Programmet Djurskyddarna fällt i granskningsnämnden

14 Sep

Granskningsnämnden har beslutat att fälla två inslag i serien Djurskyddarna i TV4 som följde företaget Djurambulansen i Skåne AB och sändes i januari i år för kränkning av privatlivet.

djurskyddarnaI det program som sändes den 15 januari uttalade sig Mikael Gustavsson och Sebastian Borg kränkande om en djurägare.

tryckerdjurskyddarna2Detta var efter arbetstid och Djurambulansen rekvirerade handräckning från polisen. Den beviljades så småningom av Marie-Louise Törnblad som jobbade ”övertid” hemifrån. Konstigt nog gjorde även Sverker Olsson på länsstyrelsen det. Det var bråttom att ta djuren, några ankor, ett par katter och ett antal fina ciklider innan ägaren dök upp. Lustigt nog hade inte Sverker varit inne i huset utan använde Djurambulansens bilder till sin rapport.

Helt enligt regelboken gjorde polisen en brottsanmälan på djurägaren men efter förhör med både Mikael Gustavsson som Sverker Olsson så lades förundersökningen ner.

förhör MG

Ingen ansåg att det förelåg något brott.

förhör SOSverker ljuger dock i förhöret och påstår att han var ”en av två inspektörer som utförde hämtningen”. Han var inte där. Djuren hämtades bara av Micke och Sebastian. Anmälaren var en fd flickvän som ville ställa till problem och även anmält tidigare. Några fel på djuren fanns inte.

Trots att det inte varken var fel på djuren eller ägaren var ”försvunnen” som Sverker påstod, beslöt länsstyrelsen att djuren skulle ägaren inte få tillbaka. Dessutom försökte länsstyrelsen sätta djurförbud på honom, men efter protest från ombudet, beslutade Juha Toropainen att inte göra det. Troligen eftersom det inte var något djurskyddsärende utan allt var iscensatt för att göra TV.

djurskyddarna29janDen 29 januari i det 4:e programmet förtalade ”djurskyddarna” en kattägare i Göteborg. Även det inslaget fälldes av granskningsnämnden.

LisaSebastian Borg och Lisa Linde for runt i lägenheten och skrämde slag på katterna när de jagades runt med håvar. Förfarandet kritiserades hårt av en kattförening i Göteborg som senare även hämtade alla katterna. Det var inte heller något fel på katterna.

14 svar to “Programmet Djurskyddarna fällt i granskningsnämnden”

 1. ch 18 september, 2015 den 01:34 #

  änt har tv vaknat, inte en dag för tidigt

 2. lerousse 17 september, 2015 den 07:45 #

  Det finns program som försvarat djurägare (det fanns i detta fall inga misskötta djur) och anmälts till Granskningsnämnden av djurskyddet därför att lantbruksreportern (agronom och journalist, med minst 30 år i branschen) råkade säga ”fel sak” till polisen, som var på plats vid ett omhändertagande, och undrade vad detta ”egentligen” handlade om?? Ett omhändertagande som efteråt visade sig vara obefogat – reportern sa: Borde inte ni poliser vara ute och jaga bovar istället för att syssla med sådant här?

  Det fälldes blixtsnabbt av Granskningsnämnden innan det blev klarlagt att omhändertagandet var obefogat. En skillnad i förhållande till den här fällningen var förstås att det satt en f.d. jordbruksminister i granskningsnämnden den gången. En annan ledamot var en blivande kulturminister. Till skillnad mot jordbruksministern, som alltså var för en fällning, så reserverade sig kulturministern mot fällningen, vilket dock inte hjälpte för att fria programmet. Alea iacta est!

 3. Undrande 16 september, 2015 den 04:09 #

  I Stockholms län använder de snaror som de drar om katternas halsar och släpar ut.

  • forystablogg 16 september, 2015 den 05:56 #

   Det finns fler som varit med om det. På en gård i Mellansverige fångades katterna i håv och fick avlivningssprutan genom maskorna.

 4. Carmencita 16 september, 2015 den 07:24 #

  Den 15 september 2015 strax före kl. 21.00 i TV 4 tillkännagavs granskningsnämndens beslut i samband med påannonserandet av programmet Fahléns matäventyr. Därmed anser TV 4 att beslutet har offentliggjorts. Hade det varit vid en domstolsförhandling hade ordföranden sagt: Kan du ta om det där vi uppfattade inte vad du anförde!

  • MF 16 september, 2015 den 10:13 #

   Jag missade det.Och säkert många andra.Det kändes inte som ett seriöst offentliggörande.

  • Undrande 16 september, 2015 den 04:11 #

   Får inte ägarna mer än så, en offentlig ursäkt som de flesta missar? Inga pengar?

   • forystablogg 16 september, 2015 den 05:59 #

    Tv4 bryr sig bara om publicitet. All sådan ger reklamintäkter. Det ryktas att det planeras en ny säsong.

 5. MF 15 september, 2015 den 10:43 #

  Alltid något. Men båda programserierna borde ha fällts, från början till slut.

 6. Animal 15 september, 2015 den 09:49 #

  Jag fann denna sidan på Facebook, de la upp dokument på en av Arlas höjdare, har du sett det?
  https://www.facebook.com/Djurskyddsinspektörerna-den-dolda-sanningen-596461050475562/timeline/

 7. yorkielove 15 september, 2015 den 01:17 #

  Jag har varit så naiv, alltid trott att lögner inte lönat sig.
  Faktiskt tror jag fortfarande det, fast de flesta myndigheter och människor med maktposition har slutat bry sig om annat än sig själva eller frågor, som kan gynna dem.
  Hoppas de nu inser att opinionen börjat vända och att man, även om man är i avsaknad av empati och enbart är maktgalen inte kan ljuga.
  Man blir avslöjad.

 8. Al Capone 14 september, 2015 den 11:47 #

  Frågan är när skall eländet ta slut ? Trots allt som grävts fram och bevis för 2000 talets största lögn och skandal på hur myndigheterna misskött det man kallade Världens Bästa Djurskydd ! Eller ? Poliser som missbrukat det som dom är anställda för ? Precis ! Upprätthålla lagen och värna om skyddet för vanliga medborgare även om dessa råkar ha djur. Men istället har det blivit tvärtom ! Med lögner och rena rätts övergrepp har dessa hjälpts åt att förgöra djurägare med lögner och maktmissbruk och kliat varandra på ryggen. Konfiskerat privata ägodelar som under natzi tiden där man gjorde allt för att utrota judarna. Man försöker även urholka ägande rätten ! Länsstyrelsen är i mina ögon den Myndighet som på alla sätt försöker mörka sina övertramp med direkta lögner där rena psykopater håller i taktpinnen ! Nu har vi tyvärr bara haft skyfflar att gräva med ! Men nu plockar vi fram grävskopan trots att Länsstyrelsen försöker lägga på locket men det är försent och sanningen lär hinna ifatt dessa.

 9. Solveig Bachler 14 september, 2015 den 08:56 #

  Usch vad jag blir illa berörd varje gång jag hör, läser eller ser något, det allra minsta som har med djur, djurskydd eller annat som går att relatera till djur. Jag har sen några dagar ”gråtit inombords”, det här ”tillståndet” har jag aldrig förut upplevt, det är inget bra känner jag, det känns som om tårar runnit på kinderna i snart tre dagar fast det är ”innanför”. Jag trodde inte det kunde bli värre men det här är nog inte botten än, det är nog en bit till kvar av eländeselände, den som överlever lär få se någon gång i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: