Polisen inte så noga med vem de anlitar

18 Okt

hästarna på grällsta

För tre år sedan den 13 september 2011 hittades tre av fem travhästar, på väg till Solvalla för att tävla, döda när färjan Lisco Patria kom till Kapellskär från Estland. En häst slet sig, därefter är det oklart vad som hände. De två förarna av lastbilen  anmäldes för djurplågeri.

Det är inte helt ovanligt att hästar far illa av de långa transporterna mellan de baltiska länderna eller Polen och Sverige.

Grällsta ridcentrum i Sala har regelbundet hämtat billiga hästar till sin verksamhet och vidareförsäljning.

En anmälan från djurskyddsinspektören i Nynäshamns kommun gjordes 2006 av företagets beträffande en  transport av 8 hästar från Polen. Enligt anmälan hade hästarna vid ankomst till Nynäshamn transporterats 22 timmar utan vila. Under överfarten från Polen (18 timmar) hade hästarna ej haft tillsyn eller vattnats. Händelsen  polisanmäldes av tullen i Nynäshamn. Den 15 juni 2006 gjorde därför Eva Eriksmarck en inspektion av företaget.

Jag har tidigare skrivit om hur Grällsta gjorde ett ekonomiskt klipp när polisen placerade 16 av samma Eva Eriksmarck omhändertagna hästar där ett och ett halvt år senare i februari 2008. Att företaget ertappats med olaglig transport av hästar hindrade inte polisen att anlita dem för ännu en olaglig transport.

Billiga hästar fick de även nu. 16 hästar av finaste hoppstam som de själva fick både sätta pris på och köpa för mellan 1.000:- och 3.000:-. På bilden syns några av de omhändertagna hästarna sedan de gått in i företagets verksamhet. Andra såldes vidare till andra ridskolor men då hade priset 20-faldigats.

Ett svar till “Polisen inte så noga med vem de anlitar”

 1. Solveig Bachler 18 oktober, 2014 den 01:57 #

  Jo, på tisdag den 21/10 kl 09.00 kommer det att bjudas på men rejäl föreläsning av gällande lagstiftning på Tingsrätten i Västerås.
  Ni som har lust att komma som åhörare är välkomna.
  Bra dock om ni på något sätt meddelar att ni har för avsikt att komma eftersom det kan vara bra att meddela domstolen redan under måndagen ett ungefärligt antal åhörare som kommer.
  Lejdström kommer att sitta under ed.
  OK, polis Lejdström från Västmanlandspolisens rättsenhet är den som bevisligen startade det sk Colanedrägeriet. Den tjänsteman som utfört själva djurskyddsbesluten är just Eriksmark. ett till synes välplanerat bedrägeri där Hellström haft en betydande roll. Dokumenterade kontakter mellan Eriksmark och Hellström finns bevarade, Lejdström är den som slutför Colanbedrägeriet, till synes ett beställningsjobb från Hellström. mycket skit bakom allt detta. De 4 bilderna i inlägget är från en ”delmanöver” som behövdes för att slutligen komma över Colan. Från början är det ett civilrättsligt avtalsbrott som sedan utvecklats till div olika rean brott vilka ska falla under strafflagarna men som effektivt sopats under mattan genom åren. MEN det lämnas spår, än här än där och mycket av det är hittat, framgrävt, erkänt och bevarat i väntan på att det kommer i dagens ljus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: