Tyvärr avlivades fel djur

9 Dec

Den 9 november gör Anna Sondell och Elina Sjölander en oanmäld kontroll hos en mjölkbonde i Lövånger i Västerbotten med 36 fjällkor, tjur och rekrytering. Sedan ansluter distriktsveterinär Helena Törnelius från Skellefteå. Ett 60-tal ungdjur hålls ute utan ligghall och veterinären bedömde ca 47 st som magra. Något omhändertagande antyds inte.

Dagen efter ringer Fredrik Nilsson på länsstyrelsen upp polisen och säger att det är ett omhändertagande på gång och att ”ett beslut är på väg”. Han säger att det gäller 15-20 ungdjur som skall placeras på lämplig gård i avvaktan på beslut.

Länsstyrelsen, genom länsveterinär Annelie Grip Hansson och Anna Sondell, skriver i ett beslut samma dag enligt §32 djurskyddslagen att 39 ungdjur (nummer anges) skall omhändertas för att de ”varit utsatta för ett långvarigt och betydande lidande bl. a. genom underutfodring, bristfällig vattentillgång och avsaknad av ren och torr liggplats” samt att djurhållaren varit föremål för tre förelägganden. Som vanligt är det utsiktslöst att felet blir avhjälpt. Ligghall är på gång men inte klar. Att skicka dit arbetshjälp på djurhållarens bekostnad räcker fantasin inte till för. Beslutet kommuniceras inte för att det då kan antas att det blir svårare att verkställa.

Föremålet för denna ”omsorg” är en lantbrukare som med familj flyttat från Mellansverige och köpt en gård 2012 , och startat mjölkproduktion. Hustrun, som skötte pappersarbetet, knäcktes av fallande priser och lämnade gården för något år sedan.

Gården levererar ekologisk mjölk med ett pristillägg på ca 18 000 per månad, men i och med omhändertagandet av ungdjuren skickade länsstyrelsen  en rapport till Krav så det tillägget drogs in med motivering att han är ”under utredning för brott mot djurskyddslagen”.  En missad rapportering till CDB-registret i somras innebar att djurbidragsutbetalningen försenades med tre procents avdrag och nu kan frysa inne helt även det.

Bonden strödde upp inne på en loge och fick in ett antal djur i avvaktan på att få maskinhallen färdig som ligghall när länsstyrelsen på morgonen kom ut med beslutet om omhändertagande av de djur som ännu inte var under tak.

Med sig ut hade nu handläggarna även chefen Fredrik Nilsson, som frångick det beslut som förelåg och beordrade att alla ungdjur skulle omhändertas, även de under tak. Djurägaren, och ytterligare någon som var på plats, protesterade och sa, men det har ni ju inget beslut på. ”Inga problem”, sa Fredrik Nilsson, ”det fixar jag efteråt”.

Vid 18.30 tiden ringer Fredrik Nilsson upp polisen igen och säger att det efter ”litet mer analyserande” är 38 ungdjur som skall omhändertas. Verkställandet planerades till kl 9.30 den 11 november. Kl 7.30 fanns det två beslut om omhändertagande. Kl 9.22 rullar man in på gården och delger bonden beslutet. Polisen tycker att han verkar lite för lugn så för säkerhets skull omhändertar polisen nyckeln till vapenskåpet.

Först lastade polisen de 21 ungdjuren som tagits in i ladan och därefter de som gick i hagen. Totalt lastades 43 ungdjur dvs ytterligare fem med hänvisning till ”kompletterande beslut” av länsstyrelsen. Sen fick djurägaren tillbaka nyckeln till vapenskåpet.

Den 18 november beslöt länsstyrelsen att 19 ungdjur skulle avlivas och 24 säljas. Den 21 november verkställdes avlivningen. Först avlivas fem djur på den första gården när man upptäcker att ett inte skulle ha avlivats. Sedan avlivar man det ”rätta” djuret och tycker det är tur att det är en stut som har mindre värde. Alltså avlivades 20 djur, två skickades på obduktion och resten av kropparna skickades till Karlskoga för att eldas upp. Resterande 23 djur köptes av en köpare (den andra förvararen) och priset blev 2.000 kr för sex kvigor, 1.200 kr för 12 kvigor samt 650 kr styck för fem stutar.

Flertalet av ungdjuren hade varit inhysta hos en annan bonde vintern innan och var inte i så bra skick när kom tillbaka. De släpptes på mjölkkobetet för att få en chans. Den andre bonden blev också ansatt av länsstyrelsen och sköt nyligen samtliga sina 17 djur.

Alla bilder är tagna efter omhändertagandet. Fodret i foderhäcken är misstänkt likt havrehalm. Men varför kosta på djur foder när de ändå skall avlivas…

37 svar till “Tyvärr avlivades fel djur”

 1. Jacquline 15 december, 2016 den 10:14 #

  Hej

  Hur kommer jag i kontakt med dig som publicerar i denna blogg. Har stora problem med Emma Hansson. Tänkte ställa lite frågor till dig.

 2. Jacqulind 15 december, 2016 den 10:12 #

  Hej

  Hur kommer jag i kontakt med dig?

 3. flisflisan 13 december, 2016 den 04:49 #

  är dom på det nya stället?på dom flesta bilder ser det inte ut som om ungdjuren har strö att stå på o dessutom ser dom ut att ha gössel på benen, jag har jobbat med kor o ungdjur tidigare o inte ser jag att dessa ska vara magra el vanvårdade, ungdjur växer konstigt gäller även unga hundar, men inte kommer dom att öka i vikt av havrehalm inte, som vanligt ligger det väl en beställning bakom omhändertagandet,, som vanligt så gör LS bort sej, fy fasen, hur dåligt mår nu inte bonden efter LS framfart

  • forystablogg 13 december, 2016 den 09:37 #

   Djuren delades upp på två olika gårdar. Bilderna är från de gårdarna.

   • MF 15 december, 2016 den 11:40 #

    Det är märkligt att djurskyddslagen alltid upphör att gälla sedan djuren ”räddats”.

    • forystablogg 16 december, 2016 den 06:43 #

     Ja så fort beslutet är taget upphör alla lagar. Förordningen om yrkestrafik, förbudet att köra fordon med körförbud, förbud att flytta omärkta och högdräktiga djur och hästar utan pass, alla regler om karantän, hela transportförordningen hur djur får lastas, infångas och transporteras, mått på stallar och boxar, rapportering om förflyttning av djur mm mm.

 4. MF 11 december, 2016 den 04:43 #

  75000 åldringar lär vara undernärda i Sverige, enligt vissa medieuppgifter.
  Vem ska åtalas för det?
  Finns det fängelseplatser så det räcker till för ansvariga byråkrater och politiker?

  • nimby 14 december, 2016 den 03:51 #

   Byråkrater och politiker verkar aldrig sättas i fängelse. Hur är det med Mona Sahlin? Kommer hon att straffas på något sätt? Verkar helt tyst på den fronten. Hon är bara ett exempel.

 5. mia 11 december, 2016 den 12:52 #

  tyvärr är det just nu så att kursen i djurhållning pågå,r så viss stålmanenostym från länsstyrelsen för att imponera på studenterna ingår antagligen också i förfarandet.

 6. nimby 10 december, 2016 den 02:47 #

  Går staten animaliefabrikernas ärenden?

  • AMD 10 december, 2016 den 03:54 #

   Jag tror tyvärr att du har rätt. De stora matindustrierna vill ha bort konkurrenter: småbönder, naturahushållare, biologisk mångfald, artrika näringsfattiga ängar och gamla härdiga lantraser.

   Man såg det ganska tydligt när fågelinfluensan härjade i Kina. De fåglar som först avlivades var små grupper hemma hos folk. Inte de stora besättningarna med tusen och åter tusen exemplar av i stort sett samma individ.

  • forystablogg 10 december, 2016 den 05:07 #

   På EUs framtida karta finns inget jordbruk norr om Skåne.

   • Linnea 13 december, 2016 den 12:39 #

    Men i Skåne utrotar djurskyddskontrollanterna alla djur. Man ifrågasätter verkligen deras agenda. Vad händer när alla djur är utrotade, då försvinner deras jobb eller de ska kontrollera alla djurförbuden de satt?

    • AMD 13 december, 2016 den 09:03 #

     Förmodligen. Så länge offren lever och betalar. Sen får de hitta på något annat levebröd.

    • forystablogg 13 december, 2016 den 09:39 #

     Riktigt. Det är därför de vill ha rätten att gå in i privatbostäder för att kontrollera djurförbud inskrivet i nya djurskyddslagen.

     • nimby 14 december, 2016 den 04:00 #

      Djurförbud är en livstidsdom och det går väl an om det är djurägare som har plågat sina djur men som de håller på nu kan de dra åt helvete. En dag hoppas jag få se dem hänga i lyktstolpar, de hånflinande skamlösa rånarna – tillsammans med angivarna.

 7. birgitta lindqvist 10 december, 2016 den 11:34 #

  Fattar inte varför det inte behövs kunskap om man jobbar på länsstyrelsen, finns bara ett ord för sveriges länsstyrelse djurhatare.

  • forystablogg 10 december, 2016 den 05:06 #

   Kunskap har aldrig varit ett krav för att få utöva makt.

 8. Lerousse 10 december, 2016 den 10:44 #

  Det fanns naturligtvis ingen anledning att avliva ett enda av dessa djur. Måhända var de litet tunna, men det borde även beaktas att de var av en gammal lantras som även vid mycket kraftig utfodring ser tunna ut i jämförelse med den ras som våra politiker har satt upp som förebild (klassificeringsförordningen) för hur ”moderna” nötkreatur ska se ut, nämligen som belgisk blå.

  Djuren var inte sjuka och då finns det en mycket enkel åtgärd för att få hull på nötkreatur, en åtgärd som bland bönder i Sverige är känd sedan ca 6000 år. Och det är att öka fodergivan, men möjligen har den kunskapen inte haft tillräckligt lång tid på sig förä att ”sippra upp” till de höjder där handläggare på länsstyrelsen befinner sig?

  Vem har givit länsstyrelserna detta mandat att stjälpa så många bönder som möjligt istället för att hjälpa? Svaret på den frågan måste ställas till våra politiker, som antingen blundar eller önskar livet ur resterna av vårt kultrjordbruk. Der synes främst vara mot den typen av jordbruk man riktar sina förintelseåtgärder? ”I Sverige ska vi ha animaliefabriker”, som det lät från det som en gång kallades Jordbruksdepartementet.

  • AMD 10 december, 2016 den 08:39 #

   Bra talat!

 9. elisabeth 9 december, 2016 den 11:33 #

  Hur mycket kunskap har dom när fel djur avlivas och det med 3 förelägganden måste jag påstå beror på att bonden aldrig fick vara ifre med arbetet och dom gav föreläggaden under pågående uppbyggnad detta är vanligt att förstöra så .

  • forystablogg 10 december, 2016 den 08:31 #

   Polisen fick en ”dödslista” från länsstyrelsen och läste fel på öronbrickan. De upptäckte misstaget ”när döden inträtt” och de putsade brickan. Jag tycker det visar att det inte var uppenbart vilka djur som var ”lidande” och att det inte gick att avgöra för ögat. Lite rysk roulette alltså för djuren. Uppenbarligen satt ”hullet” i öronbrickan. En person mycket kunnig på just fjällkor tyckte att det inte var något anmärkningsvärt fel på djuren. Obetydligt mindre än hans egna ungdjur som stått på stall. Sorgligt är också att detta är en utrotningshotad lantras.

   • nimby 10 december, 2016 den 02:49 #

    Där bevisade snuten, ännu en gång, hur inkompetent och respektlös den är.

   • MF 10 december, 2016 den 11:02 #

    För att lösa ”indianproblemet” så sköt man bufflarna. För att få bort de svenska småbönderna så skjuter man nötkreaturen. Gammal taktik, men fungerar fortfarande lika bra.

    • AMD 11 december, 2016 den 03:23 #

     Så sant, så sant. Alpackor och renar likaså. Nog tror jag att Astrid Lindgren skulle ha haft ett och annat att säga om hur hennes ”födelsedagspresent” används …

  • AMD 13 december, 2016 den 09:05 #

   Inte få jobba i fred för sina djur, nej, just det.

 10. AMD 9 december, 2016 den 09:26 #

  Sen tog de korna, men jag var inte ko, så jag sa inget.

  • forystablogg 10 december, 2016 den 08:36 #

   Först tar de djuren, sen tar de ditt rykte, din själsfrid, din arbetsglädje och din ekonomi.

   • Göran 10 december, 2016 den 09:38 #

    …..då har de tagit hela din existens, ditt liv, du kommer ej längre vara samma person som förut du är i praktiken levande död.

    • MF 10 december, 2016 den 11:14 #

     Så sant sagt.

 11. S 9 december, 2016 den 08:57 #

  Tydligareb och tydligare att djur ska bort, bara att invänta dagen då ”gestapo” åker runt hus för hus och sparkar in dörrar.

  • forystablogg 10 december, 2016 den 08:35 #

   Länsstyrelsen uppskattar inte att en ung familj bosätter sig i detta nordliga landskap och satsar på högkvalitativ mjölkproduktion. Sådana initiativ måste förgöras.

  • Karl-Oskar 13 december, 2016 den 11:17 #

   Det gör de redan. Är du inte hemma går de in med låssmed eller slår in rutan.

   • forystablogg 13 december, 2016 den 09:41 #

    Absolut. De går in genom källarfönster, balkonger, över murar. Ibland har de filmteam med också för att riktigt kränka folk.

    • nimby 14 december, 2016 den 04:09 #

     Som Karl-Oskar och forysta skriver så går de in med våld om så krävs, vare sig någon är hemma eller ej. Snuten kan stå och hånflina medan den filmar med sin privata mobiltelefon. Jag säger det igen:

     Snuten är inkompetent, korrupt, lat och elak.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Säg inte att ni inget visste! | Astrids miljö- och samhällsblogg - 15 april, 2018

  […] helt liv, tvinga sig in i privata hem med poliser, ta hela besättningar för miljontals kronor, avliva djur och besluta om näringsförbud utan att djurhållaren fått chansen till en rättvis […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: