Inte lätt att få rätt

5 Nov

FR Malmö

Förvaltningsrätten är en förvaltningsdomstol som prövar frågor där myndigheter utövat sin makt mot enskilda. Det är ofta helt livsavgörande ärenden om en persons eller familjs hela framtida liv och ekonomi. Överklaganden av beslut om omhändertagande av barn eller djur och djurförbud, skatter och arbetsskadeersättning är sådant som behandlas i dessa domstolar.

2009 drev den dåvarande regeringen igenom att reducera de 23 länsrätterna till 12 förvaltningsrätter trots att det väckte mycket kritik bl a från Thomas Bodström m. fl. som motionerade i frågan och varnade för minskad rättssäkerhet till förmån för stordrift och snabb handläggning.

Det är inte bara privatpersoner som överklagat till förvaltningsrätten som upplever att processen, som från början var tänkt att skydda den lilla människan från myndighetsövergrepp,  blivit tämligen meningslös och i det närmaste blivit ett bekräftelsebrev för myndigheterna. Det tycker också jurister.

Anne Svensson, juristjouren: ”En reflexion är att detta scenario svårligen hade kunnat inträffa i allmän domstol, i ett mål där en enskilds närvaro hade varit av likvärdig central betydelse. Och det innebär i så fall att det föreligger en klar skillnad mellan rättssäkerhet och rättssäkerhet för den enskilde beroende av om målet ligger i allmän domstol eller förvaltningsdomstol. För det är naturligtvis fråga om bristande rättssäkerhet när den enskilde redan innan förhandling, utifrån domstolens hantering, uppfattar utgången som förbestämd och klar.”

Ovanstående reflexion stämmer mycket väl överens med den faktiska verkligheten:

För att få en dom i Förvaltningsrätten överprövad i Kammarrätten krävs prövningstillstånd. I Kammarrätten i Göteborg beviljades under de 9 första månaderna 2011 prövningstillstånd i 9 djurärenden medan 52 st fick avslag. Samtliga avslag gällde privatpersoner. Av beviljade prövningstillstånd var det 5 privatpersoner och 4 länsstyrelser som överklagat. Dvs av samtliga överklaganden som länsstyren gjort hade de beviljats prövningstillstånd i 100% av ärendena. Knappt 9% av privatpersoners ärenden beviljades prövningstillstånd. Av de ärenden som inte beviljades prövningstillstånd fanns länsstyrelsen i Skåne som motpart i 42,3% av fallen, Västra Götaland i 28,7%, Halland 19,2%, Örebro 5,8% samt en kommun och Värmlands län med vardera ca 2%. Tre av de nio ärendena som fick prövningstillstånd hänförde sig till samma person nämligen den kvinna som Skånes länsstyrelse hävdade var försvunnen och därför tog hennes djur trots att hon stod livs levande framför dem. (Så egentligen var det bara tre privatpersoner som fick prövningstillstånd.)  Tyvärr förlorade hon i Kammarrätten, den domare som beviljat prövningstillståndet hade bytts ut och den nya hade ”glömt” varför det hade getts. Rättning i leden alltså!

Vad kan man dra för slutsatser? Djurägare har väldigt liten chans att vinna i förvaltningsrätterna och ännu mindre chans att få sin sak prövad en gång till. Men vinner djurägaren får länsstyrelserna nästan alltid  en andra chans. Skillnaden är för stor för att det skall vara en slump. Finns det hemliga instruktioner att länsstyrelsens överklaganden alltid skall beviljas prövningstillstånd?

Ett svar till “Inte lätt att få rätt”

  1. Annette 7 november, 2014 den 05:44 #

    Jag har fått djurförbud för det var skit i burarna och dåligt med vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: