärt fel ?

  • yorkielove 9 juni, 2018 den 07:17 #

   Det säger allt om en själv om man inte gillar den kommentaren.

 3. Elisabeth Boström 6 juni, 2018 den 05:33 #

  Ännu en mördare från länsstyrelsen hoppas Emily Morgan känner sig nöjd det blir väl dubbel löneförhöjning för hennes del.

  • Gabriel Ekman 6 juni, 2018 den 10:54 #

   F

 4. Mi 6 juni, 2018 den 04:56 #

  Så är det i detta land…. här silar vi mygg och sväljer elefanter
  SJUKT!!!

 5. Elisabeth Svensson 6 juni, 2018 den 03:44 #

  Sorgligt att ännu en djurägare ska ta livet av sig efter besök från länsstyrelsen. Sörjer med familjen. När Emily Morgan skriver i sin uppsats att till skillnad från exempelvis livsmedelsproducerande djur finns inga krav på att sällskapsdjur ska kontrolleras med jämna mellanrum. som jag har förstått så är det just sällskapsdjuren som kontrolleras mest av kontrollanterna eller jag har fel intyrck?

  • forystablogg 6 juni, 2018 den 03:50 #

   Nej, du har inte fel intryck. Just i Blekinge så kontrolleras nästan bara sällskapsdjur. Du vet det ger lika många ”poäng” att kontrollera en pensionär med en katt som att kontrollera en hel lantbruksbesättning. Den som kan fakturera mest ligger bäst till i löneförhandlingen. Den som är bäst betald i Skåne har 38 000/mån. Inte många småbrukare som kommer upp i den månadslönen!

   • Elisabeth Svensson 6 juni, 2018 den 04:39 #

    Nu har jag läst hela hennes uppsats. jag reagerade över att hennes enkät visar att en del av djurskyddhandläggarna upplever att det blivit en jakt på normalkontroller och efter fina siffror i statistiken. Samtidigt som man arbetar för att nå de statistiska målen pressas man hårdare inom det administrativa området med bland annat skrivande av förelägganden, åtalsanmälningar och dylikt. Om meningen är att kontrollerna ska vara likriktade och rättssäkra måste det väl ändå vara bättre att de är jämna i kvalité istället för jämna i kvantitet? Med andra ord visar hennes uppsats att kontrollanterna jagar djurägare för att få så många pinnar de kan för att höja lönen?

    • yorkielove 8 juni, 2018 den 08:17 #

     Och förmodligen ger inte råd & information till djurägare för att hjälpa dem och deras djur några pinnar.
     Så därför, i flera fall, väntar man tills situationen förvärrats, så man får djur att ”rädda”.

 6. Gabriel Ekman 6 juni, 2018 den 03:10 #

  Borde polisanmälas som att Länsstyrelsens Djurskyddsenhet åsamkat vållande till annans död. Måste utredas av en oberoende utredare!
  När ska det ta slut?

 7. yorkielove 6 juni, 2018 den 02:19 #

  Nej!!
  Om nu länsstyrelsen brydde sig mer om djur än om människor, men det gör de ju inte.
  De bryr sig om att de kan bestämma över andra utan att behöva ta ansvar.

 8. Ingela Olofson 6 juni, 2018 den 01:43 #

  Mycket stor sorg.

  • bea 6 juni, 2018 den 01:58 #

   Klart det är en stor sorg för anhöriga dock kan,man ju undra varför anhöriga inte hjälper till med djurhållning när de märker att djurägare inte räcker till så att djur inte vanvårdas och hittas döda när

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: