Kriget mot djuren

13 Aug

Uppdaterad från den 4 augusti 2011

Kriget mot djuren försiggår inte bara i Sverige utan också i Danmark där man, i stället för att se problemet med olämpliga hundägare, förbjuder mängder av hundraser och blandningar därav rakt av oberoende om en individ är ”farlig” eller ej. En tax och en golden retriever är okej, men inte en rottweiler, dobermann, engelsk bulldogg eller shar pei. Över 600 oskyldiga hundar vars enda brott var att de föddes med ”fel” ras har avlivats sedan lagen infördes 2010 fram till juni 2014.

59 olika hundraser är inte önskvärda i bostadskvarteren Skelagers gårdar i Aalborg. En stor majoritet av invånarna röstade för att hålla raser som ”liknar kamphundar” borta från 400 lägenheter.

Listan inkluderar regeringens redan förbjudna 13 raser, plus ytterligare 46 för att ”skapa mer trygghet och förhindra attacker på människor”:
– Det är många små barn här, och många äldre. De måste också kunna vara här. Det säger Claus Hein, som är ordförande i Skelager Farms.

De 59 raser och korsningar därav är enligt en av de boende Jan Jensen ofta kamphundar med ett nytt namn, eller varianter av kamphundar som pitbull terrier och amstaff.

Från och med den 1 augusti måste de boende kunna visa ett intyg för sina husdjur som dokumenterar att det inte finns ”kamphundblod” i dem. Möjligen bör detta ske med hjälp av en veterinär.

Även Frederikshavn Boligselskab har förbjudit 59 raser i 751 av föreningens lägenheter. Det krävs också ett bevis på att hunden är obesläktad med kamphundar.

I båda bostadsrättsföreningarna har införts övergångsbestämmelser så att invånare som har haft sin hund innan reglerna infördes, kan behålla den. För 13 kamphundar på regeringens lista får hunden bara behållas om den förvärvats före den 17 mars 2010.

Den 11 juni 2014 antogs en revidering av hundeloven som bl a innebär att hundägaren får rätt till en expertbedömning av en hund som bitit en människa eller en annan hund innan beslut om avlivning tas. Listan på 13 förbjudna hundraser kvarstår.

Ett svar till “Kriget mot djuren”

  1. ledsen 16 augusti, 2014 den 07:25 #

    Hade jag haft en älskad men förbjuden hund i Danmark så skulle jag ha försökt få ut den ur landet och till ett land som godkände rasen.

    Istället för att förbjuda raser så borde de prövat att ha ”hundkörkort” först.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: