Ser inget, hör inget, kan inget

8 Mar

Alexandra Boijsen var en av två djurskyddsinspektörer som ansvarade för beslutet att omhänderta dvs flytta en hel besättning friska getter den 19 november 2013. Några killingar som varit magsjuka sköts på plats liksom en vuxen get som var frisk och högdräktig med ett handikapp som hon levt med utan problem sedan hon var nyfödd.

I sitt vittnesmål i Lunds tingsrätt i januari 2016, där djurägaren anklagades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, framgår att Alexandra inte hade vare sig kunskap om eller erfarenhet av getter. Varken vid det aktuella tillfället eller senare. Vidare så har hon varken sett eller hört något om den get som släpades i och lyftes i hornen, så brutalt av Mikael Gustavsson och övriga från Djurambulansen i Skåne AB att hon kom fram med huvudet bakåtvridet. Troligen har hon inte heller hört eller sett något annat av det djurplågeri som alla närvarande utom djurägaren, gjorde sig skyldiga till under många timmar. Ännu mindre har hon försökt stoppa eller förhindra det. Orsaken till det kan man bara spekulera kring. Hon fnittrar och skrattar under förhöret och minns troligen hela händelsen som väldigt roande.

Hon var inte med, påstår hon, när alla getterna lastades. Men just denna get lastades bland de första. Hon påstår vidare att getterna var ”stappliga”. Hur kunde då de jagas under flera timmar? Lagen är glasklar och Alexandras jobb innebär att känna till den.

”Enligt EU:s transportförordning 1/2005, bilaga I, kap III, punkt 1.8 ska det vara  förbjudet att
a)  slå eller  sparka djuren,
b)  utöva  tryck  på  en  särskilt  känslig  del  av  kroppen  så  att  djuren  utsätts  för  onödig  smärta  eller  onödigt lidande,
c)  hänga  upp djuren  med mekanisk hjälp,
d)  lyfta  eller  dra  djuren  i  huvud,  öron,  horn,  ben,  svans  eller  päls,  eller  hantera  dem  på  ett  sådant  sätt  att  de orsakas onödig smärta eller  lidande,
e)  använda käppar  eller  andra instrument med spetsiga  ändar,
f)  medvetet  hindra ett  djur  som drivs  eller  leds genom  en  plats där djur  hanteras.

Vänliga hälsningar
/Lotta Andersson
Handläggare avel och semin
Enheten för idisslare och gris
Jordbruksverket”

”Mikael Gustavsson anser att man ska klippa sönder stängselnätet, göra hål för lastbilen och backa till och i stället jaga getterna från hagen och in i bilen. Man fick en idé att klippa upp nätet i enbart ena sidan och lösgöra ca 7 meter varav ena sidan är fastspikad i en tjock stolpe. Mikael Gustavsson och Peter Stenberg har då som arbetshypotes att när getterna de jagar, närmar sig lastbilen och den höga rampen, ska personalen från Djurambulansen springa bakom de vettskrämda djuren för att dra ihop dem med stängselnätet upp emot rampen ungefär som fiskar i ett nät.

Naturligtvis faller djuren omkull nedanför den branta rampen och ligger i en enda röra och sprattlar och trasslar in sig i nätet. Då skyndar Gustavsson och medhjälpare fram och tar tag i horn eller ben, vad de kan få tag i och drar nät och getter upp halvvägs. Där står någon och vaktar att ingen ska rymma ut igen och som då drar upp den sista biten.

Getterna jämrar sig och skriker vid denna grymma hantering.

Varje gång man fångar en grupp i nätet sliter sig några av dem loss, varpå jakten börjar om igen. Det fanns getter som slet sig gång på gång, på gång och utsattes för denna jakt med nätet kanske upp till 10-15 gånger.”

Hullbedömning kan hon inte heller, men påstår att det gör man genom att ”känna på dem”. Det kan man inte göra eftersom fettet sitter på insidan.  Hon säger att de tar djuren för det är ”utsiktslöst”. Vad som är utsiktslöst får hon ingen fråga om. Hon hävdar dock att de saknar vatten när de är där. Bortsett från att större delen av flocken har tillgång till en bäck, så behöver djuren enligt lag vattnas två gånger per dag. De som är i boxar skall ha vatten när länsstyrelsen behagar dyka upp. Hon påstår att en get slickar på en sten för att den är törstig. Då är det konstigt att djurägaren förbjuds att ge djuren vatten.

DSC04709Alexandra ser nog inte heller att Micke med full kraft backar in i en björk. Det gör tydligen ingen av de andra ”djurräddarna” heller”

DSC04708”Efter att ha kört in ca 10-15 m upptäcker Gustavsson att han kör fast då hjulen gräver sig ner i marken. Han tvingas försöka backa ut från gårdsplanen igen och efter att ha varit ytterst nära att riva ner gaveln på ena huset backar han ut i allén, ger gas och backar rakt in i en stor björkstam. Det blir en djup skada i björken där högsta delen av bilen träffat och lastbilen tvärstannar. Alla de redan lastade getterna kastas handlöst omkring. Bilen får motorstopp. Ingen bryr sig om att se efter hur det gått med djuren. Gustavsson var mest orolig för att bilen inte skulle starta igen.

Det gjorde den och Gustavsson backade vidare genom allén och vände lastbilen på vägen för att komma med rätt del dvs med rampen före in vid gaveln på huset mellan två grindstolpar. Grinden som jag låtit en snickare tillverka 2011 rev de bara sönder. Nya långa gångjärn drog de av och kastade grinden. Han höll på och knixade och bromsade och ryckte innan han hade lastbilen på plats. Väl där bestämde de att de stora bockarna ca 25 st skulle lastas och man klipper då sönder ett nytt ställe nät och river ner en bred grind, sparkar och bryter sönder.”

Boxen där några getter gick i var stängd av en anledning. Där fanns bl a en brunstig ungget som inspektörerna släppte ut bland stora bockar. Men Alexandra såg och hörde inget?

DSC04208”Tillsammans med Sippan (geten med de korta bakbenen min anm.) gick vid detta tillfälle tre getter, varav en som var brunstig (hona) ”Grållan” och som jag tagit undan tillfälligtvis för att bockar inte skulle ofreda henne. Hon var 1 ½ år gammal.

Poliser, DA, Stenberg, Boijsen och samtliga tar ut Grållan där bockarna befinner sig; Stenberg och Kemna sköt dessförinnan Sippan:

Då jag förstod att bockarna skulle kasta sig över henne om de fick chansen, sa jag ifrån till samtliga närvarande personer, att de inte på något villkor fick utsätta henne för den risken. De lyssnade dessvärre inte på mig, utan poliser och DA Stenberg, Boijsen, samtliga hjälptes åt att jaga ut den redan förskrämda ”Grållan”. Hon hade dessförinnan blivit tvungen åsyna och bli vittne till hur Stenberg och Kemna sköt Sippan (Grållans bästis) och skar av halspulsådern så att blod rann över golvet där Grållan gick. Hon kände alltså redan dödsångest och blir nu som kronan på verket, ytterligare plågad. Hon jagas ut ur stallet rakt ut i armarna på ca 15-20 bockar som befann sig lösa ute och som direkt far upp i jakt på henne, slår omkull henne, trampar på henne och stångar vilt på henne (så gör bockar när de vill få henne att resa sig upp igen). Bockarna blev desperata och ville alla komma åt henne.

Poliserna som hade skrikit åt mig ”att hålla flabben, annars skulle de åka till Lund och låsa in mig i arresten”, skrattade åt detta ”spektakel” och verkade närmast roade av något de tydligen aldrig sett förut. Jag sa åt dem att bockarna skulle komma att döda henne.

Det ansåg säkert alla de närvarande personerna också. Därför försökte någon gå fram och dra i bockarna för att försöka få bort dem från Grållan. Bockarna var desperata och sparkade och slog med sina stora horn och de befintliga ”gossarna” poliser, Stenberg, Gustavsson och mörk kille var klena med modet och det dröjde innan någon vågade sig fram till dem. Det var en tjej som tog tag i det, tror ej Lisa L, utan den mörka tjejen var stark och orädd. Därpå vågade sig poliserna M och W och Gustavsson också fram för att släpa bockar till lastbil.

ALDRIG hade jag kunnat föreställa mig att man även tar den illa, vid det laget halvt ihjältrampade Grållan och kastar även in henne i lastbilen ihop med de brunstgalna bockarna. Märk väl, det fanns tidigare lastade bockar också i bilen. Jag gjorde allt för att försöka förmå Peter Stenberg, tillika djurskyddsinspektör, att förhindra detta då Grållan skrek i panik och smärta inne i lastbilen.

Jag sa till Peter Stenberg: ”Hör du inte hur hon skriker och jämrar sig?” Han svarar mig: ”Nej det är inte bra.” ÄNDÅ GÖR HAN INTE NÅGONTING FÖR ATT HINDRA ATT DE KASTAR IN HENNE I LASTBILEN.

Han tillstår själv att det är illa (”inte bra”) ändå hjälper han inte det stackars utsatta djuret. Hur i HELVETE kan han sätta djurskyddsinspektör på sitt visitkort?

Jag sa åt honom att ta ut henne från lastbilen och påpekade att det var olagligt att hantera levande varelser på detta sätt. Jag sa att hon kommer att bli ihjältrampad. Han bara teg och gick ifrån mig till andra sidan gårdsplanen och lät alltså detta djävulska passera.”

 

66 svar till “Ser inget, hör inget, kan inget”

 1. Ulla-Carin Grafström 15 juni, 2016 den 12:41 #

  Det här är så bedrövligt! Hur ska vi få slut på Länsstyrelsens ofattbara övergrepp? Jag känner mig förtvivlad!

 2. Stick it 19 mars, 2016 den 03:11 #

  Getterna gick för 20 kronor styck. Hur mycket gick Hästmannens tre hästar för?

  • forystablogg 19 mars, 2016 den 05:06 #

   Han gav bort dem.

   • Stick it 21 mars, 2016 den 05:38 #

    Tack för svar.

    Varför gjorde han det? Kan förstå det om hästarna hade kommit till bra ställen men två av dem blev väl slaktade nästan direkt?!

    • Svarte Petter 22 mars, 2016 den 09:21 #

     Då slapp han att bli misshandlad av polis och undvek att gå i konkurs när polisens faktura dök upp.

     • Stick it 22 mars, 2016 den 03:23 #

      Sant men fanns det inte någon som ville betala för hästarna? Kanske svårt på så kort tid. Såg i alla fall att Mona kom till ett fint ställe… sorgligt nog dog hon av borrelia.

     • Svarte Petter 22 mars, 2016 den 05:50 #

      Finns väl ingen som vill betala eftersom länsstyrelsen utan grund kan hävda skenöverlåtelse och hämta hästarna hos den nye ägaren.

     • forystablogg 23 mars, 2016 den 09:02 #

      Den som övertog hästarna fick mycket riktigt besök av Ingela, blev rädd och fann för gott att göra sig av med dem. Hamnade hos hästhandlare i Skåne.

     • yorkielove 23 mars, 2016 den 09:12 #

      En sån otroligt meningslös aktivitet länsstyrelserna sysslar med!
      Uppenbarligen bryter den ner djurskyddsinspektörernas moral, om de hade någon från början.

 3. Xerxes 17 mars, 2016 den 07:12 #

  Finns det något målnr att tillgå PM man vill läsa utredning samt tingsrättens domslut mm?

 4. forystablogg 13 mars, 2016 den 09:19 #

  Klargörande: Vissa som kommenterar tror att jag med denna artikel vill diskutera om huruvida djurägaren gjort sig skyldig till brott. Det är det inte. (Tingsrätten har dömt djurägaren för brott mot djurskyddslagen beträffande att några killingar som hastigt insjuknade och dog. Veterinär skulle ha tillkallats. Om utgången blivit annorlunda för killingarna vet vi inte. Om orsaken var förgiftning och inte misslyckad avmaskning kommer vi aldrig att få veta.) Vad jag vill diskutera är de brott som den djurskyddande personalen begick mot djuren. Länsstyrelsens personal visste inget om getter det har vi hört av vittnesmålet, den nybakade veterinären på plats hade nog inte heller träffat getter förut eftersom han missbedömde både lidande och hull och missade helt en fullgången dräktighet hos den friska geten som avlivades. Alla visste att många getter var högdräktiga och att alla var omärkta, vilket innebar att ingen fick flyttas från gården. Djuren nekades foder och vatten hela dagen. Bilen var för liten. Getterna jagades och stressades under flera timmar. Lastningen var under all kritik och djur skadades allvarligt. En svårt skadad get transporterades med alla de andra över sig. Minst en get killade under transporten. Bockar och brunstiga honor blandades. Killingar lastades med tunga bockar. Veterinären som såg dem efter transporten antog att det fanns virus i besättningen utan att ta prover. Inget recept finns på den dunk avmaskningsmedel som MG påstår sig ha fått av en annan veterinär. Ingen veterinär tillkallades till de vuxna nio getter som MG påstod dog knall och fall efter några dagar. Inga prover finns på dem utan alla inklusive den med sönderdragen nacke eldades upp. De stora bock som de skrämde över stängslet finns inget beslut på och han finns inte efter det att han hämtats. Dessutom: Getterna hölls en månad för länge till hög kostnad. En annan transportör skickade en falsk faktura till polisen. Ingen har verifierat att getterna märktes med djurägarens öronbrickor. Flocken finns inte rapporterad till jordbruksverket. Ingen utom MG värderade djuren. Dessutom har den gethatande grannens förehavanden inte klarlagts. Hur kunde hans klagomål på fina friska getter (dokumenterade av honom själv) gå till magsjuka hos en grupp på en månad?

  • yorkielove 13 mars, 2016 den 11:02 #

   Det,som är utmärkande för lst och som så tydligt framgår av MB’s svar här och via din artikel, Astrid, är att lst anser sig okränkbar och kan därmed bete sig hur som helst själv och via djurambulansen. De går inte att anmäla. Om någon skulle få för sig att göra det, skulle anmälan genast läggas ner.
   Tyvärr tror jag de kommer att fortsätta med denna nedlåtande behandling tills vi blivit en sån stor motkraft genom demonstrationer, protester att de måste sluta att behandla oss som mindre vetande eller psykiskt sjuka.
   Protester på alla fronter behövs.
   Dina bloggar är jätteviktiga!

  • Stick it 13 mars, 2016 den 12:15 #

   Astrid, hur i helvete kan du få för dig att ta upp vad länsstyrelsen, polisen och deras samarbetspartners gör för olagliga saker?

   Det du ska koncentrera dig på och skriva om är vilka olagliga saker djurägaren har gjort eftersom det kan man inte skriva tillräckligt mycket om – inte ens tingsrättens lunta räcker för att gotta sig i djurägarens olycka.

   Ja, jag är sarkastisk.

  • Carina Hedberg 13 mars, 2016 den 02:35 #

   Som gammal gethållare kan jag informera om att getter kan äta det mest konstiga utan att vare sig bli sjuka eller få diarré.
   Misstänker att getterna har matats med mögligt bröd eller annat ätbart med mögel.

   • AMD 19 mars, 2016 den 11:26 #

    Jäst är smakligt för getter och ger diarré utan att nämnvärt påverka köttkvalitén.

 5. yorkielove 12 mars, 2016 den 06:42 #

  Lisbeth!
  Om man läser alla domarna kan man tydligen tolka dem hur det passar en.
  En get, som går ute och tuggar gräs får i sig parasiter utan undantag. Det beror på flera detaljer om parasiterna ska orsaka infektionsjukdom eller inte, om man ger maskmedel, getens kondition allmänt osv.
  Ja, jag har läst alla tre domarna, tingsrättens från januari 2016.

 6. yorkielove 11 mars, 2016 den 11:00 #

  Blab!

  Länsstyrelsen har inte någon annan kommentar än att samtliga beslut som fattats i ärendet är överklagade till och fastställda av högre instans.

  Det lämnade vittnesmålet i Tingsrätten och den samlade mängden material i förundersökningen ansågs av Tingsrätten bevisa att svaranden skulle
  fällas till brott.

  Vad en enskild bloggare har för åsikter och vilka källor denne använder och hur dessa källor tolkas är inte något som Länsstyrelsen har för avsikt att kommentera.

  Med vänliga hälsningar

  Marcus Björklund
  Enhetschef
  Djurskydds- och Veterinärenheten
  Landsbygdsavdelningen

  • forystablogg 11 mars, 2016 den 01:58 #

   Var framgår det att jag är ”extremt aversivt inställd till djurskyddskontroll” ? De djurskyddskontroller de borde göra dvs av de djur som skall bli vår föda hinner de, enligt egen utsaga, inte med.
   Jag är extremt kritisk till att de plågar djur som de är satta att skydda och dessutom plågar människor med. Marcus skulle kanske vilja bli lyft i armarna bakåt så fötterna lyfter från marken? Jag vill hävda att det är extremt smärtsamt och inget man behöver tillgripa mot en äldre kvinna på 160 cm för att förhindra att hon hämtar en jacka i sitt hus. Det stod A. och betraktade! Vad är det för fel på folk?

  • Wayne Lee Magnussopn 11 mars, 2016 den 10:14 #

   Mr Björklund ! Har du börjat att läsa Astrids blogg ? Hur kan det komma sig ? Saknar du FB ? Där du slira rundor i margarin burken så att skorna fastnade. Vi vet ! Ni vet ! Eller Hur ? Hur var det Mattias Gårdlund skrev ? Om ni inte kommer ihåg ! Så försök att komma ihåg ? Naturligtvis så är den formuleringen för svår att förstå för tjänstemän som sitter i era korrupta domstolar. Men vi vet ! Alla Getter utom en grå lastades i Djurambulansens bil. Vem var det som sa så ? Precis Marcus ! En av tjänstemännen som gjorde sig skyldig till djurskyddsbrott. Jag skulle vilja påstå att hela den hanteringen sköttes så dåligt att du som enhetschef borde skämmas för att bara gå in här och kommentera detta ärende. Men vi har slutat att förvåna oss Mr Björklund men lögnen om Världens Bästa Djurskydd borde du inte ta i din mun för det är Världens Största Lögn ! Men som sagt ! Sista tåget har inte gått ännu ? Ungefär som statliga SJ det håller inte tid tabellen men lär komma fram.

   • yorkielove 12 mars, 2016 den 06:52 #

    Wayne, som du ser var det jag, som kopierade MB’s mailsvar och postade det här.
    Celia

 7. flisan 10 mars, 2016 den 09:07 #

  skulle man inte kunna göra en lista här som alla skriver på o fam.medlemar som uppleft skiten med LS, och den skickas till regering, jordbruksverket o.s.v

  • yorkielove 11 mars, 2016 den 07:30 #

   Jag tror att man måste vara mer aktiv än att ” skriva på listor”.
   Mer engagemang, mindre lathet.

  • flisan 11 mars, 2016 den 10:40 #

   jo det måste man men det är en sak, dessutom tror jag att även om man ringer o anmäler o har demonstrationer så utskick av listor ska ingå i det hela för att få så mycket uppmärksamhet som möjligt om vad som pågår, en person gör ingen skillnad men flera gör

   • yorkielove 11 mars, 2016 den 10:54 #

    Flera, många listor från hela landet och att många skickar protester.
    Det blir bra 🙂

  • Stick it 18 mars, 2016 den 04:35 #

   Words are nothing. Actions are everything!

 8. Stig 10 mars, 2016 den 09:03 #

  Sparka henne omgående! Värsta svamlet jag har hört, vad förbannad jag blir. Boijsen vet inget om getter vilket hörs klart. De har pratat ihop sig inför rätten, och hon ska anmälas för mened. Sitta och fnittra under en rättegång, är hon 14 år? Tog de prover på djuren, för parasiter ger ingen uttorkning. Lägg ner länsstyrelserna omgående, jävla lekstuga för inkompetenta!

  • forystablogg 11 mars, 2016 den 01:20 #

   De hade inga parasiter och de var inte uttorkade och det togs inga prover och de självdöda destruerades, en obduktion kunde ju eventuellt ha avslöjat att de förgiftats, liksom en obduktion kunde ha avslöjats den mekaniska skadan på geten som de drog sönder i nacken. Att stå och titta på när en högdräktig get släpas och lyfts i hornen är för mig är ett bevis på en otrolig samvetslöshet. De vet att de kan gå iland med precis vad som helst, bara att hota, misshandla och skrämma djurägaren. Hon har enligt uppgift även fått hotelsebrev.

   • Stick it 11 mars, 2016 den 05:56 #

    Hotbrev är det lägsta hon kan få och hon ska vara tacksam för att det är det enda hon har fått uppleva.

   • Lisbeth Svensson 11 mars, 2016 den 07:15 #

    Nu ljuger du, Astrid. Här är ett citat från Kammarrättens dom:
    Enligt inhämtade uppgifter från Eurofins kommer obduktionsrapporten i hasta fall att bli klar senare denna vecka. Vid förfrågan om status av betydelse för eventuell överlåtelse som t ex tecken på parasiter meddelar Eurofins att killingarna hade mask (trichostronylus axei)} de var i väldigt dåligt hull, en på gränsen till utmärglad. En hade leverskador (början till skrumplever) av okänt ursprung. Tackan som hade skadade bakben var i mycket gott hull, i det närmaste fet. I rapporten redogöres för övriga obduktionsfynd.
    Slut citat.
    Domen i sin helhet kan den som är intresserad läsa här:
    http://databas.infosoc.se/rattsfall/28391/fulltext

    • yorkielove 11 mars, 2016 den 08:09 #

     Tänk att FR, KR och Tingsrätt har så olika bedömningar av hull, rörelsemönster och om djuren varit utsatta för lidande!
     Det ger inte något särskilt seriöst intryck.
     Att getter har parasiter är tydligen relativt vanligt och bedöms inte säkert det samma som att de har en parasit infektion.

     • yorkielove 11 mars, 2016 den 08:14 #

      Jag måste också tillägga ang. ” början till skrumplever” att en individ kan ha 90% av sin lever skadad utan att påtagligt skadas, eftersom levern har en stor överkapacitet.

     • Lisbeth Svensson 11 mars, 2016 den 10:35 #

      Dock påstår Astrid att getterna inte hade några parasiter, men det finns ett obduktionsprotokoll som säger motsatsen. Och vet du, jag väljer att tro på obduktionsprotokollet.
      Har du för övrigt läst hela domen? Slutklämmen där man kan läsa om veterinärens utlåtanden och om hur det såg ut där getterna bodde?

     • forystablogg 23 mars, 2016 den 09:07 #

      På tal om rörelsemönster och sluttande bakställ. En av polisens leverantörer i Skåne föder upp sådana. https://youtu.be/QBq6gM0sI7A

     • yorkielove 23 mars, 2016 den 09:18 #

      Hemskt!
      Hundarna släpas fram utan ngn drive i steget. Skiljer sig så otroligt från de fina GSD’s jag minns. DET är djurplågeri!

    • forystablogg 12 mars, 2016 den 07:20 #

     De getter som togs finns det inga prover på och det är dem vi pratar om. Inget tydde på att de skulle ha mask. Mycket unga djur som drabbas av diarré, drabbas snabbt av uttorkning. Djurägaren hade trots allt fått 10 djur att tillfriskna. Minst en av dem som sköts höll också på att återhämta sig. Leverskada kan vara ett tecken på förgiftning. Vi vet inte om de som dog hastigt var förgiftade, inga prover togs från dem. Avmaskningen gjordes av MG (påstår han) för att kunna hålla kvar dem en månad extra som ”karens”. Karens behövs emellertid inte för djur som inte skall slaktas så det var enbart en karens som gav flera hundra tusen extra till MG. Han satte själv värdet på dem och då anser jag det vara ett rent bedrägeri att sätta in en åtgärd som överstiger försäljningsvärdet dvs ca 1.500:- Den get som skadades i nacken var en av dem som haft diarré men som djurägaren fått att tillfriskna. Trots det ansåg veterinären att hon var i normalhull. Att resten av flocken som inte insjuknat skulle ha varit i något annat än i normalhull finns det inget stöd för. Geten som avlivades var tjock och två veterinärer bedömde flocken som normal. Varför döms djurägaren för att inte ha tillkallat veterinär när MG inte tillkallar veterinär och kommer undan med det? Varför anmäler lst inte honom? Varför togs inga prover på geten som avlivades samma kväll fast veterinären i sitt vittnesmål gör en lång utläggning om olika virussjukdomar? Hur många döda killingar fanns på lastbilsflaket, var det fler än en?

     • Lisbeth 12 mars, 2016 den 09:57 #

      Det är inte domarna det handlar om. Jag skriver om obduktionsprotokollen. Glasklart, tycker jag. De kan bara tolkas på ett sätt.

     • yorkielove 12 mars, 2016 den 10:13 #

      Lisbeth!
      Jag uppfattar det som om obduktionsprotokollen av de fåtal getter, som obducerades ingår, som en del av de material, som de olika domarna grundar sig på.
      Bra för din del om du uppfattar dem, som glasklart.
      Det gjorde tydligen inte domstolarna.

     • Lisbeth 12 mars, 2016 den 04:37 #

      Jodå. Förvaltning gr rätten gick på länsstyrelsens linje.

     • Lisbeth 12 mars, 2016 den 04:41 #

      Kammarrätten, skulle det stå.

     • M 13 mars, 2016 den 02:00 #

      Förvaltningsrätten läser bara vad länsstyrelsen skriver i sina yttranden i målet dvs att länsstyrelsen avslår överklagan och vidhåller sitt beslut. När den meningen är läst av förvaltningsrätterna så lägger de domen baserad på den meningen. Domstolen har en utredningsskyldighet enligt lagen men skiter i det. Det innebär att de bryter mot lagen och kan anmälas.

     • Göran Andersson 14 mars, 2016 den 07:53 #

      Förvaltningsrätten gick på djurägarens linje

    • Stick it 12 mars, 2016 den 12:34 #

     Getterna stals november 2013 och obduktionsrapporten lär ”i hasta fall” bli klar senare denna vecka. Det är till att jobba långsamt.

     • Lisbeth 12 mars, 2016 den 04:43 #

      Nog f-n jobbade de snabbt! Det är skrivet medan de omhändertagna getterna fanns kvar på pensionatet. Läs hela Kammarrättens dom så ser du sammanhanget.

     • yorkielove 13 mars, 2016 den 02:04 #

      Hölls kvar.
      En extra månad.
      De jobbade ursnabbt i snigelfart.

    • Stick it 12 mars, 2016 den 03:55 #

     Skammarrätten står på Alexandra Baijsens sida. Vem är förvånad?

 9. AMD 9 mars, 2016 den 05:08 #

  Jag skulle vilja se de bilder som omnämns i förhöret. Är de offentliga?

  • forystablogg 9 mars, 2016 den 08:54 #

   Ja det är de. Skriv till tingsrätten och be om det!

   • AMD 19 mars, 2016 den 11:36 #

    Skulle du möjligen kunna lägga ut dem här i bloggen, så att vi alla får se dem?

    • forystablogg 19 mars, 2016 den 06:03 #

     Det är länsstyrelsens bilder. Bara att begära. De flesta bilder finns i tidigare inlägg också.

 10. flisan 9 mars, 2016 den 03:54 #

  vad ska man säga, lindrigt talat blir man så jäv….. arg när man läser lagar o så ser hur både LS dendär mikael o fullkommligt skiter i lagarna, o så avblivar dom djur i parti o menut, som dom själva skadat, när ska nån myndighet el tv inse vad dom håller på med

 11. Kickan 9 mars, 2016 den 01:01 #

  Med så dåligt minne så verkar det utsiktslöst för den där inspektören i vittnesbåset att kunna fungera på det arbetet…Hon minns inte sin första getlastning ? Hur ska hon kunna skaffa sig kunskap och erfarenhet om hon inte kan lägga saker på minnet ?

  Utsiktslöst för henne i det yrket, hon passar bättre för enklare arbetsuppgifter…sortera sill kanske ?

  • yorkielove 9 mars, 2016 den 01:33 #

   Så sant!
   Det verkar utsiktslöst att felet avhjälps.
   Tänk om Länsstyrelsen Skåne och Djurambulansen i Skåne AB varit svarande!
   Med så mycket elände de orsakat hade det inte räckt med dagsböter.

  • forystablogg 9 mars, 2016 den 09:00 #

   Hon fick frågan av sin kollega Mattias Gårdlund vilken bil som lastat getterna och hon mindes ingenting.

  • forystablogg 18 mars, 2016 den 08:54 #

   Jag har fått den uppfattningen att hon var mer intresserad av den unge veterinären än av getterna den dagen.

 12. Aicha 9 mars, 2016 den 09:50 #

  Fy fan. Fins inget Anat att säga

 13. Marie-Louise 8 mars, 2016 den 08:14 #

  Jag känner mig väldigt skeptisk till det svenska djurskyddet efter att ha sett ”Djurskyddarna” på tv 4. Dom avlivar kvickt många djur utan att ens ge dom en chans! Jag var tvungen att byta kanal senast för den vanmakt jag kände 😕

  • AMD 19 mars, 2016 den 11:39 #

   Vad bra att åtminstone någon genomskådar dem! 🙂

 14. Pia Puke 8 mars, 2016 den 05:10 #

  Man blir vansinnig när man läser något sådant här . Vem gör någonting Åt detta ?
  Mvh Pia

  • yorkielove 8 mars, 2016 den 05:26 #

   Det räcker nog inte att någon gör nånting; alla måste hjälpas åt att göra så mycket vi bara kan.
   Skicka till media, myndigheter, näringsdepartementet, riksdagsledamöter….

   • Smasher 8 mars, 2016 den 06:29 #

    Man kanske borde göra som suffragetterna (no pun intended) dvs ta till militanta metoder. Då slutar de nog att skratta.

 15. Carina Hedberg 8 mars, 2016 den 04:55 #

  Djurskyddsförordning (1988:534)

  74 § Beslut som avses i 29, 31, 32 och 34 §§ djurskyddslagen (1988:534)

  samt i artikel 23, 26.4 b och c, 26.5 och 26.6 i rådets förordning (EG)
  nr 1/2005 av den 22 december 2004 om skydd av djur under transport och därmed sammanhängande förfaranden och

  om ändring av direktiven 64/432/EEG och 93/119/EG och förordning (EG) nr 1255/97

  gäller omedelbart om inte den beslutande myndigheten bestämmer något annat.

  En myndighet får i annat fall bestämma att dess beslut skall gälla omedelbart även om det överklagas

  Det påpekas särskilt i angivna artiklar vilka förpliktelser som gäller för transportör och kontrollmyndighet och det möter inget hinder att Polismyndigheten i egenskap av uppdragsgivare och även andra uppdragsgivare kontrollerar samtliga tillstånd, kompetensbevis och fordon för samtliga involverade vid varje omhändertagandeförrättning för att säkerställa att leverantören verkligen uppfyller minimikraven som är förutsättningen för att transportören överhuvudtaget ska kunna åta sig uppdrag åt Polismyndigheten, Länsstyrelsen, Kronofogden med flera!

  Sina ansträngningar ska myndigheter i samverkan istället sätta in där syftet med åtgärden kan bli uppfylld nämligen att:

  Djurskyddslagen 1988:534

  1 § Denna lag avser vård och behandling av husdjur och försöksdjur. Den avser också andra djur om de hålls i fångenskap.

  2 § Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

  5 § Djur får inte överansträngas.
  Inte heller får de agas eller drivas på med redskap som lätt kan såra eller på annat sätt skada djuret.

  9 § Om ett djur är sjukt, skadat eller på annat sätt genom sitt beteende visar tecken på ohälsa, skall djuret snarast ges nödvändig vård, vid behov av veterinär, eller andra åtgärder vidtas, om inte sjukdomen eller skadan är så svår att djuret måste avlivas omedelbart.

  Vilket var uppsåtet gällande åkeriföretaget Djurambulansen i Skåne AB med personal, Länsstyrelsen och Polismyndigheten?

  • forystablogg 8 mars, 2016 den 06:53 #

   Uppsåtet var att uppfylla grannens önskan att bli av med getterna för gott! Det var nog inte gratis.

 16. Carina Hedberg 8 mars, 2016 den 04:17 #

  EG nr 1/2005 Rådets förordning om skydd för djur under transport och därmed sammanhängande förfaranden.

  Artikel 3

  Allmänna villkor för transport av djur
  Ingen person får transportera eller låta transportera djur på ett sådant sätt
  att de riskerar att skadas eller orsakas onödigt lidande.

  Dessutom skall följande villkor vara uppfyllda:

  a) Alla nödvändiga åtgärder skall ha vidtagits på förhand för att transporttiden
  skall begränsas till ett minimum och djurens behov skall
  vara tillfredsställda under befordran.

  b) Djuren skall vara i skick för planerad befordran.

  c) Transportmedlen skall vara utformade och konstruerade samt underhållas
  och handhas på ett sådant sätt att skador och lidande
  förhindras och djurens säkerhet tryggas.

  e) Personer som hanterar djuren skall vara utbildade eller ha vederbörlig
  kompetens för sin uppgift och utföra sitt arbete utan att
  använda våld eller andra metoder som i onödan kan skrämma
  djuren eller tillfoga djuren skada eller lidande.

  g) Djuren skall förfoga över tillräcklig golvyta och ståhöjd i förhållande
  till sin storlek och den planerade befordran.

  I SKICK ATT TRANSPORTERAS

  1. Djur får endast transporteras om de är i skick för planerad befordran och de
  skall transporteras under sådana förhållanden att de inte kan skadas eller
  utsättas för onödigt lidande.

  2. Djur som är skadade eller fysiskt svaga eller sjuka skall inte anses vara i
  skick att transporteras, särskilt om

  a) de inte kan röra sig själva utan smärta eller inte kan gå utan hjälp,

  c) de är dräktiga och 90 % eller mer av dräktighetstiden redan har gått, eller
  hondjur som fött den senaste veckan

  5. Lugnande medel får inte användas på djur som skall transporteras

  1.12 Djuren skall hanteras och transporteras åtskilda i följande fall:

  d) Könsmogna handjur och hondjur.

  e) Djur med horn och djur utan horn.

  f) Djur som är aggressiva mot varandra.

  7 § Djur som inte kan gå in i ett lastutrymme av egen kraft eller röra sig själva utan smärta, eller som i övrigt riskerar att orsakas ytterligare lidande av transporten, får inte transporteras.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Från inspektör till entreprenör | Astrids miljö- och samhällsblogg - 8 oktober, 2016

  […] av de nyanställda är Alexandra Boijsen, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen i Skåne. Hon är hos djurägare mest känd som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: