Vem i hela världen klarar en inspektion?

13 Jul

munkagård

Tidigare publicerat torsdag 09 juni 2011 13:59

Djurhållningen på Region Hallands egna lantbruksgymnasium Munkagård i Tvååker utanför Varberg uppfyller inte djurskyddslagen. Det påstår i alla fall länsstyrelsen i Halland som efter en djurskyddskontroll, som vanligt föranledd av en anmälan, säger sig ha upptäckt en rad brister. Bristerna skulle vara sjuka och skadade grisar, blöta och smutsiga djurbäddar och för hög ammoniakhalt i luften.

Oskar Karlsson och Josefin Larsson, två elever som går andra året, är i det närmaste chockade över att inspektörerna kan komma till den slutsatsen. De tycker båda att skolan har mycket bra djurhållning och förstår inte kritiken. Driftchefen Kim Nilsson säger att de har sin uppfattning och vi har vår. Han säger vidare att de gärna visar stallarna och har ingenting att dölja. Djurhållningen är en av de absolut bästa i landet hävdar han. Och det tror jag på.

Skolans ledning är mycket kritisk till Länsstyrelsen. Det finns felaktigheter i kontrollrapporten och bra förklaringar till varför det var stökigt på vissa ställen. Man har också överklagat till förvaltningsrätten för att få saken prövad. Kim Nilsson säger att eftersom det är ”personer” som gör kontrollerna så är det fullt möjligt att man har olika uppfattning om saker och ting.

Munkagård

Länsstyrelsen i Halland har tidigare fått mycket kritik för att man både missar verklig vanvård samtidigt som man lägger ner mycket tid på bagateller som akvariefiskar och centimetrar i stallar.

poilsen jagade akvariefisk

Jag fick för övrigt denna kommentar till bloggen när artikeln först publicerades. Jag lade inte ut den utan tar den här för den illustrerar folks naiva tro på att börjar Länsstyrelsens kontrollanter springa med mätstickan, så är det fel i djurhållningen:

Den 31 maj 2011 kl 11:40 – A – ”om du själv hade hållit dina djur på ett djurskyddsmässigt riktigt sätt så hade du sluppit massa kontroller och sk påhopp av djurskyddsinspektörer”

Det är ju inte ”brister i djurhållningen” som styr kontrollerandet, utan anmälningarna. Det överses med allvarliga brister för att ingen har anmält. I andra ändan försöker man ständigt hitta nya brister hos den som en gång anmälts för att man skall kunna driva det under så många år som möjligt och låtsas vara sysselsatt. När jag påpekat verkliga brister för inspektörerna har jag alltid fått frågan: ”Vill du göra en anmälan?” Länsstyrelsen vill alltså gömma sig bakom en privatperson för att utföra kontroller, annars kör man förbi och blundar. I stället ägnar man sig åt felsökeri av ett slag som går bortom allt sunt förnuft och sedan länge lämnat allt som har med djurs välbefinnande att göra bakom sig hos de som anmälts av någon.

Följande rabiata kommentar, som talar för sig själv, fick jag från en tydligt hatisk person, en typisk anonym anmälare som inte törs stå för vad den skriver, med helt andra motiv än djurvänlighet som drivkraft. Inlägget säger mer om skribenten själv än om mig:

Den 19 maj 2010 kl 21:24 – Tjholanta ”Det är såna lögnhalsar som du som ställer till problem i samhället å ger myndigheterna en massa onödigt jobb. Du fick ju själv djurförbud p.g.a ditt hem såg ut som en svinstia å djuren var misskötta. Tyvärr är det bara att byta kommun precis som du har gjort. Såna kärringar som du borde ha förbud att ha både barn å djur för all framtid. Sluta trakassera folk MAN SKA INTE KASTA STEN NÄR MAN SITTER I GLASHUS”

Veterinär Per Michanek skriver om mina hästar att de ”lever ett fritt och naturligt liv” och att de har ”en livskvalitet som är få hästar förunnat.” Vidare säger han att min ”hästhållning uppfyller på alla punkter Djurskyddslagens såväl mening som bokstav”.

Det står var och en fritt att tro på vem man vill.

2 svar till “Vem i hela världen klarar en inspektion?”

 1. Mona L 13 juli, 2014 den 10:45 #

  Är det inte dags att tillsätta en myndighet med riktigt kompetent personal, ärlighet och sunt förnuft nu? De två sista saknas ju helt när det gäller djurskyddsinspektörer i hela Sverige. Vissa län utmärker sig dock mer än andra, Värsta Götaland, Halland, Skåne o några till.
  Lekstuga med våra skattepengar!!! De har ju helt glömt bort deras ändamål, att informera djurägare och ge rådgivning. Det var mycket bättre förr då man verkligen fick ovanstående hjälp. Djurskyddet har försämrats till mer än underkänt!

  • Opartisk 13 juli, 2014 den 04:23 #

   Artikeln är tre år gammal.
   Förhoppningsvis har det blivit bättre sedan dess:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: