Otack är världens lön

12 Aug

hemlösa katter

Först publicerad tisdag 02 augusti 2011 21:37.

Visa inte medkänsla och empati. Ställ inte ut mat till hemlösa katter fast de svälter och fryser. Det kan bli din undergång och det ser länsstyrelsen i Skånes nitiska djurinspektörer till. Det fick en kvinna i Kävlinge erfara när hon flyttat in med sina åtta innekatter i en ny bostad i Kävlinge. Runt huset fanns nämligen ett antal ägarlösa katter som utfodrats av godhjärtade människor i flera år.

Kvinnan bad naivt nog om hjälp med dessa katter men länsstyrelsen ansåg att eftersom de matats av kvinnan så var de hennes och därmed bröt hon mot lagen som säger att man bara får ha nio katter utan tillstånd. Kvinnan befinnner sig nu i ett moment 22. Slutar hon mata katterna bryter hon mot djurskyddslagen och fortsätter hon hotas hon av vräkning.

– Jag hjälpte dem att identifiera femton till sjutton herrelösa katter. Men all information har förvrängts. I deras protokoll har varenda katt jag har identifierat blivit min egen, säger kvinnan

Redan dagen efter inspektionen, den 6 april, fattade länsstyrelsen beslut om ett omedelbart omhändertagande av de kringströvande katterna.

Tre gånger har Djur­ambulansen i Skåne AB kommit till kvarteret för att på uppdrag av polisen genomföra omhändertagandet. Bara vid ett av tillfällena var Eva hemma. Enligt länsstyrelsens tjänsteanteckningar efter samtal med Djur­ambulansens personal nek­ade hon då till att hjälpa till vid omhändertagandet.

– De kom oanmälda och de flesta katterna var inte här – de hade gömt sig med sina nya bebisar. Det satt en katt i trädgården och den tog djurambulansen inte med sig. Det är därför de påstår att jag vägrat hjälpa till att fånga in dem, säger Eva.

Kvinnan har emellertid haft sinnesnärvaro nog att överklaga till länsrätten som i sin tur återförvisat ärendet till länsstyrelsen pga ”oklara ägarförhållanden”.

– Är det inte djurskyddsenhetens uppdrag att hjälpa djur som far illa?, undrar hon.

– Vi är inte en hjälporganisation. Ansvaret för djuren ligger alltid på djurhållaren, och vår primära uppgift är att se till att de människor som har djur i sin vård följer djurskyddslagen, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou torrt, som fattat beslutet om omhändertagande av de kringströvande katterna.

Kort sagt man behöver en syndabock, en person att skicka räkningarna för inspektionerna till. Djuren skiter man i på ren svenska.

– Vi kommer inte att göra några fler försök att omhänderta katterna, nu är det hennes ansvar. Följer hon inte beslutet är det möjligt att hon förbjuds att hålla djur överhuvudtaget, säger Lena Järkelid på länsstyrelsens djurskyddsenhet.

Den 13 juni förelades kvinnan vid vite att göra sig av med de kringströvande katterna, eftersom hon saknar tillstånd för att hålla mer än nio katter. Brott mot föreläggandet kan leda till djurförbud.

– Varje kontroll kostar 10 000 kronor, sade de. Varje katt som skulle omhändertas skulle till polisens djurpensionat i Höganäs och till veterinär för bedömning, och det var jag som skulle få betala. ”Det har jag inte råd med”, sa jag.

Eva överklagade länsstyrelsens beslut med motiveringen att hon inte kunde anses vara katternas ägare.

Den 17 juli kom förvaltningsrättens dom som innebar att länsstyrelsen måste utreda på nytt, eftersom rätten anser att ägarförhållandena är oklara.

Ursprungligen var väl myndigheterna till för medborgarna. Nu verkar myndigheterna vara till för sig själva och för att skapa största möjliga disharmoni bland medborgarna.

5 svar till “Otack är världens lön”

 1. Zizzi 14 augusti, 2014 den 10:15 #

  Att framföra saklig kritik är civilkurage. men att hänga ut namnen på enskilda personer, anställda för att utföra det lagen föreskriver, (även om man kan tycka lagen är tokig ibland) är INTE OK!

  • ledsen 15 augusti, 2014 den 07:34 #

   De utför inte det lagen föreskriver utan de tolkar lagen. Detta gör de ofta till sin fördel och till djurägarens nackdel – även när djurägaren inte gjort (större) fel. Det finns gott om exempel på denna blogg. Se även bloggen ”Sveriges snyggaste bonde”.

   Man kan inte annat än chockeras över vad de statligt anställda uslingarna gör och kommer undan med! Den som vill att uslingarna ska förbli anonyma trots sina onda gärningar måste vara en av dem eller psykiskt sjuk.

   Myndighetspersoner som gör djur och djurägare illa kan inte förvänta sig att komma undan och spela fina längre. De ska vara tacksamma att det endast är deras namn som hängs ut.

   • ledsen 15 augusti, 2014 den 09:02 #

    Här kan du läsa om den statligt anställda djurskyddsinspektör Emma Hansson + djurskyddsinspektör Peter Stenberg + djurskyddsinspektör Sverker Olsson + djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund + veterinär Anna Forslid:

    http://sverigessnyggastebonde.blogg.se/2011/march/ssb-formodad-rattshaverist-trendsattare-och.html

    Journalisten som nämns i länken och som Sverker Olsson red heter Lena Stadler.

    Sånt patrask!

    • ledsen 15 augusti, 2014 den 09:32 #

     Här har du mer patrask som du kan läsa vidare om i länken nedan: polisen Marie-Louise Törnblad + polisen Liselotte Grant + ”omhändertagaren” Bengt Fridh och dennes släktingar Kristoffer Fridh och Richard Fridh samt dennes granne Gert-Allan Persson… fler namn i länken.

     Läs och bli upplyst!

     http://sverigessnyggastebonde.blogg.se/2012/june/djurgate-ocker.html

     Vill du läsa om fler fall är denna blogg en utmärkt informationskälla.

 2. ledsen 12 augusti, 2014 den 09:09 #

  Charlotta Kamaterou + Lena Järkelid = tjuvkärringar som förföljer människor och vill åt andras surt förvärvade pengar

  Kontakta INTE myndigheter om ni ser hemlösa katter utan kontakta kattstall som fokuserar på att rädda katter. Ta reda på vilket kattstall som är seriöst och som är för katternas skull. Sök på internet för att få tips om bra kattstall.

  Berätta ALDRIG att ni matar hemlösa katter. Skulle de anklaga er och säga att de har bevis för att ni faktiskt har matat hemlösa katter så skyll på att ni lagt ut mat till fåglar eller en igelkott. Erkänn ALDRIG annat för ni kan bli ruinerade.

  I Stockholms län plockar de ut åtminstone 5000 kronor per katt för en månad. I detta ärende handlar det om 15-17 katter vilket betyder att de vill utpressa kvinnan på minst 75000-85000 kronor.

  TA LÄRDOM AV ANDRAS OLYCKA!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: