Mindre värde än en hund

15 Okt

Den 28 april 2012 dog 15-åriga Donia Hassan ensam i sin säng med dubbelsidig lunginflammation på hästgården i Torna Hällestad utanför Lund där hon var familjehemsplacerad. Donia hade då varit sjuk i nästan tre veckor utan att få någon som helst vård. Läkarbesöket som var bokat till den 27 april blev inte av. På kvällen hade familjen gäster. På natten fick Donia det smärtstillande läkemedlet Naproxen av familjhemspappan Peter. På förmiddagen dagen därpå, klockan 11, hittade han henne död i sängen.

Jaana

Förmodligen hade Jaana Alvesparr inte tid att följa Donia till läkaren, fullt upp som hon hade med att prioritera hästaktiviteter. Hon driver sedan 1990 ridskola på gården för 160 ridande/vecka och ca 30 hästar. Hon är också engagerad i Falsterbo Horseshow, Malmö City Horse Show, Spring Tour, Stävie Ryttarspel har utbildningar, är banbyggare, tränare och domare mm mm.

Obduktionen av Donia visade att hon dog av av Lemierres syndrom, en halsinfektion som kan få ett blodförgiftningsliknande förlopp, men som hade kunnat hävas med antibiotika. Dödsfall är sällsynta.

Donias mamma Annina Karlsson och Donias storasyster polisanmälde socialnämnden i Simrishamn för vållande till annans död, men deras anmälan lades ner.

– Två åklagare har lagt ner anmälningarna. Polisutredningarna har bara lagts ner, säger Annina Karlsson.

– Man brukar ju göra en polisanmälan och utredning  när någon dör i ett privat hem, men det har man inte gjort här. I stället slängde man bort och tvättade allt, ända in i byrålådorna. Så när jag kom för att hämta min dotters saker så var det nästan sterilt i rummet där, berättar hon.

– Hennes skolväska och allt var tömda, det kändes väldigt konstigt. Jag skulle få en ”rapport” sades det.

Donia

Socialstyrelsen riktade skarp kritik mot Simrishamns kommun.

Donia6a

Jonas Terje, Socialstyrelsen, sade till Radio Kristianstad:

– T. ex så står det i avtalet att det skall vara ett kvalificerat familjehem Det skall finnas en vuxen hemma heltid med barnet och det skall inte finnas andra placerade barn. Här visar det sig att de vuxna har haft fullt upp med annan verksamhet och dessutom upp till fem andra placerade barn under den här tiden som flickan var placerad. Det här har man uppmärksammat men man har inte gjort något åt det.

Från den 28 februari 2012 till 13 mars var fyra barn placerade i hemmet, och fem barn efter den 14 mars fram tills Donia dog. Familjen har fyra egna barn.

En genomförandeplan måste innehålla hur kontakter med skola, hälso- och sjukvård bl a skall skötas.

Kommunen gjorde inte heller en egen utredning av familjehemmet utan förlitade sig på det privata vårdföretaget Attendo på det faktum att familjehemmet redan godkänts av andra kommuner, men så får det enligt Jonas Terje inte gå till:

– Man måste själva göra en egen utredning, man måste själva se till att det finns en genomförandeplan, man måste själva följa upp vården.

Donia tvingades att vistas på sitt rum när fosterföräldrarna inte var hemma. Kommunen betalade 2.800:- per dygn för att fostermamman skulle vara hemma på heltid med henne. ”Rumsarresten” motiverads med att barnen kunde komma i konflikt med varandra. Att det inte skulle finnas andra barn var också en del av avtalet som alla struntade i och Donia fick betala för.

Socialnämnden hade bara två kontakter med Donia under placeringstiden och var därför ”lyckligt ovetande” om hennes situation. Bristen på dokumentation renderar nämnden allvarlig kritik.

Hon hade dubbelsidig lunginflammation och körtelfeber, men hade inte fått någon sjukhusvård trots att hon länge varit mycket sjuk.

Donia2

Varken Simrishamns kommun som tvångsomhändertog henne eller Attendo Care, som stod för familjehemmet, vill ta ansvar för hennes död.

Donia4

Donia var omtyckt, hade inga drogproblem eller liknande, men tvångsomhändertogs pga omständigheter i familjen. Systern lyckades rymma från sitt fosterhem och flyttade utomlands med mamman. Donia blev kvar.

Donia1

Enligt systern Cecilia Hassan hade fostermamman aldrig sett någon så sjuk. Mamman och systern berättar att Donia hade ont när hon andades och tappade rösten. Hon hade inte tagits till sjukhuset.

I slutet av mars 2012 får Donia en halsinfektion. Vid påsken är hon så sjuk att fosterföräldrarna får rådet att åka till akuten. Först tre dagar senare tar de henne till husläkaren och hon får diagnosen körtelfeber. Donia blir allt sjukare men varken Attendo Care eller Simrishamns kommun reagerar. Fostermamman anser att Donia behöver proteindrinkar. Hon ringer husläkaren för att få ett recept, men får inte tag på honom. Två dagar senare försöker hon igen. Samma dag hittas Donia död i sin säng. Fosterfamiljen larmar först Attendo som larmar SOS-alarm. När ambulansen kommer är Donias kropp redan likstel.

Attendo Care vill inte låta sig intervjuas. Man anser dock att fosterfamiljen följt sjukvårdens rekommendationer. I Simrishamn säger socialnämndens ordförande Stefan Lamne att han inte har tid att prata. Kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (m) vill inte kommentera eftersom det är sekretess och det är ”myndighetsutövning” under socialnämnden.

Donia 5

Om Donia varit en hund eller katt som nekats vård hade ägaren fråntagits alla sina djur och belagts med livslångt djurförbud. Eller inte. För det gäller att ha goda kontakter. Som god vän till Mattias Gårdlund löper nog inte fostermamman ens någon sådan risk.

5 svar till “Mindre värde än en hund”

 1. Camilla 4 oktober, 2019 den 07:45 #

  Min dotters familjehem vart heller aldrig godkänt av sociala myndigheter, detta PG av att det vinst bedrivande privata bolaget ml rehab hade redan godkänt.
  Där satt hon ett år trots att jag larmade om henens personliga förändring. Efter ett år hemma hos mig på längre besök över sommaren, vågade hon berätta att hon blivit psykiskt misshandlad och kallad hora av familjen

 2. Roland Andersson 21 oktober, 2018 den 10:45 #

  Detta måste bli ett pilotfall. Upprättelse för Annina med familj. De ansvariga ställas inför rätta. En öppning för att hela korruptionen och laglösheten kommer till ytan. Mig kräver länsstyrelsen på en halv miljon men inkasso och rättegångskostnader, för några råttor som tillhörde en hyresgäst. Men alla mina familjemedlemmar lever. Hur många rättsövergrepp finns det inte i landet? Räkna inte med skadestånd fullt ut, då skulle Sverige gå i konkurs. Men vi måste göra något åt detta initiativ med demonstration i Simrishamn under julhelgen.

 3. ledsen 20 oktober, 2014 den 04:22 #

  Allt handlar om PENGAR.

  I Tyskland får tjänstemännen provision på de barn de stjäl från föräldrar. Sverige skryter över sin låga korruption men skrapar man lite på ytan finns mycken ruttenhet under. Korruptionen är total. Det är därför man ska hänga ut dem. Med namn och bild.

 4. forystablogg 19 oktober, 2014 den 03:17 #

  FÖLJANDE TEXT KOMMER ATT TRYCKAS UPP I STOR UPPLAGA, OCH SPRIDAS ÖVER HELA SVERIGE:

  RUBRIK:

  -DET PÅGÅR ÖPPEN SLAVHANDEL MED BARN I SVERIGE JUST NU!

  Spädbarn som rycks ur famnen på sina gråtande föräldrar, Poliser som slår in dörrar för att kunna kidnappa vettskrämda barn, nyfödda bebisar som tas direkt vid förlossningen, och förvägras amma och få en naturlig kontakt med sina mammor, förtvivlade föräldrar som desperat försöker skydda och försvara sina barn blir istället brutalt misshandlade av Polisen, åtalade i rättegångar för hot och våld mot tjänstemän, barn som låses in på institutioner tillsammans med mördare, våldtäktsmän och andra grova brottslingar, föräldrar som försöker hämta hem sina barn kastas i fängelse åtalade för Kidnappningsliknande orsaker, barn som gråter förtvivlat natt efter natt efter sina föräldrar, men får höra av sadistiska personer att föräldrarna är kriminella, skall i fängelse, och andra lögner, barn som övervakas av myndigheter för att ens försöka kontakta sina mammor och pappor på minsta lilla sätt, hotas med alla möjliga konsekvenser, bla med att dom skall bli inlåsta och ensamma.
  Galenskapen har skenat iväg, bortom sans och vett, man menar på att man skyddar dessa barnen, men driver dom istället till självmord, tungt drogmissbruk, prostitution, och Kriminalitet.
  Det är så Sverige ser ut just nu!!
  Över 32 000 barn är i sk ”vård” av samhället, det hade räckt till en hel liten stad i Sverige.
  Sedan det blev tillåtet att starta privata vårdbolag som skall ”vårda” tvångsomhändertagna barn, har det skett en explosionsartad ökning av alla barn som tvångsomhändertas, dvs vårdas enligt LVU lagen.
  Företagen som poppat upp i denna smutsiga business, kräver bara mer och mer barn, att ”vårda”.
  Man tjänar miljoner på dessa olyckliga barn, varje barn ger dessa Vårdbolag mellan 2500 kr per barn och dygn (!), ända upp till 11 500 kr kr per barn och dygn, som är den värsta summan vi hört hitintills.
  Socialtjänstemän som förser dessa vårdbolagen med barn, är ofta nära personliga vänner eller släkt med ägarna till dessa företag, och i somliga fall är dom även direkt själva ägare av aktier i dessa vårdbolag!

  Vi kräver stopp på denna barnhandel omgående!
  Vi kräver stopp på denna misshandel av både olyckliga föräldrar och barn!
  Vi kräver stopp på den samhällskorruption, där man enligt tidningen advokaten, Advokaternas egen tidning, skriver att Föräldrarna, vars enda lagliga hopp, är att överklaga till Förvaltningsrätten och senare till Kammarrätten, förlorar så gott som alltid! Tidningen Advokaten skriver själva att Föräldrarna förlorar alltid i minst 90% av alla fall!!

  Vi anser att detta är ett vansinne, och nu har regeringen beordrat att omhändertagningarna av barn i Sverige skall öka ännu mer, eftersom vårdbolagen trycker på att dom vill ha fler barn att sk ”vårda”.
  Nyligen förlorade tex Alliansen valet, men bland det sista dom gjorde var att beordra att man from 1 Oktober 2014 kraftigt skall öka tvångsomhändertagningarna av barn till misshandlade kvinnor!
  Detta vansinne måste få ett slut!
  Vi i Riksföreningen mot tvångsomhändertagningar av barn i Sverige, kräver ett omedelbart stopp på denna avskyvärda verksamhet!
  Människor lider i Sverige, föräldrar begår självmord när dom mister sina barn, barnen blir ofta både utsatta för sexuella övergrepp av sina sk ”fosterföräldrar”, och även både misshandlade, nerdrogade med sömnmedel, antidepressiva medel, och andra droger, får svälta, blir psykiskt misshandlade tvingas slavarbeta, ofta med att mocka hästskit i häststall mot sin vilja, eller på andra sätt. barnen fråntas alla sina mänskliga rättigheter, utsätts för sadism, och flyttas omkring från hem till hem, rycks upp oavbrutet från det ena fosterhemmet till det andra.
  Föräldrarna utmålas som rena ondskefulla monster, och man tvingar barnen att kalla fosterföräldrarna för mamma och pappa, medans dom naturliga föräldrarna skall kallas för sina förnamn, och förvägras sina erkännanden som barnens verkliga föräldrar. Ofta kallar även fosterföräldrarna barnens föräldrar hånfullt för ”biosarna”, slang för biologiska föräldrar, i syfte att nedvärdera dessa. Detta är bla mycket vanligt på internetforum där fosterfamiljerna chattar med varandra, och hånar barnens verkliga föräldrar.

  Denna ondska måste ta slut nu! Över 90% av alla LVU fall är direkt onödiga, och hade kunnat löst på bättre sätt. Att ge sig på samhällets svagaste, tex fattiga ensamstående kvinnor, misshandlade kvinnor, barn med vissa funktionshinder tex ADHD eller dyslexi, och tvångsomhänderta dem pga det, finner vi fruktansvärt, mot all känsla för vad som är rätt och riktigt, och brott mot dom dom mänskliga rättigheterna!
  Vi känner även till flera fall där Socialtjänsten tvingat mammor till abort mot sin vilja, tvingat dom att släcka sina ofödda barns liv på ett mycket blodigt sätt, fastän dom förtvivlade och söndergråtna mammorna kämpat emot dessa övergrepp in i det sista! Socialtjänsten har hotat med att sätta LVU på deras andra barn, om dom vågar föda fler barn, man har satt sig som Domare över mänskliga liv, och vi i vår förening anser att detta är inget annat än brott mot mänskligheten!

  Vi kräver att Staten går in och stoppar alla LVU beslut omgående, som inte kan anses extremt nödvändiga, och river upp alla felaktiga tvångsomhändertagningar, och lämnar tillbaka barnen till sina föräldrar!
  Socialtjänsten ljuger ofta, hittar på, förvränger och bär sig sjukt åt, och allt detta sanktioneras av både Domstolar, Regeringen, en nedtystad media,
  och alla andra som har intresse av att detta sopas under mattan!
  Över 32 000 barn är just nu i ”Vård” i Sverige, och Alliansen har beordrat att det skall öka dramatiskt, istället för att man hjälper familjer i nöd.
  Vi i RFTS vägrar acceptera detta!
  Det får vara nog nu!

  Riksföreningen mot tvångsomhändertagningar av barn i Sverige,
  http://www.doniahassans-minnesfond.org!

 5. Göran 16 oktober, 2014 den 12:45 #

  Vilken fruktansvärd historia, hur kan sådant hända utan att händelseförloppet utreds ordentligt och någon ställ till ansvar för att det kunde bli så här fruktansvärt fel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: