Djurambulansen blåst på hästar

26 Feb

omhändertagande avbrötsIgår onsdagen den 25 februari försökte polis och Djurambulansen i Skåne AB verkställa länsstyrelsens beslut att ta alla Jörgen Folkessons connemaraponnyer, ca 60 stycken. Men eftersom de redan var sålda fick ”djurräddarna” vända hem tomhänta. Därmed gick arvodet om ca 12.000:- per dygn också om intet. Gissa vem som är handläggare på länsstyrelsen… jo förstås djurräddaren framför andra, Peter Stenberg, som för ett drygt ett år sedan bl a skickade 80 friska getter i döden.

Uppdatering:

7 hästarUnder eftermiddagen idag den 26 dök Djurambulansen upp igen trots att försäljningen godkänts av Juha Toropainen. Mikael Gustavsson påstod att han fått muntligt besked av Juha att denne tagit tillbaka beslutet. Att ta tillbaka ett gynnande förvaltningsbeslut strider mot förvaltningslagen. Gustavsson stal sju hästar innan han åkte från gården. Passande nog var Toropainen oanträffbar. Tillgreppet är polisanmält.

Svenska Hästars Värn (SHV), en förening som delar ut omhändertagna hästar till sina medlemmar, har länge utövat påtryckningar på länsstyrelsen för att belägga hästuppfödaren med djurförbud. Hästarna, som föreningen får, placeras ut ”hos utvalda fodervärdar som är medlemmar”, heter det på deras hemsida. Eftersom det är dyrt att ”rädda” sjuka och dåliga hästar så vill man helst ha friska och välstammade djur som Folkessons ponnyer. Föreningen planerar ett stort ”räddningscenter” i södra Sverige som det gäller att fylla.

visar hästJörgen Folkesson är en erkänt duktig uppfödare och en av av landets mest anlitade visare av hästar. Han anlitas dessutom flitigt till utbildningar och clinics och hade 2012 28 diplomston, sex elitston och har fött upp fyra hingstar som blivit godkända för avel.

I december drabbades uppfödaren av en tragisk foderförgiftning. 10 unghästar avlivades sedan de fått symtom av botulism. Sedan flera år har hösilage levererats från en golfbana utan problem. Förra året var det 47 plastade balar, varav 42 var felfria. Den 43:e balen innehöll en stor mängd jord i mitten.

SHV var inte sen att utnyttja denna olycka för att förtala uppfödaren och påstå att han medvetet förgiftat sina hästar.

”Om slutresultatet nu är att han förgiftat tio hästar och det är hans ansvar och inte en olyckshändelse kan man i backspegeln önska att man gått hårdare fram”, uttalade länsveterinär Juha Toropainen. Han förklarade också att det inte var aktuellt att förlänga tillståndet eftersom det gamla gått ut. Folkesson hävdar att ny ansökan skickades in för ett år sedan men det vill länsstyrelsen inte kännas vid. (Vilket visar vikten av att alltid begära mottagningsbevis!)

Bruket att beslagta ”överskjutande” djur pga avsaknad av tillstånd var skälet till att det ingick i utredningsdirektiven för Eva Eriksson att ta bort §16 helt ur djurskyddslagen. Förslaget är som bekant lagt på is.

41 hästar

För tre år den 13 mars 2012 sedan tog länsstyrelsen 41 hästar från Folkesson av samma anledning. De vägrade ge honom tillstånd. Tillstånd för samma antal hästar ordnades däremot snabbt åt Djurambulansen i Skåne AB.

Torsdagen den 7 juni 2012 auktionerades 36 connemaraponnyer bort. De hade då stått på Djurambulansen Skånes gård i Ingelsträde, på en bråkdel av den areal som de haft till förfogande innan de flyttades, i hela 3 månader och inbringade 659.000:- ex moms till företaget.

Myndigheten är enligt lag skyldig att fatta beslut snabbt om vad som skall hända med omhändertagna djur.

– Det ska gå så snabbt som möjligt, sade djurskyddsinspektör Eva Carström då.  Nu visade det sig att en stor del av hästarna saknade pass, vilket man tydligen underlåtit att ta reda på, så snabbt gick det som sagt inte och det får djurägaren betala.

– Det finns inga stallar och så har han för många hästar, sade djurskyddsinspektör Peter Stenberg som förklaring till länsstyrelsens beslut. Den 3 mars, alltså tio dagar innan omhändertagandet ”upptäckte” länsstyrelsen ”brister” i bland annat stall och två hagar där det skall ha funnits ”saker” som kunde skada hästarna.

Jag vet att länsstyrelsen känner till många hagar med värre ”saker” som de inte bryr sig det minsta om. Det är väl det som kallas ”likvärdig bedömning”.

hästar såldesFörsäljningssumman på 433.000:- kronor täckte alltså inte räkningen från polisen. Den dyraste hästen gick för endast 22.000:-, många slumpades för under 10.000:-. Intressenter hade åkt ända från Hudiksvall och Stockholm för att fynda. Hur många som blev impulsköpta pga de låga priserna vet vi inte.

Som vanligt gjorde Djurambulansen i Skåne AB den största förtjänsten. Bengt Fridh fick väl procent på försäljningen. Länsstyrelsens, polisens och domstolarnas löner får skattebetalarna stå för och djurägaren förlorade sina djur och tvingas betala för det.

misskötsel

Djurambulansen, polisen och länsstyrelsen fick mycket kritik för hur hästarna hade skötts eller snarare misskötts. De hade skador, löss, långa hovar och vissa var magra bl a ett sto med ett föl som separerades från mamman på auktionsdagen. Eva Carlström från länsstyrelsen var med på auktionen men såg inga brister.

Att hästarna hade löss eller långa hovar lade hon inte märke till.
– Det låter konstigt att de skulle ha löss. Det har inte vår veterinär märkt av. Hästarnas hovar har hon inte sett, säger hon.

Mikael Gustavsson uttalade sig: Hovslagaren har varit på besök två gånger, men fem-sex hästar var ”förvildade” och kunde inte verkas.

tälthallPlaceringen av hästarna i två små fållor med vardera ett ätställe gjorde att de ranglåga hästarna inte kom fram till fodret. Varken Marie-Louise Törnblad från polisen eller Eva Carström från länsstyrelsen besökte hästarna i Höganäs. Den sistämnda tyckte att vikten på höbalen borgade för att alla fick äta.

Hästmagazinet var kritisk: ”Vem från myndigheterna ansvarar för att hästarna får ett värdigt liv hos sina nya ägare?
Svaret är häpnadsväckande: ingen.
– Vi har inte möjlighet att göra sådana kontroller, erkänner Eva Carström från Länsstyrelsen.”

Och så tänkte man göra om det hela igen!

64 svar to “Djurambulansen blåst på hästar”

  1. yorkielove 2 mars, 2015 den 11:25 #

    Jag inser att jag nu gar langt utanfor den har bloggdiskussionens ram, men kan inte lata bli att fundera over vad, som ar individens ansvar.
    Som jag ser det, kan jag inte skylla pa nagon annan ang. de handlingar jag utfor. Det ar min bedomning av ” vad, som ar ratt” moraliskt satt.
    Fortfarande mitt synsatt: Sa har ordet och begreppet moral fatt en klart minskad betydelse i samhallet pa senare ar, otroligt mer synligt i omvarlden, men det smittar med vindens hastighet.
    Det forstor for den, som smittas och for den, som smittar.
    Vi har alla ansvar for de beslut vi fattar och for de beslut andra fattar och som vi fullfoljer.
    Ingen annan an jag ar ansvarig for det jag gor.
    Celia

    • MF 2 mars, 2015 den 07:19 #

      Enligt min mening är både de som fattar besluten och de som verkställer dem lika skyldiga.
      Jag kan ha en viss förståelse för att moralen sviktar om man själv riskerar att avrättas om man inte lyder order.
      Men inga svenska myndighetspersoner löper den risken.
      Även landets domstolar har en stor skuld i förföljandet av djurägarna då de uppfyller länsstyrelsernas alla önskemål utan kritiskt ifrågasättande.

      • yorkielove 2 mars, 2015 den 07:25 #

        Aven har har vi tydligen samma uppfattning, MF. 🙂
        Celia

  2. Spirou 28 februari, 2015 den 03:50 #

    SOS Djur är en svensk dokumentärserie från 2015. De här är den första säsongen som sänds i 18 avsnitt. Programstart. Micke från djurambulansen hjälper ett par svårt skadade katter. När en bäver hamnar i svår knipa rycker Elise från djurambulansen i Göteborg ut. Distriktsveterinären Hans kallas ut när en hästolycka inträffar utanför Rimbo. En skadad ringduva får åka ambulans.

    http://www.tv4.se/sos-djur#

    • ledsen 28 februari, 2015 den 05:55 #

      Ska de byta namn på programmet varje säsong? Djurskyddsinspektörerna, Djurskyddarna och nu SOS Djur. De verkar allihop ha Djurambulansen gemensamt.

      Mikael Gustavsson har tillstånd (?) att hiva in flera hundra djur så man kan anta att dessa program sänds för att folk ska syssla med angiveri så att platserna och Mikael Gustavssons plånbok fylls på.

  3. Mikael B Tretow 28 februari, 2015 den 11:21 #

    Så här fungerar Länsstyrelsen i Skåne län:
    https://m.youtube.com/watch?v=Hccf-8BYaDg

    • yorkielove 28 februari, 2015 den 11:34 #

      Bara det att den makalosa manicken inte forstor for nagon, vilket lst i Skane och alltfor manga ”djurskyddare” pa andra hall gor

    • Calimero 28 februari, 2015 den 12:02 #

      Det är en evighetsmaskin som direkt är en säkerhetsrisk för riket och saboterar samhällsekonomin vilket inte är till nytta för vare sig enskild eller allmänheten såvida man inte är anställd.

    • forystablogg 28 februari, 2015 den 03:19 #

      Eller så här https://www.youtube.com/watch?v=cS2_iPcKJng

  4. elisabeth 28 februari, 2015 den 09:33 #

    Vi har inget djurskydd i Sverige som tar hänsyn till djuren .
    Det är kommersiellt då vissa aktörer ska tjäna pengar på stackars oskyldiga djur.

    • Linnea 28 februari, 2015 den 11:46 #

      Den dagen pengarna kom med i bilden , den dagen försvann djurskyddet och rättssäkerheten för både djur och djurägare 😦

  5. MF 27 februari, 2015 den 06:34 #

    En tråkig historia för djurägaren naturligtvis. Det är lite märkligt dock att lst i Skåne anses som onda när lst i andra delar av landet hyllas som hjältar för samma beteende.

    • Celia Sager 27 februari, 2015 den 07:31 #

      Hej MF!
      Jag har den uppfattningen att aven lansstyrelser i ovriga Sverige drabbats av inkompetenta djurskyddshandlaggare, aven om Skane statistiskt sett har fler djuragare och dessutom drabbats av Djurambulansen AB.
      De, som anser att djurskyddet pa lansstyrelserna generellt I Sverige fungerar fortraffligt har sakerligen aldrig haft nagon erfarenhet av dem.
      Celia

      • MF 2 mars, 2015 den 01:41 #

        Tack för ditt stöd!
        Vi har ungefär samma erfarenheter.
        Om diktaturer faller och det ska utses syndabockar så skyller de som tog besluten på de som utförde smutsjobbet.
        Och de som utförde smutsjobbet på de som tog besluten.
        Alla är oskyldiga.
        Vem dödade judarna? Var det Hitler eller de som skötte gaskamrarna? Eller var de bara på fel plats på fel tidpunkt?
        NN är en skicklig jurist och klarar sig nog ändå, utan att Astrid ställer upp som ”djävulens advokat”.

        • Solveig Bachler 2 mars, 2015 den 11:43 #

          Vem är NN?

          • MF 2 mars, 2015 den 12:30 #

            Hans namn får inte nämnas men han är känd(ökänd).

  6. ledsen 27 februari, 2015 den 06:30 #

    Sverige kan stå inför hästbrist

    Hästintresset och hästnäringen sysselsätter i dag omkring 30 000 heltidsanställda. Samtidigt blir antalet hästar färre. Enligt siffror från Hästnäringens nationella stiftelse (HNS) minskade antalet med fem procent mellan 2008 och 2013, skriver Dagens Industri.

  7. Eva Fallqvsit 27 februari, 2015 den 04:05 #

    Det finns alltid flera sidor att beakta. Det är dåligt när myndigheterna inte sköter sitt åtagande, i det här fallet ser till att omhändertagna hästar har en god levnadsstandard. Men mannen i fråga verkar bryta mot några regler och som någon påpekade så har vi lagar i vårt land och dessa ska följas av alla. Det är ett märkligt beteende att man gång på gång gör som man själv vill och sedan ska det tyckas synd om vederbörande när det står klart att det man gjort är olagligt…
    Har myndigheterna betett sig felaktigt ska man givetvis anmäla dem för det.

    • Laila 27 februari, 2015 den 04:58 #

      Och sen händer inget utan de går fria, myndigheterna menar jag. Det verkar som den enda som saknades hästarna var ett papper med tillstånd. Det är väl ingen vanvård eller misskötsel, vad vet hästarna om pappret?

      • Celia Sager 27 februari, 2015 den 05:12 #

        Bara det faktum att lst har tolkningsforetrade sager allt.
        Enbart detta faktum visar att det inte existerar nagon rattssakerhet.
        Dartill denna proportionalitetsprincip, som inte alls finns I lst:s bedomning, samt, som sagt, att EU regler tolkas, nar det passar lst.
        Allt detta tillsammans underminerar forstas tilltron till myndigheter over huvud taget.
        Celia

    • ledsen 27 februari, 2015 den 06:26 #

      Läs vad Astrid skrev längre ner och svara gärna också på det hon skrev!

      ”Djurambulansen har kört sedan 2003 utan trafiktillstånd men det är väl skillnad om man ”räddar” djur? Då tycker jag att Micke också skall ha ”verksamhetsförbud”. Som EU-företagare finns ingen antalsbegränsning av hästar. Det är en svensk hitte-på-lag. Jämför kor. Tänk om alla kor över 9 också skulle hämtas av Micke! Trafiktillstånd är däremot påbjudet i EU-förordning som gäller i Sverige.”

    • Solveig Bachler 27 februari, 2015 den 07:14 #

      Eva, din beskrivning passar tyvärr mycket bra på flera av Sveriges myndigheter. Det är bevisligen allt för många sektorer och kontor där lagar inte följs, se bara soc sektorn och där det gång på gång uppdagas. Det blir till sist ”följa John” och alla tar efter det felaktiga beteendet. Ingen bra utveckling

    • forystablogg 28 februari, 2015 den 09:39 #

      ”så har vi lagar i vårt land och dessa ska följas av alla”, javisst, det är därför det är ett växande tältläger i Pildammsparken i Malmö…

      • forystablogg 28 februari, 2015 den 09:40 #

        Vänta bara tills någon skaffar en hund där, så kan hundar inte bo,,,

    • vetteljus 3 augusti, 2016 den 10:33 #

      Ja, ett tillstånd som tjuvarna själva vägrade ge mannen, som inte begått något som helst fel. Är du trög eller? Ska verkligen samma personer som tjänar på att INTE ge tillstånd får ansvara för både tillståndsgivandet OCH beslagtagandet tycker du? Det tycker inte jag, för det är som upplagt för korruption. Länsstyrelsen ska ha befästa skäl att neka sådana tillstånd, och utan det så jävlas de bara. Jävlas så de kan ta helt friska och dyra djur ser det ut som!!!

      • forystablogg 4 augusti, 2016 den 04:52 #

        Detta är ett intressant fall då Madeleine Beckman konkurrent och länsveterinär i Halland var inblandad. Första gången man tog Folkessons hästar tog man ner henne från Halland för att chippa dem till hög kostnad.

        • yorkielove 4 augusti, 2016 den 08:38 #

          Psykopater sägs ju vara ssk framträdande inom ledargrupper.

        • vetteljus 4 augusti, 2016 den 10:21 #

          Ah, det är nog ofta orsaken. Speciellt när allt är så här fullkomligt idiotiskt. Lite väntjänster…

  8. ledsen 27 februari, 2015 den 09:35 #

    Vilka ligger bakom Svenska Hästars Värn (SHV)?

    http://www.shv.org/

    Allmänna frågor: Carina Nordell: 076 -779 77 49

    STYRELSE:
    Ordförande sen 2010 = Carina Nordell
    Vice ordförande = Annika Larsson
    Kassör = Mats Balke
    Sekreterare = Nina Winarve
    Ledamot = Cecilia Arrgård
    Ledamot = Anna Andersson
    Ledamot = Gudrun Jander
    Suppleant = Leif Benghtson
    Suppleant = Sandra van Bommel
    Suppleant = Lotta Björkén

    Notera att Nina Winarve arbetar som ”samordnare och handläggare i statlig verksamhet”. Två i styrelsen har arbetat som journalister.

    SHV är en ideell förening med organisationsnummer 872800-5151. Verksamheten registrerades 1996-09-02. Har aldrig registrerats för F-skatt och har aldrig varit registrerad i momsregistret.

    Adress:
    Hassle Bösarp 108
    274 93 SKURUP
    Skåne län

    Telefon: 0730 – 41 68 73

  9. silvana kindberg 26 februari, 2015 den 09:49 #

    Att som sverige har pargraf 16 tillstånd för någon som köper/säljer hästar är olagligt då det inte finns någon kvanitativ begränsning ang hästar speciellt om du köper /säljer hästar inom EU.
    På astrids blogg finns detta brev från Eukommissionen där Eu skriver att det finns inga kvantitativa begränsningar då du köper/säljer hästar.
    Detta paragraf 16 tillstånd är väl att anse som ett handelshinder då vi ju är med i Eu.

    • Sätter ner foten NU! 27 februari, 2015 den 02:51 #

      Konstigt att myndigheterna skiter i detta, det måste kunna anmälas till EU?

      • forystablogg 27 februari, 2015 den 08:22 #

        Tyvärr är kunskapen om EUs regelverk som vi förbundit oss att följa väldigt låg i våra domstolar.

  10. Elsa Nilsson 26 februari, 2015 den 09:03 #

    Hur länge ska detta få lov att forstätta i Sverige med Länsstyrelsen och Djurambulansen?
    Detta är helt fruktansvärt, stackars Jörgen.
    Förra gången dom var och tog hästar för honom pga för många för hans tillstånd så såg vi hästarna innan de blev hämtade av Djurambulansen. Fina välmående hästar på stora ytor. Var på auktionen hos Djurambulansen och jag mådde dåligt i flera veckor efter. Det var så himla illa med många av hästarna. De hade slagits i hagarna, någon stod med kanyler i halsen efter slagsmål, de hade stora sparkmärken på kroppen, de hade stora märken efter att de hade huggit varandra, de var inte verkade och de var i underhull. Det var absolut helt fruktansvärt.
    Hade detta varit hos någon annan så hade Länsstyrelsen varit där och utfärdat djurförbud innan någon ens hade hunnit blinka.

    Och det värsta var att alla bara skyller på varandra de som hade ”hand om dem” hos djurambulansen, veterinären vet inget, har inte sett något, polisen vet inget, länsstyrelsen vet inget. Under tiden så led hästana alla helvetes kval i 3 månader.
    Nu är det tid igen…

    Och som någon skrev någonstans, det är så rätt. Om det kommer ett fåtal hästar till Djurambulansen per omgång så säljs de för ett par tusen kronor till vänner och bekanta till de som jobbar på på Djurambulansen.

    Hoppas någon är hos Jörgen och tar hand om honom, och dokumenterar varje häst som åker därifrån med film, bilder mm..
    Och sedan följer upp hur det går med dem de hämtar, hur de blir behandlade hos Djurambulansen, hagar etc, vecka för vecka.

    Vart är Sverige på väg?

  11. Mackan 26 februari, 2015 den 08:45 #

    Jag får 3 frågor som spontant ploppar upp 🙂
    Varför överskred han sitt tillstånd från första början?
    Varför har han inte sett till att alla hästar har pass?
    Varför fortsätter han att skaffa mer än 9 hästar om han inte har tillstånd?

    Djurskyddslagen har angivit gränser när ”hobby-verksamhet” övergår till ”verksamhet”. § 16 tillståndet är till för att säkerhetsställa att personen är lämplig att bedriva verksamhet (har kunskap) även att djuren vistas i godkända lokaler (lokaler godkända enligt djurskyddslagen). Om man nu får tillstånd att bedriva sin verksamhet men med vissa villkor, ex antal djur. Vill man utöka får man söka nytt tillstånd och på så vis utökas tillståndet om lokal och lämplighet är uppfyllt.
    Om det vid en kontroll visar sig att man bedriver verksamhet i mycket större omfattning utan att ha tillstånd för det, så får det konsekvenser. Bl.a kan det leda till att man kan få göra sig av med överflödiga hästar (på foder eller sälja) eller att tillståndet dras tillbaka helt. Fortsätter man att skaffa nya hästar utan tillstånd (trots vetskap om att det är ett lagkrav) så är det svårt att få ett tillstånd. Personen är inte lämplig att bedriva verksamhet (hästarna kan vara helt ok) eftersom man inte skaffar de tillstånd som krävs. Du får ha hästar men ej så många så du kräver tillstånd.
    För mig är det inte några konstigheter. Just personen i inlägget har ju även inte försett sina hästar med pass (tolkar det eftersom bloggerskan skriver att det var därför det tar lång tid innan hästarna säljs), finns tydligen mindre brister (enligt artiklarna). Att hästarna i sig inte har det så dåligt är inte det djurägaren bryter mot i lagstiftningen, han bryter mot att bedriva verksamhet utan tillstånd.

    Kan jämföras med att du har körkort (”tillstånd”) för att köra EU-moped men du kör en bil istället när polisen stoppar dig. Tror folk att man får fortsätta att köra bil? Tror du att du direkt kan ta körkort för bil? Tror du att om du fortsätter att köra bil utan körkort du får konsekvenser ex fängelsestraff. (Tror du lagen tar hänsyn till att du kör bil bra?)

    Som sagt mitt tycke (vilket inte alla tycker, vilket är helt ok 🙂 ) tycker jag att det är helt ok att han får ”verksamhetsförbud” och fortsätter man bryta så blir det ”näringsförbud”.

    • Åke S 26 februari, 2015 den 10:00 #

      Är det inte som att sätta barnen till att lära pappa göra barn.

    • forystablogg 27 februari, 2015 den 04:12 #

      Djurambulansen har kört sedan 2003 utan trafiktillstånd men det är väl skillnad om man ”räddar” djur? Då tycker jag att Micke också skall ha ”verksamhetsförbud”. Som EU-företagare finns ingen antalsbegränsning av hästar. Det är en svensk hitte-på-lag. Jämför kor. Tänk om alla kor över 9 också skulle hämtas av Micke! Trafiktillstånd är däremot påbjudet i EU-förordning som gäller i Sverige.

    • ledsen 27 februari, 2015 den 10:12 #

      Lagar som inte följs av er ska heller inte följas av oss.

    • ledsen 28 februari, 2015 den 06:19 #

      Mackan…

      i länken nedan får man måhända svaret:

      ”En av anledningarna till att hästsamlingen blivit så stor hos Jörgen är att marknaden det senaste året stått mer eller mindre stilla.

      – Att sälja ponnyer har varit nästan omöjligt. Jag vill inte slumpa iväg dem billigt, då vet man aldrig vad de råkar ut för.”

      http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=51981

      ”På länsstyrelsen är man inte orolig för att stå med osålda hästar.
      – Vi brukar få sålt alla hästar. Vi säljer dem för det pris vi kan få även om det blir lågt, säger Eva Carström.
      Att hästmarknaden det senaste året varit väldigt trög bekymrar Länsstyrelsen sig inte om.
      Finns inte risken att de går till slakt om de blir för billiga?
      – Jo, risken finns i och med att priset antagligen blir lågt. Där är många unghingstar och det är såklart mycket jobb med dem, svarar Peter Stenberg, även han från länsstyrelsen.

      Detta var ett tidigare rån (2012) mot Folkesson men man kan anta att samma orsak gäller denna gång. Han var nog inte medveten om att rånarna är som fästingar. Har de rånat en en gång så kommer de tillbaka efter mer.

      Istället för att slumpa bort eller döda hästarna så skulle de kunna ge Folkesson ett tillstånd att behålla sina hästar men de gör inte det. Hästarna har det bra hos Folkesson så man kan fråga sig varför.

      De bryr sig uppenbarligen inte om hästarna så det enda som finns kvar är att de vill åt andras pengar. De är rånare.

      • yorkielove 28 februari, 2015 den 07:49 #

        Tack for den lanken, Ledsen!
        Alldeles tydligt att det ar REGLER, som galler framfor allt annat: fornuft, samarbetsformaga eller att ens se till hastarnas basta.

      • Linnea 1 mars, 2015 den 06:46 #

        Ja men det är precis det som folk vet och sitter som gamar och håller utkik efter ”klipp”, Varför köpa en ”dyr” häst, hund eller katt från en uppfödare när du kan få en till bättre pris och dessutom få tillfälle att spela djurhjälte…..

        Klart jag vill rädda en katt säger folk….men inte vilken som helst den ska vara långhårig.
        Folk frågar t o m efter speciella hundraser på dessa räddningssidorna !!!!
        Vad liknar det ? Är det djurskydd det ?
        Det tycker inte jag, liknar mer en helt vanlig djurbutik i mina ögon,

        • yorkielove 1 mars, 2015 den 07:01 #

          Ja Linnea, manga av de anonyma anmalningarna har det som mal. Att efter att djuren tagits fran djuragaren staller de upp som ”djurraddare”, blir ”hjaltar” och far djur gratis eller till mycket reducerat pris.

          • vetteljus 3 augusti, 2016 den 10:46 #

            Herregud nu blir det förklarat varför kvinnan som måste anmält mig och som skryter på FB hon anmäler grannar åt höger och vänster alltid har något ”räddat” djur också. De brukar snart slussas vidare och emellanåt avlivas. Sjukt djur verkar ge extra klappar på axeln åt henne. Har själv gjort det och trott hon var supersnäll, men nu vet jag bättre. Hennes lögner riskerar mina barns älskade kissars liv och nu hatar jag henne och hennes kompis Maria härifrån tillbaka till Helvetet (varifrån de måtte härstamma).

    • vetteljus 3 augusti, 2016 den 11:05 #

      Om du är läskunnig så vet du ju redan varför han inte hade tillstånd också. För att samma som stjäl och säljer hans djur vägrar ge det till honom, dvs följer inte själva regelverket.

      Har någon skickat in ansökan ska myndigheten besvara den. Görs inte det har de inte heller nekat den. Det finns bara ett skäl att neka och det är om ansökaren är olämplig, och denne man verkar ju högst kompetent och en välkänd person inom branschen med många utmärkelser, och som du själv erkänner – friska djur.

      Så då fanns inga skäl att avslå, och vad jag läst fanns inget avslag heller. Därmed har ju myndigheten ej heller nekat förlängning, utan istället ignorerat framställan, vilket är olagligt att göra.

      När djurmisshandlarna tog över dessa fina friska djur fick de ju tillstånd bums, trots bevisad återupprepad vanskötsel. Och så råkar de sitta på samma sida i båten i det här!!! Detta är ju typisk korruption så det stinker om det. Vill du bo i ett bananland? Där myndigheter gör vad fan de vill?

      Och vad har körkort med hans tillstånd att göra? Har du körkort ska det SYNNERLIGA skäl till innan det dras in. Om du skickar in om nytt körkort och de vägrar ge dig ett, utan att du gjort ett skit fel, hur skulle du känna då?? Tänk på den, om du kan.

      • forystablogg 4 augusti, 2016 den 04:57 #

        Vi lägger ner vår fina djurhållning i en rasande takt. Det finns naturligtvis ett högre politiskt syfte med det och djurskyddshandläggarna är bara nyttiga idioter.

        • yorkielove 4 augusti, 2016 den 08:35 #

          Den djurhållningen verkar vara ssk fin, när den inte existerar.

        • vetteljus 4 augusti, 2016 den 10:15 #

          Min åsikt också. Det brukar vara jordbruket de attackerar när något riktigt jävligt är på gång. Samtidigt så sker globalt den sk 6:e massutrotningen. Djurarter dör ut i en rasande fart.

          • vetteljus 4 augusti, 2016 den 12:36 #

            Fick det här per post och känner att det har med detta område (djurhållning) att göra också:

            ”George Soros pengar & tankekontrollmetoder utvecklade av forskare vid företags Think-Tanks såsom RAND Corporation i Kalifornien på 1950-talet för att skapa konsensus i till synes demokratiska processer, där utvalda ”facilitatorer” i själva verket styr utfallet, har skapat en situation där nationella förändringar till synes, men genom tankekontrollmetoder, sker ”genom konsensus”. *

            Hela regeringar styrs på detta sätt så att de som trots tankekontrollmetoderna ej kan styras framstår som farliga ifrågasättare av konsensus. Dessa ”farliga ifrågasättare” kallas numera ofta för Troll på sociala medier.

            Andra regeringar, som inte står under dessa företags Think-Tanks tankekontrollmetoder liksom naturligtvis regeringar som börjar skifta lojalitet bort från de tankekontrollerade regeringarna, blir då också ”farliga”.

            På detta sätt skärps globala spänningar som kan leda till globalt kärnvapenkrig. När jag nu skriver att Putin allvarligt har varnat västmedia att inte fortsätta bygga upp denna farliga situation, då framstår jag som ett ”Kremltroll” ** och Putin, som varnar, framstår som att han hotar. För den som VILL skapa ett globalt kärnvapenarmageddon är denna metod helt genialisk.

            *: Se vidare Pia Hellertz recension av ”Behind the Green Mask: U.N. Agenda 21” av Rosa Koire (2011), http://piahellertz.com/Behind_the_Green_Mask.pdf för vad det är denna ” konsensus” ska leda fram till.”

            Dvs ”djurskyddet” jagar så att säga TROLL, såna som inte följer ”agendan”. Vad agendan är får man väl läsa sig till själv. Jag är ingen expert. Har hört t ex att de även attackerar grönsaksodlare på sina håll. Dvs att ALL hemmaodling ska förbjudas! Angående husdjur så avlivas de även i många muslimska länder på liknande vis. Där skyller de på Allah och de anses ogudliga (konstigt – för ens gud lär väl ”skapat allt”???). De tar djur från hundägare som är ute och rastar dem. Sätter ägaren i fängelse. Tar sig in i hem och stjäl deras djur. I stort sett samma som djurskyddet håller på med. Barnen gråter och familjerna är förkrossade. (Läst t ex artiklar från Iran.)

  12. yorkielove 26 februari, 2015 den 07:19 #

    Sa typiskt Sverige!
    ”Du ska inte tro du kan nagot”.
    ”Du far absolut inte sticka ut”.
    ” Vi djurskyddshandlaggare vet bast”.
    Sa fungerar det inte I nagot annat land.
    Celia

  13. Sätter ner foten NU! 26 februari, 2015 den 04:52 #

    Nu står Djurambulansen i Skåne o ska stjäla redan sålda hästar som inte tillhör Folkesson längre. Det är fan inte klokt, NU RÄCKER DET!

  14. Maja 26 februari, 2015 den 04:36 #

    Ur askan i elden? Det är samma påståenden hela tiden av lst. ”brister” ”saker” och annat som dom inte kan precisera men ta djur kan dom. oavsett om det finns lidande eller friska djur. Vad har dessa människor för störning???

    • forystablogg 26 februari, 2015 den 06:59 #

      Ja är det inte konstigt att den ena efter andra av uppfödarna med de värdefullaste djuren och bästa meriterna plötsligt anses farliga för djuren och beläggs med livstids näringsförbud. Decenniers avelsarbete skingras på några timmar och förmögenheter omfördelas till företag som bara kan roffa åt sig.

    • vetteljus 3 augusti, 2016 den 11:08 #

      Störning? Psykopati förstås. Det är så man kommer framåt och uppåt i den här världen utan minsta talang eller utbildning, annat än i fiffel och båg och bullshit.

      • forystablogg 4 augusti, 2016 den 05:00 #

        Kommer fram gör man genom genom att inneha en tjänst som ger makt och som sen kan leda vidare till ännu finare tjänst, kontakter och högre lön och mer makt. Cheferna på länsstyrelsen är ett utmärkt exempel på det. Behövs ingen särskild kunskap eller utbildning.

  15. yorkielove 26 februari, 2015 den 01:02 #

    For varje av dessa obskyra fall, vare sig de fullfoljs eller avbryts, sa ar de en larmklocka att nagot ar fruktansvart fel, nar stold accepteras, ssk nar de begas av myndigheter och dessutom sa oppet.
    Varfor reagerar inte allmanheten, fragar man sig? Troligen for att denna allmanhet ar van att kunna ha tilltro till myndigheter!
    Och det har man tidigare kunnat ha, men genom dessa upprepade overgrepp for att demostrera sin oinskrankta maktposition forstor dessa s. k. djurskyddare for sig sjalva. Ar man en person, som anser sig behova denna snedvridna makt position for att havda sig ar man forstas mycket illa ute.
    Till slut slar sanningen tillbaka om man inte utfor nagot, som vare sig ar positivt for de djur man sager sig foretrada eller for deras manniskor.
    Celia

  16. Christel Jacobsson 26 februari, 2015 den 12:11 #

    Hela den här historien gör mig gråtfärdig, stackars Jörgen – och fy fan för företag som går över lik för att tjäna pengar på hästar som har det bra 😦

  17. Bettan 26 februari, 2015 den 12:08 #

    Bra det kommer fram! Jag har sett Folkesson under många år som visare och han anses som en av Sveriges främsta inom detta, det var en ära att få ha honom som visare, då visste man att sina hästar fick bra poäng. Det är en skam att Länsstyrelsen bedriver klappjakt på djurägare, här är det enbart för att förse SHV och Djurambulansen i Skåne med fina, välrenommerade djur.
    Djurskyddsinspektörerna borde SKÄMMAS, har Stenberg kompetensen för sitt jobb egentligen?

    • forystablogg 26 februari, 2015 den 12:36 #

      PS har ”kandidatexamen med miljö-och hälsoskydd som huvudämne 1995”. Senaste utbildningen var en 3-veckoskurs ”Handläggning av djurskyddsärenden och tillsyn B, 3 p- UU 2002”. Men det krävs ingen utbildning för att jobba som handläggare på länsstyrelsen i Skåne. De har ändå alla maktbefogenheter.

      • Bettan 26 februari, 2015 den 01:29 #

        Det märks att han inte är kompetent, hans utbildning räcker inte enligt EU. Eller kan det vara att Stenberg får svarta pengar av Djurambulansen i Skåne? För varför är det vissa inspektörer som utmärker sig vid omhändertaganden?

        • Solveig Bachler 26 februari, 2015 den 02:16 #

          En fråga som många ställt sig.
          VAD får tjänstemännen för fördel ELLER vad hotas de med om de inte?

        • forystablogg 27 februari, 2015 den 04:23 #

          I Sverige väljer myndigheterna dag för dag om man vill vara med i EU. När det inte passar den egna agendan väljer man att stå utanför. Så införde vi en ny lag 2008 enbart för att ge alla inspektörer från kommunerna sk verksamhetsövergång. Det krävdes alltså ingen utbildning för att bli anställd på länsstyrelsen som djurskyddshandläggare.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Svart på vitt | Astrids miljö- och samhällsblogg - 17 januari, 2018

    […] på sammanlagt över 800 000:-, som polismyndigheten nu själv får stå för, avsåg två omhändertaganden. Det första gällde 41 hästar för att Folkesson överskridit tillstånden. Tingsrätten […]

  2. #Metoo släng dig i väggen | Astrids miljö- och samhällsblogg - 1 december, 2017

    […] veckans Ridsport (30 nov 2017) säger Jörgen Folkesson: ”Jag kunde inte föreställa mig att jag skulle få djurförbud. Jag trodde det var sådant […]

Lämna en kommentar