Respekten som försvann

7 Dec

Sverige är numera ett respektlöst land. Respekten för de äldre, respekten att inte slänga mat, respekten för äganderätten, respekten för hemfriden, respekten för tidigare generationers strävan att odla upp ett kargt och kallt land för att överleva, allt är borta. Här följer akt två i dramat ”tre utegångsfår döms till döden för att ha gått ute”. Kan bara hända i Sverige! (LS=länsstyrelsen, KB=Kristanstadsbladet)

Tragedi i tre akter: Akt två. Av C. G. Liungman, 78, i Huaröd.

Akt tre slutade med att min lilla fårfamilj bortfördes på natten av polis och länsstyrelsens djurinspektörer till ett förintelseläger på grund av påstådd vanvård och påhittat djurplågeri.

Akt två, sex dagar senare, börjar med följande:

(LS 28/11 -16) Länsstyrelsen beslutar att de tre får som omhändertogs tillhörande dig Carl Gustav Liungman… ska avlivas.”

De tre fåren var mamma får, syster får, båda tre år gamla, och sonen lillbagge, nio månader gammal. Alla tre djuren var vid utmärkt hälsa och hull. Lillbaggens päls var normal men mamman och mostern hade inte klippts under sommaren för att fårklipparen hade flyttat. Jag talade om för djurskyddarna att de skulle klippas så snart vinterns kallaste del var över.

baggen2Lillbaggen var så söt i sin ljust gulvita päls och sina två utåtriktade horn. En riktig julebock.

Varför döda tre unga och friska får utan att det behövs för att ge föda åt akut svältande människor? Det finns husdjur som nyttjas till annat än till charkuterier, och kan vara nog så värdefulla som levande. Vad får länsstyrelsen att tycka det är så viktigt att fåren ska avlivas? Förmodligen att ”djuren var omärkta” (LS 30/11).

Och vad hände med de mördade fårens kroppar? Var det någon som tog om hand det utsökta ekologiska fårköttet, eller brände man helt enkelt  upp liken?

juhaAvlivningsbeslutet var bestämt av en byråkrat Juha Toropainen, möjligtvis en gång i tiden veterinärutbildad.

(LS 30/11) ”Fåren var långpälsade och stod ute utan skydd för väder och vind.” Som icke veterinärutbildad frågar man sig varför utegångsfår inte skulle stå ute i väder och vind. Det var fem grader varmt och ingen snö.

(LS 30/11) ”Fåren hade inget foder och bristfälligt med vatten.”

Fåren betade gräs i ett fårhägn. Gräset var nyutväxt och friskt. Vatten dricker inte får när de äter färskt gräs, men det fanns likväl en spann full av vatten i hägnet. Vad var ”bristfälligt” med det vattnet? Att det flöt några höstfallna lönnlöv ovanpå, som man kunde se på djurinspektrisens foto av bristfälligheten???

Detta maktmissbruk är oförnuftigt i kvadrat. Vad det är frågan om här är politiskt korrekt socialfascism:  Alla ska lyda byråkratin. Några linderödsgrisar får inte förekomma.  Andra djur, än EU-märkta får i jättehjordar, svin i jättesvinerier och höns i  tiotusental i kyckling- och äggfabriker, ska inte finnas. Särskilt ska ekologiska och hållbara smålantbruk motarbetas och tvingas försvinna.

(KB 2/12) ”… 2 500 slaktsvin vadade i urin….djuren utsatts för lidanden på grund av ammoniakångor… Grisproducenten fick en genomgång av miljöskyddsinspektörerna…”

Varför fick inte min lilla fårfamilj någon ”genomgång” av djurskyddsinspektörerna innan de bortfördes till förintelselägret???

Kanske är det inte frågan om ren socialfascism. Kanske finns det ekonomiska motiv bakom länsstyrelsens så kallade djurskydd: korruption. De djur som inte avlivas kanske via bekanta till länsstyrelsens byråkrater, som exporterar djur till Ryssland och andra länder, kan säljas för stora pengar som då delvis går tillbaka till länsstyrelsen och kompletterar vad länet får från staten i form av skattemedel. De kompletterar  då de stora summor som länsstyrelsen kassar in  via groteska penninguttag enligt paragraf 35 djurskyddslagen från varje småbonde dess djurskyddsinspektörer lyckas ”komma på”.

Det förefaller, som en engelsman skulle säga, vara ”a fucking dirty business”.

Hursomhelst var det min lille julebock som bortrövades mitt i midvinternatten  och mördades tillsammans med sin mor och moster. Förmodligen tillvaratogs inte ens deras fina ekologiska kött. Det troliga är att det brändes upp som avfall.

rositaMin varmaste julhälsning till den lilla djurskyddande länsstyrelseinspektrisen Rosita och hennes långa blonda assistent, samt de poliser som jobbade övertid för att beskydda  dem mot en sannolikt farlig djurägare. Jag hoppas de spänner brösten av stolthet över sin insats i djurskyddets tjänst.

28 svar till “Respekten som försvann”

 1. Madde 13 december, 2016 den 04:35 #

  Hur kommer man i kontakt med er som skriver? Viktig information!

 2. Lena Bjurhagen 10 december, 2016 den 05:43 #

  ”Enskilda kan inte föra talan

  Enligt huvudregeln kan enskilda medborgare inte föra talan i EU-domstolen. Undantag görs bara i de fall en medborgare berörs personligen av ett beslut som fattats av en EU-institution. Medborgare har två andra möjligheter att driva mål till EU-domstolen. Det första är att anmäla misstänkta brott mot EU-rätten till kommissionen, som kan driva ärendet till EU-domstolen. Det andra sättet är att begära att en nationell domstol inhämtar ett förhandsavgörande från EU-domstolen.”

  http://www.domstol.se/Om-Sveriges-Domstolar/Domstolar-i-Europa/EU-domstolen/

 3. Silvana kindberg 9 december, 2016 den 06:15 #

  Har du klagomål på sverige så googla på.
  ”Om ett land inte följer eus regler.”
  Googla även på.
  ”Medborgarnas vädjorätt och möjligheter att anföra klagomål.”
  Där finner du en del bra info hur du kan gå till väga och vart du kan vända dig mm.

 4. Lena Bjurhagen 9 december, 2016 den 02:55 #

  Respektlöshet, rättslöshet, hänsynslöshet, likgiltighet följer med alla djurskyddsärenden och djurskyddsmål. Det grundar sig i att gällande rätt har medvetet satts ur spel och underminerar rättsväsendet.

  Det är inte heller någon nyhet att varje djurskyddsärende handläggs rättsvidrigt och att den enskilde berövas möjligheten till att anmäla varmed de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna inte är mycket värda.

  Visst ska fördragsbrott anmälas till EU men det finns särskilda direktiv för hur anmälan ska göras vilket jag inte tänker gå in på här och nu. Det är upp till var och en att ta reda på vad som gäller för respektive anmälan som ska göras.

  Ibland förefaller det som om även djurägarsidan har blivit till ett rikstäckande lekis för vuxna där det går ut på att sprida så mycket flytgödsel så möjligt på så kort tid så möjligt men med de arbetsmetoderna kommer ni inte att kunna driva saken framåt.

 5. Silvana kindberg 9 december, 2016 den 12:20 #

  Ang får.
  På jordbruksverkets hemsida står det bla att får skall klippas vid behov.med högst ett års intervall.
  Det står inget ang förbud att marktjudra får.
  Fåren tillhör lantbruksdjur och skall vara öronmärkta,dessa djur ser ut att sakna öronmärkning.Enl eu finns inga som helst undantag för att flytta omärkta djur från produktionsplats.(är anmält till eu ang svenska myndigheters olagliga flytt av omärkta livsmedelsproducerande djur.)
  Jag uppmanar alla att klaga eller skicka förfrågningar då det gäller hanteringen av livsmedelsproducerande djur när du eller någon annan far illa vid djurhanteringen från myndigheters håll.Som många av oss genom åren lärt oss är att myndigheterna har väldigt svårt att hålla sig till sanning och fakta.
  Maila till SANTE-CHAP@ec.europa.eu
  Dit kan alla skicka förfrågningar och göra anmälningar då myndigheter misstänks bryta mot euförordningar som tex flytt av omärkta livsmedelsproducerande djur.

 6. forystablogg 8 december, 2016 den 12:00 #

  Om jag hade fått chansen att vara med hade jag löst detta på fem minuter. Jag hade på ett respektfullt sätt berättat för djurägaren att det spelar ingen roll om du vet att dina djur trivs. Dessa flickor har makten, vilket innebär att de inte bara har makten att besluta över ditt och dina djurs liv utan också har makten över våldsmonopolet dvs polisen. (Säga vad man vill om polisens resurser men tid att hämta tre får alt. några katter, en sköldpadda, akvariefiskar etc. etc. har de alltid resurser till.) De bryr sig inte ett dugg om dig eller dina djur utan bara de paragrafer de är satta att bevaka. ”Så nu tar vi varsitt får och leder in dem i stallet. Sen ser jag till att skicka hit någon de närmaste dagarna som kan hjälpa dig att klippa tackorna.”

  • nimby 8 december, 2016 den 04:05 #

   Polisen har för mycket resurser.

   När de inte uträttar det de ska uträtta dvs ta itu med riktiga brott där någon/några lider så är det pga FEGHET, INKOMPETENS, KORRUPTION, LATHET.

   Jag har absolut inget till övers för snuten som går länsstyrelsens ärende. Hoppas att varenda sten som kastas mot dem träffar dem i skallarna.

  • AMD 14 december, 2016 den 08:36 #

   Du hade inte kunnat göra något när polisen redan var där. Då är det för sent för alla förhandlingar.

   • AMD 14 december, 2016 den 08:37 #

    Detta inlägg skulle svara på Forystabloggs inlägg om att lösa det på några minuter.

 7. AMD 8 december, 2016 den 10:15 #

  Men ÄR de döda, då? Eller utsätts de för ofattbara fasor på väg till Turkiet för att ”halal”slaktas? Jag behöver BEVIS för att de är döda, innan jag tror på det.

  Även jag har intrycket att någon har gett länsstyrelserna i uppdrag att få bort alla små besättningar, så att ingen svensk får en chans att äta något annat än kött uppfött i storindustrier. Prove me wrong, who can!

  Jag håller med fårägaren: ”Varför fick inte min lilla fårfamilj någon ”genomgång” av djurskyddsinspektörerna innan de bortfördes till förintelselägret???”

  Först tog de fåren, men jag var inte får, så jag sa inget …

 8. gäst 7 december, 2016 den 10:45 #

  Tjuder, kedja, kätting, det kvittar vad du kallar det, det är inte tillåtet.

  Och ang vattnet syns det tydligt att det är en bottensörja av förmultnade blad i him!ken.

  Det finns mkt lite näring i gräs i december hur grönt det än är.

  Och slutligen finns det gott om folk som klipper får. Det är bara att ringa runt.

  • Sture 8 december, 2016 den 07:32 #

   Så i statens namn avlivar vi friska djur ! amen ! Samtidigt som de påstår föra djurens talan ? Man tvångs steriliserade kvinnor förr i Sverige också. Man omplacerade barn i familjer där de blev sexuellt utnyttjade samt för arbete. Visst är Sverige ett land som ser och alltid sett till sina medborgares bästa ? Man buga för Hitlers soldater när dom kom och hela Regeringen var full av Nazister. Det var Socialdemokrater på den tiden också. Nu är vi framme vid 2016 och fortfarande plågar man sina medborgare på flera olika sätt med både det ena och andra samtidigt som man ger EU skulden för allt. Våra styrande sätter sprätt på våra skattemedel utan att skämmas samtidigt som de inte behöver stå till svars för sina bedrägerier. Visst är Sverige ett fantastiskt land ? Jag hoppas att Trump ger dom ett långfinger ända upp i Röfven för det är dom värda.

   • nimby 8 december, 2016 den 04:14 #

    De, politiker och annat pack, måste få bra betalt för annars kan de lockas att göra ”fel”. Fel gör de ändå men behöver, som du Sture skriver, inte stå till svars för sina bedrägerier.

    Så varför i helvete ska någon behöva stå till svars för dem? Jag accepterar absolut inte att länsstyrelsen tillsammans med tjuvpolisen tar privatpersoners djur och djursaker. Det är STÖLD. De borde fan brännas på bål dessa jävla fästingar som lever gott på andras möda.

  • AMD 8 december, 2016 den 10:19 #

   Detta är inget bra skäl för att föra bort och mörda djuren! En ”genomgång” hade varit hederligare, även om mina erfarenheter av sådana ”genomgångar” är att inspektörerna ofta kan förfärande lite, och är elaka därtill.

   Särskilt mot djuren.

   Men du är kanske rädd att en ”genomgång” hade haft effekt, så att det inte hade blivit något ”omhändertagande”?

   • AMD 8 december, 2016 den 10:20 #

    Ovanstående var avsett som svar till ”gäst”.

  • nimby 8 december, 2016 den 04:09 #

   Fast det går alldeles utmärkt att importera kött från djur som har tjudrats. För hyckleri från hycklare är vad man kan vänta sig.

   • AMD 8 december, 2016 den 07:31 #

    Kött från djur som har plågats svårt importeras varje dag och salubjuds i butiker. Då är hur mycket lidande som helst okej.

    Men ett litet gäng får ska inte få chansen.

    Nå, ni som vet, är de verkligen döda? Vad skedde med dem, konkret?

 9. yorkielove 7 december, 2016 den 04:36 #

  Vila i frid lille julebock med mamma och moster!
  Dessa ”djurskyddare” tillönskas däremot ingen frid vare sig i detta liv eller därefter.
  Att de drabbas av protester när de utför sina stöldturneer är knappast förvånande. Med deras obefintliga känsla för empati fattar de inte vad de utsätter djurägare och deras djur för.
  De tror sig oåtkomliga på sin piedestal, men sågar själva av den effektivt för varje omhändertagande.
  Begreppet Lortsverige har fått en helt ny innebörd, mer lortig än vad Lubbe Nordström någonsin kunnat tänka sig.

 10. Undrande 7 december, 2016 den 03:49 #

  Den där kartan bakom Juha, är den laglig? Kartläggning, stalker-varning på det!

 11. nimby 7 december, 2016 den 01:59 #

  Länsveterinären Juha-Seppo Toropainen (f. 1971) verkar ha flyttat isär från sin fru Annika Yngve Toropainen (f. 1973). Hon är också anställd på Länsstyrelsen. Träffades de där eller blev det en smula nepotism vid anställning?

 12. Sten-Gunnar Hörberg 7 december, 2016 den 01:42 #

  Texten får mig osökt att tänka på ledaren i Veterinärförbundets tidning den 1 november 2016 som avslutades med citatet nedan.

  ”Det är ett misslyckande i samhället att de som utsatts för kontroll inte accepterar resultaten. Att slå tillbaka med hot och trakasserier kan förstöra livet för både drabbade veterinärer och deras familjer. Detta måste motverkas med alla medel.”

  Kommentar, överflödig.

  • nimby 7 december, 2016 den 02:08 #

   De är helt skamlösa, dessa löss.

   Ledaren i Veterinärförbundets tidning den 1 november 2016 skrevs av Johan Beck-Friis (informationschef för SVF dvs Sveriges VeterinärFörbund). Ni som vill läsa mer om den hycklaren kan söka på hans namn på denna blogg.

   • nimby 7 december, 2016 den 02:28 #

    Johans mor hette Barbro Beck-Friis.
    Johans fru heter Barbro Gunnarsdotter Beck-Friis.

    Förresten så var Lisbet Palme (Olofs änka) född Beck-Friis.

  • forystablogg 7 december, 2016 den 04:27 #

   Ja av tradition skall vi bocka och buga inför överheten.

   • Olof 8 december, 2016 den 07:53 #

    Det är dags att göra uppror! Med vilken rätt bestämmer de över annans egendom, över liv och död, med beslut som baseras på sina egna lögner och små bagateller? Varför tog de inte bort löven i vattnet, klarar de inte en så enkel sak eller ”högheterna” är för fina för att doppa sina händer i en hink med vatten? Fick bonden information och rådgivning som han ska få av dessa puttinuttor?
    De borde få sparken allihopa för se djurkunskap, det har de inte!

    • AMD 8 december, 2016 den 07:34 #

     Nej, någon rådgivning gavs uppenbarligen inte. Man fattade först beslutet, skrev därefter rapporten, och dök sen upp i nattmörkret. Denna myndighets uppförande blir ju allt värre!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Med sådana vänner behövs inga fiender | Astrids miljö- och samhällsblogg - 5 november, 2017

  […] Det fick till följd att de tre fåren togs av polis sent en kväll i mörkret på hösten. Länsstyrelsen beslöt att fåren skulle avlivas. Såsom man alltid gör beslöt man också om djurförbud i mars […]

 2. Jura novit curia – chlamydosaurusblog - 8 december, 2016

  […] https://forystablogg.wordpress.com/2016/12/07/respekten-som-forsvann/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: