När bonden inte orkar längre

8 Maj

Bjarne Lembke är legitimerad läkare, lantbrukare och föreläsare. Under 80-talet startade och drev han Lantbrukshälsan. Han har reagerat på hur lantbrukare och djurägare med naturbeten påverkas av kontrollverksamheten. Den utgör en väsentlig stressfaktor och många han talat med mår dåligt inte bara för att de fått begränsningar och återbetalningskrav. Kontrollanternas syn på natur och naturmiljö skiljer sig också väsentligt från deras egen som präglas av att leva i och med naturen.

Under en sommar har Bjarne Lembke ägnat sig åt att fotografera livet i betesrator och tagit över 500 bilder på det djurliv som han kallar för sina betesdjur. Han pekar på att det talas mycket om minskningen av humlor och vildbin i naturen och de katastrofala följder som en minskad pollinering medför.

DSC00574Jordbrukarna tvingas ansa all mark så att de naturliga livsbetingelserna försvinner för dessa insekter. Han besiktigade en betesmark där brukaren, under hot om återbetalning retroaktivt för fem år, varit ute och slagit starrgräs. Resultatet blev fula hjulspår och en död mark där det veckan innan myllrat av fjärilar, humlor, sländor, skalbaggar, flugor och andra djur.

DSC00561Den ständigt intensivare kontrollverksamheten, som använder konstlade miljöparametrar, håller på att ersätta torka och regn som den allvarligaste stressfaktorn för lantbrukarna. Arne Lembke får ständigt höra av lantbrukarna att ”jag orkar inte längre”! Vem skall sen ta hand om vår kulturmiljö?

17 svar to “När bonden inte orkar längre”

 1. Rutger 23 maj, 2015 den 07:25 #

  Det är alltid sorgligt att få höra talas om byråkrater som lever på våra skattepengar (avgifter kallas det ibland men det är också en form av skatt) och inte förstår hur naturen fungerar, inte förstår människans positiva påverkan på naturen. Generellt i svenska skolan lär man ut att människa är en skadlig varelse som förstör, förgiftar, utrotar. Jag tror att detta har påverkat många. Många elever har fått höra att det hade varit bättre för jorden om människan inte hade funnits.

  För att motverka detta lyckades jag inspirera en mycket duktig elev att göra en sammanställning om människans positiva påverkan på naturen. Uppsatsen blev så bra att Sveriges främste professor på området biologisk mångfald, Urban Emanuelsson, skrev ett förord till denna elevuppsats. Jag vill gärna sprida kunskapen óm detta som gammal biologilärare. Uppsatsen finns att hämta här http://lagmansnatursida.se/projektarbeten/kajsa%20mangfald.pdf .

  Urban Emanuelsson har hela sitt liv forskat på området biologisk mångfald och hans slutsats som han berättar för alla han kommer i kontakt med är att ”hade inte människan röjt runt i våra nordeiska ekosystem så hade vi bara haft 70 % av de arter vi har idag”. Människan har varit och är en viktig faktor för ökad biologisk mångfald tvärtemot vad många får lära sig i den svenska skolan och genom läroböckerna.
  Se också gärna min erfarenhet av miljöundervisning i den svenska skolan, här är det mycket som behöver ändras. http://lagmansnatursida.se/miljoundervisning%20del1.pdf

  Vi får vara tacksamma att det finns människor som fortfarande kämpar på och vill vara bönder.

 2. Monica Anderberg 12 maj, 2015 den 07:27 #

  http://www.atl.nu/arbetsliv/stopp-f-r-djurambulansen

 3. elisabeth 9 maj, 2015 den 07:58 #

  EU va riktigt dåligt för Sverige och värre blir det.

  • MF 9 maj, 2015 den 08:08 #

   Det som är riktigt dåligt är Sveriges tolkning av Eu-reglerna.

 4. yorkielove 9 maj, 2015 den 05:02 #

  Nej, jag tror ingen har vill uttrycka nagot myndighetshat.
  Daremot anser jag att man maste reagera mot myndighetsmissbruk, som nu sker.
  Det ar inte rimligt att enstaka personer, utan att ha tjanstemannaansvar och att enbart hanvisa till tolkningsforetrade kunna skada manniskor p. g. a. uppenbart felaktiga uppgifter.
  Det ingar inte i myndighetsutovning. Det ar medvetet myndighetsmissbruk.

  Celia

 5. Bosse 9 maj, 2015 den 11:37 #

  Nej Beth,vad ska man säga när uppgivenheten förlamar en och hopplösheten lägger sej som en snara runt halsen?
  Har du verkligen läst inlägget?Det handlar om bönder som inte orkar och jag tror du missade det faktum att det handlar om myndigheter även här……
  Tack,Astrid,för ett mycket bra inlägg!

 6. MF 9 maj, 2015 den 10:15 #

  Humlor och bin är ju trevligt.
  Men man undrar vad blodsugande fästingar gör för nytta?
  Oavsett om de kryper omkring i gräset eller jobbar på länsstyrelsen.

 7. lerousse 8 maj, 2015 den 05:11 #

  Beth skriver, ”När Astrid för en gångs skulle skriver ett vettigt inlägg,” – ”för en gångs skull” – Det var besk kritik, som jag sannerligen inte håller med om. Där tycker jag Beth går ordentligt bet!

 8. Solveig Bachler 8 maj, 2015 den 12:46 #

  Ok
  Det var ett tag sen jag kommenterade
  Orsaken är just det, ”dravvlet” från alla ”tyckare” , nu var det ett mitt i prickupplägg så då är jag på hugget.
  Men jag håller med, var är alla andra kommentarer?

 9. Beth 8 maj, 2015 den 12:39 #

  Intressant. När Astrid för en gångs skulle skriver ett vettigt inlägg, så blir det knappast inga kommentarer från den vanliga skaran anhängare. Inte så intressant ämne tydligen. Inget myndighetshat. Då är det inte intressant.

  • pia 8 maj, 2015 den 07:39 #

   Jo då här kommer en kommentar från en som brukar läsa. Mycket bra inlägg Astrid ! Klart inlägget innehöll ”myndighetshat” annars hade jag inte gillat det Hahaha 😉

 10. Skenet bedrar 8 maj, 2015 den 12:33 #

  Jordbruksverket informerade en gång i sina broschyrer följande: ”Om man följer alla regler och föreskrifter så är risken för att drabbas av sanktioner minimimal”. Varför då gå och oroa sig om man följer alla regler, då är ju inte risken så stor för att få bötesbelopp om man följer alla regler. Vad jag reagerar på är att Jordbruksverket kan lägga ut tusentals kronor i administrativa kostnader för varje återbetald tusenlapp, vore bättre att satsa dessa pengar direkt på miljöstödjande åtgärder.

 11. yorkielove 8 maj, 2015 den 12:28 #

  Snalla ni, som laser, skriv till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht pa naringsdepartementet, om ni inte redan har gjort det! Det har galler INTE enstaka enskilda fall, utan en mangd manniskor, som utsatts for orimliga overgrepp, som definitivt inte motsvarar deras ”brott”.
  Det har sattet att behandla manniskor ar olagligt och kan enbart brytas genom upprepade protester fran oss, som vet bakgrunderna.

  Celia

 12. Solveig Bachler 8 maj, 2015 den 12:23 #

  Aaaa, det är också, såklart, en del.
  Bonden lockas med bidrag, hotas med div system och kontroller, men målet är fortfarande att förstöra förutsättningarna för andra än livsmedelstillverkarna med Monsanto i spetsen och BigPh i bakgrunden
  Uch och fy
  Tack för ytterligare ”ögonöppnare”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: