Naturligt beteende

1 Sep

robotstyrd mjölkgård

Skrevs den 28 augusti 2011 men gäller ännu.

Svenskärs mjölkgård i Skärplinge höll öppet hus:
”De som hade förväntat sig en gammal hederlig handmjölkning fick sig en rejäl överraskning.
Numera sköts hela ladan automatiskt av ett datorprogram. Det finns en automatisk golvrengörare, en automatisk kotvätt, och mjölkningen av de 140 korna sköts av en robot.
De kan gå ut i hagen när som helst, men de får så pass mycket mer näring av fodret inne än vad gräset ger och går därför sällan ut förklarar ägaren Peter Styffe.”

– De är jättelata i grunden, precis som en människa. De har bara som mål att äta och vila.

Är det ”naturligt beteende” för ett betesdjur att bara äta och sova?

Hans Röös svarar bestämt Nej på den frågan och skriver:

”Rubrik: Ta inte bort de svenska kornas sammarbete.” – Ska
naturligtvis vara sommarbete, men samarbete är inte så dumt det
heller, inte ens om ”Freud” hade stavat det ordet rätt.
Är det någon som läst Kristina Forslunds (veterinär och en nära bekant
till Astrid Lindgren, som syntes mycket i media kring lanseringen av
1988:534) insändare i ATL den 23 augusti.

Rubrik: Ta inte bort de svenska kornas sommarbete.

Artikeln berör lobbandet från ”robotarna” om att ta bort beteskravet i DjL. Problemet är att inte ens de som var så stolta över att ha fått
igenom Lex Pippi, Kristina Forslund var en av dem, förstår att den
egentligen är skriven för att främja animaliefabrikerna, och nu har man kommit så långt på industrialiseringsvägen att beteskravet ändå inte fungerar i verkligheten (vilket framgår av artikeln – lata kor som ändå inte går ut till betet därför att de ständigt har enklare tillgång till ”sockrat” foder på foderbordet inomhus – husen är viktigare för Lex Pippi än ”naturligt beteende”), men beteskravet står kvar i all sin dubbelmoral.

Hon (Kristina F) har en mycket initierad utläggning i sin artikel om hur man med ”modern” utfodring med ”mat och vatten” (modern mat – vilket ju även vi människor har tillgång till i dag – ”sockrad” mat – chips o Coca Cola – men eftersom vi producerar så litet blir vi överviktiga av det istället) kan pressa ur korna (produktionsenheterna) en avkastning långt utöver deras ”naturliga” produktionsförmåga. Men vad hjälper det att säga något som vi alla känner till, men som lagen är skriven för att motverka. Och som ”överviktiga” (i betydelsen besserwissrar) djurkyddskontrollanter ser till att det verkställs.

Hon (KF) konstaterar att betande kor har blivit en sällsynthet i Sverige i dag och säger: ”Vi koälskande veterinärer får försörja oss på sällskapsdjur och ha en egen ko att mjölka när mjölktörsten och kolängtan blir för stor.”

Frågan är om de främsta förespråkarna av den nya djurskyddslagen, Kristina F och Astrid Lindgrens ”dotter” med kurreduttkungen från Mare Negro? – eller var det söderhavet? – Pippi”, därvidlag sköt sig själva i Foten, samtidigt som Ingvar Carlsson (”Foten”) så stolt gav bort 1988:534 i 80 årspresent till Astrid Lindgren. ”Därvidlag” – när det gäller att kunna uppfylla lagens krav på att hålla sig med bara en egen handmjölkad hushållsko. Det är ju den typen av djurhållning som DjL i praktiken främst riktar in sig på att utplåna.

På samma sida och på samma datum hade jag själv en av den dagens två
insändare (KF:s o min) om djurskyddslagen, som jag avslutade med: ”En rättssäkerhetsförlust för Sveriges bönder”. Som jag naturligtvis borde ha utökat med – ”och djurhållare” (alltså inkluderande även sådan som håller olika slags djur utan att för den skull vara bönder. Men då kanske jag inte fått min insändare publicerad i ”lantbrukstidningen”. Det finns betydelseskillnader mellan bönder och lantbrukare.

§4 i Lex Pippi är en bluff – orwellskt nyspråk – för något ”naturligt beteende” har den i praktiken visat sig att den inte främjar -tvärtom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: