Länsstyrelsen ser sig som domstol

14 Aug

getter 2012

Uppdaterad artikel från 5 augusti 2011.

Länsstyrelsen i Skåne fick ett nytt tillsynsobjekt i form av en getgård utanför Kristianstad, som i fortsättning skulle få ”uppföljning med regelbundna kontroller med start nästa vecka”. Detta sedan några getter dött.  Lika regelbundet kommer fakturorna från tillsynen att komma flera gånger per år på tusentals kronor varje gång och processen kommer att fortgå i år efter år tills djurägaren inser att småskalig djurhållning inte är möjlig i Sverige, ger upp sina getdrömmar och helt slutar med djuren. Blir han inte psykiskt knäckt, blir han det ekonomiskt, det kommer Länsstyrelsen att se till.

Att Länsstyrelsen ser sig själv som både polis och domstol och utdömer straff i ett och samma andetag visste vi redan. Att länsstyrelsen är en domstol ifrågasätts varken av tidningen eller djurägaren.

– Han har juridiska krav på sig att förändra en del saker, annars kan det bli aktuellt med hårdare bestraffningar, säger Anton Liedgren, från länsstyrelsen till Kristianstadsbladet. Och fortsätter att det ”kan bli aktuellt med hårdare straff, vite och eventuellt åtal”.

”Gårdsägaren är lättad när han hör domen.

– Ja, det låter rimligt. Men jag får domen med posten och har inte läst den än. Jag får se vad förelägganden innebär.”

Mina läsare kommenterar:

”Han borde få rådet att lägga ner getfarmandet innan han börjat….
Ty nu har han fått ett föreläggande och sedan trillar det in ett par till och sedan kommer djurförbudet.
Har han då satsat ytterligare arbete och pengar så är ju det helt förlorat…

Kan ingen förklara för honom att han bör lägga av och bara jobba utanför gården och glömma sin getfarmsdröm?”

”Vem är det som tutat i gårdsägaren att det är en dom, vilket även journalisten verkar tro eftersom han inte verkar ha reagerat. Och i praktiken är det ju djurskyddet som skriver domarna i djurskyddsärenden, vilka sedan bara fastställs av domstolarna. Det ser ut att vara en successiv förskjutning mot att myndigheterna blir domstolar.”

”Numer finns den uppfattningen, som är en stor missuppfattning, bland förvaltningstjänstemän på alla nivåer, att det är just domar de delar ut, de sköter ju även förundersökningar mm, det som vi andra vanliga haft för oss är polis och åklagares sak, samt en hel jury som dömer.
Nej, den nya ordningen, som om vi inte gör något åt det mycket snabbt och kraftfullt, kommer att befästas, är just den att förvaltningsbeslut kommer att drivas helt utanför allmänna domstolar och de kommer att hålla i hela kedjan från angiveri till slutgiltig dom, självklart till myndighetens fördel precis som i dagsläget.
Det kommer att frigöra resurser på de allmänna domstolarna och myndigheterna kan driva sina mål helt som de vill, utan insyn och i strid med det mesta vi trodde var förknippat med ett fritt demokratiskt land.”

Länsstyrelsen i Skåne blir allt desperatare efter sitt sökande av ny tillsynsoffer och detaljkraven på ägarna till sällskapsdjur drivs in absurdum. En hundägare i Helsingborg har fått flera besök och föreläggande för en ”upphöjd liggplats” och tuggben. Att han gjort detta hjälper inte för Länsstyrelsen anser att man inte ”fått bevis” på det skriver HD. Det duger förvisso inte heller med vilken upphöjning som helst om nu någon trodde det. Nej 50 cm skall den vara och det mäts noggrant och Länsstyrelsen är för våra skattepengar beredda att driva processer i flera instanser för att kuva den försumliga. Om djuren mår bra ändå bryr man sig inte det minsta om…

Getägaren borde nog ha följt de goda råden att lägga ner. Det hade i alla fall blivit betydligt billigare. Nu duggade kontrollerna tätt och syftar naturligtvis till att samla material till ett omhändertagande:

”Vid uppföljande kontroll i november 2011 konstaterades bl a bristande foder- och vattentillgång, utegående hästar utan tillgång till ligghall, några djur i underhull.”

Vid ”kontroll i februari 2012 konstaterades bl a att hästarna fortfarande gick ute utan tillgång till ligghall, att det fanns skaderisker, att torra och rena liggplatser saknades till samtliga djur, att det fanns för få ätplatser och att ett par djur var i underhull”. Man klagar på att döda killingar ligger i en skottkärra.

Den 15 och 16 mars 2012 gjorde också kontroller. Den 16 tog man med en veterinär som skrev att ”djurägaren verkar sakna insikt om bristerna i sin djurhållning”.

Vid ”kontroll den 21 mars 2012 konstaterades att du fortfarande
inte avlivat de getter som distriktsveterinären rekommenderat att du skulle avliva”.

Den 22 mars fattades beslut om omhändertagande av samtliga getter 175 st, många små killingar. Ansvarig inspektör var Peter Stenberg.

Det blev naturligtvis ett klipp för Djurambulansen i Skåne AB som fakturerade 454 501:- inkl moms.

Året efter den 19 november 2013 tog Peter Stenberg den sista stora getgården i Skåne. Här besvärade sig han dock inte med några uppföljande kontroller, förelägganden och inväntat obduktionsresultat. Här var det bara pang på och allt-i-ett-paket med kontroll-beslut-dom-bortforsling under en och samma eftermiddag. Däremot var skrivningarna om djuren desamma liksom omdömet om djurhållaren som mindre vetande.

I båda fallen lät sig också Peter Stenberg villigt intervjuas. Till Kristianstadbladet sade han 2012:

– Ja, han har haft djurförbud tidigare, när kommunen hade ansvar för tillsynen, men kammarrätten upphävde det.

Djurägaren, som förnekar bestämt att han skulle haft djurförbud, får också komma till tals:

– Istället för att låta mig ta prover så omhändertar de djuren en vecka senare, samma dag som kadaverbilen skulle komma. Hur kan de veta att de har parasiter när de inte gjort några analyser?

I fallet året efter gjorde länsstyrelsen samma sak när man påstod att de djur som fraktats till Djurambulansen behövde avmaskas (de var tidigare avmaskade samma höst och några prover togs inte). Mikael Gustavsson uppger att han fått en dunk avmaskningsmedel av en veterinär. Om getterna avmaskades vet vi inte men det var ett preparat som inte godkänts på getter och karenstiden för slakt var en månad. Trots att länsstyrelsen beslutat att getterna skulle säljas till liv och det var Gustavsson själv som fick köpa dem av polisen för 20:-/st så fakturerade han ändå för uppstallning under den månaden!

3 svar till “Länsstyrelsen ser sig som domstol”

 1. ledsen 19 augusti, 2014 den 12:22 #

  OBS ska ni skriva nåt på deras facebook-sida så se helst till att göra det anonymt (under anonymt namn och på det sätt att de inte kommer åt er ip-adress).

  Länsstyrelsen i Skåne är känd för att terrorisera privatpersoner (som inte håller med dem) så det är bra att de inte får reda på vem man är.

 2. ledsen 17 augusti, 2014 den 07:13 #

  Här har ni Facebook-sidan till ”Djurskyddsinspektörerna Skåne”:

  https://www.facebook.com/djurskyddskane

  I början på sidan finns det några getter. Man kanske skulle ställa dem till svars för de getter de plågade/dödade och de getter de sålde av för 20 kronor styck till Mikael Gustavsson!? Man får inte glömma att länka till dessa sidor:

  https://forystablogg.wordpress.com/2014/03/31/bajs-i-baken-eller-bruten-nacke/

  https://forystablogg.wordpress.com/2014/04/10/partners-in-crime/

  https://forystablogg.wordpress.com/2014/08/04/myten-om-det-goda-omhandertagandet/

 3. ledsen 14 augusti, 2014 den 09:15 #

  Den ohederlige Mikael Gustavsson verkar få härja fritt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: