”Det är gjort rätt hela vägen”

14 Nov

På kvällen tisdagen den 23 februari 2010 blir en polispatrull skickade till Madeleine Björks ensligt belägna hus utanför Hörby. Det har snöat ymnigt och ett par bybor har blivit oroliga då de inte funnit henne hemma under eftermiddagen. Klockan är 20.48 på kvällen när Bång-Larsen/Rajic kommer till stugan. Grannarna har under eftermiddagen varit och fodrat hästen och hämtat vatten till den. Hästen, en äldre travare, står i ett stallutrymme på baksidan av huset. Polisen noterar att det är en gång skottad till stallet.

stig till stallet

Poliserna tittar sig omkring. De ser katter i huset som sitter på tidningsbuntar.

katter mår bra

De två personerna som larmat är också på plats. Efter några minuter får poliserna tag på en vän till Madeleine som kan berätta att han talat med henne på telefon ca kl 13 samma eftermiddag. Det skall visa sig att ungefär då är Madeleine på väg med kompletteringstaxin till Hörby för att handla och uträtta ärenden. En person som bor nära kommer förbi och berättar att han sett Madeleine på gården dagen innan på måndagen. Anmälarna, visar det sig, har fel nummer till Madeleine. Sedan polisen sökt Madeleine på numret de fått av vännen, ringer hon upp och talar om att hon är på väg hem. Klockan är ca 21.25 när hon kommer hem med Skånetrafikens beställningstaxi.

varken sjuk eller försvunnenHär kunde berättelsen fått ett lyckligt slut. Allt är väl med människor och djur. Men det är nu det visar sig att allting börjar som skall bli en katastrof för både Madeleine och djuren.

En anmälan har nämligen också ringts in till länsstyrelsen kl 16.30, närmare bestämt direkt till Sverker Olsson, tidigare miljöinspektör i Hörby. Han lämnar anmälan till sin kompis Mattias Gårdlund som också varit i Hörby. Sverker skriver att anmälaren är ”okänd” trots att det inte är sant och han tidigare fått kritik av JO för att inte göra korrekt diarieföring av känd anmälare på kommuntiden. Sverker och Mattias ser nu sin chans att göra processen kort med Madeleine och hennes djur.

På förmiddagen onsdagen den 24 kommer Mattias Gårdlund och Jenny Persson till Madeleines hus. De har då redan beställt dit en hästtransportör. På morgonen har Madeleine fodrat sin häst och sedan tagit en sömntablett och gått och lagt sig efter en orolig natt.

snö

Under natten till den 24 har det inte snöat. Däremot har det snöat dygnet innan. Detta bekräftas av SMHI.

SMHI

Kvällen den 23 har alltså minst fem personer trampat runt på gården, polisen har konstaterat att en gång är uppskottad till stallet. Senare skall Mattias Gårdlund under ed intyga att det fanns inga som helst spår i snön morgonen efter, vilket skulle bevisa att djuren var övergivna! Antingen svävade alla omkring ovan marken eller så ljuger han. ”Inga spår i snön” och vad Gårdlund påstås se genom fönster var vad förvaltningsrätten gick på när det hela överklagades. Senare kommer Gårdlund att i tingsrätten åberopa förvaltningsrättens beslut, som alltså grundas på vad han själv sagt, som bekräftelse på att det var ett riktigt beslut att ta djuren. Ett cirkelresonemang alltså.

Madeleine kan inte höra någon eventuell knackning, dörrklocka finns inte och snön ligger i drivor som dämpar alla ljud.

§32Som man brukar i Skåne klottras ett akut omhändertagandebeslut ner på en färdig blankett. Där finns kryssrutor som tar upp lagens skäl för omedelbart omhändertagande. För säkerhets skull kryssas alla rutorna. Ett är att ägaren är okänd eller inte kan återfinnas. Den ”okända” anmälaren rings upp och ombeds komma och skotta med traktorn på vägen där hästtransporten skall stå. Däremot skottas inget på Madeleines gård. Han talar om för Gårdlund att Madeleine är välbehållen och likaså hästen och katterna, vilket inte hjälper. Har maskineriet satts igång, finns det ingen återvändo. Här skall tas djur och de har makten att göra det.

katter genom fönster

Sömniga katter fotograferas genom fönstret. Gårdlund vittnar i tingsrätten, som ni själva kan höra, att han ser att dessa katter har ögoninflammation och öronskabb! Samma katter tyckte polisen såg fina ut kvällen innan. Enligt SJV är det inte tillåtet att fotografera genom fönster.

fotografera genom fönster

Någon veterinär finns förstås inte med och kommer aldrig att finnas heller.

beslut på väggenBeslutet häftas upp på väggen och sedan smyger de helt sonika runt huset och leder ut hästen och in i transporten som står på vägen.

 

häst

Det är lustigt att trots modern teknik så lyckas länsstyrelsen fördärva bilderna=bevisen så det är näst intill omöjligt att se något. En bra digital färgbild kan man skriva ut och sen köra i en svart-vit kopiator, vilket tycks ha gjorts här. Här syns i alla fall Madeleines lilla häst på bild, sista bilden i livet. Hästen har letts ut på stora vägen och man kan tydligt se den höga plogkanten. Lastbilen har alltså inte, som Gårdlund säger under ed, körts ner på gården. Det skulle, enligt Gårdlund, bevisa att om Madeleine låg och sov som hon säger, så skulle hon vaknat av lastbilen. Mened kallas det visst. Observera den låga, utskjutande grenen över grinden bakom hästens svans!

ingen polis behövs

Ingen polis behöver vara med för att hämta hästen. Uppdraget delegeras till hästhandlaren. Det står felaktigt att hästen står utomhus. Katterna skall hämtas av deras fd kolleger, Hjorthögs hundpensionat, som drev uppstallningsverksamhet utan tillstånd.Verksamheten godkändes först ett år senare.

hundar fick lida

”Ägarna, två före detta poliser, förklarar att många burar stått kvar sedan den förra ägaren drev gården. Enligt dem var burarna inte tänkta att användas i verksamheten.
– Vi kan inte kräva att de river ut burarna, vi kan bara säga att de här burarna inte någonsin ska användas, säger Paula Hultgren.
Men kan ni garantera att de aldrig använts?
– Vi vet inte om de haft djur där eller inte.”

Den 25 på torsdagen kommer poliser och Hjorthög för att fånga katter. Att polisen redan konstaterat att ingen är försvunnen redan två dagar tidigare bekymrar inte.

katter tas

De jagar runt med håvar och lyckas få tag i fyra olyckliga, skräckslagna katter medan Madeleine hålls fast av poliserna. Ingen veterinär fanns med. Tre katter lyckades gömma sig. De katterna hämtades aldrig. Vilka katter som togs klarlades inte, ingen enda katt varken beskrivs eller veterinärundersöks.

Madeleins katt

Katten ovan var en av de tre som undkom och fick uppleva vårsolen.

Den 12 mars beslutar länsveterinär Charlotta Kamaterou att djuren skall säljas. Hjorthög har uppgett att katterna mår bra och hästhandlaren tycker hästen är snäll och lätthanterlig. Madeleine har försökt få träffa katterna och åkt till Hjorthög. Hon blir inte insläppt men får prata med den som uppges sköta katterna. Det underliga är att denne inte kan beskriva en enda katt, vare sig färg, teckning eller kön. Troligen för att de inte finns där.

Sen tickar veckor och uppstallningskostnad. Den 6 april meddelar polisen att djuren inte är säljbara längre. Hästen vill polisen slakta trots att den inte har pass.

slakta häst utan pass

Det har länsveterinären inget emot utan beslutar som polisen vill den 9 april. (Enligt ett rykte skall hästen ha slaktats på Knorrevången, ett slakteri som gjort sig känt för att inte vara kinkig med hästpass.)

vill avliva katter

Efter sex veckor på pensionat påstås katterna (som efter några dagar ansetts som trevliga) nu vara skygga och därför inte omplaceringsbara.

Redan den 29 mars avlivas emellertid två katter på Malmö djursjukhus. Dessa påstås vara Madeleines och faktureras båda henne.

skadad katt

Den ena har en infekterad käkfraktur. Troligen är det en inlämnad, påkörd hittekatt. Att fakturera Madeleine är ett rent bedrägeri, men polisen betalar snällt. Fakturan är på 1.700:- vilket polisen skickar vidare till Madeleine. Den 14 april görs en ny avlivning på ett okänt antal katter. Hjorthög får tydligen mängdrabatt. Det finns inte heller denna gång någon beskrivning på katterna. Det kan alltså vara vilka som helst.

faktura avlivning x katter

Av summan att döma är det fyra katter som avlivats denna gång och slutsumman 2.560:- förs upp på polisens räkning. Madeleine faktureras alltså avlivning för sex katter.

Hjorthög fakturerar sammanlagt 36.025:- för de ”värdelösa bondkatterna”. Därav är 3.750:- hämtning. Hästhandlaren fakturerar 250:- per dygn för att ha hästen i en hage i 50 dagar. Med hämtning fakturerar han 16.250:-. Avlivningen kostar 4.600:-. Hela polisfakturan belöper sig på 56.535:-. Så på det sättet fick fyra oidentifierade bondkatter och en 27-årig travhäst ett betydande värde! Den 14 oktober 2014 avhandlades fakturan i Lunds tingsrätt. Där vittnade bl a Mattias Gårdlund och Carlotta Kamaterou.

15 svar to “”Det är gjort rätt hela vägen””

 1. eleanor lind 19 november, 2014 den 04:21 #

  Det är fruktansvärt hur dessa sk tjänstemän kan och får hantera både djur och människor. Vi flata svenskar gör inte något åt allt detta, Nej, vi måste göra uppror!
  Vi kan inte låta några maktgalna, penninggalna typer få göra som dom vill!!!

 2. ledsen 17 november, 2014 den 06:44 #

  Det verkar inte bara finnas en omhändertagandeindustri för djur utan även för barn och asylsökande. Det pågår nu en ren mjölkning av skattebetalarnas pengar och det är privatpersoner som lever extremt gott på detta.

  Fosterbarnet Donia Hassan var utplacerad hos en Jaana Alvesparr och denna hade 4-5 fosterbarn och hon plockade ut 160-170 000 kronor i månaden på dessa. Gissa vem hon är kompis med! Mattias Gårdlund.

  Asylsökande/ensamkommande har en radda privatpersoner t. ex. Bert Karlsson blivit mångmiljonärer på. Skattebetalarna står för notan.

  Jag är övertygad om att dessa som tjänar grova pengar på de uppräknade har med korruption att göra, släkt och vänner som är anställda av staten.

  • Gäts 17 november, 2014 den 10:43 #

   Dorian var väl den stackars flickan som dog? Samma brukar djuren göra efter de hamnat hos polisens djurstall.

   • ledsen 18 november, 2014 den 10:43 #

    Ja, det var Donia Hassan som dog. Ingen har ställts till svars.

    Har Mattias Gårdlund anmälts för att han (eller Jenny Persson) har brutit mot lagen när han fotograferade in hos den bestulna häst- och kattägaren? Har han ställts till svars för sina lögner?

    Att han stal katterna för att han påstod att de hade infekterade ögon och öronskabb är en bortförklaring. Man ger ägaren x antal dagar på sig att åtgärda problemen så är allt frid och fröjd. Rånaren är dock en rånare och vill åt pengar, till sig eller de sina. Att ägaren och framförallt katterna for illa ut var bara grädde på moset.

  • Hans Röös 18 november, 2014 den 07:20 #

   Ytterst ansvariga för att detta kan pågå är trots allt de politiker vi valt att företräda oss. Tyvärr är förstås val”friheten” begränsad, om den alls finns.

 3. Ledsen djurägare =( 17 november, 2014 den 12:59 #

  Hur gick det sen..
  Blir både arg o beklämd när jag läst detta o hört det samma, gillade att domaren gick o sa till gråben eller Gårdlund hette han visst..

  Blir faktiskt jävligt mörkrädd, för tänk om den intelligensbefriad människa skulle kolla in genom mina fönster o 1 ser att katten ätit upp maten över natten (fyller alltid på innan jag går o lägger mig) eller kollar in i nästa fönster, för här en rörigt pga mitt mående..

  Fy fan för sånna människor.. Han blev nog fan tappad bakom en vagn..

 4. Gef 16 november, 2014 den 09:45 #

  i Fölge Eu er det inte for krav om djuren skal ingå i födevaren eller vider salg om heste icke skal have pass … et pass er enbart for salg slakt vider salg eller transport … alt andet er Lögn … vis der er anden dokument eks vacine eller vette tilsyn eller ingen syka historik .. så er det inte en krav at eje et pass … om dit djur er dit käledjur … hele denne historik her er Ren jagt och formynderi for at eje andres djur eller tage udgift i fån ejer .. til deres egen ” staten ” egne lommer !! De er både psykologer ,spåfolk .. som kan kolla ind i fremtiden ,. de kan alt disse folk .. och som jag höre dette lyver och omgås statens lov krav på fejlagtig vis Disse folk skulle afskedens och forvises til andet form for job ..!!

 5. Göran 16 november, 2014 den 10:15 #

  Staten som outlaw, ”djurskydd” är en frizon för allehanda olika bedrägerier oh oegentligheter, polisen är den som både skyddar brottslingarna och själva utför brotten, men spindeln i detta kriminella nät är dock alltid Länsstyrelsen, Polisen fungerar oftast som Televinken på tv på sin tid, Länsstyrelsen är den som drar i alla trådar och styr ett sådant här rent sanslöst ärende. Som djurägare bör man ha klart för sig att djur är inget som man äger i vårt land, STATEN är den som äger alla djur och statens fogdar kan när som helst kräva ut sin äganderätt, du kan då även straffas mycket hårt om statens fogdar anser att du skött ”deras” djur på ett sätt som de inte anser ok, det kan även räcka med att du inte visar dessa statens fogdar den vördnad som de förväntar sig när de besöker dig för att kontrollera hur du sköter ”deras” djur……..

  • ledsen 17 november, 2014 den 07:59 #

   Ja, det är faktiskt som att staten äger djuren. Helt sjukt.

   Detta med att snuten är som en marionett åt LST. Vet inte riktigt om jag kan hålla med om det. Tycker att de (lst/snut/uppstallare) verkar samarbeta väl med varandra och inte sällan är de även vänner/släkt.

 6. Jonas 15 november, 2014 den 04:20 #

  Omprövar man inte efter samma lagstiftning som ursprungsbeslutet???
  ”man behöver inte veterinär om man gör en omprövning”
  Hur står det till med den svenska lagstiftningen egentligen???

 7. Margareta 15 november, 2014 den 01:39 #

  Världens bästa djurskyddslag??
  I så fall är den misstolkad från första till sista paragrafen!!!

 8. Korven 14 november, 2014 den 07:51 #

  Tyvärr går hissen inte ända upp hos många byråkrater men här verkar den fastnat på bottenvåningen

 9. Anonym 14 november, 2014 den 06:45 #

  Dom är helt intelligensbefriade.. Fast man överbevisar så har dom ändå rätt ???? Helt sjukt. Man förklarar flera gånger och dom förstår inte det man säger eller så lyssnar dom helt enkelt inte för vad än djurägare säger så har dom fått för sig att dom ljuger för inspektörerna. Det finns inte en enda djurägare i detta landet som talar sanning . alla ljuger och inspektörerna har alltid rätt. Även om dom inte ens lyssnat på vad djurägaren säger och dom är som en helt ny polismakt som gör saker utan tillstånd. Ingen stoppar dom !!!! Det måste få ett slut på denna stalinterror!

 10. Gäts 14 november, 2014 den 04:00 #

  Det är ju inte första gången det fotograferas o filmas genom fönster av Herr Gårdlund, det finns även dokumenterat på svensk TV. När ska denna pajasen få sparken egentligen? Han ljuger som en häst travar och rida kan han inte heller, det är väl djurplågeri om något när man ser han i sadeln, syntes tydligt på TV4 hur snett han satt. Stackars häst!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Madeleine vann | Astrids miljö- och samhällsblogg - 19 november, 2014

  […] häst innan Mattias Gårdlund förde bort honom till en säker död. Men först skulle han inbringa många sköna tusenlappar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: