Allt är djurägarens fel

5 Jan

Fallet med omhändertagandet av hästarna, som jag sammanfattade i förra artikeln, vill jag hävda var det som blev stilbildande för sk akuta omhändertaganden. Den drivande och ansvariga handläggaren var Eva Eriksmarck som var anställd av Sala kommun och sedan fortsatte på länsstyrelsen. ”Det ska”, säger Eva Eriksmarck, ”inte vara upp till lokala politiker att besluta om djurskydd”. Det ansåg hon i augusti 2008, bara ett halvår tidigare då hon just på delegation av kommunpolitikerna, tagit alla hästarna.

Just den delegationen stred också mot kommunallagen. I 6 kap 34 § kommunallagen sägs att nämnderna inte får delegera beslutanderätten i ”ärenden som rör myndighetsutövning mot enskilda, om de är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt”.

Eva Eriksmarck blev ordförande i Djurskyddsinspektörernas riksförening DIRF och drivande bakom ett djurförbudsregister. Det skulle ge möjlighet att sätta dit ”djurplågarna”.

Eva & Fredrik

Bilden ovan Eva Eriksmarck och veterinär Fredrik Ehn hos Solveig Bachler 5 september 2003 efter en anmälan om magra hästar. Veterinären skriver ingenting och något utlåtande i rapporten fanns inte med. Antagligen för att det inte var något fel på hästarna. Han sa att han såg ”välmående växande unghästar”. Solveig håller i Laura. Laurette till vänster.

Enligt §32 djurskyddslagen, omedelbart omhändertagande, som Sala kommun tillämpade för att ta alla Solveigs hästar dvs hela hennes uppfödning och företag, förutsätts lidande. I jordbruksverkets skrift ”Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Handläggning av djurskyddsärenden” Dnr 31-2401/09 står det att läsa:

§32

Rekvisitet om lidande skall alltså var uppfyllt. Dessutom betyder ordet ”omedelbart” exakt det, inte om en vecka eller två. Den 6 februari gör miljökontoret med Eva Eriksmarck och Fredrik Ehn inspektion av 13 av hästarna. Utlåtandet som skrivs av Eva och undertecknas av Fredrik ligger först till grund till en kontrollrapport som blir ett föreläggande som skall vara uppfyllt den 15 februari. Det blir till alla punkter uppfyllt. Den 13 februari, samma dag som Åsa Hellström ringer och vill ha hjälp med att få en häst, tas ändå beslutet om omedelbart omhändertagande men det verkställs först den 21 februari. Bilderna som åberopas är tagna före den 1 februari.

Så hästarna var inte mer lidandet än att det först kunde skrivas ett föreläggande, därpå ett beslut och sen dröjde det ytterligare en vecka innan hästarna kördes till Grällsta. Hur var det då med lidandet? Samma utlåtande från den 6 februari ligger också till grund för åtalsanmälan och beslut om djurförbud. Ett viktigt intyg således.

Veterinär Fredrik Ehn vittnade Västmanlands tingsrätt om sitt intyg. Redan i början av förhandlingen har åklagaren plockat bort anklagelsen att det skulle saknas foder av bra kvalitet. Det har motbevisats av fotodokumentation och analyser. Återstår hovar och fölets synskada.

Förhöret avslutas när en häst, som han på intyget skrivit som valack, visar sig vara ett sto. Efter veterinärens slutreplik: ”Jag tog dom uppgifter jag fick och skrev ut det”, så bryts rättegången. Åtalet ogillas och Solveig får en friande dom.

Kommunen har redan utfärdat djurförbud på samma ”bevisning” i tron på en fällande dom. Det blir inte så men beslutet återtas inte. Det är nödvändigt med djurförbud för att komma över den häst som fysiskt befinner sig i ett helt annat län. Eva Eriksmarck struntar alltså i tingsrättsdomen. Vis av detta nederlag är det troligen en orsak till att länsstyrelserna blev mycket ovilliga att åtalsanmäla påstådda brott mot djurskyddslagen. Bättre då att uppnå målen med omhändertagande och djurförbud genom förvaltningsrätterna som i stort sett ger OK-stämpel åt myndigheten.

Ett djur som omhändertas skall per definition få det bättre efter omhändertagandet. I djurskyddshandläggarnas ögon är allt som händer med ett djur, ägarens fel, även det som inträffar med djuret under infångning, transport och förvaring. Att byta ut ägaren dvs fysiskt flytta djuret till en ny ägare är därför universallösningen. Ingen är så okunnig om sina djurs skötsel som djurägaren. Alltså är allt annat bättre. Dessutom ser handläggarna lagens straff som för låga och de straff man själva kan dela ut till en djurägare är därför så mycket bättre. Djurförbud och stora omhändertaganden började 2008 också ses som mått på djurskyddshandläggarnas effektivitet. En merit helt enkelt.

Låt oss se vad som hände med Solveigs hästar.

Ett av skälen till omhändertagandet var alltså overkade hovar (om än inom normalt intervall). Så då blev de väl omedelbart verkade efter ankomsten till Grällsta? Nej, som vi hörde på ljudfilen så blev de verkade först den 3-5 mars.

CoupletHingstfölet Cuplett, på bilden hösten -07 med sin mamma Knåpia, var ett av två föl som föddes på sommaren 2007. Båda stona hade betäckts på samma hingststation. De kom hem året innan dräktiga sedan ett par månader. De hade då varit smittade av ringorm och båda misstänktes ha behandlats med ett förbjudet preparat. Det ena fölet föddes med gomspalt och avlivades (”dött” stod det i anmälan) eftersom ett sådant föl inte kan dia. Cuplett föddes med en synnedsättning. Veterinären skrev den 6 februari att han borde avlivas inom två veckor.

kallelseI föreläggandet stod det att ögonveterinär skulle anlitas för bedömning. Det gjordes men tiden fick avbokas eftersom fölet var en av de 16 hästar som togs.

CupletthuvudNågon betänklighet mot att flytta ett föl med kraftig synnedsättning till en främmande miljö fanns uppenbarligen inte. Synundersökning fick han aldrig av Grällsta trots alla pengar han drog in till dem. Han ansågs inte vara mer lidande än att han kunde inbringa Grällsta samma dagpenning som övriga hästar. Någon användning för honom hade man inte så han avlivades den 8 maj dvs nästan 10 veckor senare än veterinärens rekommendation. Avlivade gjorde man också Change the Romance född 1991. Ett fantastiskt sto som gärna tog hand om andras föl. Grällsta kunde inte hantera henne.

Knåpia på grällstaCupletts  mamma Knåpia 18 år var en av de hästar som omhändertogs men en av tre som inte blev veterinärundersökta. Hon hade brutit ett framben som 14 månaders unghäst, hade gått som avelssto och fick inte ridas pga skadan.  Solveig köpte henne som vuxen. På Grällsta blev hon riden.

Big foot 18 majDen stora valacken Laurel Model (Big Foot) som visat kraftiga symtom på förgiftning var tunn långt efter omhändertagandet. Bilden är från den 18 maj dvs han har varit på Grällsta nästan 3 månader.

Moddan och Knåpia på GrällstaChange the Model och Knåpia på Grällsta 2008. Man ser tydligt revbenen på dem trots grönbete. Nu ansågs de dock inte dåligt skötta.

ridsport 17 marsEva Eriksmarck gick ut i media och förtalade djurägaren. Det blev också stilbildande att förekomma domar och ersätta utredningar genom att offentligt fastslå djurägarens skuld och oförmåga: ”Det handlar om en längre tids underutfodring.”

hingsten på Grällsta 3Unghingsten Come On placerades tillsammans med två ston. Den 23 mars.

IMGP6221

Utemiljön blev små stenhagar. Bild den 23 mars. Laura till vänster, troligen Laurette bakom stolpen. Bombina till höger.

Big foot 22 juniBig foot 22 juni. sårBigg Foot den 22 juni har fått lite grönbete och börjat lägga på sig. På vänstra frambenet har han ett djupt vätskande sår. Han har också bitskador på halsen.

Bombina uthyrd 080815I augusti fick en av barnens ponnyer, Bambina, dra in pengar som hyrponny. Hon användes även på konfirmationsridläger v. 25-27 liksom Model Court. Shettisen Ronja, även hon barnens ponny, blev också uthyrd och använd på ridläger liksom Question och Quimmer. Laura blev som sagt såld till en annan ridskola, se förra artikeln. Övriga stora hästar gick direkt in i verksamheten. Inte dåligt för så ”misskötta” hästar!

10 svar till “Allt är djurägarens fel”

 1. Khristina Lundberg 13 februari, 2016 den 11:52 #

  sanslöst

 2. Solveig Bachler 24 januari, 2016 den 02:36 #

  Av en händelse kom detta inlägg upp nu.
  Jag kan bara lägga till hur utvecklingen sett ut.
  I augusti erkände Eva Gudmundsson den verkliga stammen på Black to White F, det är Colans föl som föddes 2008 som hon inte kunnat registrera.
  Efter alla tävlingar utom Falsterbo står hästen utan uppfödare men på Falsterbo står Gudmundsson som uppfödare, det ska ju vara jag eftersom jag ägde Colan då.
  På ASVH numer SWB:s BLUP-sida stod Gudmundsson som ägare till Black to White F i höstas, stam och uppfödare är där okänd.
  På sin FB-sida och på sin stuterisida i augusti 2015 skrev Gudmundsson ut stammen på Black to White (Calido-Corteze).
  Jag har polisanmält det, då försvann ägaruppgiften på SWB så hästen saknade plötsligt ägare.
  I maj 2008 var det tänkt att jag skulle hämta Colan eftersom jag då visste att hon stod hos Gudmundsson. Jag skulle ha en tjej med mig men för att kolla att Colan redan fölat ringde hon till Gudmundsson, vi hade satt på trailern, allt var klart för avfärd, hon satt vid mitt köksbord och ringde.
  Enligt Eva Gudmundsson hade hon ingen aning om var Colan fanns, fick höra med Eva Eriksmark vilket gjordes efteråt, Gudmundsson sa att Colan hade omhändertagits samtidigt med resterande. (Eva E har två ggr med sin namnteckning intygat att hon inte hämtat någon häst i Norrköping samt inte haft någon kontakt med någon om mina resterande hästar som inte konfiskerades den 21 feb 2008)
  Trots att Gudmundsson enligt egen utsaga inte hade en aning om var Colan fanns i maj 2008 ombetäcktes Colan med Gudmundssons hingst och fölade såklart 2009 också, var den avkomman är vet inte jag, det vet kanske Eriksmark!!!
  2011 i mars försökte Gudmundsson registrera en skimmel hingst 3 år i Oldenburgförbundet, det gick inte. Jag fick sedan i augusti svar från Oldenburg att det fanns en avkomma registrerad med mig som uppfödare, det har de backat på nu 2015.
  Det är Black to White, den som föddes när Eriksmark enligt Gudmundsson omhändertagit men ingen känns vid något omhändertagande.
  Snacka om vilken jävla förbannad soppa de kokat ihop.

 3. JK 21 januari, 2015 den 11:23 #

  Naturligvis kan opererer en føl dette kunne man have gjort ambulant med grå stær på øjet , Det gør man med hunde og kan også dette med hesten ,!!.
  Jeg beklager dit tab kære du .. dette er ren Formynderi och Magtmisbrug af dine fine heste .. føj for fanden et Sverige ingen vil vil jo bo her med sine dyr .. og da slet ikke folk med Stutteri og stor aktiver !!

 4. Jessica 9 januari, 2015 den 09:05 #

  Vilken soppa. Och nu skriver spca Sweden i sin Facebook grupp att tv4 hade fel som sa att djuren som visades i programmet igår avlivades, spca menar att de flesta såldes. Går det att få fram dokumentation på detta?

  • ledsen 9 januari, 2015 den 01:35 #

   Ska man lita på vad de säger? Nej. Inte ens med dokumentation är de att lita på eftersom de äger en del verksamheter som gör att de kan smussla. De har gjort det förr utan att åka dit.

   Personen bakom SPCA SWEDEN är Mikael Gustavsson och han är ägare och ordinarie ledamot i följande:

   1. Djurambulansen i Skåne AB
   ”Bolaget skall syssla med hämtning, leveranser, avlivning och omhändertagande av djur samt konsultation och rådgivning inom nämnda områden samt bedriva skötsel och andra därmed sammanhängande konsultuppdrag samt idka därmed förenlig verksamhet.”

   2. Djurkrematoriet i Skåne AB
   ”Bolaget skall bedriva hämtning och kremering av djur och därmed förenlig verksamhet.”

   3. Rååhöjden AB
   ”Bolaget skall äga fastighet i Örkeljunga kommun, ävensom idka annan därmed förenlig verksamhet.”

   samt suppleant i

   Djurambulansen i Sverige AB (hans sambo Petra Borg är ordinarie ledamot i denna).
   ”Bolaget ska bedriva hämtning, leveranser, avlivning, omhänder- tagande och skötsel av djur jämte därmed förenlig verksamhet.”

   SPCA SWEDEN är en ideell förening med adress:
   MANDELGRENSVÄGEN 142
   263 91 Höganäs

   Det är adressen till alla ovan nämnda verksamheter också.

   • ledsen 9 januari, 2015 den 01:55 #

    Funderar på om Mikael Gustavsson och Petra Borg ligger bakom detta också:

    https://sv-se.facebook.com/pages/Upphittadedjurse/184859494911718

    http://www.upphittadedjur.se

    ”Upphittadedjur.se
    den 30 november 2014 ·

    Vi söker personal! Har du det vi letar efter? Gillar du djur? Är du van vid att hantera alla sorters hundar, är du van vid stora djur så som hästar och kor? Kan jobba oregelbundna tider? Kanske är detta jobbet något för dig då. Körkort och bil är ett måste, vi ser gärna att du bor i närområdet runt Höganäs. Skicka pm till oss här på fb, Berätta om dig själv samt vad du jobbat med, även telefonnummer till dig. Vi vill gärna ha referenser.”

    Kan inte hitta vilka som ligger bakom sidan.

    SPCA verkar ha fått in en hel del hästar:

    https://sv-se.facebook.com/pages/SPCA-Sweden/772333422784146

   • Jessica 9 januari, 2015 den 08:07 #

    ”Skånepolisens ekonomidirektör Peter Tallinger uppger att skatteslarvet, bokföringsbrottsdomen och de uteblivna arbetsgivaravgifterna i ägarens tidigare bolag var okända för honom när avtalet tecknades. Hade omständigheterna varit kända hade Djurambulansen sannolikt inte fått uppdraget, säger han.”/Sydsvenskan 2014-10-04

    Jörgen MIKAEL Gustavsson
    711025-3932 Address
    MANDELGRENSVÄGEN 142
    26391 Höganäs

    1. DOM B1176-11

    Datum domslut:
    2013-04-30

    Domstol:
    Helsingborgs

    DOMSLUT

    Begångna brott
    Bokföringsbrott 11 kap 5 § brottsbalken

    Påföljd m.m.
    1. Villkorlig dom
    2. Dagsböter 70 å 260 kr

    Följande åtal ogillas
    1. Grovt bokföringsbrott (del av åtalspunkt 1)
    2. Grovt skattebrott (åtalspunkt 2)

    Näringsförbud
    Yrkandet om näringsförbud ogillas.

    Brottsofferfond
    Den tilltalade åläggs att betala en avgift på 500 kr enligt lagen (1994:419) om
    brottsofferfond.

    Och HUR kan man ansöka och FÅ yrkestillstånd om man inte har ordnad ekonomi? Har dom gjort det i Petra Borgs namn istället efter dom fått in massa pengar via djurkremering? Är det därför hon står för SPCA Sweden? Fult att köra med en ideell organisation och tigga pengar och mat från andra men sen skicka saltade fakturor till polisen via Djurambulansen Skåne som har F-skattsedeln. Står skrivet också att dom fått (bara från polisen!) ca 16 miljoner kr i intäkter år 2011-halva 2014, och det som inte är redovisat/bokfört då? Blir frustrerad över att ingen som jobbar där kan gå ut med raka uppgifter så folk slipper spekulera.

 5. Kenneth Erikson 6 januari, 2015 den 09:46 #

  Reblogga detta på Rovdjurspolitik och kommenterade:
  Hatet emot djurägare/boende på landet är sanktionerat av svenska myndigheter = maktterror mot enskilda i ”världens bästa land”.

  • Solveig 6 januari, 2015 den 12:11 #

   Vi vet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: