Ledarponny för blinda muslimer

3 Sep

ledarponny

Först publicerad den 30 augusti 2011.

En miniatyrhäst, som används av en blind elev i USA, tros vara den första ledarponnyn som går på universitet. Cali är det första ledardjuret för Mona Ramouni, en hängiven muslim vars föräldrar – jordanska invandrare – inte skulle acceptera en hund i huset.

Den 30-åriga blinda studenten, som studerar vid Michigan State University, använder Cali, en av en handfull miniatyrhästar i USA, som utbildats till ledarhäst.

Även om det fanns tveksamheter i början så är den lilla bruna hästen med den glänsande svarta manen förvånansvärt renlig och går även bra ihop med en klasskamrats ledarhund.

ledarponny2

”Det som jag älskar med att ha Cali och hunden Harper i klassen är att det är ett så levande exempel för människor om hur adaptiva elever kan vara i sina liv och uppnå vad de vill uppnå”, säger Professor Shelley Smithson.

Miniatyrhästar har ungefär samma storlek som en stor hund, men är mycket stadigare och kan bidra till att stödja personer med nedsatt rörlighet.
De har också betydligt längre livslängd – de kan leva och arbeta i mer än 30 år medan ledarhundar oftast pensioneras efter cirka sex till åtta år – men kräver mycket mer omsorg.

Utan Cali skulle Mona Ramouni förmodligen aldrig ha kunnat förverkliga sin dröm om att få en magisterexamen i rehabilitering, så hon en dag kan arbeta med handikappade barn.

Hon köpte Cali i oktober 2008 och skickade den pensionerade utställningsponnyn till en professionell tränare för att lära sig slå med hoven för att uppmärksamma hinder, gå in och ut ur bilar och bussar och till och med plocka upp hindrande föremål med tänderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: