Betesdjuren som försvann

16 Dec

DSC00030

Det slog mig att under de 15 år som gått sedan jag flyttade till min gård i Hörby så har det försvunnit mängder av betesdjur från många gårdar i min närmaste omgivning. Några hundratal meter bort finns det numera en salixodling. Den skördades i år för andra gången. När jag kom hit gick där kvigor på bete. De tillhörde kyrkans arrendegård som hade mjölkproduktion. När kyrkan sålde gården för ca 10 år sedan planterades en del av betesmarken igen.

DSC01151

Här på 10 hektar naturbete fanns tills för ett år sedan landets största hobbybesättning av lantrasgetter. Ca 80 djur höll slyet på avstånd. Peter Stenberg på länsstyrelsen tog getterna. Redan första sommaren växte aspslyet meterhögt. En liten fårbesättning och en annan gård med några nötkreatur gjorde sig av med djuren i samma lilla by pga skrämseleffekten.

DSC01165

Här betade hundratalet får tills för ett år sedan. Efter ett vargangrepp i byn vågar ägaren inte längre släppa ut några får. Hagen betades på sensommaren i år av några inhyrda kvigor.

vargrivna får

DSC01173

Här gick det en häst i många år tills Mattias Gårdlund tog den för fem år sedan.

DSC01174

Här brukade två travhästar beta tills för ett par år sedan. Ägaren hade dem till salu i ett helt år utan att någon var intresserad. De sköts i hagen.

DSC01471

Här har det gått en fårflock sedan jag flyttade till byn. Ägaren blev av med arrendemarken när Teracom sålde radiostationen med omgivande mark för ett par år sedan.

enefäladKöparen passade också på att meja ner den gamla enefäladen intill.

hästar Rugerup

Ovan är en av de sista bilderna den 16 april 2001 på Ingvar Månssons ardenneruppfödning i Rugerup innan hästarna skingrades sedan kommunen slagit till.

DSC01213

Här har jag haft hästar i många år. Vildsvinen har de senaste åren blivit allt fler och har snart förstört hela betet.

I januari i år togs över hundra kor i beslag då polisen stormade en av de sista kogårdarna i närheten. Den polske skötaren som just börjat med morgonutfodringen tog till flykten. Alla på gården har fått djurförbud.

Ytterligare en gård med kor och gammal ägare står i år under attack från anmälare. Ägaren tror själv att någon vill ha marken för att sätta upp vindkraftverk.

Flera mjölkgårdar har drabbats av salmonella och slaktat ut besättningarna.

Även den sista grisgården i byn lades ner för ca fem år sedan när ägaren insåg att grisarna åt lånade pengar. Men de var förstås inte betesdjur som ju denna artikeln skulle handla om.

3 svar till “Betesdjuren som försvann”

 1. Al Capone 7 juli, 2015 den 07:22 #

  Jag föreslår att man spikar igen dörren på Djurskyddsavdelningen ( Länsstyrelsen ) och entledigar samtliga odugliga s.k inspektörer som ändå inte har godkända CV enligt EU s krav. Dessa kostar bara samhället en massa pengar till ingen nytta. Att man gynnar en privat entreprenör typ Djurambulansen i Skåne med 12 miljoner om året för att Skånska landsbygden skall växa igen kan ju knappast ses som en samhällstjänst.Därtill kommer andra kostnader då dom skall driva sina lögner i Förvaltningsdomstolarna för att åstadkomma djurförbud som grädde på mosen.

 2. Åke Skogevall 17 december, 2014 den 12:21 #

  Rewilding Europe står kanske bak knuten och väntar på förbuskning och reservatbildning u.p.a., de kanske rent av står bakom hela processen? Med celler av indoktrinerade grupper som aktiveras när tillfälle ges att sprida den ekosofiska läran. (Reinkarnation av Rosseau – Tillbaka till naturen?)

  Med den gammaldags krisendomenens logik så får man väl säga: ”Förlåt dem, ty de veta icke vad de göra”.

 3. Godzilla 16 december, 2014 den 09:20 #

  Vårt land växer igen på många sätt, detta är dock ett av de värsta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: