Svensk kultur

30 Jan

Kultur betyder odling. Kultur är sedvänjor och kunskap som utvecklats på en geografisk plats för att en folkgrupp skall överleva och fortleva inom de ramar som naturen och klimatet ger och går i arv mellan generationer. Ett gemensamt språk och ritualer blir det sammanhållande kittet. Ett folk som förflyttas från sitt ursprungsområde kan inte behålla sin kultur. Deras barn får höra berättelserna från det forna hemlandet och sättet att leva där, men kommer inte att ha egna upplevelser av det. Någon generation senare är också de berättade minnena borta liksom färdigheterna som behövdes för att överleva. En kultur kan utplånas om barnen kidnappas och uppfostras i en annan kultur. Eller om folket förbjuds att använda sitt språk.

korI kalla Norden var vi beroende av våra husdjur som omvandlade gräs och löv till mjölk och kött. Många härdiga raser utvecklades som klarade ett magert bete och var goda födosökare. Kor, får och getter vallades sommartid till fäbodarna. Vintrarna var långa och kalla och det var livsnödvändigt att skörda tillräckligt med foder på ängarna för att kreaturen skulle överleva vintern. Djuren gav gödsel till åkrarna, som i sin tur gav spannmål, lin och rovor. Kretsloppet var en självklarhet och inget modeord. Sopor var inte uppfunnet och det led vi inte av. Ängarna bjöd på ett överflöd av blommor och barnen plockade stora famnar till midsommarstången. Nu finns inga blommor kvar. De och bina försvann med betesdjuren. Midsommar firas ännu men blommorna får vi köpa på ICA. Då stiger BNP.

hassjaHela familjen deltog i skördearbetet. Självförsörjning gav trygghet och höll svälten på avstånd. När man fick råd att köpa en häst förenklades arbetet och vi visste ingenting om billig olja och gym.

krukorKor och getter gav mjölk, smör, ost och skinn. Får gav ull och skinn till kläder.

garnRedskapen och husgeråden köptes inte från Kina utan tillverkades av trä vart och ett av det lämpligaste träslaget, vårdades ömt och höll i generationer. Kunskapen både att konstruera och att bruka lärdes från far till son, från mor till dotter. Barnen lärde sig rutinerna tidigt och döden var en naturlig del av livet. Det var en högtid när grisen slaktades till jul för då fick man äntligen färsk mat i stället för den ständigt saltade födan.

timmerSkogen gav oss timmer och inkomster.

flottaTimret fördes med ren naturkraft utan avgaser till sågarna nedströms.

husVi byggde hus av alla de slag, tillverkade hållbara tak av spån och inhägnader till djuren av ene och granslanor.

brunnVi byggde också fiffiga anordningar för att få upp vatten till folk och fä.

vattenVi byggde t o m vattenledningar som transporterade vatten oberoende av olja och elektricitet.

fiskFisk gav oss värdefullt tillskott till matsedeln och kunde förvaras både torkad, saltad, jäst och rökt. Surströmming är en svensk tradition som uppskattas även numera.

torvTorv skördades och torkades på myren. Skog och myrar skördades på lingon, blåbär och hjortron. Svenskar älskar fortfarande sin natur. Även stadsborna söker sina förlorade rötter genom en stuga på landet. Skogarna dignar fortfarande av bär men husbehovsplockandet har ersatts av kommersiella företag som flyger hit fattiga människor från andra länder för att plocka för en låg lön, men det mesta ruttnar bort. Vi köper sylten i affären med massor av socker, färgämnen och konserveringsmedel, blandat med äppelmos till ”pannkakssylt”. Det kallas produktutveckling. Det som förr var gratis i naturen säljs tillbaka till oss nu bit för bit.

transportTransporterna skötte vi miljövänligt och bullerfritt tillsammans med en duktig dragare.

drakterNär arbetet var över gjorde vi musik och byggde fioler och nyckelharpor. Byarna hade inte bara sina språkliga dialekter utan även sina musikaliska dito. Vi var stolta över vår hembygd och på klädseln kunde vårt ursprung direkt utläsas.

brollopDet var ingen brist på arbete men det fanns också tid till dans i närmaste vägskäl på lördagskvällen. Där knöts många band som blev till bröllopståg i lövade skrindor.

brudparByns kyrka lånade ut brudens krona som bars med stolthet i generation efter generation. Bröllopsresor till främmande länder var ett okänt påfund. Människorna kände varandra från både arbete och högtider. Man kunde fortfarande gå hem till och språka med sina tjänstemän och folkvalda, man kände deras föräldrar och de hade en naturlig förankring i bygden. Försök nu tala med en tjänsteman och du hamnar i en hårt bevakad bunker som skall skydda makten mot folket.

Låt oss vara stolta över vår svenska kultur och särart och bevara språk, nedärvd kunskap och lantraser. Förr än vi tror kan vi behöva använda allt igen för vår överlevnad! Låt oss inte vara globalisterna till lags genom att låta oss övertalas till att glömma vårt ursprung och enbart bli lydiga konsumenter.

Bilderna är från filmen Härjedalen på 40-talet av Lars-Erik och Margareta Larsson.

 

4 svar till “Svensk kultur”

 1. Lerousse 31 januari, 2017 den 07:27 #

  Reinfeldt (M) och Sahlin (S) har ju båda sagt att det inte finns någon svensk kultur. En person som Reinfeldt som var vald till att föra Sveriges talan i internationella sammanhang kände uppenbarligen inte till att Sverige har en egen kultur. Han menade tom att det enda vi har är ”barbari”. Men det måste väl ändå vara fel. Hade vi haft ”barbari” hade han väl inte klarat sig så lindrigt undan som han har gjort, om det hade varit sant.

  Gudrun Schyman (FI – ”lede FI”? – fd V) påstod att Sverige befolkas av talibaner – en talibankultur? Och det är då absolut ingen ”svensk” kultur, men har kanske förutsättningar att bli det så småningom, med hennes det politiska etablissemangets hjälp?

  Det kulturarv som Astrid här beskriver, där Sverige levde mera i harmoni och balans med natur och omgivning (allt var förstås inte rosenrött då heller) och levde väldigt nära ett verkligt kretslopp, hånas av etablissemanget med epitet som knätofs och nostalgitripperi!

  Fin påminnelse av Astrid här på bloggen om vårt verkliga kulturarv.

 2. byebye 31 januari, 2017 den 04:12 #

  Hur många svenskar finns det kvar? Finns det ens 2 miljoner?

  Det positiva man kan se fram emot, när den nya kulturen kommer att härska, är att dessa jävlar, i form av polis, länsstyrelse och angivare, säkerligen kommer att få betala med sina liv för vad de har gjort mot oss djurägare.

  Hur är det förresten med ”djurskyddspoliserna”? De verkar fortfarande ha makten att trakassera pensionärer med husdjur… Såg en snut öppna pistolhölstret för ett tag sen (2017) när en pensionär gapade att de var tjuvar som tog hennes djur.

 3. Sten-Arne Persson 31 januari, 2017 den 10:58 #

  En fin spegling i denna bildkavalkad som Astrid har presenterat från min barndoms bondekultur. Men sedan blev det nya tider:

  1967 års jordbruksreform med dess hårdhänta storleksrationalisering var inledningen till nuvarande katastrof för landsbygden. Kampanjen ”Hela Sverige ska leva!” 1987 blev den vändpunkt som sedan dess varit en kuliss som massmedia och etablissemanget använt för att söva ner svenska folket. För att kunna avveckla landsbygden i lugn och ro med sådana potentat som, f.d. riksförbundsordföranden i LRF, Bo Dockered i ledningen tillsammans med ett aningslöst Centerparti.

  Under lång tid har svenska folket varit attackerat av en inhemsk maffia som steg för steg tagit ifrån svenska folket sin frihet. Jag har sett det sedan 1970-talet när man genom familjepolitiken började tvinga människor att av ekonomiska skäl lämna bort barnen för att ha råd med dem. Detta var startskottet tillsammans med den usla lönsamheten i jordbruket som drev in familjerna till städerna där det fanns möjligheter att få två betalda arbeten för att klara av att bilda familj.

  En fantastisk skildring av vad som hände i vårt samhälle på den tiden är Bengt Bratts dokumentärserie i TV ”Hem Till Byn”. Man lurade in folket i EU med känt resultat. LRF vågar inte visa upp EU-statistiken som visar att svenskt jordbruk har EU:s mest ekonomiskt och psykiskt (djurskyddsterrorn) vanvårdade bönder med i genomsnitt lägst kostnadstäckning i EU. Trots eller på grund av ett mycket välskött jordbruk med låg giftanvändning och en djurskötsel med låg antibiotikaanvändning i förhålland till våra konkurrerande länder. Varannan tugga vi äter i fredstid är inte svensk. Hur många tuggor blir det vid krigstillstånd?

  För att ha råd med jordbruk måste man ha andra jordbrukfrämmande inkomster för att överleva. Åttiotvå procent av jordbrukarhushållens inkomster kommer från inkomst av tjänst, och så har det varit åtminstone sedan sekelskiftet. Jag har ju alla år som jag skrivit och protesterat mot denna utveckling ofta tänkt. Tänk om man kunde få ha fel ändå. Det jag i huvudsak har lärt mig under alla år är att de flesta svenska tigrarna tiger ända in i döden oavsett vad som händer.

  Denne man Fritjof Adams som uttalar sig på nedanstående länk, är en av de klarsynta och välutbildade människor som dessutom talar om vad han ser. För egen del känner jag att han tagit ifrån mig mitt hopp om att jag kan ha haft fel i mina tankar. Det stämmer lite för bra med de erfarenheter jag och en del andra har av de saker Fritjof Adams framför. Vi är förrådda av vår egen riksdag och regering med få undantag och deras hjälpredor, de korporativistiska organisationerna sviker sina medlemmar stup i kvarten. Hoppas att vårt folk slutar att tro på det som visas i vår merendels falska massmedia och skyddar de som talar och skriver sant om vad som händer. Vi måste utbilda varandra om vad som händer. Fritjof Adams är ett föredöme.

  Här kommer två länkar insända av Fritjof Adams där an beskriver vad som hände när han blev konfronterad av SÄPO. https://www.youtube.com/watch?v=kCv9g-yXXcA

  http://dissidenter.com/2017/01/sapo-kommenterar-statskuppen-mot-det-svenska-folket/
  Lyssna på dessa länkar och sprid till goda krafter.

 4. Sten-Gunnar Hrberg 30 januari, 2017 den 09:12 #

  Det var en ganska lagom och måttlig nivå på civilisation och konsumtion.

  Den 2017-01-30 19:18:40 skrev Astrids miljö- och samhällsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: