Gryningsräden i Arvika. Del 1 Veterinären.

4 Jul

Tidigt på morgonen den 17 april 2013  stormar länsstyrelsen i Värmland in på ett lantbruk i Arvika kommun tillsammans med poliser och veterinär i en sk gryningsräd. Auktionen är noggrant förberedd och planerad sedan tolv dagar. Man ämnar omhänderta gårdens hela kreatursbesättning om ca 180 djur. Just det datumet är ingen slump. Den 11 april är första dagen som föregås av en natt med plusgrader. Samma dag kommer ett ”kommunicerat föreläggande”. Skall svaras på senast söndagen den 14e. Natten före den 17e regnar det.

Dispens har utverkats av jordbruksverket att flytta högdräktiga och omärkta djur. Transportörer har kallats in. Poliser rekvirerats. En LRF-topp har kontrakterats att ta över djuren. Allt har markberetts hos alla myndigheter.

Sofie Eklund ringer och beställer veterinär till den 17e. Visar sig bli Helene Jentzen som tidigare haft konflikter med djurägarna. En slump som ser ut som en tanke. Enligt Jentzen var det för att bekräfta att djuren skulle omhändertas, inte att göra dräktighetsundersökning (sagt i förvaltningsrätten i Jönköping 15 dec 2015). Dräktighetsundersökning var nämligen ett villkor för att transporten skulle få göras. Hela upplägget baseras på att Jentzen ger insatsen legitimitet genom att upprätta en tabell över alla djuren som hon ger sämsta möjliga status.

Jentzen lyckades bara pricka in fem av 17 kor som skulle kalva inom en månad och alltså enligt transportförordningen inte fick transporteras. Två som hon satte upp som högriskdjur kalvade mycket senare. Enligt omhändertagaren Mats Pettersson dog/avlivades två kor och fyra kalvar i direkt anslutning till transporten. Den dåliga bedömningen anmäldes till veterinära ansvarsnämnden men fick inget gehör. Det får tydligen gå till litet hipp som happ när myndigheter bryter mot EU-förordningar.

Länsstyrelsen tar en rad foton. Inte av alla djur. Många på vissa. Lustigt nog går med några få undantag bilderna inte att korrelera med tabellen. Så det Jentzen påstår om en specifik individ i fråga om hullklass, renhet och hårlöshet är omöjligt att kontrollera i efterhand. Därför är det också viktigt att såväl djurägare som besökare förbjuds att göra egen fotodokumentation. Bilderna verkar tagna så att öronbrickor inte skall kunna läsas. Länsstyrelsen vägrar att lämna ut bilderna i bildformat. Ett ”principbeslut” har fattats att de bara lämnas ut i pdf-format. Polisen lovar först att lämna ut bilderna men sedan kommer de på att de har försvunnit. Inte heller får någon annan veterinär ge en second opinion. Djuren, bevisen, skall skaffas undan så snabbt som möjligt. Här skall bara en åsikt gälla, nämligen länsstyrelsens, och det genom hela rättssystemet.

Tidigt den 17e har  handläggarna Carola Eriksson och Sofi Eklund haft möte på polishuset om hur många djur som skall avlivas, transporteras och uppstallas. Det är alltså inte fråga om ifall utan bara hur.

Ovetande om vad som skall hända kör under tiden drängen på gården iväg för att hämta foder på morgonen.

Ca kl 8 kommer rådgivare Lisa Hogen från LRF till avtalat möte med djurägarna för att diskutera avveckling/reducering av djurhållningen. Mötestiden har blivit ändrad. Frågan är om hon liksom så många andra vet vad som planeras.

Ca 8.30 anländer Carola, Sofi, veterinär Helene Jentzen och två polispatruller till gården. LRFs rådgivare går ut och ansluter sig till handläggarna när de kommer. Därefter tycker hon också att djuren skall omhändertas. Kanske kände hon till beslutet i förväg liksom handläggarna kände till att djurhållningen var under planerad avveckling. Då är det ju extra bråttom.

Carola fattar muntligt beslut att omhänderta och flytta djuren ca kl 10 fm enligt §32 dvs ett planerat ”akut” omhändertagande. Veterinären kan omöjligt hunnit bedöma 180 djur då.

Hö på foderbordDrängen kommer tillbaka med fodret före kl 12.  Enligt foto med klockslag 12.19 så är foderbordet tomt. Texten ger sken av att det är länsstyrelse/polis/LRF som sett till att djuren fick foder. Det är inte sant. Drängen hann köra upp tre balar på foderbordet (bilden ovan) innan han med våld blev bortkörd av polisen och handgripligen förhindrades att utfodra djuren. ”Nu är det våra djur”, sa polisen.

Utfodrades under kontrollenLRF utfodrar djuren senare på eftermiddagen, dvs långt senare än brukligt, av gårdens foder som hämtades på morgonen. Balarna ställs på marken där det är som mest kladdigt. Ansvarig P-O Åhlander LRF har inga invändningar mot fodrets kvalitet, säger att ”vi har inget bättre foder själva”. Så vitt vi vet tas inget foderprov av detta. Varför satte LRF/polis/länsstyrelsen balarna i geggan när det fanns foderbord? Förklaringen syns ovan. ”Bildbevis” mot djurägaren skulle tas.

En av djurägarna försöker ta sitt liv. Ambulans anländer men Carola och Sofi fortsätter som om inget hänt.FotoalbumDet föddes en kalv natten innan, bilden ovan. Vi tror att den kalven blev ihjältrampad under natten. Det visade sig vara omöjligt att få ut fraktsedeln från kadaverhämtningen. Denna ko rapporterade omhändertagaren Mats Pettersson ha kalvat den 23 april vilket är en omöjlighet.

I tingsrätten gör veterinären märkliga utläggningar om kors lidande. Hon säger att djuren är oproportionerliga och det kan man se på storleken på hornen. Konstigt i en genetiskt nära 100% hornlös besättning. Gödsel måste tvättas bort vilket förstås ingen gör när djuren flyttats. Veterinär måste tillkallas för behandling av pälsätare. Besättningen var redan framgångsrikt behandlad med ett receptfritt preparat godkänt för ekologisk uppfödning. Hon säger att hon inte vet om de har parasiter. Ändå låter hon behandla hela besättningen med ett mycket starkare preparat. Det är lidande att dricka ur en toalett …

jäkla skit 121Polisen beslutar att djuren skall stå kvar över natten på ”begränsad” yta”. Ansvarig är P-O Åhlander LRF. Djuren ca 120-130 st stängs in i ligghallen godkänd för 54 st.

jäkla skit 114Polisen bevakar gården under natten för att korna inte skall ”fritas”.

jäkla skit 125

Tre höbalar ställs i mitten. Hur många småkalvar fanns det? LRF tyckte inte det behövde ströas. Djurägaren som förbjöds att strö fick skulden.

20 svar till “Gryningsräden i Arvika. Del 1 Veterinären.”

 1. vetteljus 4 augusti, 2016 den 01:55 #

  Citerar: ”En del av förändringen i USA handlar om det privata ägandet av land och eget hus. Landsbygden ska avfolkas. Det är inte bara Rosa Koire som tar upp tanken att ”Wildland” ska utvecklas. Småbönderna ska ge upp och flytta in till städerna. När de gått i konkurs köper Monsanto eller andra gigantföretag upp marken.” Det står mycket intressant i pdf-en om Den Gröna Masken, den om Agenda 21, mm.

 2. roland84 9 juli, 2016 den 07:58 #

  Kan detta vara sant? Det verkar som en händelse i en främmande diktatur långt bort iväg.

  • forystablogg 10 juli, 2016 den 08:05 #

   Kommer mera. Mycket mera.

  • Göran 11 juli, 2016 den 09:57 #

   ”Nordkorea” ligger närmare än de flesta svenskar anar

 3. flisan 6 juli, 2016 den 01:07 #

  forysta du har helt rätt det med att fria en ”ensamkommande” från våldtäkt o dömma en bonde för djurplåger, våldtäktsförsök har hänt i kiruna, det som räddade tjejen var att några grabbar hörde henne skrika,domen blev ofredande.

  • vetteljus 4 augusti, 2016 den 01:57 #

   Verkar som om de på vilje försöker göra svenska folket heligt förbannade. Eller testa hur försoffade vi är? Kriminella as får ringa till inga straff, och snälla fina människor behandlas som brottslingar och döms utan rättegång. 😦

 4. nimby 5 juli, 2016 den 06:54 #

  Det handlar inte om slump. De brukar rapa sig yra om att de är tjänstemän och bara gör sitt jobb men de är ruttna fullt ut.

  Notera att fästingarna har gott om resurser när det gäller att råna djurägare. Bidragsfuskare, våldtäktsmän, inbrottstjuvar m.fl. har de dock inte tid med.

  • forystablogg 5 juli, 2016 den 10:33 #

   Finns många intressen i detta. Veterinären som gjort sig osams med djurägarna och ser sin chans till att nita dem, djurhandläggarna som får påökt, domstolarna som förbättrar statistiken, omhändertagaren med skraltig ekonomi som kommer på fötter, hans grannar som får kött i frysen,,,

   • nimby 6 juli, 2016 den 06:09 #

    Äckligt, det är vad det är. Att de har mage att anklaga länder, med mycket låga skattetryck, för att vara korrupta är löjeväckande. Självklart finns det korruption i såna länder men att det ska finnas i Sverige, med ett av världens högsta skattetryck, är fel på alla sätt och vis. Än värre är det när de låtsas att det är tvärtom.

 5. silvana kindberg 5 juli, 2016 den 05:05 #

  Det är väl ett beställningsomhändertagande.
  Märkligt att jordbruksverket ger dispans att flytta omärkta djur med tanke på att EU klart och tydligt säger att det finns inga som helst undantag att få flytta djur som inte är märkta.Går bra att läsa om på jordbruksverkets hemsida.
  När dessa myndigheter hela tiden bryter mot lagar för att kunna komma åt djur/djurägare handlar det väl bara om girighet och bedrägeri.

  • forystablogg 5 juli, 2016 den 10:30 #

   Jordbruksverket anser sig stå över EU så de beslutar om undantag när handläggarna ber om det. För övrigt kan man köra ändå utan att ens be om dispens, som Djurambulansen i Skåne AB. Helt OK enligt jordbruksverket.

 6. Göran 5 juli, 2016 den 12:16 #

  Som ”djurägaren” i detta fall skulle jag vilja framföra till de som tror sig leva i en rättsstat där man inte riskerar att dömas som skyldig redan INNAN rättegången påbörjats, att så är inte fallet, rättssäkerheten när man ställs mot Staten och dess anställda är närmast obefintlig, domstolarna har som jag ser det inte sett som sin främsta uppgift att få fram sanningen och döma rättvist utifrån detta, huvuduppgiften är att skydda staten och dess anställda och fortsätta odla myten att Sverige är ett land utan förekomst av korruption.

  • Elisabeth Boström 5 juli, 2016 den 02:24 #

   Man måste fortsätta att anmäla systemet till EU. Fick djurägarna djurförbud och i så fall varför och hur blev det gjordes det rättsligt rätt eller fuskade myndigheterna som vanligt. Vad blev resultatet av detta och vad jag förstår var lrf inblandade utan att hjälpa djurägaren. Jag har pratat med olika på lrf om länsstyrelsens maktmissbruk och dom verkar ha medhåll i sitt maktmissbruk från lrf och en av dessa lrf are har själv djurförbud kan det varit han som var med på gården.

   • forystablogg 5 juli, 2016 den 10:24 #

    Nej LRF har verkligen inte hjälpt djurägaren utan gjort sitt bästa för att hugga in på ”dödsboet”. LRF ”hjälpte till” med att ta djuren och det stora ekonomiska klippet gjorde LRF-toppen Mats Pettersson på rekommendation av länsstyrelsen. I denna ordning kommer det: Planerat omhändertagande, ekonomisk ruin, förlust i förvaltningsrätt, djurförbud, förlust i förvaltningsrätt igen, förlust i tings- och hovrätt.

  • forystablogg 5 juli, 2016 den 10:28 #

   Det är ett politiskt direktiv till domstolarna att de skall sätta åt ”djurplågarna” hårdare. Lika politiskt korrekt att döma en bonde för djurplågeri som att fria en ”ensamkommande” från våldtäkt.

  • nimby 6 juli, 2016 den 06:11 #

   Mycket väl skrivet, Göran.

   • Kittekatt 12 juli, 2016 den 02:30 #

    Göran är en mycket duktig skribent. Trots detta så straffades han hårt. Tänker på dem som har svårare att formulera sig både i tal och skrift. De är chanslösa.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Säg inte att ni inget visste! | Astrids miljö- och samhällsblogg - 15 april, 2018

  […] med ett pennstreck kan radera ett helt liv, tvinga sig in i privata hem med poliser, ta hela besättningar för miljontals kronor, avliva djur och besluta om näringsförbud utan att djurhållaren fått […]

 2. Sitta på flera stolar | Astrids miljö- och samhällsblogg - 22 mars, 2017

  […] Som djurskyddshandläggare på kommuntiden var hon ansvarig för att omhänderta en stor köttdjursbesättning mitt i kalvningssäsongen 2005. Det resulterade i miljonkostnader för skattebetalarna. Hon var själv barnledig men kunde inte låta bli att själv komma till gården för att betrakta spektaklet. Ovan syns hon med Carola Eriksson, som inte ville vara sämre utan knäckte en köttdjursbonde i Arvika 2013 som jag skrivit om i tidigare artiklar här och här. […]

 3. Gryningsräden i Arvika. Del 3 Hullbedömningen mm | Astrids miljö- och samhällsblogg - 8 mars, 2017

  […] behövde rengöras sade hon när hon vittnade i tingsrätten. Kan lyssnas på i min tidigare artikel. Ingen ko rengjordes utan Mats Pettersson beskrev för polisen att all smuts ramlat av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: