Vem är djurplågare?

9 Jun

I januari 2014 flöt det i land ett 10-tal kvigor efter de skånska och danska kusterna. De hade uppenbarligen dumpats från ett fartyg.

korDet väckte ingen större debatt, varken hos myndigheter eller på sociala medier trots att det kunde konstaterats att djuren utsatts för ett stort lidande. Ingen kände något ansvar.

”En av dem hade skador på bröstkorgen som tyder på att hon blivit klämd till döds under transporten. Samma kviga hade så lite maginnehåll att hon sannolikt fått väldigt lite mat sin sista tid i livet. De andra två kvigorna avlivades med bultpistol. Den ena av dem hade stressrelaterade skador i hjärtmuskeln. Den andra hade blodig tarmkatarr, står det i obduktionsrapporten.”

Mig veterligt bildades inga upprörda grupper till kornas försvar. Ändå var det här stort. Det handlade om 2000 kvigor på ett sydamerikanskt fartyg som skulle till Ryssland. En av många transporter av livdjur tvärs över Atlanten. Där kan man tala om långa transporter!

I januari 2014 sändes också en dokusåpaserie kallad Djurinspektörerna på TV4. Det var några djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Skåne som ville bli stjärnor.

”Detta är en fantastisk chans att få visa upp det viktiga arbete vi gör”, säger Malin Wildt-Persson, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen Skåne. Står det på hemsidan.

Hemsida2De medverkande hade också gett sitt samtycke, skrev länsstyrelsen på hemsidan. Vilket inte var sant. Och det blev ingen ”fantastisk chans” för de djurägare som ofrivilligt medverkade.

stor båt1I första programmet visades bilder på stora båtar medan speakern talade om olaglig införsel av valpar. Att det var en helt laglig och godkänd verksamhet framgick inte.

måste inNu gällde det att skapa bra TV och Mattias Gårdlund spelade ut för fullt.

sliter

på fickanUppenbarligen handlade det om pengar och avundsjuka också.

avlivaDjurskyddshandläggarna har ett universalmedel som hjälper mot allt. Här Malin Larsson som helt nybakad handläggare upplärd av Gårdlund.

normalHan beskriver sig själv.

Efter programmet gick drevet av djurvänner igång. Vad är kor som transporteras tusentals mil under veckor på en båt mot små söta valpar som körts sovandes på natten på mjuka fällar? Vem bryr sig om 1000-tals kvigor som svälts och plågas jämfört med att några valpar fick komma ut två timmar senare än vanligt?

Detta är vad som egentligen hände, men som tittarna lämnades ovetande om. Resultatet blev att ännu ett företag krossades på den skånska landsbygden.

30 svar till “Vem är djurplågare?”

 1. Fia 14 juni, 2015 den 02:50 #

  Hon är bra på att prata, dock stakar hon sig på de väl inövade replikerna emellanåt.
  Du Astrid som gammal uppfödare kan inte mena på allvar att denna massimport av valpar är ok. Det är aldrig bra för en ras när de exploderar på detta sätt. dessutom att påstå att ”inte ens svenska uppfödare har allt under kontroll som jag” !! Kom ner och gör samma jobb som vi svenska uppfödare med samma utgifter och den lilla vinst vi gör. Hur kan du försvara detta Astrid? Där sjönk du i mina ögon.

  • forystablogg 14 juni, 2015 den 05:25 #

   Artikeln handlar om att varken myndigheter eller ”vanligt folk” upprörs över systematiskt djurplågeri som försiggår hela tiden vid Sveriges gränser, medan det blir masshysteri om en enskild person startar en laglig verksamhet med hundar. Jag är övertygad om att det finns duktiga uppfödare i Tjeckien såväl som i Sverige, men det är inte det jag tar ställning till. Om du tycker det inte skall vara tillåtet att ha företag med hundar så är det politikerna du skall gå på.

   • elisabeth 7 juli, 2015 den 06:57 #

    Det besök länstyrelsen utfört kan inte vara lagligt.
    Dom tittar in genom fönster är inne på tomten utan tillstånd vilket är olaga intrång hemfridsbrott.Dessutom förtalar dom personen ifråga vilket faller under förtalslagen.Kolla detta noga gå sen till domstol och stäm dem. Hör gärna av dig till mig så kan jag kanske förklara mer.Ingen djurägare skall gå med på att bli utsatt för brott på detta sätt.Tänk på att stämma dem personligen så att dom får stå till svars och betala själva ur egen ficka.

 2. Al Capone 12 juni, 2015 den 06:47 #

  Hur länge skall dessa psykopater få stanna kvar på sina jobb ? Helt otroligt ! Skåne styrs helt plötsligt av en kriminell myndighet som heter Länsstyrelsen där de sista gänget tydligen dikterar villkoren eftersom man säger upp de högre cheferna och behåller dessa kriminella inspektörer. Om inget så har dom gjort avtryck i den svenska historien med konsten att avliva och dela ut flest djurförbud i vårt avlånga land. Avdelningen styrs av självaste Marcus Björklund som utgör sig för att vara expert ? På vad undrar vi ? Inte på djur åtminstone ! Vi förstår nu vad Jordbruksverket menar med förgröningsstöd. Landskapet kommer att växa igen med dagens tolkning av djurskyddslagen och Vargen kan härja fritt i djungeln.

 3. kalle 10 juni, 2015 den 07:46 #

  Räliig han ser ut, psykotisk.

 4. MF 10 juni, 2015 den 06:54 #

  Jeanette Richert, det är starkt gjort att offentligt ta striden med länsstyrelsen.

  • MF 11 juni, 2015 den 08:33 #

   Jeanette Richert, jag såg filmen ”djurskyddsinspektörerna” på youtube. Den var verkligen rolig.
   Tjejen som sköter snacket är ju ett skådespelarproffs, hon har en helt underbar attityd.
   Det är en parodi men det skulle lika gärna kunna vara på riktigt.

   • forystablogg 12 juni, 2015 den 08:57 #

    Jeanettes underbara döttrar gjorde en härlig parodi på ett länsstyrelsebeök!

   • jeanette 7 juli, 2015 den 07:38 #

    Jag stämmer dem gärna. På allt som går. Hur går jag tag på dig?

  • jeanette 7 juli, 2015 den 07:41 #

   Tack. Det har och är fortfarande jobbigt.

 5. MF 10 juni, 2015 den 01:15 #

  Industriell djurhållning ger förhållandevis billig mat, bland annat för att man inte behöver följa djurskyddslagen i någon större omfattning.
  Och billig mat vill alla ha.
  Däremot kan man ge sig på några mindre djurhållare, och sällskapsdjur, som inte har någon större betydelse för vår livsmedelsförsörjning.
  Djur som oftast har det bättre än djuren i industrin.
  För att dämpa det dåliga samvetet och för att vara politiskt korrekta och åtminstone protestera mot något.
  Och från myndigheternas sida för att visa resultat att man uträttat något.
  Det är alltid lättast att ge sig på de svaga.
  Ska man stjäla något så är det bäst att stjäla godis från ett barn.
  De är små,svaga och gråter.

  • forystablogg 10 juni, 2015 den 08:22 #

   Betänk att det är en statlig myndighet, vars löner betalas av oss, som med en simpel TV-show avleder befolkningens intresse från för hur mat produceras fjärran från allt vad djurskydd heter. Medan vårt eget lantbruk och djurhållning läggs ner i rasande takt hamnar vi i händerna på storkapitalet och är nu minst självförsörjande i Europa, allt medan svenskarna ältar om att ”rädda” hundar och katter.

   • Stressad 10 juni, 2015 den 05:10 #

    Glöm heller inte att det påstås att halalslaktat kött utan bedövning inte får säljas i Sverige. Kontakta Jordbruksverket och fråga dem om detta och du kommer inte att få något svar. Varför får man inte siffrorna vad gäller sådant kött kan man fråga sig. Hyckleri alltihop.

 6. MF 10 juni, 2015 den 12:45 #

  När jag såg programmet så tyckte jag att det verkade vara en rätt så tveksam verksamhet överhuvudtaget att importera valpar.
  Mycket tyder på att man blivit förd bakom ljuset.
  Länsstyrelsens agerande med lögner och förföljelse är välbekant för många djurägare. Och i media är det länsstyrelsens oemotsagda version som gäller.
  Det media som tar emot statligt presstöd och inte biter den hand som föder en.
  Om TV4 får något slags stöd vet jag ej men djurplågeri och pedofili är de brott svenskarna avskyr mest och det ger bra rubriker.

  • forystablogg 10 juni, 2015 den 08:25 #

   TV4 är enbart intresserade av reklamintäkter och höga tittarsiffror. Gulliga valpar ger det, inte sjösjuka kostackare.

   • MF 10 juni, 2015 den 06:38 #

    Det är svårt att bita sig själv i arslet. Det är därför som Kalla fakta inte granskar tv4-såpan Djurskyddsinspektörerna.

 7. Anette H 9 juni, 2015 den 10:57 #

  VILKA LÖGNARE OCH DE JOBBAR PÅ LÄNSSTYRELSEN .DÅ VET MAN HUR RESTEN GÅR TILL PÅ ANDRA GÅRDAR

 8. Pillan 9 juni, 2015 den 07:38 #

  Vad i helvete!? Hur kan en anställd få uttala sig så om djurägare? Hans arbetschef bör omgående ge honom en varning, 3 varningar så förlorar de jobbet?

  • forystablogg 11 juni, 2015 den 08:23 #

   Han är en av de fem som det sk skåneupproret krävt skall tas bort från djurärenden.
   http://www.skd.se/2015/05/03/djuragargruppens-klagomal-avfardas/

   • CoCon 11 juni, 2015 den 08:42 #

    Vilka är de andra 4 som ska tas bort? Jag undra vem som anmäler kontrollanten för brott i arbetet och att fara med osanningar? Om man läser vad som står på bilderna, är det bloggaren som skrivit dit texten? Förstår inte. Hur kan man göra att en godkänd företagare som verkar ha allt iordning med papper och utrymmen förlorar sitt levebröd? Kan någon förklara? Är detta i dagens Sverige?

    • forystablogg 11 juni, 2015 den 02:36 #

     De övriga är Sverker Olsson, Peter Stenberg, Emma Hansson och Linnea Stålhandske. Arbetsgivaren borde anmäla brott men det gör man inte, tvärtom gör cheferna allt för att mörka brott. Det är TV4s text på bilden. Du kan själv titta på programmen på TV4 play.
     Hon hade alla tillstånd i ordning från SJV och länsstyrelse, godkända lokaler + lite till som TRACE. Därigenom visste Gårdlund exakt när hon skulle komma hem med valpar. Saten har alltså lagt ner ett antal hundra tusen för att förstöra ett litet lovande företag, som man godkänt bara ett par månader tidigare och därigenom förlorat ytterligare många tusentals skattekronor.
     Filmbolaget var helt beroende av länsstyrelsen för bra uppslag till programmen och det var mer än en sak som iscensattes. Att filmbolaget bara skulle dokumentera vardagen tror knappast någon på. Det är ju häftigt med lamm med avtrampade ben, lama med bruten nacke, utsläppta grisar och gråtande pensionärer som man just berövat deras sista hund eller katt.

 9. elisabeth 9 juni, 2015 den 07:34 #

  Alla djurägare måste inse att man måste gå samman och protestera.Dom här inspektorerna saknar dessutom både djurvana och utbildning samt grundläggande kännadom om djurs betende och behov.Alla djurägare måste skriva till eu domstolen och klaga.Klaga även till jo och jk .Dessutom sysslar inspektörerna med personförföljelse
  ( stalking) stäm dom i en riktig domstol att stå tillsvars för sina handlingar.

 10. Ann 9 juni, 2015 den 06:56 #

  Borde inte de få sparken? En företagare hade avskedat dem direkt, hur kan de vara kvar i det jobbet? Jag förstår att skåne är fruktansvärt att vara bonde eller ha djur i med såna inspektörer!

 11. jeanette 9 juni, 2015 den 05:09 #

  Ja, fullständigt sjuk värld man plötsligt hamnat i. Trodde aldrig att Sverige fungerade så här…eller rättare sagt, inte fungerade

 12. jeanette 9 juni, 2015 den 05:07 #

  Ja, sjuk värld man har hamnat i.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sagan om bilhunden | Astrids miljö- och samhällsblogg - 25 januari, 2018

  […] och någon kontrollrapport finns inte. Det är bara när de ska spela in TV-film de bryr sig om att stoppa import av hundar. Och då laglig […]

 2. När myndigheten hoppade på fel person | Astrids miljö- och samhällsblogg - 3 oktober, 2017

  […] känd för sin ”innovativa” tjänsteutövning. En av de mer bisarra var att medverka i filminspelning för TV4 där ovetande djurägare överhumplades och hängdes ut som djurplågare.Jeanette Richert […]

 3. Varför djurägare (nästan) aldrig vinner | Astrids miljö- och samhällsblogg - 3 november, 2015

  […] har i en tidigare artikel låtit Jeanette Richert komma till tals. Hon försökte, helt lagligt, starta ett företag för att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: