Du kan ju alltid överklaga

29 Nov

baggen

Staten arbetar intensivt med att avlägsna såväl människor som djur från landsbygden. Lättast är att få bort en gammal och sjuk människa och göra hans sista år till ett rent helvete. Senast i raden är författaren C. G. Liungman, 78, i Huaröd som häromdagen drabbades av Rosita Hagström, ni vet hon som är rädd för djur.

”Den lilla familjen sover sött i hägnet. Vinternatten är tre timmar gammal. Plötsligt och utan förvarning kör två bilar in och parkerar längst ner på gårdsplanen. Den ena är en polisbil och den andra en butiksbussliknande  större bil.

Tio minuter senare väcks den sovande familjen av att okända människor med strålkastare avsöker fårhägnet och upphetsat ropar till varandra.

tackornaMamman, hennes syster och sonen väcks bryskt och de vettskrämda djuren rusar vilt för att undkomma de för dem osynliga inkräktarna samtidigt som de försöker hålla sig i närheten av varandra.

tackaTjugo minuter senare är den lilla familjen infångad och indragen i den större butiksbussliknande bilen.  Den, och polisbilen, står sedan kvar med ljusen tända i en kvart medan deras besättningar förefaller upptagna med skriverier och samtal inne i kupéerna.

De förvirrade små infångade trycker sig mot varandra i det nu mörklagda utrymmet i  den större bilen.

for-illa

Vad var det som just hade hänt? Svar: Länsstyrelsen hade slagit till mot en djurplågare.

(Kristanstadsbladet 24/11): ”Tre får omhändertogs omedelbart från en hage… Anledningen till omhändertagandet var att fåren var långpälsade och stod utan skydd för väder och vind.”

Vid bortrövandet av den lilla fårfamiljen var det fem grader varmt. Gräset i fårhägnet var grönt, friskt och nyutväxt sedan sommaren. Vindskyddet bestod på ena sidan av det tjugo meter breda hägnet av en tät skog och på den andra av en granhäck med en laduvägg bakom.

(Länsstyrelsen 17/11): ”Fåren hade inget foder och bristfälligt med vatten.”

När får har friskt gräs att äta behöver de inget vatten, men det stod en spann vatten vid hägnets grind. Några höstlöv hade fallit i.  Länsstyrelsen tog ett foto på vattenspannen med lönnlöven som flöt på vattenytan.

Den till dödslägret bortförda lilla familjen var ättlingar till får som sedan tio år levt på gården. Dealen mellan gårdsägaren och fåren var: Om ni betar av det nya gräset i parken bakom corps de logiet på somrarna ska ägaren sörja för ert beskydd, er hälsovård och ert behov av att leva som en flock.

År efter år fungerade denna deal utmärkt. Om det blev för många lamm födda blev de äldsta fåren (aggressiva gammelbaggar mest) slaktade på höstarna.

På somrarna stod fåren tjudrade i tunna lättkedjor från Lantmännen som gjorde att de kunde beta av ett 50 kvadratmeter stort gräsområde åt gången. Tjuderkedjorna var länkade till i marken nedstuckna små järnspett från en skrotad harv. De stacks ner så nära varandra att de tre eller fyra fåren hela tiden såg och hörde varandra och vid behov kunde lägga sig tätt intill. Men det ville de sällan, utan låg och idisslade ett par meter från varandra.

hink

Länsstyrelsen 18/11, foto visande en full vattenspann med lönnlöv flytande på ytan. Text: ”Vatten som fanns i hagen.”

På vintrarna flyttades de från parken till fårhägnet på andra sidan mangårdsbyggnaden. Där fick de bli till dess snön föll. Då stallades de in och fick leva på hö inköpt av grannbonden till dess de fött sina lamm och våren hade kommit. Under sommaren klipptes deras pälsar av ett klipproffs från Österlen, som tyvärr visade sig oanträffbar sommaren 2016. Så gick det till i tio år och kanske fem fårgenerationer.

Nu har generationslinjen slutat i ett av Länsstyrelsens dödsläger. Gårdsägaren, som är närmare 80, var mycket nära döden en hel vecka efter bortförandet p.g.a. förhöjt blodtryck och ångest.

Detta är akt tre av vad jag kallar ”En tragedi i tre akter” Om KB:s  insändarredaktör tillåter tragedins akt två och ett kommer nästa akt att innehålla många intressanta citat från Länsstyrelsens djurinspektörers och veterinärers syn på verkligheten.”

Carl G. Liungman, gårdsägare

12 svar till “Du kan ju alltid överklaga”

 1. AMD 28 december, 2016 den 11:26 #

  Kätting eller tunn kedja … Båda är förbjudet, så långt är det riktigt. Och att vattnet behöver bytas dagligen, det är också riktigt.

  Men. Att. TA DJUREN!! I stället för att prata med djurägaren, ”informera” hän. Det rimmar verkligen inte alls med Astrid Lindgrens minne.

 2. s 30 november, 2016 den 08:55 #

  Förr hette det tjuderlina, nu heter det tydligen kätting. Men det finns väl ingen på myndigheten som vet vad tjuder är, inte kätting heller för den delen.

  • Tjillevipp 4 december, 2016 den 02:18 #

   Plötsligt händer det, en tunn kedja kallas kätting och det är djurplågeri enligt kontrollanterna. Vad jag förstod var det en sån tunn kedja som används till barnens gunga. Det kallar jag inte kätting, knappast någon annan heller. Det gäller att hänga ut djurens ägare på media för att få allmänheten att tro att det är grova djurskyddsbrott. Fy för den lede.
   Är det pedofil-Felton som är ansvarig?

 3. AMD 29 november, 2016 den 11:40 #

  Gryningsräd.

  Först tog de fåren, men jag var inte får, så jag sa inget …

 4. Sten-Arne Persson 29 november, 2016 den 11:35 #

  Djur och människoplågarna hittar man i första hand på länsstyrelsens djurskyddsenheter samt hos polismyndigheten och deras medhjälpare djurambulansföretagen. Slutligen blundar herr och fru Justitia för de flesta av alla övergrepp och förföljelser som pågått i över 25 år mot djurägare och deras djur. Massmedia undviker nästan helt att granska och rapportera om detta djur och människoplågeri som utförs i statlig regi. Tvärt om gör Bonniers TV4 reklam för djurplågeriet i sin TV-såpa ”djurskyddsinspektörerna” där man inte drar sig för att ljuga offren och TV-tittarna rakt i ansiktet. Som vanligt är inte massmedia på folkets sida och avslöjar bedrägeriet. Den enda trösten är att när värddjuren dör så dör även parasiterna trots att åtminstone en av dem har varit ordförande i Veterinärförbundet.

  • nimby 30 november, 2016 den 01:39 #

   Rosita Hagström var en inblandad men vilka var de övriga i rånarligan? Sen vill man veta vem som skrev artikeln i Kristianstadsbladet. Jag uppmanar djurägaren att kontakta bladet och upplysa dem om fakta. Vill de inte skriva en artikel från djurägarens synpunkt ska man upplysa dem om vad de är (korrupta). Är man prenumerant ska man självklart se till att säga upp sig från bladet. Uppmuntra vänner och bekanta att göra likaså. Slå dem där det gör ont.

   • forystablogg 30 november, 2016 den 06:58 #

    Formellt fattades beslutet av Anna-Britt Adell länsassesor och Liv Friberg handläggare. Lovisa Lidholm var med Rosita.

    • nimby 6 december, 2016 den 01:50 #

     Anna-Britt D. Adell 2016-10-21 twitter:
     ”Fotografering från drönare totalförbjuds efter dom i HFD. Leve enskildas personliga integritet!” Inte förvånande att hon är hycklare.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Med sådana vänner behövs inga fiender | Astrids miljö- och samhällsblogg - 5 november, 2017

  […] anmälde CGs tre små får till länsstyrelsen för de var oklippta. Det fick till följd att de tre fåren togs av polis sent en kväll i mörkret på hösten. Länsstyrelsen beslöt att fåren skulle […]

 2. Respekten som försvann | Astrids miljö- och samhällsblogg - 7 december, 2016

  […] att odla upp ett kargt och kallt land för att överleva, allt är borta. Här följer akt två i dramat ”tre utegångsfår döms till döden för att ha gått ute”. Kan bara hända i Sverige! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: