Anonyma anmälningar

8 Aug

kalv

Först publicerad 18 juli 2011 men lika aktuell i dag.

Såväl Jordbruksverket som länsstyrelser annonserar på sina hemsidor efteranonyma anmälningar. Det är på dem man baserar större delen av sin tillsynsverksamhet. För att kunna fortsätta med det gäller det att få alla anmälningar att framstå som befogade. Då kan man ta betalt. Lyckas man inte med det så kan man alltid i efterhand kalla besöket för en uppföljning. Och därmed också ta betalt. I praktiken behöver man bara få till att den första anmälan är befogad så kan man göra hur många uppföljningar som helst under ett obegränsat antal år. Sysselsättningen är räddad.

Allmänheten har förstås förstått att ett effektivare och riskfriare sätt än en anonym anmälan till länsstyrelsen för att förgöra en person man hyser agg till, knappast finns om personen råkar ha något djur.

Han Röös berättar:

I den senaste anmälan, med kontrollen gjord den 5 juli (2011), som jag fick skriftligt på i dag tillsammans med kontrollrapporten, säger anmälaren – twittraren från Mölndal: ”Vid promenad mot hembygdsgården” (den gamla K-märkta prästgården från 1780) ”stod tre ungtjurar i hage, helt utan vattentillgång eller skugga. Det var 30 graders tryckande värme och sol. Tjurarna hade svåra diarréer.” …. ”Seglora är litet. Och hembygdsgården en central punkt. Det ska inte vara svårt att hitta bonden! Snälla gör ett besök. I den hettan borde vatten inte bara var en rättighet utan en självklarhet!”

Kontrollrapporten efter den kontroll som följde, från länsstyrelsen, avslutas med: ”Eftersom djuren såg välmående ut, hade tillgång till vatten och inte visade några synliga tecken på diarré, anser Länsstyrelsen att anmälan är obefogad.”

Med kontrollrapporten kom även en del av det material jag i min skrivelse (2011-07-07) till länsstyrelsen efter den här kontrollen (2011-07-05) begärde att få ut. Bl.a. den anmälan som ledde till kontrollen 2010-02-05. Där står följande att läsa i ”tjänsteanteckningen”: ”Uppringd sent på eftermiddagen den 2/2 av BR. Hon var upprörd över att hon inte har fått tag på någon på länsstyrelsen trots hon har börjat ringa vid 13-tiden. Jag berättade att vi fått in hennes anmälan och att den hanteras efter rutinerna. BR vill att vi åker ut i kväll. Hon vill ha eskort dit av oss. Jag berättar för henne att hon nu har gjort en anmälan och att Länsstyrelsen hanterar ärendet utan hennes inblandning framöver.”

Tre veckor senare (2010-02-26) ringer BR upp länsstyrelsen igen för att kontrollera att de gjort sitt jobb. Eller rättare sagt därför att hon tycker att de inte har gjort sitt jobb. I tjänsteanteckningen från den påringningen står följande att läsa: ”BR ringer och säger att hon varit inne i Hans Röös lagård i går 25/2 2010. Hon tycker att vi inte gör vårt jobb eftersom korna står ute och hon tyckte att det var smutsigt i ligghallen. Hon undrar om vi tittat så att vattenkopparna fungerar. Jag berättade att vi har gjort en kontroll efter hennes senaste anmälan och att korna dricker ur Viskan. Jag förklarade att man inte behöver fodra korna inne i ligghallen utan att det enda kravet som finns är att de ska ha tillgång till en torr och ren ligghall. BR tycker att lagstiftningen borde ändras. Jag sade att det är en fråga där hon får påverka politikerna, vi som myndighet kan inte ändra på detta.

Jag informerade B om att hon inte har rätt att gå in i någon annans lagård. B blev då upprörd och säger sig vara tvingad att göra detta eftersom vi inte gör vårt jobb. B säger att hon kommer att jk- anmäla och jag säger att det har hon rätt till om hon anser att vi har gjort något fel. Jag hänvisar B till min chef Robert ter Horst om hon vill diskutera hur vi gör kontroller och hur vi prioriterar ärenden.

Det svaret var hon naturligtvis inte nöjd med, och som så många gånger tidigare ringer hon då till polisen (Sture Torstensson), som tar kontakt med länsstyrelsen. Så här är det noterat i länsstyrelsens tjänsteanteckningar: ”Uppringd av Sture Torstensson som fått in en anmälan gällande Hans Röös djur, Anmälaren är BR. Hon menar att djurhållaren lurar ut djuren då han fordrar dem utanför ligghallen. B är även orolig för att djuren inte ska kunna ta sig in i ligghallen pga snön. Sture Torstensson vill bli kontaktad efter att vi kontrollerat att djuren kan gå in i ligghallen. Sture Torstensson önskar även en kopia på kontrollrapporten från förra besöket. Jag faxar denna till honom.”

2 svar till “Anonyma anmälningar”

  1. ledsen 11 augusti, 2014 den 05:01 #

    Vem är BR? Bra att veta så att man kan undvika en psykiskt sjuk angivare.

    • forystablogg 11 augusti, 2014 den 06:45 #

      Barbro Rothlin men hon är så gammal att hon knappast besvärar någon mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: