Djur i bur och förödande beslut

8 Dec

??????

Samantha Asp i Skurup är en av få djurägare som faktiskt blivit polisanmäld av länsstyrelsen för påstått djurskyddsbrott.Men det gick inget vidare för länsstyrelsen i Skåne och inspektörerna Emma Hansson och Sverker Olsson. Inte för djuren heller för Emma Hansson åstadkom ett veritabelt blodbad på dem. 2009-10 formligen frossade Emma i omhändertaganden och ödelade liv på löpande band.

Samanthas gårdSamantha frikändes i tingsrätten och även förundersökningen, som gällde åtalsanmälan från länsstyrelsen mot Samantha Asp och hennes man avseende djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, lades ner. Polisen hittade aldrig några bevis för att ett brott begåtts. Länsstyrelsens anmälan kom sedan Samantha polisanmält det bristfälliga sätt hennes djur sköttes på efter omhändertagandet av ca 200 djur i maj 2009. Inget har gjorts åt Samanthas anmälan.

010

Det hela kändes ju som en motanmälan mot mig, säger Samantha Asp.

Samantha fick också tillbaka 20 hundar. Länsstyrelsen skrev: ”Vid kontakt med djurpensionatet där de omhändertagna hundarna, katterna och tre fåglar vistades sedan omhändertagandet framgick att hundarna är rumsrena och välskötta”.

samantha ingen djruplågare

Samantha skriver själv:
”Alla hund och katthotell/pensionat till ex. Hjorthög har burar till alla djur. Mina hundar och katter var alla placerade i burar då alla dessa inte kunde kontrolleras på annat sätt de veckor de var där. Några av mina hundar var placerade i kedja i hästbox då personalen var ”rädda” för dessa trots att de var hur snälla som helst med mig, men var stressade av situationen. Hundar får ej vara fastkedjade dygnet runt enligt vad jag känner till. Varför är det tillåtit för djurhotell att använda sig av burar och kedjor?

På djursjukhus och hos veterinärer är det okej med burar, men om du har ett sjukt djur som behöver isoleras i bur hemma oavsett att veterinär rekommenderat detta och länsstyrelsen kommer så är du djurplågare.

Reglerna är så felaktiga och motsägelsefulla att det nästan är löjligt. Ett djur kan behöva för sin egen säkerhet sättas i bur tillfälligt om det finns mer än t.ex. en hund i en flock, och det finns risk att det kan bli bråk ifall ägaren måste åka och göra ett ärende eller handla mat. Detta är inget lidande om djuret är lärt att det är en positiv sak att sitta i bur. Är buren stor och innehåller bekvämlighet och någon leksak/tuggsak så brukar inte djuren bry sig då de vet att de snart kommer ut igen och har sysselsättning och lugn o ro, samt mat o vatten.

Att påstå att alla djur blir plågade av att tillfälligt vistas i bur, är att ta i. Vissa är absolut inte kapabla att sitta i en bur, ens en minut, men det ser man och då tar man naturligtvis hänsyn till detta och hittar en annan lösning för detta djur, som ett eget rum. Djur skall inte sitta i bur, även fåglar måste komma ut och sträcka ut sina vingar. Dock kan det ibland krävas tillfällig vistelse i en bur, men detta skall inte, bara för länsstyrelsen råkar komma just då föranleda omhändertagande eller annat. Det är fel.

Vid ett tillfälle ringde jag Jordbruksverket och frågade om det kunde anses fel att tillfälligt förvara sina hundar i bur när man var tvungen att göra ett ärende för att inte de skulle slåss eller kanske bita ihjäl varandra, vilket är lätt hänt bland vissa raser. Det svar jag fick var att det inte var fel om det handlade om att skydda djuren från sig själva. Det ansågs vara ett beslut som varje djurägare själv fick ta om det kunde anses att djuren kunde skada varandra eller sig själv. Detta stämmer dock ej när länsstyrelsen kommer in i bilden. Myndigheterna talar emot varandra som vanligt och har ingen rak linje att följa.”

Först i februari 2010 besiktigades Hjortshögs hundpensionat där Samanthas hundar fördes och då konstaterades att 50 av anläggningens 73 redovisade djurboxar inte var godkända för förvaring av hundar och katter.

044

Bilden: ”Detta är Lotta till vänster labbelik flicka korsning irländsk setter/chabrador. och hennes halvbror Zebbe samma korsning annan kull. Bilden tagen samma dag som omhändertagandet. Ålder ca 5 år. De var yngst av de tolv hundar som avlivades av länsstyrelsen, om detta nu skedde. Jag begärde att de skulle avlivas om jag inte kunde få tillbaka dem då de var så präglade på mig och min man, och var en flock. Att splittra dem skulle vara fel mot dem. Det var en underbar korsning jag själv fött upp. De vaktade de andra djuren då jag tränade dem sen de var små att göra detta. Lotta var en älskvärd hund som dock inte gillade främlingar. Zebbe var en vacker pojke med attityd. Han kunde muttra på främmande men var mycket charmig i vår hantering.”

075

Nu ligger polisräkningen på en halv miljon, som blev följden av Emmas beslut att göra processen kort med alla djuren, i tingsrätten, Samantha är hjärtsjuk allt sedan överfallet på hennes djur och maken har flyttat till Spanien med hundarna. Emma Hansson klagade själv härom året på en hantverksräkning som hon tyckte blev för stor. Då hade hon förmodligen beställt något. Det hade inte Samantha, det var Emma som beställde. Emma säger att hon nog får ”svänga lilla lackväskan i Reslöv” för att kunna betala hantverkaren. Kanske det är så hon föreställer sig att djurägarna ska göra. Jag undrar om Emma ägnat Samantha en enda tanke. Mest troligt inte.

7 svar till “Djur i bur och förödande beslut”

 1. Elin 21 december, 2014 den 02:52 #

  Bloggen är viktig. Vi måste ta tillbaks det samhälle vi vill leva i. Trodde aldrig i min vildaste fantasti Sverige såg ut på detta sätt. Gör om gör rätt..

 2. Elin 21 december, 2014 den 02:51 #

  Tack Astrid för din blogg. Jag har en mamma som blivit drabbad något fruktansvärt, under denna tid trodde jag ärligt hon skulle dö. Jag själv höll på att gå under av den sorg att min mor, den största djurvän jag vet , skulle bli anklagad för det hon föraktar mest..att vara en ”djurplågare”. Det gjorde så fruktansvärt ont, men min mamma var starkt. Hon tog sina djur och flydde och vidtog nödvändiga åtgärder sedan vann hon 2 rättegångar innan de hann avliva hennes älskade gamla ponny. Den andra äldre hästen dog efter sviter då de fick lämnas bort ett tag under denna tid då hon annars fått stå själv då en häst tvångsomhändertogs. Idag är hennes namn rentvått hon har fått tillbaks djuren utom den ena hästen som fick sätta livet till. Dock står hon kvar med räkningarna efter kalasen. Kalas på länsstyrelsen och det så kallade djurskyddets bekostnad. Det står kvar som ett minne som tack för att bli utsatt för den värsta mardrömen någonsin.

 3. Gullungen 10 december, 2014 den 06:15 #

  Hur kan man tillåta hästar i små finkor när burar är djurplågeri? Alla hästar gillar inte att bli instängda i en transport och samma är det med hundar i bur.

  Djurägaren gör bedömningen om vad som är bra för djuret inte en inspektör!

 4. flisan 9 december, 2014 den 10:23 #

  jag känner alltför tydligt igen beteendet och tillvägagångs sättet som LS gör sej skyldig till, artikeln i tidningen och alla lögner hör till arbetssättet hos LS, JÄTTE TACK Astrid för att du orkar kämpa,fortsätt med din blogg, den känns som om det finns någon som tror på en, jag skulle ha skickat filmer till dej men när jag tittade på dom så gick det inte så bra men dom kommer. En Tidig God-Jul till Astrid och till alla er som haft med LS att göra, Astrid lade in en sång med Pink tidigare som gav mej styrka att fortsätta, den heter ”Just give me a reason”,

 5. Anonym 9 december, 2014 den 09:33 #

  Det är ett övergrepp likvärdig en våldtäkt på en människa. Man tar deras älskade djur. och djuren som man har behöver inte alls vara kärvänliga mot lst för dom är inte några bekanta till dom utan helt främmande människor och djuren ska inte alls vara dom tillgivna. Om ett djur blir ilsket så har lst gjort ngt som gör djuret sådant. prägling av sin miljö där dom älskar sina hussar och mattar över allt annat och som känner av när ngt inte stämmer med husse o matte. Det är för jävligt . stoppa lst omgående!”

 6. Olle 9 december, 2014 den 11:52 #

  Hur ska hon få tillbaka sina djur då, det har hon rätt till. Ska de återuppväckas? Jävla idioter på den där myndigheten, leker med andras egendom som det vore plastdjur. O sparka Emma, hon visar hela tiden hur inkompetent hon är! Kräv skadestånd av henne för skada och värk samt ersättning för samtliga djur.

 7. yorkielove 8 december, 2014 den 10:07 #

  Astrid, jag gillar att du orkar fortsatta att ta fram dessa overgrepp, som lansstyrelserna standigt gor, fast jag inte kan forsta att de faktiskt tillats att gora dem. For de tillats av Jordbruksverket och darigenom av regeringen.
  Det verkar som om ”vi” alltid maste ha en grupp manniskor, som ”vi” kan skada for att ”vi” ska kanna oss overlagsna och tillfredsstalla vart maktbegar.
  Dessa ”vi” lar sig tydligen inte av sina misstag, utan de upprepas standigt.
  Rattmatig kritik skakar de av sig, de tillhor ju en MYNDIGHET.
  Ju fler, som drabbas av detta maktmissbruk, desto svarare for dem /myndigheterna forstas att motivera upprepningar.
  Darfor sa jatteviktigt med dina bloggar!
  Innerligt TACK for dem!
  Celia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: