Självutnämnda experter

16 Dec

I somras kom ett upprop från veterinärer som kom att kallas ”trubbnosupproret”. Inget fel med avsikten att hundar skall kunna andas naturligt. Felet var att Skånes länsstyrelsen genast såg sig kallad att studera andningsläget hos Skånes trubbnosiga hundar. Genom att titta i SKKs uppfödarregister skakade man fram en handfull kennlar som besöktes.

Emma länsveterinärEmma Hansson, som är en vanlig handläggare med verksamhetsövergång,  ”uppgraderades” till länsveterinär.

SKK är naturligtvis medveten om olika rasers problem och arbetar aktivt med att förbättra dem tillsammans med intresserade och engagerade uppfödare. Organisationen är milt uttryckt inte så glad åt Skånes länsstyrelses aktioner mot enskilda uppfödare.

Linnéa, Emma och FeltonLinnéa Stålhandske, Leif Felton och Emma Hansson skall kolla trubbnosars andning hos en uppfödare.

”Svenska Kennelklubben, SKK, är sedan lång tid tillbaka väl medveten om LS Skånes arbetssätt att bedriva tillsynsverksamhet. SKK:s VD Ulf Uddman delar uppfödarnas upprördhet.

-Deras tillsynsverksamhet skiljer sig tyvärr drastiskt mot i princip alla andra länsstyrelsers arbetssätt. Vi har från högsta SKK-nivå försökt få till stånd en förändring i Skåne, men misslyckats. Detsamma gäller flera andra företrädare för andra djurslag, säger Ulf Uddman.” ( Hundsport 11/2015)

2011 började konflikterna mellan SKK och länsstyrelsen Skåne. Då gav sig Linnéa Stålhandske och sedan Emma Hansson på uppfödarna av Shar Pei. Linnéa Stålhandske bedömde att ingen av uppfödarna följde Jordbruksverkets föreskrifter SJVFS 2008:5 §24.

Paragrafen säger att djur som har funktionshinder som kan nedärvas inte får användas i avel. Ett år senare förbjöds samtliga uppfödare i Skåne avel på hundar med entropion (inåtvända ögonlock som kan vara upptill eller nertill på alla raser). Emma Hansson vittnade i tingsrätten mot en uppfödare.

SKK anser länsstyrelsens i Skåne har valt än väg som är både ”orimlig och kontraproduktiv” (Hundsport 10/2015). En av kritikerna är att länsstyrelsen bara kontrollerar kennlar anslutna till SKK, dvs de som redan kontrolleras.

-Samarbete torde således vara mer önskvärt än det som Länsstyrelsen i Skåne håller på med, menar SKK och föreslår att kontrollen borde överlåtas till organisationerna. Då skulle resurser frigöras till ”den tyngre verksamheten”.

DSC09129Fyra mopskennlar besöktes. På en fick tre hundar föreläggande om andningen och alla fick väl godkänt hos veterinär.

pojektrapportPå en kennel med engelsk bulldogg  erkände inspektörerna att de inte kände till rasen speciellt väl eller hade någon information om hur rasklubben arbetade med problem inom rasen. Tre bulldoggar fick föreläggande och alla ansågs kunna andas fritt. Två nioåringar som fått föreläggande ställdes ut tre veckor senare och blev BIR och BIM veteran i Dortmund. Omdömet blev ”Excellent health and condition”. Hälsoundersökningen kostade 1.900:- som hundägaren fick bekosta själv. ”Helt vanligt förfarande”, kommenterade enhetschefen Marcus Björklund. (Hundsport 12/2015)

fame factoryEmma (och även hennes mor och styvfar) är som bekant uppfödare av mexikansk nakenhund. I Blekinge (Marcus Björklund jobbar även där) ligger en anmälan  på henne eftersom denna hundras har en genetisk defekt ett sk semiletalanlag. Det betyder att hundar med enkelt anlag föds med defekter och foster med dubbla anlag helt enkelt blir så defekta att de inte är livsdugliga.

anmälan mesikansk nakenhundÄrendet är förstås sekretessbelagt. Utom vissa delar.

Björn Dahlén

En del är ett expertutlåtande som är begärt av länsveterinär Björn Dahlén.

scaw1

scaw2

scaw 3Jag kan tycka att någon som är länsveterinär borde ha elementära kunskaper i genetik. Men så är uppenbart inte fallet. Detta är en dominant mutation som alltså genast kommer till uttryck hos individen. 

scaw4Ja, det borde Dahlén känna till. Föräldrar som bär på ett anlag för det vidare till sin avkomma.

scaw5Eftersom anlaget är dominant kommer det förstås genast till uttryck! Kanske Dahlén skall gå en kurs i genetik?

scaw6Det är bara att titta på hunden! Är den hårlös ”naken” så har den anlaget. Är den normalpälsad så har den det inte.

scaw7Kan det uttryckas klarare? Om man har som yrke att jaga hunduppfödare för genetiska defekter borde man åtminstone känna till defekterna hos den hundras man själv föder upp. Eller?

scaw8Så är alltså Emma Hanssons avel på mexikansk nakenhund inte förenlig med ”gällande lagstiftning”.

scaw9Då blir väl nästa projekt kennlar med mexikansk nakenhund? Eller?

12 svar till “Självutnämnda experter”

 1. Anna C 10 februari, 2016 den 12:51 #

  Vad har Emma Hansson för utbildning?

 2. Singo 8 januari, 2016 den 01:06 #

  Hur går det? Drar det ihop sig för ett förbud vad gäller nakenhundar?

  • silvana kindberg 9 januari, 2016 den 12:17 #

   Så som lagen ser ut får väl myndigheterna problem med att motivera fortsatt avel med nakenhund.

 3. JK 3 januari, 2016 den 12:45 #

  Sag mej vad fanden er de Svin af folk uddan i .. de kan jo dårlig Tyde loven .. deres Dirty Jobs handler om andet end djur .. Fy fand så skal der ryde up i hele Enheden i Racen .. kanske hele AKC och FCI MM skal have del i denne historik så De kan se hur store eksperter disse folk er !!
  For de har da ved gud ingen aning om hvem det rör med en så race ..om vi skal gå world wide .. for så skal det ud i offentlighede og tage til Europa domstolen at nu skal man fandem også bestemme hvem som have og avle race hunde efter etik .. jøsse de er jo rene psykopater i følge mig og dette er der jo en forklaringen på også !! måske skulle vi besøge hans egen lille Anden og Gåse rede og se hvor han gør sin Avls etisk gælden .

  sådan jävla fascist

 4. Silvana kindberg 19 december, 2015 den 09:58 #

  Med detta kan det ju inte bli annat än avelsförbud på dessa nakisar.
  Gäller djurskyddslagen även för Emma Hansson,skall Emmas djur omedelbart omhändertas då hon under åratal avlat på lidande djur,Emma skall narutligtvis även beläggas med djurförbud.

 5. Nyfiken 18 december, 2015 den 04:09 #

  Bra att de fotograferades. Finns säkert många som heter Emma Hansson som inte vill förväxlas med denna rånare. Hoppas att hon blir av med alla sina nakenhundar så får hon känna på hur det känns.

  Ulf Uddman är involverad i Hundstallet i Åkeshov. Det är ett stall som tar emot omhändertagna hundar dvs polisen och länsstyrelsen förser hundstallet med stulna hundar. Det stallet har säkert nytta av en gammal anställd/volontär som numera jobbar på länsstyrelsens djurenhet (Madeleine Keife).

 6. PSRT 17 december, 2015 den 11:07 #

  Eminent Astrid! För er som tror det är båg med handlingarna kan ni ta ut detta från SLU. Nu blir det spännande att se vad hennes chefer gör med Emma, för det kan inte vara tillåtet att ha en inspektör som föder upp hundar som lider? Varför inte tipsa Mikael på djurambulansen direkt, han tycker säkert att det blir ett bra klirr i kassan. och så kan han avla på dem och sälja valparna svart. Det är så det går till i verkligheten

 7. Mr Sledge Hammer 16 december, 2015 den 11:45 #

  Vem kollar kontrollanten ? Då har denna kriminella myndighet visat hur dom bedriver Världens Bästa Djurskydd ! Eller Hur ? Men vanliga medborgare gören er icke besvär vårt ord är lag ? Sen har vi inspektör Sverker Olsson som föder upp köttdjur som trampar runder i dynga med skaderisker och inget grovfoder i foderhäcken. Stålhanske åker och hämtar hundar utan handräckning tillsammans med kompisen Mikael Gustavsson eller skall vi kalla han Länsstyrelsens högra hand ? Åker runder och söker sina inkomster som han anmäler till sina vänner på Djurskyddsenheten i Kristianstad där polaren Marcus Björklund gör allt för att hålla polarn bakom ryggen. Henriette Bonde rider runder på en halt häst i programmet Djurskyddsinspektörerna. Listan kan göras lång på våra kriminella som är anställda i statens namn där dom skyddas bara för dom tillhör statens drängar. Länsstyrelsens påstår att dom värnar om Mänskliga rättigheter ? Det är ju det dummaste jag hört ! Var och varannan dag borrar man upp dörrar med låssmed och polis trots att detta bryter mot art.8 Sen vill dom ha en ny lag där landsbygds folket skall ha svängdörrar så dom skall slippa ringa in låssmed vid sina olagliga besök. Eftersom vi börjat tjata om IP nr så börjar kontrollanterna att skriva brev till sig själva på avdelningen ? Ja inte är det Kärleksbrev i varje fall ? Det är anmälningar med påhittade namnunderskrifter eller vad säger du Nils Erik Persson ? Tycker du skall sköta dina kor bättre själv innan du anmäler andra ! Men håll i hatten Nils Erik en vacker dag så slår blixten ner ! Hoppas ni tar en överdos av ert makt rus en dag och får betala priset för era lögner och maktmissbruk.

  • CONK 23 januari, 2016 den 01:40 #

   Bor Emma Carolina Hansson i Nymölla?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Från inspektör till entreprenör | Astrids miljö- och samhällsblogg - 8 oktober, 2016

  […] det inte otänkbart att det blir attraktivt att byta jobb. Byta jobb ska även Alexandras kollega Emma Hansson […]

 2. Länsveterinär kör över genetikforskare | Astrids miljö- och samhällsblogg - 7 februari, 2016

  […] genetiken. Det finns också ett tredje alternativ. Den som avlar på anlaget och anmälts är Emma Hansson, djurskyddsinspektör och självutnämnd expert på hundavelsfrågor på länsstyrelsen i Skåne. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: