Har ankor några rättigheter?

6 Nov

anklever

I juni 2012 förbjöds gås- och anklever i Kalifonien. Det är den första staten i USA att göra något åt det barbariska djurplågeri produktionen av de sjukligt förstorade levrarna innebär. Se min tidigare artikel här.

Chef Gary

Kocken Gary Danko bryner en tumtjock skiva anklever i en liten kastrull i sin restaurang i San Francisco, där han tog en Michelinstjärna, tills köttet får en gyllenbrun yta.

anklever köps in

Delikatessen, som är känd under sitt franska namn, foie gras, är garnerad med fikon och champagnedruvor, en variant på ett rätt han serverat sedan han öppnade Restaurant Gary Danko nära Fishermans Wharf 1999.

”Jag har nog 40 beställningar på en natt eller mer,” säger medan han saltar köttet. ”När demonstranterna är här, det dubbla.”

Demonstranterna är djurrättsförespråkare som säger att tvångsmatning av ankor och gäss är grymt. Danko och övriga kockar i Kalifornien måste ta bort gåslever från menyn när staten blev den första att förbjuda maträtten, enligt en lag från 2004.

tvångsmatning av en gås

Problemet är metoden att mata fåglar med ett rör in i matstrupen.
”Dessa fåglar har inte gjort någonting för att förtjäna ödet att tvångsmatas flera gånger om dagen,” säger Paul Shapiro, talesman för den Washington-baserade Humane Society i USA. ”Det är en inhuman metod som bör förpassas till historieböckerna.”

Förespråkarna påstår att förfarandet ”härmar beteendet i naturen, där fåglarna frossar innan de migrerar”. Gåsleverproducenterna säger att tvångsmatning orsakar ingen smärta, och att motståndarna försöker införa normerna för vegetarianer på alla andra.

Enkelt avgjort: Det är bara att titta på bilderna och bedöma själv!

Lagen, som undertecknades av dåvarande guvernör Arnold Schwarzenegger och backas upp av kändisar som Paul McCartney och Alicia Silverstone, förbjuder tvångsmatning av ankor eller gäss och förbjuder försäljning av lever producerad på det sättet. Överträdelser kan bötfällas med så mycket som $1000 per dag.

Vissa kockar säger att de planerar att trotsa förbudet, med argumentet att ingen ska diktera vad folk ska äta.
”När förbudet träder in, kommer vi att servera det varje dag”, säger Laurent Quenioux, en besökande kock på Starry Kitchen i Los Angeles. Han säger sig ha använt gåslever i matlagningen i ca 25 år. ”De kan skicka mig till gåsleverpolisen.”
Den kaliforniska lagen har skjutits upp i nästan åtta år för att låta tillverkarna hitta ett alternativ till tvångsmatning, vilket de inte lyckats med.

”Vi överväger inga förändringar i vår produktion eftersom vi producerar en högklassig produkt som är helt i enlighet med våra federala bestämmelser”, sa Allison Lee, en taleskvinna för Hudson Valley gåslever. Tillsammans med La Belle Farm , båda baserade i Ferndale, New York, är de de enda producenterna av gåslever i USA.
Bolaget, som omsätter $15 miljoner och ”processar” 250 000 ankor per år, överväger en rättslig prövning av Kalifornialagens grundlagsenlighet.
Företaget kommer nu att inrikta sin marknadsföring till andra stater för att minska effekterna av förbudet i Kalifornien som står för 20% av försäljningen.

Trots tydlig lagstiftning fortsätter EU-kommissionen att överse med att tvångsmatning av ankor och gäss fortsätter i fem medlemsländer: Frankrike, Belgien, Ungern, Bulgarien och Spanien. Lobbyisterna för ank- och gåsleverindustrin hävdar att produktionen är ett ”kulturarv”.

Directive 98/58/EC, states in Article 14 that;

“No animal shall be provided with food or liquid in a manner, nor shall such food or liquid contain any substance, which may cause unnecessary suffering or injury.”

Annonser

3 svar to “Har ankor några rättigheter?”

  1. AMD 12 december, 2016 den 08:44 #

    ”Den kaliforniska lagen har skjutits upp i nästan åtta år för att låta tillverkarna hitta ett alternativ till tvångsmatning, vilket de inte lyckats med.”

    Men det är ju enkelt. Man låter fåglarna leva lyckliga liv, och när man har slaktat dem, så använder man den lever de har! Mycket gott!

    Kanske lite dyrare, men detta är ju LYXRESTAURANGER!

  2. Anette H 7 november, 2014 den 10:38 #

    jag mår illa av åsynen, stackars olyckliga djur,

    • AMD 14 juni, 2016 den 12:31 #

      Ja, tillräckligt illa för att aldrig vilja äta sådan lever! Tacka vet jag hemproducerat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: