Länsveterinär kör över genetikforskare

7 Feb

Genetikern och forskaren Tomas Bergström har lämnat ett glasklart yttrande till länsstyrelsen i Blekinge angående avel på hundar med genen FOXI3 vilken bl a ger upphov till hårlöshet och bortfall av tänder. Hans slutsats är att avel på denna gen inte är förenlig med svensk djurskyddslagstiftning.

Tomas Bergström

Det spelar ingen roll om man avlar på denna gen, verkar länsveterinär Björn Dahléns slutsats vara. Bara man veterinärundersöker de nakna individerna!

FOXI3 är en sk dominant, subletal gen dvs att den är dominant betyder att den alltid kommer till uttryck hos en individ som har den. Att den är subletal innebär att den är dödlig i dubbel uppsättning dvs den påverkar allvarligt olika funktioner i kroppen.

Nedärvningen är elementär genetik. Det statistiska utfallet på fyra valpar i tre möjliga kombinationer är:

NxN

Nxp

pxp

Rekommendationen är enkel att följa: ”För att förbättra hälsoläget hos hundrasen vore det eftersträvansvärt att endast avla på ett sådant sätt att samtliga hundar är normala i FOXI3 genen.” I klartext innebär det att avel skall bedrivas enbart på normalbehårade individer. Det är alltså så mycket enklare än att utesluta recessiva (dolda) anlag eftersom man med blotta ögat ser vilken individ som har det defekta anlaget och vilka som inte har det.

Beslutet kan tolkas antingen som att djurskyddslagstiftningen inte behöver följas eller att Björn Dahlén inte förstår genetiken. Det finns också ett tredje alternativ. Den som avlar på anlaget och anmälts är Emma Hansson, djurskyddsinspektör och självutnämnd expert på hundavelsfrågor på länsstyrelsen i Skåne. Tanken sticker onekligen fram att det har med saken att göra.

I hennes yttrande kan man bl a läsa att mutationen funnits i tusentals år, hennes uppfödning är liten och valparna är besiktigade. Inget av det är relevant i sak. Men är man expert så är man.

40 svar till “Länsveterinär kör över genetikforskare”

 1. yorkielove 7 februari, 2016 den 08:59 #

  Ve och fasa över kunskapsnivån i Sverige! Inte enbart med tanke på PISA resultaten hos 15 åringar, utan när icke praktiserande länsveterinärer ”vinner” över docenter i genetik och outbildade djurskyddsinspektörer är självutnämnda experter på alla slags djur, trots att de inte har någon erfarenhet av dem.
  Denna trend att kunskap är negativ är farlig och om den fortsätter riskerar den att skada nationen. Det är ju meningslöst att utbilda sig i Sverige!
  Den linjen omhuldas ju beträffande annat: import av livsmedel, mekanik,..
  Men något måste ju ändå exporteras för en positiv handelsbalans. Dock icke utbildning, tydligen.
  Stackars Sverige, där alla ska vara så jämlika!

 2. Solveig Bachler 7 februari, 2016 den 06:20 #

  Som polis Bengt Leijdström sa under vittnesförhör i oktober 2014 i tingsrätten i Västerås.
  Det är målet som är det viktiga, om inte alla lagar följs och det blir lite fel så är det målet som är det viktiga att nå.
  Detta framkom på frågeställningen om huruvida polisen kunde anlita transportör av djur utan att kolla om det fanns tillstånd samt om det var lagligt att transportera just de djur på det sätt som gjordes. Polis, tillika jurist Leijdström som jobbar på polisens rättsenhet i Västerås medgav att det inte gått rätt till, att det brustit MEN poängterade att målet uppnåtts och då gick även domstolen på den linjen.
  Skrämmande? Nej vardagsmat, det är så målen uppnås i Sverige.

 3. Britt Klingeborn 7 februari, 2016 den 03:23 #

  Anmäl till Jordbruksverket och fråga om detta är i överensstämmelse med Djurskyddslagen.

  • flisan 8 februari, 2016 den 03:39 #

   jag har pratat med jordbruksverket och fick till svar att dom hade inget med sånt att göra utan jag får vända mej till berörda länstyrelse, konstigt svar, ungefär som ”kliar du min rygg så kliar jag din”

   • yorkielove 8 februari, 2016 den 04:04 #

    Nej, det svaret fick jag också. Det finns ingen instans, som kollar länsstyrelsen. ”Vi llitar ju på våra medarberare”. ( vilket man inte borde göra).

 4. Anna C 7 februari, 2016 den 01:52 #

  Så hur går man vidare för att fälla Emma Hansson, Björn Dahlén och resten av pesten?! Någon högre instans som de inte har i sitt grepp måste finnas.

  Vad säger SKK? Anser de att detta är okej?

  • forystablogg 7 februari, 2016 den 07:29 #

   Det är ju mycket pinsamt för SKK. Å ena sidan har Emma anmält och fått många uppfödare uteslutna ur SKK. Å andra sidan så hatar SKK länsstyrelsen i Skåne.

   • flisan 8 februari, 2016 den 03:13 #

    min ras får vi inte avla på bärare + bärare (PLL) då blir vi uteslutna, det är tillåtet att avla på bärare+ clear, men då måste bäraren vara DNA-testad, det är aningen konstigt att djurhandläggare får avla på dubbla anlag i SKK:s ögon, man kanske ska bli djurhandläggare(ironi)

    • flisan 8 februari, 2016 den 04:10 #

     har pratat med SKK, det finns 2 namn man ska prata med och det är Helena Skarp och Sofia Malm, dom är väl insatta i detta, dessutom sitter Tomas Bergström med i den gruppen, jag kommer att ringa i morron till denna grupp och ifrågasätta avel med dessa hundars och den felande genen, ju flera som ringer ju bättre resultat

     • flisan 9 februari, 2016 den 03:40 #

      blev nyss uppringd av LS Skåne som tog upp min anmälan när det gäller Emma Hansson, den anmälan kommer att utredas av LS Blekinge troligen, så vill ni göra samma ska ni ringa skåne så vidarebefodrar dom anmälan till blekinge,hon jag pratade insåg som tur var att dom inte kunde själva utreda Hansson det skulle bli jäv då så dom skickar det vidare, ska ringa upp Blekinge i morron , dessutom fanns möjligheten sa handläggaren att åtalsanmäla brott mot djurskyddslagen, detta kommer jag också att göra

     • forystablogg 10 februari, 2016 den 06:19 #

      Skånes chef sitter även i Blekinge.

     • Anna C 10 februari, 2016 den 12:14 #

      Skåne länsstyrelses högsta chef (landshövdingen) heter Margareta Pålsson. Hon är utbildad lågstadielärare i Malmö.

      Landshövdingens närmaste medarbetare och ersättare är länsöverdirektören (kallas också länsråd). Medarbetaren leder det dagliga arbetet på länsstyrelsen. Skåne länsstyrelses länsöverdirektör heter Suzanne Jacobsson.

      Kan denna Jacobsson ha koppling med Torsten Jacobsson?

      Blekinges landshövding heter Berit Andnor Bylund. Länsöverdirektören heter Ingrid Lovén.

     • Anna C 10 februari, 2016 den 12:28 #

      Som några redan har påpekat så är Marcus Björklund enhetschef för länsstyrelsen i Skåne OCH Blekinge. Märkligt.

     • flisan 10 februari, 2016 den 03:58 #

      åtalsanmälan är nu gjord.

     • Anna C 9 februari, 2016 den 03:51 #

      Skriv gärna telefonnumret så att fler kan ringa dem.

      Du skriver nedan att SKK inte anser att dessa nakenhundar lider men det lär de knappt tycka om någon hundras som är med i deras klubb då de säkerligen värnar om de raser som finns med där.

      Hur är det om man vänder sig till lagstiftarna? Kanske man ska skriva ett inlägg i en stor dagstidning? Tidningen Metro brukar publicera långa inlägg från läsare och det är en tidning som når många (1,2 miljoner) så kanske någon välformulerad och insatt person kan mejla dem!?

      debatt@metro.se

     • flisan 9 februari, 2016 den 05:42 #

      Anna C. när det gäller anmälan till LS så kan du ringa LS i ditt län o be att få bli kopplad till skåne, SKK 08-7953000, åtalsanmälan gör man hos polisen , SKK är det nog ingen ide att prata med, jag möttes av en kvinna som avbröt mej hela tiden och mycket agresiv framtoning, jag förstod ju inget ungefär, nä visst jag har bara fött upp hundar i35 år så vad vet jag, när jag sa det till henne så tystnade hon i nån secund m,en sen sa vi kommer nog inte längre här, så den enda vägen är att ringa skåne ls o sen åtalsanmäla mot brott av djuskyddslagen

     • ToR 9 februari, 2016 den 09:34 #

      Polisanäl istället. Emmas chef Marcus Björklund jobbar även på Blekinges länsstyrelse. Det är jäv även om anmälan går dit. Vad säger ägarna till trubbnosarna?

     • flisan 9 februari, 2016 den 11:04 #

      ToR, det visste jag inte, då kommer jag att kräva att något annat län gör undersökningen

     • Anna C 10 februari, 2016 den 12:38 #

      Det kanske är en idé att gå högre upp än enhetschefen vad gäller anmälan? Länsöverdirektören (länsrådet) är på en högre nivå och skall man ännu längre upp kan man vända sig till landshövdingen.

      Polisanmälan kan man göra förstås. Kommer antagligen läggas ner direkt.

   • flisan 9 februari, 2016 den 03:08 #

    har pratat med SKK i dag och till min förvåning anser dom inte att denna genförändring är i dagsläget inget dom kommer att göra något åt då dom anser att det inte medför lidande för hunden,jisses va jag blev fövånad o besviken på en klubb som ska vara den som värnar om hundars friskhet.

    • flisan 9 februari, 2016 den 03:11 #

     jag tog upp att Tomas Berström klart sagt att detta är ett brott mot djurskyddslagen, svaret var att han är inte expert på djurets lidande han är expert på genetik,gissa om det var tvetydigt,

     • yorkielove 9 februari, 2016 den 03:21 #

      Är då länsstyrelsens veterinärer experter på djurens lidande?

     • forystablogg 10 februari, 2016 den 06:29 #

      Detta handlar inte om lidande utan om att inte avla på en defekt gen. Det finns fler sådana exempelvis rhodesian ridgeback som har hål rakt in i ryggraden. De som inte har den defekta genen har ingen ridge dvs även här sorteras de genetiskt sunda individerna bort för det är defekterna (ridge, hårlöshet etc) som tilltalar oss människor och ger speciella utseenden.

     • yorkielove 10 februari, 2016 den 07:47 #

      Fast att avla på en defekt gen verkar djurskyddarna inte alls bry sig om, ännu mindre än om djur lider, dvs om djur kan tolkas lida hos sina ägare.
      Om de lider efter omhändertagandet är det inget, som kontrolleras. Då har djuren förvandlats till neutrum- om de lever.

     • Anna C 10 februari, 2016 den 12:34 #

      Vilka hundraser vill länsstyrelsen få bort? Trubbnosar, Shar Pei… !?

  • flisan 8 februari, 2016 den 03:35 #

   i morron mellan 09-11 har djurskyddet öppet i skåne, jag har pratat med mitt landskaps LS, man kan anmäla (villket jag kommer att göra)och då ska man begära att få prata med någon annan handläggare än den det gäller,i morron ringer jag och gör en anmälan, hoppas flera gör samma.

   • flisan 10 februari, 2016 den 12:42 #

    har i dag pratat men LS blekinge, det visade sej att det har varit en tidigare undersökning av hansson gällande samma som jag anmält henne för, gissa vem som dom hade som expert b,l a Björn Dahlén , min anmälan har inte kommit dit än,i den andra anmälan hade dom enbart kollat på hanssons sista kull, jag krävde att i min anmälan skulle dom gå igenom alla kullar (3 st) samt att kontakta Tomas Berström , dom kommer att skicka mej hela utredningen, då kommer jag att veta mera, Astrid kan du maila mej din email eller din adress så kan jag skicka, hela undersökningen till dej,tydligen går det att ha en undersökning på hansson hela tiden, om man anmäler var för sej så måste dom ta upp en ny undersökning. en uppf. som bara haft 3 kullar är i mina ögon inte en erfaren uppf.

    • Anna C 11 februari, 2016 den 05:08 #

     Man kanske ska ta och pröva att anmäla Emma Hansson till en annan länsstyrelse. Vad sägs om länsstyrelsen i Kronoberg eller Halland!?

  • Moneybadger 15 februari, 2016 den 12:12 #

   Riksrevisionen är den svenska myndighet som har till uppdrag att kontrollera andra statliga myndigheter.

   http://www.riksrevisionen.se

 5. Wayne Lee 7 februari, 2016 den 12:21 #

  Tänk vad mycket skit dessa inspektörer och tjänstemän på Länsstyrelsen måste ha under naglarna ! Jag tänker naturligtvis på allt rygg kliande ? Sen finns det väl lite ( mycket ) skit i garderoberna också ?

 6. birgitta lindqvist 7 februari, 2016 den 11:56 #

  Ja Emma Hansson hur var det med de döda valparna i en av dina kullar, såklart var väl inte lönt att obducera för du vet väl bäst eller hur.

  • Elon 7 februari, 2016 den 12:44 #

   Hur många döda valpar var det i kullen? När föddes de?

   • Linda 7 februari, 2016 den 03:13 #

    Det var INGA döda valpar i kullen. ALLA är besiktade UA

    • A. Svensson 7 februari, 2016 den 04:17 #

     Tydligen inte. Var det Dahlen som besiktade dem?

     • forystablogg 7 februari, 2016 den 07:30 #

      Dahlén är inte praktiserande veterinär.

     • Anna C 9 februari, 2016 den 03:53 #

      Man kan fråga sig varför.

    • flisan 8 februari, 2016 den 07:55 #

     linda, en besiktning säger inte mycket, den är knappt värd pappret den är skriven på, det finns många uppf. som går till mindre nogräknade vettar o ofta får uppf. själva skriva i o vetten stämplar sedan utan att ha sett valpen, så en besiktning är inget säkerhetspapper som endel tycks tro

   • Kennelägare 7 februari, 2016 den 07:40 #

    SKK är fega, de vågar inte sätta ner foten. Jag tror inte de vågar stöta sig med länsstyrelsen, de kryper ihop och är tysta, som en struts. Här är en hundras som det ska vara avelsförbud på, jag menar den nakna varianten.
    Jag tippar på att de gör nada.

 7. yorkielove 7 februari, 2016 den 11:43 #

  Det bevisar bara att dessa självutnämnda ” experter” inte har en aning om vad de diskuterar- och inte heller de, som lyssnar på dem.
  I Uppsala sade ytterligare en ”expert” att man inte skulle avla på djur ens med en recessiv letal gen ( vilket i princip alla djur och människor har).
  Det vore jättebra om dessa ”experter” visste lika mycket som de utger sig att behärska såväl ang. andningsproblem hos trubbnosar som dominanta letal gener.
  Ju fler områden de förmedlar sin okunskap på, desto lättare att avslöja dem.
  Men de tror tydligen att de är experter på alla områden.

 8. Ann-Sofi Holmberg 7 februari, 2016 den 11:15 #

  Tack, ska läsa! A-S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: