Sitta på flera stolar

22 Mar

2010 kommer det en anmälan till länsstyrelsen i Jämtland på Hanz Johanssons kaniner i Bispgården. Han är framgångsrik uppfödare sedan 40 år och utställare av flera svåra tecknade raser. Andra uppfödare och kanindomare köper kaniner från honom.

Anmälare är Karin Gullbring. Hon är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Värmland tidigare i Karlstads kommun.

Som djurskyddshandläggare på kommuntiden var hon ansvarig för att omhänderta en stor köttdjursbesättning mitt i kalvningssäsongen 2005. Det resulterade i miljonkostnader för skattebetalarna. Hon var själv barnledig men kunde inte låta bli att själv komma till gården för att betrakta spektaklet. Ovan syns hon med Carola Eriksson, som inte ville vara sämre utan knäckte en köttdjursbonde i Arvika 2013 som jag skrivit om i tidigare artiklar här och här.

Karin Gullbring har aldrig själv sett Hanz kaninhållning. Hon vet däremot om att han är framgångsrik så någon koppling finns till det. Det är inledningen till flera års besök av länsstyrelsen som till slut 2013 utmynnar i ett förbud att hålla kaniner utomhus på vintern. Det är konstigt eftersom kaniner mår bäst utomhus. Länsstyrelsen kommer alltid när Hanz är på jobbet. Kaninerna får hö och vatten innan han åker och sedan igen på eftermiddagen och kvällen. Enligt reglerna skall kaniner vattnas minst två gånger per dag. Men när länsstyrelsen kommer har vattnet hunnit frysa och får länsstyrelsen att påstå att Hans ”inte har förmåga” att ha kaniner utomhus på vintern.

Ovan är länsstyrelsens egen bild på några av Hanz kaniner i uteburar den 19 januari 2017.

Morgonen den 22 februari 2017 kommer veterinär Caroline Bränngård och hovslagaren Sarah Eriksson med polis och en lastbil upp till gården för att ta alla kaniner som är ute. Tidigare artikel är här. Båda är verksamma på Solbergs Veterinärmottagning AB i Hammerdal. Vad de inte vet är att en djurskötare finns på gården. Hon blir vittne till hur kaninerna stuvas ner i lådorna utan att bestämma vilka som är hanar eller honor. Flera djur kommer därför i slagsmål. Sedan lastas de på en lastbil.

Caroline stallar upp kaninerna på sin egen gård Solberg. Mellan den 5e och 9e mars besiktigar hon dem, de flesta den 8e dvs mellan 11 och 15 dagar (!) efter omhändertagandet då uppstallningskostnad tickat för minst 86 kaniner (enligt Hanz har de tagit fler kaniner och det bör han ha noggrann koll på). Samma person skriver alltså ut intyg för de djur som hon själv tjänar pengar på att stalla upp för polisens räkning. Enligt protokollet avlivar hon en hane som har ett infekterat sår. Det var en av de hanar, en champion, som självklart satt i en egen bur hos Hanz men som slängdes ihop med andra hanar. Flera honor har också bitskador. Caroline noterar att de därefter skall få egen bur så det framgår att hon placerat kaninerna tillsammans med flera andra.

Länsstyrelsen kallar det för ”domstolsbeslut”, men det är ju deras eget beslut. Förvaltningsrätten vet inget om kaniner och prövar inte beslutet i sak. Om länsstyrelsen tycker att jordbruksverkets föreskrifter om vatten två gånger per dag är fel,  så borde de gå på jordbruksverket för att ändra på föreskrifterna i stället för att göra en tolkning att vatten måste vara ofruset just när det passar dem att komma.

Den 13e mars beslutar länsstyrelsen att kaninerna skall säljas. Den 14e mars kommer beslutet Hanz tillhanda. Den 16e får förvaltningsrätten in Hanz begäran om inhibition. På kvällen fredagen den 17e kl 18 börjar veterinären sälja kaniner och fortsätter på helgen. På måndagen den 20e kommer avslag på begäran om inhibition, men då är djuren redan borta.

Enligt jordbruksverket saknar Caroline Bränngård registrerat transporttillstånd och hennes lastbil har inte heller något giltigt tillstånd. Länsstyrelsen säger sig inte ha besiktigat anläggningen för §16-tillstånd. Enligt jordbruksverket behövs sådant tillstånd om man stallar upp fler än sex kaniner under ett år för annans räkning. ”En verksamhet är av större omfattning då du upplåter, förvarar eller utfodrar sex eller fler kaniner per år.” Länsstyrelsen i Jämtland påstår att några tillstånd behövs inte om man är leverantör till polisen! Tro det!?

I alla fall blev de ”vanvårdade” kaninerna hett eftertraktade både av uppfödare och återförsäljare som försökte få ut stamtavlor från Hanz och från Kaninavelsföreningen. Dvs gamarna ville sko sig på en annans mångåriga avelsarbete!

14 svar till “Sitta på flera stolar”

 1. Astrid Borg 8 maj, 2017 den 07:19 #

  Svårt att göra sitt jobb som veterinär om man ska bli trakasserad på det här sättet! Nu får ni väl hålla er till fakta, mycket av det som skrivs här är ju inte korrekt. Caroline agerar ju på order från länsstyrelse och polis. Hon har alltid djurens bästa för ögonen!

  • Knatte 8 maj, 2017 den 07:39 #

   Det är förbjudet att lyfta kaninerna i öronen men om du kallar det för djurens bästa så…
   Att lyda order gjorde även Hitlers undersåtar.

  • Elisabeth Boström 10 maj, 2017 den 10:43 #

   Eftersom vetrinären vanvårdat kaninerna och plågat dem med lyft i öronen bör hon tilldelas djurförbud djurplågar vetrinärer skall bojkottas ej anlitas överhuvudtaget det finns bättre vetrinärer som har ansvar för sina handlingar.

 2. Dalkulla 23 mars, 2017 den 10:54 #

  Kvittot är felaktigt. Det står att 29 kaniner såldes för 2620 kr varav moms 280 kr. Det blir inte 2900 kr. Ska kvittot vara korrekt skulle det stå 2620 kr exkl moms kr som då blir 2900 kr.
  Momsen på 2900 kr är 580 kr, inte 280 kr. Anmäl till Skatteverket.

  • Carina Hedberg 24 mars, 2017 den 05:36 #

   Det skall inte vara någon moms!

   ”Vid myndighetsutövning eller när en försäljning är ett led i myndighetsutövning anses avgifter och annan ersättning som betalas till staten inte som momspliktig omsättning.

   En myndighet ska därför inte ta ut moms vid myndighetsutövning. Det är inte heller momspliktigt med försäljning av andra tillgångar än omsättningstillgångar eller med försäljning till andra statliga myndigheter.

   Staten har ingen avdragsrätt för, eller rätt till återbetalning av, ingående moms. I deklarationen är ingående moms för en statlig myndighet alltid 0 kronor.”

   Borde man inte veta detta som företrädare för Polismyndigheten i djurskyddsärende eller är det Jordbruksverkets fel kanske?!

   Källa: https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/myndigheter/momsforstatligamyndigheter.4.3a2a542410ab40a421c80004440.html?q=moms+staten

 3. Carina Hedberg 23 mars, 2017 den 06:06 #

  Den 13 mars 2017 beslutar Länsstyrelsen att i första hand får avelskaninerna säljas. Kan de ej säljas, får de överlåtas på annat sätt.

  Om det visar sig att beslutet inte kan verkställas, får länsstyrelsen i stället besluta att djuret ska avlivas.

  DEN 15 MARS 2017 KOM BESLUTET HANZ TILLHANDA!.

  Den 16 mars 2017 tillhandahöll Hanz både Länsstyrelsen, Polismyndigheten och Förvaltningsrätten sin begäran om inhibition.

  Den 17 mars 2017, i strid mot gällande rätt, börjar Caroline Bränngård att sälja avelskaniner för en hundring stycket!

  Den 20 mars 2017 meddelar Förvaltningsrätten att eftersom rätten senare kommer att avgöra målet slutligt så avslås yrkandet om inhibition.

  Förvaltningsrätten skyddar sitt eget arbete som inte är lagligen grundat!

  Den 21 mars 2017 inkommer Hanz med inlagor både vad gäller omhändertagandet och vad som ska ske med omhändertagna avelskaniner.

 4. Carina Hedberg 23 mars, 2017 den 07:19 #

  Definition av Länsstyrelserna:

  Av 15.000ut skrivna ord i varje handling finns inte ett enda ord av betydelse.

  Definition av Förvaltningsrätterna:

  Av en enda läst rubrik levererad av Länsstyrelserna bildas ytterligare 15.000 skrivna ord i varje avgörande men det finns fortfarande inte ett enda ord av de numera 30.000 utskrivna orden som är av betydelse.

  Definition av Kammarrätterna:

  Vi meddelar inte prövningstillstånd med tanke på miljön.

  Definition av Högsta förvaltningsdomstolen:

  Vi meddelar inte prövningstillstånd med tanke på att miljön är redan nedsmutsad varmed ärendet därför inte ryms inom ramarna för domstolens prövning.

 5. Bestulen 22 mars, 2017 den 04:20 #

  Leg veterinär Caroline Bränngård
  Började sin yrkeskarriär som veterinär 2009 hos Distriktsveterinärerna och arbetade där främst med hästpatienter men även smådjur och lantbrukets djur. Driver sedan maj 2014 Solbergs Veterinärmottagning AB med egen häst- och smådjursmottagning på gården samt ambulerande praktik.

  Caroline har gått t o m delsteg II i utbildning till att bli hästtandläkare och anlitas flitigt runt om i länet vad gäller tandvård för häst.
  Har AI kompetens för häst och sommartid mottagning för ston både vad gäller fryst- och färsksemin.

  Privat har hon stor erfarenhet av hästar och har ridit samt haft egna hästar i drygt 30 år. Innan veterinärutbildningen blev det flera perioder som hästskötare i Sverige och utomlands.
  Nu bedrivs egen uppfödning av dressyrstammade hästar på gården ”Torpet i Solberg”. (se http://www.torpetisolberg.se)

  Veterinärassistent Sarah Eriksson
  Utbildad och, av jordbruksverket, godkänd hovslagare. Har eget företag som hovslagare och sedan i höst även anställd deltid som assistent på Solbergs veterinärmottagning.

  Prisad som bästa hovslagare 2011 av Hovslagarföreningen.

  • Helena 10 maj, 2017 den 11:42 #

   Bestulen din fega jäkel som näthatar och gömmer dej bakom ett annonymt nick trakasserar folk som på uppdrag av länsstyrelse och Polis gör sitt jobb , du skickar ut feta lögner, tex om du kollar fakta är de polisen som bestämt pris på kaniner och länstyrelse som tagit alla beslut och beställt djurhotell och hämtning, Ge er på myndigheterna men fan inte folket som bara gjort sitt jobb de fegt och lågt.

 6. Bestulen 22 mars, 2017 den 04:17 #

  Nu gräver vi fram allt vi kan om Caroline Bränngård och jag hoppas verkligen en anmälan har gjorts på henne angående de krav som ställs för att hålla kaniner etc. De ska inte tro att andra ska tvingas följa deras ”lagar” när de själva slipper undan.

  Caroline Bränngård:

  1. VD/styrelseordförande på ”Solbergs Veterinärmottagning AB”, omsättning under 2015 var 2 198 000 kronor och under 2014 var det 1 097 000 kronor. Bolaget registrerades 2014-03-13.

  2. Innehavare av den enskilda firman ”Torpet i Solberg”. Jordbruksfastighet med vallproduktion, skogsproduktion. Avel och försäljning av hästar. Veterinär verksamhet. Registrerades 2010-09-20.

 7. Bestulen 22 mars, 2017 den 04:05 #

  Ja, gamarna känner man ju igen. Gör sina beställningar och vill gärna ha kattungar/championdjur och spelar som att de ”räddar” djuren medan det i själva verket handlar om häleri och försäljning av stöldgods.

 8. Göran 22 mars, 2017 den 03:50 #

  Och sen säger man att man inte har någon korruption i vårt land……

 9. Silvana kindberg 22 mars, 2017 den 03:05 #

  Sicket jävla pack.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Åsså höstar vi in belöningen | Astrids miljö- och samhällsblogg - 15 april, 2017

  […] Caroline Bränngård gjorde även besiktningen av kaninerna. Dock inte vid framkomsten som länsstyrelsen utlovat utan först efter två veckor. Varför? Flera hade då bitskador och en hane som satts i samma bur som andra hanar hade en infektion och avlivades. Om skadan varit förhanden redan vid hämtningen är det ytterst anmärkningsvärt att hon inte såg till att den fick veterinärvård! Det får andra djurägare djurförbud för. Minst tre honor har fött ungar efter försäljningen dvs de har blivit parade under uppstallningen. Hennes eget veterinärintyg visar att hon satt flera honor tillsammans vilket resulterat i slagsmål. Enligt Caroline Bränngård själv så är hon specialutbildad på kaniner! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: