Kennelklubben ger länsstyrelsen bakläxa

8 Aug

shar pei

Uppdaterat först publicerat fredag 15 juli 2011 07:10

Det har ju blivit mycket uppmärksammat att Skånes länsstyrelse har tagit hundaveln under sina vingar och gett åtta skånska shar peiuppfödare förelägganden. Initiativet, om man får kalla det så, grundar sig på en obekräftad rapport att upp till 50% av valparna måste få hjälp att öppna ögonen eftersom de tunga hudvecken hänger ner över dem s. k. eye tackling.

SKK kallar länsstyrelsens agerande för kontraproduktivt.

I juni bjöd SKK in den skånska länsstyrelsen och Jordbruksverket för att ”diskutera tillsynsfrågor och öka förståelsen för varandras ansvarsområden”, skriver Hundsport i julinumret.

”Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för att upprätthålla och utveckla djurskyddet i Sverige. I uppdraget ingår att samordna och vägleda länsstyrelsernas djur skyddsarbete.”

-Den skånska länsstyrelsen ålade uppfödarna att veterinärbesiktiga sina hundar innan parning avseende hud- och ögonstatus för bedömning om hundarna kunde anses lämpliga för avel. Uppfödare som följer SKK:s regler gör redan det.

Vi vill informera om vårt arbete och det ansvar som vi tar, inte bara i denna fråga utan i stort. Det är bra att myndigheterna är på alerten när det gäller djurskyddsfrågor men oroande om de inte är pålästa om vad som redan pågår innan de agerar, säger Ulf Uddman, SKKS ordförande.

Problemen inom rasen har sedan länge uppmärksammats av SKK, veterinärer och uppfödare och program för att komma tillrätta med dem pågår sedan många år.

”Målet nås emellertid inte över en natt och ett avelsförbud för rasen lokalt i Skåne eller ens för hela Sverige för knappast rasen sundare.”

-Det skulle var jämförbart med rasförbudet i Danmark. Tyvärr är den typen av ogenomtänkta och kontraproduktiva åtgärder inte helt ovanliga.

Ytterligare en fråga som diskuterades var djurförbuden.

-Ett djurförbud kan självklart vara berättigat men det är oerhört viktigt att det inte används slentrianmässigt utan endast som en sista utväg i solklara fall. Detta då djurförbud är ett av de få livstidsstraff som vi har i Sverige eftersom det nästan är omöjligt att häva. För att häva ett djurförbud krävs att personen i fråga bevisar att hon klarar av att ta hand om djur. Det blir emellertid ett moment 22 situation eftersom djurförbudet gör att hon inte kan bevisa det, säger Ulf Uddman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: