Tänk om…

27 Okt

Tänk om bilprovningen skulle fungera som djurskyddet. Då skulle inte alla bilar besiktigas utan bara de vars ägare anmäldes av privatpersoner eller eventuellt togs av trafikpoliser. Du skulle inte veta när det var dags för besiktning eller om det över huvud taget skulle bli någon, det skulle vara hemligt ifall du skulle få för dig att åtgärda något fel på bilen i sista minuten. Det har EU bestämt.

Besiktningsmännen, för de är alltid minst två, kommer hem till din bostad med tre poliser. Är du inte hemma så ringer de till ditt jobb och hotar med att bryta sig in i ditt hem om du inte genast inställer dig med bilen.

På din tomt står en avställd bil som är rätt risig. Du använder den för att plocka reservdelar från. Medan de väntar på dig så ägnar sig besiktningsmännen åt den bilen. Det blir ett gediget protokoll på fel och brister.

Sedan fortsätter de med att bryta upp ditt garage. De mäter alla väggar och taket och skriver att det fattas tio cm i takhöjd. Du har dina vinterdäck därinne och man noterar att de kan du råka köra på dem så de är en säkerhetsrisk och måste bort. Det skall åtgärdas omedelbart!

När du kommer hem får du i din hand en anonym anmälan där det står att din bil är misskött och ditt garage inte är tillräckligt stort. Det vet anmälaren för du ställer alltid din bil utanför. Det ser anmälaren varje dag när han åker förbi din tomt. Troligen fyller du inte heller på vare sig olja eller vatten till kylaren . Står det.

–Vi är skyldiga att åka på alla anmälningar, säger man Ett.

–Just det! säger man Två.

De uniformerade poliserna står vid sidan av med armarna i kors. Två är beväpnade och du tycker det känns hotfullt och olustigt. En av poliserna går lite för sig själv. Han undrar om du har fler bilar inne i huset.

–Självklart inte, säger du och känner en klump i magen.

Nu går besiktningsmännen lös på din bil. Först säger man att den är smutsig.

–Ja, det är smutsigt på vägen och det är två veckor sedan jag tvättade den, säger du och tror att mannen skämtar. Men det är inget skämt utan smutsen på skärmarna fotograferas noga.

–Vad har det med trafiksäkerhet att göra, undrar du. Du får inget svar.

–Den har för hög koldioxidhalt, säger Ett och vänder sig till Två och tillägger:

–Eller vad säger du Två?

–Den är för hög, instämmer Två.

–Vadå!, säger du, och börjar ilskna till. –Ni har ju inte mätt den!

–Det behöver vi inte kosta på, säger Ett.

–Jag har haft så många bilar så det kan jag lukta mig till, fortsätter Ett.

–Just det, säger Två och ler försmädligt.

Du blir beordrad att låsa upp alla byggnader. Alla går in på rad och det blir svarta spår efter alla skor på golvet som du torkade innan du åkte till jobbet på morgonen.

–Smutsigt på golvet, anmärker Ett och noterar: ”Bristande rengöring.”

–Det är allvarligt. Vi kan nog inte godkänna din bil.

Nu drar kontrollanterna fram sitt triumfkort:

–Du är registrerad på en bil till! Var har du gömt den? säger Ett.

–Den har min son, säger du.

–Aha! säger Ett.

–Bulvanförhållande! utbrister Två. De gör sig beredda att gå.

–Vänta! Jag har inte fått protokollet, säger du.

–Det skickar vi inom tre veckor, säger Ett och hoppar in i bilen.

Efter tre veckor kommer protokollet där alla brister räknas upp. Inklusive tvätt av bilen. ”Bilar skall tvättas regelbundet”, står det bl a, ”2-3 gånger dagligen”. Du har försummat att göra regelbundna besök på auktoriserad bilverkstad fast det är tydligt att din bil behöver det. Det är mycket allvarligt! Bristerna 1-5 skall åtgärdas omedelbart. Brist 6-10 inom tre veckor. Det gäller omedelbart även om du överklagar. Mycket av det som står känner du inte igen och en hel del hänför sig till den bil som inte är i bruk. I stort sett inget har med trafiksäkerhet att göra. Dessutom förelaggs du bygga om ditt garage. För det får du tre månader på dig. Sen skall ny kontroll utföras för att se om du åtgärdat alla fel. Till sist står det att det kanske finns fel på din bil som inte upptäckts. Uppföljande kontroll skall göras och du får förstås inte veta när. Samtidigt får du en räkning på 3.000:- för besöket.

Ordentligt skakad börjar du fixa allt som påpekats. Din avställda bil kör du  för säkerhets skull genast till skroten fast du egentligen hade behövt ett och annat från den. När du är klar tänker du att nu har du gjort allt och du kan fortsätta att köra din bil.

Efter fyra månader upprepas hela proceduren.

–Visserligen, skriver man, har du åtgärdat många brister men nya har tillkommit. Den här gången kom man också med poliser och den målade polisbilen står så alla grannar och förbipasseranden kan se den. Dina barn börjar mobbas i skolan och du stämplas som en trafikfara. Dina grannars bilar har aldrig besiktigats men din bil blir besiktigad flera gånger per år. Varje kontroll av din bil räknas in i kontrollanternas statistik och cheferna berömmer dem för deras effektivitet.

När grannens son omkommer pga att bilen de körde hade utslitna bromsar kommer de dock till grannen. De tar hans bil omedelbart och ställer in den i ett garage för 300:- per dygn. De delar ut livstids körförbud för grannen. I pressen uttalar kontrollanterna att de minsann haft ”ögonen på bilägaren i flera år”.

Efter några år med ständigt upprepade kontroller och sedan du blivit ett fullkomligt nervvrak, kommer polisen med ett beslut att man också tänker ta din bil och förbjuda dig att någonsin köra bil eller äga bil igen eftersom man påkommit dig med upprepade brister på din bil. Det är inget straff, påpekar man tröstande, utan skall ses förebyggande. Det kan inte uteslutas att du kan få fel även på en framtida bil. När du undrar om ett sådant förbud kan hävas, säger tjänstemännen att du kan ju alltid ansöka men vi känner inte till något fall där det beviljats. De tar både din bil och sonens.

Du överklagar, för det är din lagliga rätt, men du är dömd på förhand för kontrollanterna har samlat på sig en mycket tjock lunta från alla besök och det imponerar på rätten. I och med att du inte får ha vare sig bil eller körkort mer så kan du inte ta dig till ditt jobb utan blir arbetslös. Din familj flyttar ifrån dig för de får inte heller ha bil så länge du bor i samma hus. Du har anlitat en advokat och blivit skuldsatt. Barnen trakasseras och misslyckas i skolan.

Kontrollbesöken med poliser upphör inte trots att du inte har någon bil, för nu skall man kontrollera att du inte skaffat en ny. En gång råkar en god vän vara på besök. Grannen är på sin vakt och anmäler att det står en bil på din uppfart och polisen kommer genast och beslagtar vännens bil. Dina vänner törs inte längre umgås med dig och du mår allt sämre. Vid minsta ljud utanför rusar du fram till fönstret flera gånger varje dag och spanar efter polisbilar.

Till sist kommer räkningen på förvaringen av din bil. Den är på flera hundra tusen kronor och ditt hus säljs exekutivt. Bilen har en annan granne fått gratis av polisen. Han hade länge varit avudsjuk på dig för din bil och meddelade polisen sitt intresse. Eftersom han var god vän med besiktningsman Ett så gick det som på räls. Den grannen har fortfarande inga besiktningar.

4 svar till “Tänk om…”

 1. Wayne 27 oktober, 2014 den 07:57 #

  Skrämmande likt Världens Bästa Djurskydd ! Med andra ord rena Maffiametoderna från våra myndigheter som skall värna om sina medborgare i det som man påstår Världens Bästa Demokrati ?

 2. Kenneth Erikson 27 oktober, 2014 den 07:57 #

  Reblogga detta på Rovdjurspolitik och kommenterade:
  SVENSK RÄTTSORDNING I PRAKTIKEN. DETTA GÄLLER INTE BILAR MEN ÄR EN VERKLIGHET FÖR VÅRA DJURÄGARE.
  ÄR DET MÄNNISKOR SOM STYR SVERIGE?

 3. Gullungen 27 oktober, 2014 den 07:33 #

  Lysande som vanligt!

  • peter 28 oktober, 2014 den 10:01 #

   Så har jag haft det två gånger i sommar, infinn dig inom 30 min annars ringer vi polisen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: