Ett virus som heter Djurambulansen

1 Mar

Länsstyrelsen sätter skräck inte bara i djurägare utan också i veterinärer och det till den milda grad att de ställer upp och vittnar falskt under ed. De som följer bloggen känner till det sk getärendet i Hörby i november 2013 där länsstyrelsen slog till och tog 82 friska getter samt avlivade tre killingar som behandlades för diarré. Länsstyrelsens Peter Stenberg och Alexandra Boijsen gjorde stor sak av att en äldre get ca 8 år tidigare som nyfödd förfrusit bakklövarna. Henne skar man också halsen av trots att hon var högdräktig med två fullgångna killingar.

Det var oerhört bråttom att lasta alla getter i Djurambulansens lastbil. Trots att ytterligare en bil fanns på plats kördes den aldrig ner till gården pga risken att köra fast så två djurinspektörer, två poliser och fyra djurambulanspersonal kom i samförstånd överens om att alla skulle packas in i samma bil. Resultatet blev att man i stort sett bröt mot alla lagar som tänkas kan. Priset fick djuren och djurägaren betala.

vit getGeten Mojjan ovan var den enda helvita geten i gruppen efter sedan den andra dödats. Hon var en av de 10 som tillfrisknat. På bilden är hon rak och fin i halsen och går normalt.Veterinären Anneli Larsson (Karlsson) vittnar om henne som varande i normalhull. Bilden togs av länsstyrelsen bara någon timme innan hon med stort våld släpades och lyftes i hornen till djurambulansens lastbil. Djurägaren beskrev vad som hände Mojjan:

”Märk väl att just denna grupp getter som var den första att lastas bestod till övervägande del av dräktiga och högdräktiga honor. Däribland den stora, vita get som de slutligen jagade så hårt att hon föll omkull och fick huvudet under sig när de kastade sig över henne. Då griper Gustavsson henne i ena hornet och släpar henne ca 30 meter. Han fick hjälp att släpa henne de sista 10 m av sin medhjälpare då, drog de båda henne upp på lastbilen. Hon var så skadad och utpumpad att hon inte orkade resa sig i lastbilen. Aldrig ska detta bli glömt!!! Huvudet hade enligt veterinär Anneli Karlsson vridits bak och fram. Hon befriade henne från sitt lidande efter ankomsten till Ingelsträde ytterligare 3-4 timmar senare.”

Ovanpå den skadade geten lastades alla andra! Hon lastades bland de första och fick alltså först utstå flera timmar på bilen och därefter ett par timmars körning. Däremellan backade Gustavsson in bilen i en björk med så stor kraft att motorn stannade! Lidandet som djuren utsattes för var oerhört!

tremor

Ovanstående noteras samma kväll. Trots att veterinären spekulerar i virus så görs varken provtagning eller obduktion utan kroppen eldas upp. Av Mikael Gustavsson får hon upplysning om hur många getter det är. Vid ett samtal med djurägaren några veckor senare säger hon att hon upplystes om hur många de var, hon räknade inte själv.  Det är viktigt för det fattas ytterligare nio getter. De ligger döda eller döende på flaket plus x antal kastade/dödfödda killingar.

EgenkontrollMikael Gustavsson fördelar dessa saknade getter de närmaste dagarna med en självdöd här och en avlivad där. Någon veterinär har naturligtvis inte tillkallas för att hjälpa djuren (eftersom de dog redan första kvällen). Veterinären säger vidare att lastbilen var bortkörd redan innan hon kom. Samtalet bandades. Av intyget framgår att getterna körts omärkta. Någon dispens sökte aldrig Gustavsson.

Annelie Larsson (Karlsson) utsattes genast för påtryckningar av länsveterinär Juha Toropainen för att ändra sitt första utlåtande. Att hon skrivit att getterna var i  bra skick föll inte i god jord.

Juha försöker påverkaTill vittnesförhöret i tingsrätten, där djurägaren anklagas för att ha skadat geten, har veterinären fått mera upplysningar om vad hon skall säga. Nu är hon med vid urlastningen och hon vet att den skadade geten kördes separat och dessutom hade en personal sittandes med den.  Hon vet också med säkerhet att getter inte skadas av att man släpar och lyfter dem i hornen, vilket är absolut förbjudet enligt EUs transportförordning. Hon gör långa utläggningar om vilken sjukdom den kunde tänkas ha haft för att blanda bort korten. Mikael Gustavsson och länsstyrelsen har begått svåra djurskyddsbrott och det måste döljas till varje pris. Ett skadat djur får naturligtvis inte transporteras alls. Men självklart måste geten tas med, annars kan våldet bli avslöjat. Alltså väljer veterinären att ljuga. Djurägaren blev dock inte dömd för detta då det inte kunde uteslutas att geten skadats vid lastningen.

Vad hände sen med getterna? Eftersom getterna skall säljas till liv hittar Gustavsson på att de skall avmaskas och ha en månads karens (= 350.000:- till kassan) på pensionatet! Någon diagnos från någon veterinär finns inte. Strax före jul transporteras de till en produktionsplats i Spannarp. Efter sedan jag begärt transporthandlingar hos jordbruksverket, skrivs en utrapportering av Mikael Gustavsson på 85 getter. Produktionsplatsens ägare Stefan Arvidsson i Åstorp gör ingen motrapportering. Inget slakteri har heller inte rapporterat dem. Jordbruksverket bryr sig inte. Där försvann de getterna!

Länsstyrelsen har dock sin egna version allt enligt länsveterinär Ann Sjöholm:

SMS

32 svar till “Ett virus som heter Djurambulansen”

 1. AMD 14 juni, 2016 den 09:07 #

  Hur mår den här djurägaren idag?

 2. AMD 6 mars, 2016 den 09:39 #

  Bra att detta fall tas upp igen. Mycket som inte stämmer där.

 3. Grandee 4 mars, 2016 den 01:22 #

  Sverige skryter om världens bästa djurskydd men tillåter import av t. ex.

  1. angora som slitits loss från plågade kaniner
  2. kött av obedövade halalslaktade djur

  SKITSVERIGE

 4. Pia Puke 3 mars, 2016 den 11:57 #

  Det var det värsta jag har hört på länge ! Sånt här måste ju komma fram . Uppdrag granskning skulle jag rekommendera .

  • forystablogg 4 mars, 2016 den 09:31 #

   En rad myndigheter kämpar med näbbar och klor för att det inte skall komma fram. Djurskyddet är ju Sveriges paradnummer. Om det avslöjas att de som har som yrke att skydda djur istället är djurplågare av rang och dessutom backar upp varandra, blir det en stor skandal. Det är jämförbart med ”kapten klänning”, polischefen som talade jämställdhet i tjänsten och våldtog flickor på fritiden.

 5. Stick it upp your a** 3 mars, 2016 den 10:25 #

  Sålda för 20 kronor styck. Vem i sina sinnens fulla bruk tror att det är en anständig summa? Alla involverade är kriminella.

  Djurägaren bör få ett saftigt skadestånd. Som djurägare skulle jag även kräva en ursäkt men en ursäkt från dessa löss är intet värt.

  • forystablogg 3 mars, 2016 den 09:20 #

   Vad fick han för getköttet per kg?

   • Stick it... 4 mars, 2016 den 11:52 #

    Ingen aning men jag uppmanar alla att kontakta de inblandade och ställa den frågan.

    I följande länk kan man skicka ett meddelande direkt till de ansvariga på länsstyrelsen (jag antar att ärendet hör till Blekinge län):

    http://www.lansstyrelsen.se/blekinge/Sv/lattlast/Pages/djurskydd_latt.aspx

    Djurskyddshandläggaren Annika Yngve Toropainen (Juhas maka) är ansvarig för ”Rätts- och djurskydd” på länsstyrelsen i Blekinge. Tel: 010-224 02 18

    Glöm inte att ringa de ansvariga på polisen och fråga hur de tänkte när de sålde getterna för en struntsumma.

    Akta dig för att uppge vem du är för detta handlar om onda typer.

 6. Carina Hedberg 2 mars, 2016 den 03:06 #

  Där skulle inte ha skett någon transport överhuvudtaget eftersom inga förutsättningar för att transport av djur ska kunna tillåtas var uppfyllda. Det var till och med förbjudet att transportera bort djuren från fastigheten där de befann sig!

 7. Göran Andersson 2 mars, 2016 den 02:05 #

  Eftersom jag ”la mig i” det här ärendet, så har jag relativt kort tid efter omhändertagandet pratat med veterinären i telefon vars vittnesål är inspelat i inlägget. En fråga som jag anser advokaten missade är, om hon fann någon killing, när hon nu hittade en get med efterbörd som hon fick lirka loss, jag ställde den frågan och svaret löd att hon inte sett till någon nyfödd killing, och nästa fråga som då infinner sig är ju var tog den vägen då? Och vad kan man svara på det? Fråga Gustafsson?
  Vad gäller att dra getter i hornen svarade hon den gången ”det får man inte göra och det VET dom” i vittnesmålet verkade det inte helt förbjudet dock……

 8. Carina Hedberg 2 mars, 2016 den 12:29 #

  Min fråga är:

  När en person marknadsför sig själv genom att i både tid och otid bestämt påpeka att ”Jag är alltid grundlig och jag måste alltid vara grundlig för min huvudmans bästa!” hur kan det då komma sig och överhuvudtaget vara möjligt att personen misslyckas så fundamentalt med ärendet som sällan kan bli mer klockrent än vad beskrivna ärende är?!

  På scenen i strålkastarskenet har vi Länsstyrelsen, Polismyndigheten, veterinärer och djurtransportör i ekonomisk verksamhet som dessutom är leverantör till Polismyndigheten i djurskyddsärenden utan erforderliga tillstånd, utan utbildning och utan utbildad personal för att överhuvudtaget kunna åta sig uppdraget och utan att uppfylla kraven för att vare sig kunna anlitas genom direktupphandlade avtal eller kunna delta i offentlig upphandling!

  Här har ingen varit grundlig möjligen grundligt men det är grundligt lurad nämligen både djuren och djurägaren som är grundlig då journal måste föras över djuren!

  Det är nämligen Länsstyrelsen som har kontrollansvaret över djurskyddslagen, djurskyddsförordningen, EG-bestämmelserna som kompletteras av djurskyddslagen och som tillkännages av Regeringen i svensk författningssamling, veterinärer, djurkliniker, djursjukhus och djurtransporter i ekonomisk verksamhet!

  Hur svårt kan det då vara att övertyga förvaltningsrätten om att överlämna ärendet till Arbetsdomstolen därför i grunden handlar omhändertagandet inte om missförhållanden för djur utan om otillåtna stridsåtgärder mot arbetsgivaren, Regeringen!

 9. Snilrik 1 mars, 2016 den 11:36 #

  kolle släkteskapet med en annen Arvidsson, Bert Arvidsson har hand om djur som polisen omhändertar till länstyrelsen. de jobber måhände i maskopi med varandre. http://www.ratsit.se/5565688131-Sandsjofors_Avbytarservice_AB

  • Stick it 2 mars, 2016 den 06:24 #

   Bra grävt!

   En jävla ankdamm där girigbukarna roffar åt sig utan skam är vad det handlar om.

   • Stick it 3 mars, 2016 den 06:00 #

    Juha Toropainen är förresten gift med Annika Yngve Toropainen. Hon är handläggare på länsstyrelsens djurenhet.

 10. yorkielove 1 mars, 2016 den 09:03 #

  Usch TV4 att göra reklam för detta ruffel & båg företag och spä på människors beundran för ”Djurskyddarna, som för djurens talan”!
  Så sorgligt att se människor föras bakom ljuset och allt jag kan göra är att förakta sändningsledningen, som släpper dessa lögner utan dåligt samvete.
  Varken myndigheter eller media generellt är bevisligen utrustade med något sånt, det visste vi ju.
  Väldans livskraftigt virus, detta!
  Och inget antibiotika i världen biter på virus.
  Men däremot verkar det vara mycket smittsamt, förstör ens moral och kan vara dödligt.

 11. lerousse 1 mars, 2016 den 08:04 #

  Varför omhändertogs getterna, de var ju i fin form. En get kan ha blivit skadad vid omhändertagandet, alternativt smittad av något virus. Inga bevis för vare sig det ena eller alternativet. Därför åter till frågan varför omhändertogs drygt 80 friska getter i gott hull?

  • forystablogg 1 mars, 2016 den 09:35 #

   Pengar!

  • forystablogg 1 mars, 2016 den 09:47 #

   Snabbverkande smitta ombord på transporten då! Innan fanns ingen smitta!

  • vetteljus 7 augusti, 2016 den 11:11 #

   Nej, inga bevis finns för det undanskaffades. Enda vi har är vittnesmål. Och det enda virus man såg hette Micke.

 12. Chris 1 mars, 2016 den 07:59 #

  Ruffel och båg! Hur länge ska en privat aktör få fritt fram genom mutor och hot för att tjäna storkovan själv? ”För djurens skull” pyttsan, det är lika vidrigt som knarkkungen i prästkappa.
  Veterinären bara svamlar. Om hon som veterinär har misstanke om ev. virus/bakteriell infektion hos den geten som var så illa däran att den avlivades och underlåter sig att provtaga för utredning är det ett allvarligt tjänstefel. Hon riskerar alltså 81 st andra getters hälsa! Det finns bara en anledning varför provtagning uteblev, hon visste att geten var utsatt fysisk trauma, hon visste också att den inte alls hade åkt egen speciell transport med en person sittande hos sig. Hur kan hon sova om nätterna? Jovisst ja, en påfylld plånbok eller obehagligheter som följd gör ju de flesta samarbetsvilliga. Icke speciellt trovärdig då hon bedömer hullet som en 3:a men har skrivit en 2:a, det är ganska stor skillnad däremellan med tanke på att man kan skriva halvgrader också som 2,5 osv. Borde inte hon av alla kunna säga säkert om det är en 2, 2,5 eller 3 i hull utan att sväva på målet? Detta är inget annat än en rättskatastrof med alla ingredienser av korruption! Ingen ska inbilla mig längre att det rör sig om djurskydd eller omtanke om djuren, nej detta rör sig om att fylla plånböckerna! Fy skäms att utnyttja djur och djurägare på det här sättet och dra resurser från där det verkligen behövs!

  • forystablogg 1 mars, 2016 den 09:43 #

   Precis som fjällkor har de flesta getraser fettet på insidan. Betraktade utifrån ser de alltså ganska ”kantiga” ut vilket är helt normalt. Den stora högdräktiga geten som avrättades på gården bedömdes av en annan veterinär såsom mager. Vid obduktionen befanns hon vara fet. Ett gäng klåpare alltså som gissar hullbedömning med dödlig utgång.

   • Kickan 1 mars, 2016 den 11:13 #

    Kaniner kan också verka smala och något beniga, men vid slakt kan dom visa sig vara feta.

  • Kickan 1 mars, 2016 den 11:18 #

   Jag kan bara hålla med dig Chris,rent svammel och här är det verkligen inte djurägaren som ska sitta inför skranket..

 13. Svarte Petter 1 mars, 2016 den 07:21 #

  Såg programmet igår. Mikael Gustavsson var väldigt noga med att betona att företaget utförde transporter men var har trafiktillståndet varit tidigare. En häst undersöktes också där det konstaterades att ”den nog var något tunnare än den borde vara” och att detta kanske utgjorde skälet till att den omhändertagits. Jag tolkar detta som att allt som avviker från ett genomsnitt bör omhändertas. Läste vidare i ATL att djurambulansen fakturerat en miljon vid ett omhändertagande av får men att polisen ”bara” hade betalat ut 500 000 kr, hur skall man tolka detta. Man kan undra var vår nya klass av ”övermänniskor” hämtat sin ideologi.

  • forystablogg 1 mars, 2016 den 07:59 #

   Falska fakturor är mer regel än undantag i det företaget.

   • Svarte Petter 1 mars, 2016 den 08:14 #

    Det finns fler omhändertagare som saltar räkningen eftersom polisen ”lånar” ut pengarna åt djurägaren, eller vad sägs om att polisen i Västra Götaland upphandlade avtal där reseersättningen vid den dagliga skötseln uppgick till 250 kr per körd mil med utgångspunkt från bostaden. Finns väl inga andra grupper som får så bra betalt för att åka till jobbet. Hundstallet som medverkade igår gav ett seriöst intryck men när den kontanta betalningen filmades vid hämtningen av en hund riktades kameran åt ett annat håll.

    • lerousse 2 mars, 2016 den 07:21 #

     Vid ”den kontanta betalningen” var dock inte polisen mellanhand och både hunden och kunden verkade både nöjda och vid liv efter upphittandet och dess följder.

  • Carina Hedberg 2 mars, 2016 den 09:08 #

   Programmet var en ren företagspresentation av Djurambulansen i Skåne AB som vill visa att dom verkligen har ett brett utbud av tjänster att tillhandahålla mot betalning utöver tjänsten också mot betalning som Polismyndighetens leverantör i djurskyddsärenden vid verkställighet av Länsstyrelsens beslut nämligen avhysning via Kronofogdemyndigheten initierad av hyresvärden (hästarna) och verkställighet av häleribrott mot betalning initierad av vännen till hundägaren som ser det som legitimt att överlåta skötseln av hundarna som hon själv åtagits sig att sköta åt Djurambulansen i Skåne AB som naturligtvis nappar direkt. Frågan är om besluten har underställts Länsstyrelsen som ska pröva om besluten fortfarande ska gälla och i sådana fall om vad som ska ske med omhändertagna djur såväl hästar som hundar?!

   • Stick it upp your a** 3 mars, 2016 den 10:28 #

    Undrar om Djurambulansen i Skåne betalar TV4?

    • Coco Chanel 3 mars, 2016 den 11:56 #

     Självklart! Varför skulle TV4 visa skiten om det inte är pengar med i spelet? Jag hörde att polisen utreder mutbrott mot kontrollanter, jag hoppas att det är korrekta uppgifter.

 14. Al Capone 1 mars, 2016 den 06:27 #

  Undrar varför inte våra myndigheter har hittat botemedlet ännu ? Eftersom vi inte får använda antibiotika längre så borde dom hittat något som bet på det här äckliga djurambulans viruset. Undrar om inte även polisen har fått in smittan i kåren också ? Personalen på Länsstyrelsen har ju haft samma virus hela tiden eftersom dom dricker kaffe med vederbörande och delar intresse som pengar. Blir inte lätt att få bukt med detta virus eftersom Länsstyrelsen och Polisen hittat bromsmedicin som tydligen funkar bra !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: