Kommunens djurskydd tog allt

4 Okt

Ingvar Månsson i Rugerup, känd ardenneruppfödare i Hörby, var en stolt man. Ingvar var en erkänd skicklig hästkarl och hade kört ardenner i sexspann.

Han berättade gärna om den fina hingsten han en gång sålt och som betalade hela det nya stallbygget. Och de svarta hästarna som såldes till en  cirkus.

IngvarBilden ovan Ingvar i Almarkaröd på väg till Victoria marknad i Hörby hösten 1999. Kommunen har tagit Ingvars fina körhäst Pelle så han har lånat Pavlona, ett nordsvenskt sto ägd av Rigmor Sylvén Svantesson.

IMG_0008Rigmor ovan med två av Ingvars hästar.

DSC00039Jag glömmer aldrig första gången jag besökte hans gård på våren 1999 tillsammans med Rigmor, som skulle hämta råmjölk till kalvdans. Där stod en lång rad med ståtliga ardennerhästar i hagen på den högt belägna gården i Rugerup.

Ingvars kor 4april01Ingvar hade ett 20-tal exemplariskt skötta rödvita mjölkkor varav som sagt en nykalvad. (Bilden 4 april 2001) Och så alla dessa ardenner, ett hängbuksvin som kommit vandrande, ett gäng höns och en gårdshund.

DSC00036När vi åkte därifrån blev jag betryckt av att höra att Ingvar var hårt ansatt av kommunen. Det gjordes ständiga anmälningar och Ingvar kunde inte hantera de ständiga inspektionerna. Kommunen kunde å sin sida inte hantera anmälarna och det hela urartade till en prestigekamp. En av anmälarna var Britt Lindström, ordgörande i Djurens vänner. Hon hade varken besökt gården eller träffat Ingvar. Anmälan var full med spekulationer som: ”Anmälarna har olika teorier…”, ”Som antagliga orsaker…” och ”Troligen lider han av…”.

ErlövHörbys dåvarande miljöchef Peter Erlöv hade varit till Ingvar och det blev förstås konfrontation direkt. Ingvar som varit van att bli respekterad i hela sitt 70-åriga liv, liksom hans far, ordförande i dåvarande hälsovårdsnämnden ett för tiden mycket ärofyllt och fint uppdrag, före honom, talade om på sin oefterhärmliga skånskt mustiga dialekt att ”här ska du unga spoling inte komma och tala om hur jag ska sköta mina hästar”. Det hade ju Ingvar klarat bra själv långt innan Erlöv var född. Miljöchefen å sin sida lovade att ringa Skånemejerier och se till att de stängde av mjölkhämtningen för Ingvar. Vilket han också gjorde. Och Ingvar skrev under sin dödsdom.

Tisdagen den 27 april 1999 omhändertogs 15 ungdjur, sex hästar, fyra gödsvin, två suggor och tio smågrisar efter beslut av Hörby kommun. Det var vad man fick tag på eftersom de flesta hästarna var körda till andra beten. En tvåårig häst sköts i stallet, oklart varför. Kanske blev den skadad. I efterhand fastställdes beslutet av Länsstyrelsen. Själv var Ingvar på sjukhuset i Lund hela den dagen.

Skånska Dagbladet skrev den 4 juni att han fick djuren beslagtagna vilket nog är ett ord som riktigare beskriver vad som hände. Den 4 maj togs beslut att Ingvar varken fick ha mjölkkorna eller grisar kvar. Detta för att han inte ansågs orka med skötseln. Skånemejerier stängde av mjölkhämtningen på uppmaning från kommunen.

En gammal bonde med liten pension, som helt och hållet lades på djuren, hade inga marginaler. I ett helt år mjölkade Ingvar sina kor och hällde tillbaka den i deras ho. Sällan har väl fetare kor skådats i Skåne. Till saken hör att Ingvar hade skadat ena knäet sedan han blivit omkulldragen av ett ungdjur och hade fått svårt att gå. Naturligtvis gjorde det skötseln av djuren svårare.

Ingvar hade humör och i affekt och förtvivlan hotade han att skjuta tjänstemännen, varför två pikébilar fulla med poliser skickades upp till gården för att avväpna denne gamle man på två jaktgevär.

De flesta hästarna, tolv stycken, hade som sagt redan innan körts ut till sommarbete, men de två ståtliga hingstarna, Balder och Dovang, var hemma och gick på fäladen. Hemma var också två äldre ston som strax skulle föla, ett ungsto och en stilig, svart New Foresthingst som Ingvar bytt till sig mot en kviga från Rigmor. Hemma var också Ingvars körhäst Pelle. Pelle saknade svans, därav namnet. Svansen hade skadats när han var föl och måst tas av.

Två högdräktiga ston transporterades lagvidrigt av Farmartjänst och en sugga skadades så allvarligt att hon inte kunde resa sig. Att stona skulle föla inom någon vecka bekymrade varken djurskyddsinspektör, poliser eller Farmartjänst som stormade in på gården.

Kommunens bilder 26 april 1999aHästarna drevs med käppar från betet in på gården och vidare upp på lastbilen. Kommunens egna polaroidbilder. Till höger syns Pelle.

Sedan kördes hästarna till SKANEK i Kävlinge där hingstarna stallades upp. Ingvar fick naturligtvis en svår chock när han kom hem och fann hästarna borta.

BaltsarOvan hingsten Balzar 8 år på auktionsdagen en månad efter omhändertagandet.

RobangHingsten Robang 19 år på auktionsdagen efter en månad på SKANEK med polisen som ägare. Av det ståtliga djuret återstod bara skinn och ben.

ungt stoStoet Lisett 13 år, dotter till Robang, som någon vecka innan hon skulle föla med hugg och slag drevs upp på Farmartjänsts lastbil. Här på auktionsdagen med sitt nyfödda föl.

Lisett

föl och hovarOvan ser man tydligt Lisetts hovar. Ett av omhändertagandeskälen påstods vara overkade hovar. Efter en månad på SKANEK hade ingen häst kostats på hovvård. Tydligen var det inte viktigt längre.

sto 19 år19-årigt sto på auktionsdagen med sitt nyfödda föl.

Enligt en anställd hade hingstarna, som vid omhändertagande drivits in från sitt bete,  fordrats med halm och rastats ibland ute på en betongplatta. Efter en månad i polisens ömma vård var de fullständigt utmärglade. Stona, som fölat strax efter transporten, kom till auktionen med sina små föl och med overkade hovar. Ingvar fakturerades 8.000:- för hästarnas foder. Ponnyhingsten lämnades tillbaka för den var skriven på ett barnbarn. Körhästen Pelle lär ha varit vid liv så sent som för något år sedan.

Jag fotograferade och anmälde för vanvård varpå polisen lade ner utan att ens titta på bilderna. Det var ju de som formellt stod som ägare. Jag begärde överprövning och fick visa bilderna, varpå man lade ner förundersökningen igen. Ge sig på ett stort företag som SKANEK var ju inte att tänka på. Så mycket lättare att ge sig på en gammal utsliten bonde.

Det 19-årigt stoet med sitt nyfödda föl, som såldes på auktionen, bjöds ut på Sjöbo hästmarknad ett par veckor senare. Varken miljönämnd, polis eller Länsstyrelse ansåg att det var ”deras bord” att ansvara för djuren efter beslaget. Jag och Ingvar filmade den ena av hingstarna hos köparen den 2 juli samma dag som jag polisanmälde vanvården. Djurens Vänner hördes inte av.

DSC00356Sedan började den rättsliga processen och gamarna flockades. En jurist hemmahörande i Göteborg krävde Ingvar på 5.000:- för att begära inhibition, något som jag redan hjälpt honom med gratis. Jonas Månsson på LRF konsult utverkade så småningom ett skadestånd på 44.000:- i förlikning med Skånemejerier, vilket naturligtvis inte täckte förlusten Tyvärr gick det åt till det egna arvodet.

Det här var det första ”djurärende” som jag blev indragen i direkt när jag flyttat ner till Skåne. Det blev ett år bokstavligen fyllt av blod, svett och tårar.

Vi rensade taggtråd och lagade stängsel. Vi ordnade så att Ingvar lätt skulle kunna släppa ut hästarna direkt från stallet. Ingvar fick sedan djurhållningen godkänd av dåvarande länsveterinären Pia Törnqvist som personligen gjorde en inspektion. Jag var själv med. Allt var perfekt, hästarna välmående och verkade. Men hon var ändå tvungen att hitta något ”fel”. Hon skrev att hängbuksvinets vatten var ”smutsigt”. Jag hade då personligen tappat upp nytt vatten åt grisen 10 minuter innan!

Miljökontoret gjorde en inspektion med poliser. Miljöchefen Peter Erlöv ansåg att djurhållningen var i god ordning och skötseln av djuren var tillfredsställande.

Nu trodde och hoppades vi att Ingvar skulle avgå med flaggan i topp. Men Ingvar var som sagt en stolt man och nu ansåg han sig oövervinnerlig. Kroppen höll förstås inte. Han lät betäcka samtliga ston utom två unga.

Med Ingvars tillåtelse skänkte jag bort hängbuksvinet till 4H-gården i Eslöv.

ungsston8juni00Ovan Ingvars två ungston 8 juni 2000 som gick på bete nedanför Långaröds kyrka.

Under sommaren och hösten var hästar och kor på bete. Två ston hade föl och jag körde honom när han skulle se till hästarna runt om kommunen. Korna ropade han på morgon och kväll när de skulle mjölkas. Ingvar hade ett kristallklart minne och berättade under dessa turer var människor i hans ungdom bott och visade var dansbanan legat där traktens ungdomar samlats, nu igenväxt och osynlig.

Ingvar kunde verka burdus och han gormade och skrek när han blev upprörd. Men innerst inne var han en vänlig själ som trodde på rättvisa och hårt arbete. När varubussen kom handlade han alltid saft och kakor att bjuda på när jag kom förbi med min lilla dotter då tre år. Själv hade han blivit lämnad av sin fru som flyttade till grannen med sin yngsta dotter och lämnade de två äldre hos Ingvar. Det kan inte ha varit lätt att vara ensam med två barn och ett jordbruk att sköta. Döttrarna blev sannolikt hårt hållna vilket de tog igen senare. Någon hjälp av tre döttrar och tre mågar fanns inte att få, det var till mig och andra vänner han ringde när katastroferna kom slag i slag.

svartsto Rugerup 21april00Sorgen var stor när Ingvars enda svarta sto hängde sig i halsremmen. Bilden den 21 mars 2000. En vän och hovslagare kom och skar ner henne.

ard1aJag var den som tog bort alla halsremmar på de övriga hästarna. Ovan ett av stona.

Ingvar mjölkade i spann och körde ut gödseln med skottkärra. Det var på håret att han drunknade i gödseln vid ett tillfälle när han halkade med den tunga kärran och föll i gödselstaden. Med nöd och näppe tog han sig upp. De förstörda kläderna låg länge i en hög bakom huset.

En annan gång ringde han mig mitt i natten och bad mig komma för att få ner hö från skullen till korna. Allt eftersom kroppen sa ifrån, gick arbetet långsammare och dygnet försköts. Till slut hamnade kvällsmjölkning och utfordring mitt i natten. Ingvar hade fastnat med kläderna i spelet som drog fram balarna. I sista sekund lyckades han slå av motorn och kunde ta sig loss. Jag slängde mig förstås i bilen, för korna måste ha mat. Mitt i natten gick vi på det knakande golvet ovanför korna och släpade fram hö för hand. Ibland brast en bräda under fötterna.

Sen kom vintern och vattnet till stallet frös. Rigmor såg till att det blev uppkört en tank med vatten till djuren. Sen tinade de sönderfrusna rören och översvämningen var ett faktum. När jag kom upp till Ingvar stod två ston i en box med vatten upp till knäna. Det var bara att öppna och släppa ut både vatten och hästar.

Ingvar sålde någon häst till Liv & Knack, hästhandlaren som senare fick djurförbud och fängelse för skattebrott.

Den sista tiden fick Ingvar under protest matlådor hemkörda. Personalen kollade dock inte om han levde utan syntes han inte till hängde de bara lådan på handtaget och körde. Slutet kom när Ingvar föll i lagården och inte kunde ta sig upp. Han låg i över ett dygn och höll på att frysa ihjäl.

Ingvar hamnade på sjukhuset i Lund där döttrarna försökte få honom omyndigförklarad. Det lyckades inte men i praktiken spelade det ingen roll. Korna såldes till en kreaturshandlare i Tomelilla och hästarna omhändertogs. Polisen skulle ha auktion på gården. Korna stod kvar fast de var sålda.

Jag och en till vän till  Ingvar körde till sjukhuset och med ett vittne närvarande så skrev han över alla ardennerhästar på mig för en krona. Polisen fick en kopia. Sen vidtog den praktiska skötseln.

Stina2Gårdshunden Stina (bilden tagen den 21 april 2000) lämnades kvar. Jag tog hem henne och fick henne omplacerad. Några hönor tog jag hem, resten nackades. Någon Djurambulans fanns som väl var inte. Vi stängslade och körde hö. Till auktionsdagen skrev jag ut flygblad där det stod att ardennerhästarna var sålda och att polisen i Lund kunde kontaktas.

bengt fridhJag och en väninna körde upp på gården där hästhandlarna och auktionsförrättaren Bengt Fridh samlats för att fynda hästar. Vi spikade upp flygbladen på alla byggnader och handlarna slängde sig på telefonerna. Fridh var minst sagt upprörd och ringde polisen och fick tag på en patrull i Östraby som kunde komma. De hade ingen aning om att polisen hade auktion.

Vi inväntade patrullen, som körde fast när de parkerade på åkern. Jag berättade att jag köpt alla hästarna med polisens goda minne. De försökte ringa men linjen var blockerad eftersom alla försökte komma fram till polisen i Lund. De gick upp i skogen och efter en kvart kom de tillbaka och sa att ni kan åka härifrån, det ska inte säljas några hästar här! Längre hakor har väl sällan skådats på en hästauktion!

Ponnyhingsten, som hade annan ägare, såldes för 10.000:-. Dagen efter såldes han igen för 12.000:-. Snabba klipp! Ingen annan häst såldes. Sedan placerade jag hästarna ut hos fodervärdar som fick köpa ut dem. Arvingarna var arga och inte det minsta tacksamma. Tur för dem att Djurambulansen inte fanns för då hade arvet rykt.

MVC-010FTvå dräktiga ston fick gå hos en granne där de fick var sitt stoföl. Min tanke var att när Ingvar kom hem skulle det vara bra för honom att ha ett par hästar kvar att gå och titta på. Bilden på det första fölet tagen den 21 april 2001.

MVC-004FOvan är det andra fölet som föddes hos grannen. Bilden är tagen den 13 maj 2001. Vi lade ner mycket arbete på fölen och de blev väldigt trevliga och sällskapliga.  Senare lät döttrarna hämta alla fyra hästarna. Tre av dem skall de genast ha sålt till slakt.

MVC-017FDen stora valacken den 4 april 2001 var en av dem som fick en fodervärd. På bilden ännu kvar i Rugerup. Ingvars hus i bakgrunden.

hästar RugerupNågra av Ingvars hästar som vi fodrade på fäladen i Rugerup 16 april 2001 innan jag fick dem utplacerade.

Döttrarna hade andra planer. Låset byttes ut, hem skulle Ingvar aldrig få komma mer. Vi hämtade honom från korttidsboendet i Hörby och tog honom hem. Där väntade en dotter som släppte in Ingvar. Vi fick vackert vänta utanför. Redan då fick han magnecyl mot smärtan i knäet, vilket säkert hade betydelse för vad som sen hände.

Sedan hamnade Ingvar på ett annat vårdhem i Östraby. Han fick tandvård och nya ortopediska skor. Men hela hans liv togs ifrån honom. Pengarna för korna såg han förstås aldrig röken av. Hästarna var borta. Låset utbytt. Det sista de tog ifrån honom var telefonboken. Sen kunde han inte ens ringa sina gamla vänner mer. Personalen sa att han blev upprörd och gormade när han talat med oss. Men sådant hade de medicin emot.

DSC00033Efter ungefär ett år föll Ingvar över rullatorn med störtblödning från ett öppet magsår som ingen upptäckt. Stressen och magnecylen hade slutligen gjort sitt. Gården såldes för en dryg miljon och arvet kunde delas.

5 svar till “Kommunens djurskydd tog allt”

 1. Vilaifridkäreingvar 5 februari, 2018 den 08:36 #

  Det är tråkigt att personen som skriver detta smutskastar ingvars döttrar.
  Du verkar heller inte förstå att Ingvar blev dement, det som döttrarna gjorde var för att hjälpa sin far.
  Och ska man smutskasta någon så är det personen som skriver detta, i din text har du glömt nämna hur du solovårade Ingvar….
  Som sagt han blev sjuk! Dement!
  Och trots att jag själv inte var så gammal så vet jag hur döttrarna kämpade och jag vet att dom mådde ej bra av att se sin far sjuk, men allt dom gjorde var för hans skull och ingen annans!

  • forystablogg 5 februari, 2018 den 10:51 #

   Jag antar att du inte var en av oss alla som ryckte ut när han behövde akut hjälp. Det var inte dig han ringde till när han fastnat i spelet på natten och inte kunde få ner foder, det var inte du som beställde en tank vatten till djuren när vattenledningarna frusit sönder, det var inte du som kom och släppte ut hästarna när de stod till knäna i vatten osv. Släkten var inte heller med. Men några roade sig med att förtala honom och bl a ringde radion och påstod att vi skulle gifta oss. Släkten ansåg hästarna var värda massor av pengar som de skulle gå miste om. Du eller släkten tog inte hand om hästar och hunden. Däremot försvann betalningen för korna och låset byttes ut ”han skulle inte hem mer” och det blev ju besannat. Han var inte dement. Han höll på att frysa ihjäl i lagården, var var släkten då? Beställa matpaket (som han inte ville ha) och som hängdes på dörren gick bra. Träffade dem bara en gång och det var på hans födelsedag då de gav honom ett par arbetshandskar!

 2. Carina Hedberg 9 oktober, 2015 den 02:50 #

  Ja det är visst en vacker historia men det är däremot inte lymfangit och det är verkligen ingenting att leka med då lymfsystemet är en viktig del av immunsystemet!

 3. Cathrine 4 oktober, 2015 den 04:37 #

  Vilken fantastisk fin och sorgesam berättelse du nedtecknat. Sitter här med tårar i ögonen och minns alla ”mina” hästgubbe som följt mig genom livet, även dom är all borta numera, enormt saknade. Men det är med tacksamhet vi minns dom, dessa män som lärde oss så otroligt mycket…tack för att du lyfter fram en av dom.

  • forystablogg 4 oktober, 2015 den 05:12 #

   Tack! Jag försökte få till ett värdigare avslut men det var för många krafter som verkade emot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: