Nu räcker det!

6 Aug

Länsstyrelsen i Skåne vill stänga ner Sveriges största turridningsgård Kvarnbacka Islandshästar som ägs och drivs av Johan Larssen sedan decennier tillbaka genom att dra tillbaka de sk §16-tillstånden. Det första utfärdades av Osby kommun redan 2004. De senare för en utökad verksamhet har utfärdats av Kalmar och Skåne länsstyrelser 2012 och 2013. Det rimmar illa med deras eget motto: ”Länsstyrelsen Skånes uppdrag är att skapa samhällsnytta – det gör vi genom att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden.”

Att lägga ner ett fungerande företag, bara för att man ”tycker så” är inte att ta ansvar för samhällsbygget. ”Vi tycker inte att han är lämplig för att driva djurverksamhet”, säger Mattias Gårdlund, länsstyrelsen i Skåne. Om inte Johan Larssen som byggt upp verksamheten från ingenting, importerat hästar och tagit fram en egen avelsstam, är genuint kunnig på islandshästar, skapar tillfälle för tusentals människor att komma ut i naturen, vårdar landskapet i samarbete med reservatsstiftelser så turister kan njuta av hagmarker som inte växer igen, ger liv åt en avfolkningskommun, köper foder från lantbruk som inte har några egna djur kvar, skapar arbetstillfällen och ger tjejer en meningsfull fritid och sportaktivitet, då vet jag inte vem som är ”lämplig”.

Får och hästar kompletterar varandra som landskapsvårdare i Fulltofta.Vandringsleden går tvärs igenom fårhagen.Det är populärt för grupper till häst att rasta i hagen.Kanske menar Mattias Gårdlund, som saknar §16-tillstånd, att han själv är lämpligare som gärna frotterar sig med ”de stora” i hästbranschen och åker på långritt på ponnyer i Mongoliet. Enligt länsstyrelsen måste man ha tillstånd från första häst om man bedriver verksamhet.2015 passade Gårdlund på att betäcka med en klonad hingst. Lika bra att passa på innan det blev förbud. Det är emotionellt för honom för att han fött upp och tävlat med stoets förfäder, säger han. Att sänka en duktig företagare som Johan som också fött upp och tävlat med flera generationer hästar är däremot inte emotionellt för honom. Makten att kunna ställa till det ger däremot sannolikt en kick. De enda som jublar på Facebook är förstås konkurrenterna som ser fram emot att få frossa i fullärda turridningshästar.Ett nöjt gäng kommer tillbaka i Fulltofta.Svettiga hästar och glada ryttare.På denna tur fanns tyska turister med men annars är danskar vanligast av de utländska kunderna. Johan ger en av deltagarna en hjälpande hand.

På Visseltofta Gård trivs både barn och vuxna.  Johan har tid med några ord till de anställda som ser till att allt fungerar.Ofta har föräldrar svårast att slita sig från alla djuren.På vinden sover ridlägertjejerna efter aktiva dagar.Bastun påminner om en fransk vinkällare. Johan testar med sitt juridiska ombud Anette Cedergren.En butik finns förstås med bygdens hantverk.

Anmälningarna har satts i system så de görs i det län ägaren inte befinner sig i för tillfället utan hans fodervärdar och lantbrukare som ser till hästarna står ensamma mot länsstyrelsens djurinspektörer. De drar sig inte ens för att ringa familjen en lördag morgon och jaga ut ägaren.

”Länsstyrelsen i Skåne ville ha djurförbud, men Kalmar tog ett annat beslut. Beslutet innebar att över 200 hästar skulle säljas på 60 dagar, annars väntade vite på en halv miljon.” Effekten blir naturligtvis densamma eftersom tillstånden dras. Som vanligt handlar det inte om att hästarna skulle vara misskötta eller lidande. Länsstyrelsen påstår att deras krav inte åtgärdats, men Johan säger något annat.

Ligghallen, i vinterhagen, som från början var ljus och luftig och som hästarna gillade har efter ständigt nya krav från olika inspektörer byggts på efter deras olika önskemål och under åren blivit allt mer innesluten.

Hur som helst spelar det föga roll när länsstyrelsen packar ryggsäcken även med allt som gjorts. Gamla krav blir som nya eftersom ingenting blir glömt eller förlåtet trots vidgörning, utan kan dammas av efter lämplig tid för att fullständigt krossa all verksamhet.

Mycket arbete läggs ner på kunder som köper hästar vare sig det gäller ett föl, en familjehäst eller fullskolad turridningshäst. Om myndigheterna skulle ta hästarna skulle ingen bry sig om var eller hos vem de hamnar. Det får inte ske!

Faktum är att de unga djurskyddshandläggarna i Kalmar län inte ville dra in tillstånden men fann sig överkörda av cheferna. Man kan förmoda att de sin tur låtit sig styras av den mer aggressiva länsstyrelsen i Skåne. På Ölands alvar strövar avelsstona i flockar med var sin hingst och lever vildhästliv. Så som hästar borde ha det i alla fall någon tid på året. Men välmående djur är inget mål.Fotona på väggarna vittnar om en stolt företagare och stolta hästar.Verksamheten har som sagt pågått i många år. Bilderna nedan är från en öppen gård med hingstvisning den 17 april 2006.
Skriv under namninsamling: https://www.skrivunder.com/radda_kvarnbacka_islandshastar

43 svar till “Nu räcker det!”

 1. MF 18 augusti, 2017 den 11:36 #

  Kvarnbacka verkar vara en mönstergård. Det kan inte finnas några andra skäl att lägga ned den här verksamheten än rent personliga. Antingen dålig personkemi eller ren sadism.
  Mattias Gårdlund är född 80 år för sent. Han hade sannolikt kunnat gjort en fantastisk karriär i Tyskland i slutet av 30- och början av 40-talet. För att sedan dra sig tillbaka till ett behagligt pensionärsliv i Sydamerika.

 2. yorkielove 10 augusti, 2017 den 03:57 #

  ”Vi tycker inte att han är lämplig att bedriva djurverksamhet”!!!
  Nej du Mattias Gårdlund! Man måste ju vara anställd på Länsstyrelsen för att vara lämplig för det.
  Att vara lämplig enligt honom innebär tydligen alla de ”kvalifikationer”, som skulle vara omöjliga på vilken annan arbetsplats som helst.

 3. Svedje Rid i Natt 8 augusti, 2017 den 06:42 #

  Om någon känner för det så kan man faktiskt anmäla Mattias Gårdlund för avsaknad av 16 § tillstånd eftersom det finns skriftligt från en anställd på Skåne Länsstyrelse vad som gäller när man har yrkesmässig hästverksamhet.Det behövs röras om i huset där maktgalna tjänstemän huserar. När det gäller tillstånd så har myndigheter samt kommuner en skyldighet att förhålla sig till vissa saker.Tillståndsprövningen värnar uppdraget utifrån den statliga värdegrunden.
  Rättssäkerhet – att
  tillståndsprövningen utgår från lagar och andra föreskrifter samt
  att likvärdiga bedömningar görs i likvärdiga fall
  Förutsägbarhet och öppenhet. De som söker tillstånd ska mötas av en förutsägbar
  och transparent process
  . Myndighetens beslut ska vara tydliga och begripliga. Men detta gäller knappast våra Länsstyrelser och i synnerhet Skånes. Landshövdingen duckar under skrivbordet och låter personalen husera. Men den som känner sig hågad gällande anmälan mot Mattias Gårdlund lägger jag upp beviset för vad som gäller vid yrkesmässig verksamhet. Vi får väl hoppas att kanske Kvarnbacka gör en motanmälan ?

  Hej,

  Jag skriver att du inte har en större omfattning, men OM verksamheten med häst är yrkesmässig gäller det att du ska ha tillstånd från den första hästen.

  Mvh

  Lena Järkelid

 4. Carina Karlsson 7 augusti, 2017 den 11:33 #

  Lägg av nu myndigheter blir trött på era på hopp 😡Saker som fungerar enligt regler och förordningar ska man inte i och peta ta dem som sätter ihop hovarna på sina hästar istället 😤

 5. Katharina södergren rosman 7 augusti, 2017 den 06:47 #

  Det här handlar enbart om klart övergrepp av myndighet som säger sig verka för djurens bästa men klart har bevisat att så är inte fallet när Länsstyrelaen är inblandad i sån här verksamhet utan pengar maktbegär övergrepp i rättssak många gånger är dom farligare personalen o chefer skyller ifrån sig och hotat folk stjäl grejor o verksamheter på grund av fullkomlig maktgirighet

 6. Katharina södergren rosman 7 augusti, 2017 den 06:45 #

  Det här handlar enbart om klart övergrepp av myndighet som säger sig verka för djurens bästa men klart har bevisat att så är inte fallet när Länsstyrelaen är inblandad i sån här verksamhet utan pengar maktbegär övergrepp i rättssak många gånger är dom farligare personalen o chefer skyller ifrån sig och hotat folk stjäl grejor o verksamheter på grund av foulökomlig maktgirighey

 7. Göran Andersson 7 augusti, 2017 den 02:03 #

  Tror att tjänstemännen i Fogdeborgen missat att läsa på lite i länsstyrelseinstruktionen, i §2 finns följande att läsa:

  ” Länsstyrelsen ska verka för att nationella mål får genomslag i länet samtidigt som hänsyn ska tas till regionala förhållanden och förutsättningar.
  Länsstyrelsen ska utifrån ett statligt helhetsperspektiv arbeta sektorsövergripande och inom myndighetens ansvarsområde samordna olika samhällsintressen och statliga myndigheters insatser.
  Länsstyrelsen ska främja länets utveckling”

  På vilket sätt är nedläggning av den här hästverksamheten befrämjande för samhällsutvecklingen?

 8. Floa Smith 7 augusti, 2017 den 02:00 #

  De har da set en fed fidus i at stjæle hans heste og så benytte hans gård for egen drift og sort indkomst .
  Denne oplysning er på vej til
  Rue de la Loi 200 / Wetstraat 200
  1049 Bruxelles/Brussel EU . så skal vi se vad de siger til hele bloggen .

 9. Josefine 7 augusti, 2017 den 10:08 #

  Kan ni inte bifoga en kopia på beslutet. Svårt att ta ställning om man inte får veta orsaken till beslutet 🙂

  • forystablogg 7 augusti, 2017 den 11:37 #

   Det är allmän handling och kan beställas från länsstyrelsen. Men det är självklart skrivet av ena parten i ett syfte och det finns mer. Men tala gärna med den andra parten också.

 10. Marie Czarnotta 7 augusti, 2017 den 09:28 #

  Vad gör det att det är några hästar för mycket när dom går på stora ytor och bevarar mångfalden med kulturbeten??

 11. Astrid 7 augusti, 2017 den 09:01 #

  Men det är ju inte så enkelt som att de bara vill stänga ner gården för att vara lite jobbiga. Han har ju grovt överskridit antalet hästar han har tillstånd till att ha och det är detta som ligger till grund för att han är aktuell för ett djurförbud. Länsstyrelserna har i flera år varit på honom om att det han gör inte är lagligt, men det är för att han ”varit stark och hållit ut” (vilket kommentarsfälten uppmanar till) och alltså struntat i länsstyrelsen så länge som det är aktuellt att eventuellt dra in tillståndet. Läs gärna hippsons artikel om saken. https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/man-med-omfattande-hastverksamhet-mister-tillstand.htm Väldigt vacker gård och supertråkigt att den hamnat i problem, men det är tyvärr bitvis självförvållat.

  • Gunilla Nilsson 7 augusti, 2017 den 09:31 #

   Finns ju alltid 2 sidor av en sak.

   • Kill evil government 7 augusti, 2017 den 03:26 #

    Ja. I detta fall är det en privatperson vs staten tjuven och deras kumpaner som vill åt andras möda dvs billiga hästar. Gött-gött. 😦

  • forystablogg 7 augusti, 2017 den 09:52 #

   Att länsstyrelsen ”varit på” betyder inte att djuren mår dåligt. I många fall sätts anmälandet i system ex så samarbetar man i hemliga facebookgrupper. Det kan vara personer som är konkurrenter, sådan som vill ha en häst billigt, eller sådana som helt enkelt inte tål att det går bra för någon. Länsstyrelsen tar allt som en arbetsorder och måste hitta något fel för att kunna fakturera. Självklart går det att hitta en hov som är lite lång bland 200 hästar vid ett givet tillfälle. Och faktum är att det kör omkring bilar och spanar. Om svenska myndigheter någon gång kunde inse att vi är med i EU så skulle vi tillämpa EUs regler gällande hästar dvs att de tillhör lantbrukets djur och att antalsbegränsning inte finns.
   Vid kontrollen var det tre hästar för många i Fulltofta och fem hästar för många vid Visseltofta. Det kallar du ”grovt överskridit”. Det är väl bara att flytta hästarna. Länsstyrelsen tycker tydligen det är ”enklare” att stänga ner hela företaget. Begränsningen är kravet på ligghall under vintern. Hur många som finns i övrigt ex på bete borde inte spela någon roll.

 12. Anna Knutson 7 augusti, 2017 den 08:56 #

  Det är bara att följa Lst:s krav. Det får vi alla göra som arbetar med djurverksamhet. Det är varken svårt eller omöjligt. Dessutom så är reglerna skrivna för djurens bästa, så som ägare bör man ju själv vilja efterfölja de.

  • forystablogg 7 augusti, 2017 den 10:27 #

   Du menar att vräka ut 200 hästar på 60 dagar skulle vara det bästa för hästarna? På vilket sätt då?

 13. Sofi Premholt 7 augusti, 2017 den 08:43 #

  Har skrivit under…
  Ett underbart ställe, med fina välmående djur.

  Skriv under namninsamling: https://www.skrivunder.com/radda_kvarnbacka_islandshastar

 14. Roger Engstrand 7 augusti, 2017 den 08:42 #

  Svenska myndigheter tycks vara bra på att rekrytera skrapet som ingen annan vill anställa….

  • forystablogg 7 augusti, 2017 den 10:30 #

   Så är det. Här lever inte heller länsstyrelsen upp till EUs krav på kompetens. I Finland utförs inspektioner av specialutbildade veterinärer. I Sverige gick vi motsatt väg och alla som haft minst 50% tjänst i kommunerna erbjöds arbetsövergång till länsstyrelserna oavsett om de hade någon utbildning.

 15. Marie Hultqvist 7 augusti, 2017 den 08:33 #

  Det här låter helt orimligt. Hoppas det ordnar sig snarast.

  • forystablogg 7 augusti, 2017 den 10:31 #

   Ja det är orimligt som det mesta som händer i Sverige numera. Allt sunt förnuft har lämnat till förmån för känslor och tyckande.

   • yorkielove 10 augusti, 2017 den 04:02 #

    Tyvärr verkar det vara dåligt även med känslor inom Länsstyrelserna, förutom för pengar till sig själva.

 16. Emilie 7 augusti, 2017 den 07:33 #

  Förjävligt!! Så arg man blir! Stå på er Kvarnbacka!!💕🐴

  • Felicia 7 augusti, 2017 den 08:12 #

   Stå på dig!

 17. Adda 7 augusti, 2017 den 05:46 #

  Illvilja å avundsjuka styr

 18. Catarina Adolfsson 7 augusti, 2017 den 03:58 #

  Låter som ett skämt???
  Hoppas de inte är SANT – stå på dig Kvarnbacka Islandshästar👍✊️✊️
  Har oxå två egna islänningar🐴🐴❤️

  • forystablogg 7 augusti, 2017 den 10:33 #

   Tyvärr är det sant och det är säkert gjort i semestertider med avsikt för att det inte skulle upptäckas av allmänheten. Folket skall som vanligt föras bakom ljuset.

 19. Svedje Rid i Natt 7 augusti, 2017 den 01:11 #

  Jag blir inte förvånad ! Länsstyrelsen har en beprövad teknik för att ställa till problem för djurägare med dessa 16 § tillstånd.Mattias Gårdlund själv har ju inget 16§ tillstånd trots att han bedriver yrkesmässig hästverksamhet. Men han jobbar på Länsstyrelsen och då gäller inte djurskyddslagen trots att den som bedriver yrkesmässig hästverksamhet skall inneha tillstånd från första häst. Som sagt det är tufft att vara vanlig medborgare i dagens tjänstemanna diktatur.Emma Hansson som också var anställd avla på hundar med fel. Sverker Olsson egen djurhållning kan man också ha synpunkter på enligt You Tube filmen. Sen så har vi vår Film stjärna Mikael Gustavsson Djurambulansen i Skåne som fick utökat tillstånd för 41 hästar den 9 mars 2012 då polisen planerade att omhänderta Folkessons hästar. Men faktum var att Länsstyrelsen skulle omhänderta hästarna då tillståndet endast gällde för 65 stycken. Länsstyrelsen har naturligtvis planerat detta och ombett Mikael Gustavsson att utöka sitt tillstånd. Varför informerar man inte Folkesson istället att utöka tillståndet så att dom slipper omhänderta hästarna ? Hästarna omhändertogs den 14 mars. När hästarna väl var till salu så var där hästfolk som hade synpunkter hur företaget Djurambulansen i Skåne skött de omhändertagna hästarna.Men jobbar man hand i hand med tjänstemanna diktaturen så är allt tillåtet och i synnerhet med Länsstyrelsen eller polisen.Man behöver inte ens besiktiga fordonen eftersom polisen kör bakom med blåljus. Visst lever vi i en ny spännande tid där djurägare bokstavligen skall brännas på bål och tjänstemän tror sig vara djurens räddare.

  • Kill evil government 7 augusti, 2017 den 03:54 #

   Anmäl Mattias Gårdlund!

   • Elisabeth Boström 7 augusti, 2017 den 10:41 #

    Polisanmäl Mattias Gårdlund för brott mot djurskyddslagen då han inget tillstånd har brottet är ju uppenbart.

 20. Lerousse 6 augusti, 2017 den 11:35 #

  Duger inte det landsbygdsföretaget för länsstyrelserna så lär de flesta hästföretagare i detta unika land få förbereda sig på att börja att packa ihop. Får länsstyrelserna sin vilja igenom då har det sista unset av trovärdighet för deras djurskyddstillsyn försvunnit helt.

  För att inte tala om att tilliten till det svenska rättsväsende som skulle tillåta en ödeläggelse av verksamheten att ske, den tilliten vore därmed mer eller mindre utraderad.

  Skandal staplas på skandal när det gäller djurskyddstillsynen och dess konsekvenser. Och det tycks bara bli värre och värre. Allt vett, all sans tycks som bortblås hos länsstyrelserna. Länge har man undrat över om de på länsstyrelserna inte kan stava till sunt förnuft -,det behöver man inte längre tvivla på om denna önskan om ödeläggelse från länsstyrelsernas sida genomdrivs.

  Fy för den lede hur det tillåts gå till! Har vi inga politiker i det här landet som kan styra upp detta haveri som djurskyddet råkat ut för genom länsstyrelsernas hantering.

  Var gömmer sig landsbygdsministern?

  Enough is Enough!

 21. Kim Juhlin 6 augusti, 2017 den 11:20 #

  Sorgligt.

 22. Kim Juhlin 6 augusti, 2017 den 11:18 #

  För jävligt ta hand om dina egna djur.

 23. Fina Axelina 6 augusti, 2017 den 11:02 #

  Nu går de för långt igen dessa hämdlyssna inspektörer. De drar sig inte för att fördärva livet för en näringsidkare på landsbygden.
  Fy fan!

 24. Solveig 6 augusti, 2017 den 11:01 #

  Sverige börjar bli fartblint.
  Det går ”bra” för Sverige nu……. helt enligt agendan ”ANNAT”.

  • TRU 7 augusti, 2017 den 04:11 #

   Det går bra för Sverige… med lån på 1400 miljarder.

   • Korrigering 8 augusti, 2017 den 04:28 #

    Korrigering: Sveriges statsskuld låg på 1307 miljarder kronor 2017-04-28.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kaka söker maka | Astrids miljö- och samhällsblogg - 22 augusti, 2017

  […] framgick av min förra artikel så hotar nu länsstyrelserna i Kalmar och Skåne län att dra in tillstånden för Kvarnbacka […]

 2. Nu räcker det! | Roger Engstrand - 7 augusti, 2017

  […] Källa: Nu räcker det! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: