Partners in crime

10 Apr

DSC04243Enligt länsstyrelsen i Skåne hade dessa getter ovan ”problem”. Därför omhändertogs de enligt §32 Djurskyddslagen den 19 november 2013. Vilket problemet var är oklart.  Hur som helst var det så bråttom att avlägsna 82 djur, varav många högdräktiga, att det inte spelade någon som helst roll hur mycket de plågades under tre timmars vild jakt och en helt igenom olaglig transport.

Marcus

Chefen Marcus Björklund skriver på länsstyrelsens Facebook ”Djurskyddsinspektörerna”: ”Frågan gäller huruvida det var utsiktslöst att djurhållaren skulle avhjälpa problemet, om det var oundgängligen nödvändigt att omhänderta de djur som inte var döende samt om åtgärden stod i proportion till problemet.”

Juha

Juha Toropainen skriver: ”Om inte döda och döende djur räcker för omhändertagande, vad ska till för att bedöma situationen som utsiktslös och oundgänglig? Hur ska länsstyrelsen agera i förebyggande syfte? Hur avväger länsstyrelsen att resten av djuren löper risken att gå samma väg?”

Efter ”åtgärden” var uppenbart en hel del av de nyss friska getterna döda eller döende. Hur många som kastade sina killingar vet vi inte. Ingen get har obducerats av de som dött efter ankomsten till Djurambulansen i Skåne AB.

Polvall

Anmälaren och grannen, Tomas Polvall, var lovad att alla getter skulle försvinna. Det var uppdraget. Hur de försvann var mindre viktigt. Och riskerna med infångning och transport fick bli hur stora som helst för djuren, det var samtliga närvarande åtta personer, utom djurägaren, rörande överens om. Djurskyddsinspektörerna Peter Stenberg och Alexandra Boijsen har numera lägligt drabbats av akut minnesförlust hur transporten gick till.

Micke

En av de närvarande var Mikael Gustavsson, Djurambulansen i Skåne AB. Av förståeliga skäl gillar han inte min blogg. Nu skriver han på FB att  han ”…överhuvudtaget inte var med”. Frågan är om någon alls, efter att det blivit känt hur man i samförstånd misshandlade djuren, kommer att erkänna sig ha varit med och jagat och lastat getterna. Mest troligt är väl att de glatt sprang själva mellan Hörby och Höganäs, snubblade och bröt nacken och lämnade en och annan nyfödd killing efter vägen!

Pommer

Och någon lastbil körde han inte: ”… det var inte Djurambulansen som transporterade getterna det var en inhyrd transportör . Transportdokument finns att begära ut hos LST.”

Den ”inhyrde transportören” är hans gamle kompis grisbilsköraren Magnus Pommer. Gustavsson och Pommer samarbetade redan 2007 då Pommer fick dispens av Jordbruksverket att flytta kor och får från blåtungeområde. Djurambulansen i Skåne AB saknar yrkestrafiktillstånd. Det har däremot mycket lägligt Pommers Djurtransporter.

Det dokument som finns på länsstyrelsen är en transporthandling som Pommer har skrivit under på att han kört getterna. På dokumentet har han skrivit att lastning och transport har tagit 3 timmar.

I och med ”griskrisen” har det förmodligen blivit allt färre grisar att köra och därmed har ekonomin blivit allt knackigare. Det kan därför vara lockande att på papperet åta sig transporter som sedan kan faktureras polisen. Pommer har för denna fiktiva körning fakturerat polisen inte mindre är 8 timmar eller 15.000:-. Att jämföra med de tre som han skrivit på ”transportdokumentet”.

Dessutom fakturerar Djurambulansen i Skåne AB polisen 7 timmar för samma transport med 10.500:- inkl moms. Mikael Gustavsson fakturerar alltså för en transport som han hävdar att han inte gjort och Magnus Pommer fakturerar för samma transport som han definitivt inte gjort!

Polisinspektör Markus Ingemarsson som var närvarande den 19 november skriver: ”Efter mycket stök och bök lyckades  vi fånga in alla utom en grå get. Vi lastade dem i Djurambulansens lastbil tillsammans med personal från djurambulansen och länsstyrelsen”.

Kvällen den 19 skrämmer sällskapet en bock till skogs. Han lyckas skräckslagen ta sig över det 1.80 höga viltstängslet utan att någon märker det. Den alerte grannen noterar dock att de missat ett djur och slår larm.

Polis, länsstyrelse och Djurambulansen ämnar försöka skjuta bocken med bedövningspilar (!) som Gustavsson använder på trilskande hästar och skygga hundar. Den 20 november dyker man upp med poliser men det är oklart om bocken syns till. Ägaren är inte hemma och vet ingenting om besöket. Det är för att ”skydda sig” mot henne polisen är med.

Nästa dag kommer Djurambulansen tillbaka, denna gång med jägare och eftersökshund. Jägaren är högst motvillig och säger att han inte har någon rätt att skjuta bocken. Efter ett samtal till länsveterinär Ann Sjöholm får ägaren natten på sig att locka in bocken, vilket hon också klarar.

Djurägaren berättar: ”Skymningen började falla och jag erbjöd mig, för att bocken skulle slippa plågas med ev skadskjutning och hundjakt, att trots hans rädsla försöka locka in honom i en box i stallet. Djurambulansen kollade med länsveterinären och gav mig tillåtelse att försöka till nästa dag.

Bocken var borta hela natten men vid 7-tiden på morgonen kom han hem och jag pratade med honom och tog in honom. Sedan ringde jag Lisa Linde på djurambulansen. Senare samma dag kom de för att hämta honom. Bocken blev helvild när han fick se dessa människor, som jagat honom. Han kastade sig på väggarna och slog i huvudet och benen. Det tog en stund innan de tog honom. Han tog sig ut från den lilla boxen och ut i stallet där de till slut tog fast honom.

De drog honom i hornen genom gården ut genom allén ca 100 m och släppte honom lös i en mindre skåpbil med vinsch och kugghjul inne där han gick lös.

Oförsvarligt att ha ett så panikslaget djur att springa lös i den miljön med alla skaderisker. Jag ångrar idag att jag sålde min själ åt djävulen och hjälpte dem att ta in bocken för att de skulle kunna plåga honom också.”

Efter det har den stora granna bocken aldrig setts till mer. Han finns inte med bland de redovisade djuren. Det troliga är att han fick sig ett skott i pannan direkt vid ankomsten till Ingelsträde, eftersom man var rädd för honom.

För ”insatsen” att fånga bocken har Djurambulansen fakturerat polisen 4 + 4 + 2,5 timmar respektive dag, sammanlagt 10.500:- för ett djur som man själv skrämt bort och inte heller arbetat det minsta för att fånga.

Inte mindre än 10 getter avlivas/självdör efter ankomst till Ingelsträde. Det finns inget veterinärintyg på nio av dessa men länsstyrelsen har inget att invända mot det. Samtidigt motiverar Peter Stenberg hela omhändertagandet med att killingar dött hos djurägaren.  På Djurambulansen behövs ingen veterinärvård. Ingen utomstående räknade getterna efter ankomst så förmodligen låg nio av getterna redan döda eller döende på transportbilen. Och det är ju inte konstigt alls eftersom de stod packade ovanpå varandra, dräktiga, skadade, killingar och stora bockar huller om buller. På fakturan till polisen har Gustavsson spritt ut ”dödsfallen” under ett par veckor för att även kunna ta betalt för inkvartering av dessa djur.

32 svar till “Partners in crime”

 1. Wayne Magnusson 2 december, 2014 den 01:02 #

  Som sagt ! Vi har nu minst 5 stycken på Länsstyrelsens Djurskyddsavdelning som gjort sig skyldiga till brott emot gällande lagstiftning där dom täcker upp varandra samtidigt som det finns klara bevis gentemot samtliga där dom gjort sig skyldiga till brott mot djurskyddslagen samt andra brott. Dom begår mened i domstolarna som vi kan klart påvisa då dessa aldrig ifråga sätter deras handlande utan fortsätter att döma i deras fördel utan ifrågasätta deras handlingar som även bryter emot mänskliga rättigheter. Samtidigt som deras Chef Marcus Björklund som knappt vet vad en vandrande pinne har för behov uttalar sig som han haft djur hela livet. Beviset såg vi på TV hur sammanflätade lögnarna och bedragarna är då djurens riddare Mattias Gårdlund presenterar vinnaren i fälttävlan där hästägaren Pommer sponsrar ryttaren samtidigt som Skånes djurskyddsavdelning döljer hans bedrägeri i hopa med Djurambulansen. Sist men inte minst så försöker naturligtvis även Polisen rädda sitt eget skinn då man tydligen dragit ner hela rånarluvan för ansiktet för att slippa se eländet och lögnerna i deras offentliga upphandling så därför blir det ju extra intressant att se om Polisen även vågar begå mened i kommande förhandlingar som för tillfället ligger på Rikspolisstyrelsens bord. Men som vi alla vet så gäller inte If you can’t make the time don’t do The crime ! Det gäller bara vanliga medborgare medans våra Tjänstemän glider fram på räkmackan. The Judgements day will come ! See you all in Hell!

 2. Rose-Marie 7 september, 2014 den 09:40 #

  Jag har nu läst igenom allt detta, och det jag misstänkt besannades. Jag tycker absolut att detta, all dokumentation samt denna blogg ska skickas in till exempelvis Uppdrag granskning, Grävnavet i HD ( Helsingborgs dagblad) eller liknande.
  Detta behöver verkligen granskas under lupp. Bra jobbat!

 3. eleanor lind 24 augusti, 2014 den 01:48 #

  Allt detta är ren och skär djurplågeri och slakt av friska djur!!

 4. Lena Svensson 7 juni, 2014 den 12:56 #

  Hur kan detta få hända och att det accepteras av myndigheten. Hur kan det vara ok att jaga och transportera högdräktiga djur den finns lag på att det är förbjudet. Så alla delaktiga ska dömmas för djurplågeri enligt mitt tycke och få arbetsförbud inom djurskyddet.

  • forystablogg 21 juni, 2014 den 09:42 #

   Jordbruksverket svarade på frågan med att de ”förutsatte” att veterinären kollat dräktighet. Det uppdraget fick han inte av lst. Han hävdade efteråt att han tyckte att det skulle ha varit för stressande för djuren att fånga och undersöka dem. När han åkt och Djurambulansen kommit började en över tre timmar lång jakt på getterna då samtliga 8 personer deltog och uppenbarligen tyckte det var mycket skojigt.
   Förut var jordbruksverket mycket restriktiv med att ge dispens till transport av högdräktiga djur. Det är transportören som skall söka den dispensen. Mikael Gustavsson struntade helt enkelt i hela transportförordningen och begärde inte ens dispens.

 5. Mariette Eriksson 6 juni, 2014 den 02:36 #

  Skäms länstyrelse o all som var inblandade i detta horribla djurplågeri. Ni skulle straffas hårt o bli av med era jobb. Usch

  • ledsen 17 juni, 2014 den 03:21 #

   Veterinärer som var inblandade:

   Julius Kemna (veterinär och jägare)
   Anneli Karlsson
   Ann Sjöholm (länsveterinär)

   • forystablogg 19 juni, 2014 den 10:31 #

    JK är nybakad veterinär och ville väl visa sig duktig. Hade hans chef varit där hade det blivit stopp. Tyvärr hade djurägaren inte sinnesnärvaro nog att kalla på honom i total chock som hon var. JK är inte jägaren. Jägaren var troligen Hörbys kommunjägare, men han vägrade skjuta.

    • ledsen 25 januari, 2015 den 10:23 #

     Bra att jägaren vägrade skjuta!

     Julius Kemna är också jägare men han hade alltså inte i uppdrag att skjuta getterna i detta ärende. Han var dock väldigt sugen på det, kan jag tro.

     Julius Kemna, veterinärverksamhet:
     Forshultsvägen 26 -31
     298 92 TOLLARP
     Skåne län

     • forystablogg 25 januari, 2015 den 01:30 #

      JK blev bara ett verktyg här. Tror inte att han har så mycket till övers för länsstyrelsen. Faktum kvarstår att över 80 getter är spårlöst försvunna. Det enda vi vet är att Mikael Gustavsson själv fick köpa dem av polisen för 20:- per st. Ett pris som han själv satte. De påstås enligt de papper han skickat till jordbruksverket att han körde dem till Spannarp den 21 dec 2013. Produktionsplatsen arrenderas av en S. Arvidsson som känner till vad som hänt men säger att ”han gör vad vad han vill med getterna”. Polisen säger sig inte vilja veta vad som hänt och länsstyrelsen garanterar att de lever. Jordbruksverket har dock ingen inrapportering ens från Spannarp.

   • forystablogg 19 juni, 2014 den 10:33 #

    Även länsveterinär Juha Toropainen är inblandad. Försökte få Anneli Karlsson att ändra sitt intyg, kallades för ”förtydligande”

    • ledsen 25 januari, 2015 den 10:31 #

     Där ser man.

     Länsveterinär Juha Toropainens maka är förresten djurskyddshandläggaren Annika Yngve. Hon sysslar med hästar och bin.

  • ledsen 17 juni, 2014 den 03:32 #

   Poliser som var inblandade:

   Okänt antal men en av dem var polisinspektör Markus Ingemarsson.

   • forystablogg 19 juni, 2014 den 10:35 #

    Det var två poliser. Den andra var Johan Wahlöö.

  • ledsen 17 juni, 2014 den 03:40 #

   Djurskyddsinspektörer från Länsstyrelsen som var inblandade:

   Alexandra Boijsen
   Peter Stenberg

  • ledsen 17 juni, 2014 den 03:45 #

   Folk från Djurambulansen i Skåne som var inblandade:

   Mikael Gustavsson (ägare av Djurambulansen i Skåne)
   Lisa Linde
   Nathalie Pike (?)
   Ung man, chaufför – okänt namn

   Magnus Pommer – Mikael Gustavssons kumpan

  • ledsen 17 juni, 2014 den 03:49 #

   En jägare ska ha varit inblandad. Var det jägaren (och veterinären) Julius Kemna eller någon annan?

   Vi kan anta att det är Kemna som hade rollen som jägare i detta.

  • ledsen 17 juni, 2014 den 03:52 #

   Slutligen har vi den som startade det hela:

   Thomas (Tomas?) Polvall. Angivare, granne och journalist.

  • forystablogg 21 juni, 2014 den 09:47 #

   Istället hjälper chefer på lst, transportansvarig Mattias Gårdlund och polisen till med att skydda brottslingarna och säger att allt gått rätt till. Det är ingen som bryr sig om djurens lidande, här handlade det om snabba pengar. Svenska myndigheter är tyvärr genomkorrumperade.

 6. Micke 11 april, 2014 den 08:54 #

  Mikael Gustavsson innehar inte tillstånd att använda blåsrör!!! Måste vara en person som har gått en speciell utbildning för detta vilket han inte har gjort. Vad han än gör så är det tydligen olagligt… Men allt för pengar… Stackars djur som hamnade… ja, var?

  • ledsen 17 juni, 2014 den 03:22 #

   I ugnen kan man väl anta.

 7. Åke 10 april, 2014 den 09:52 #

  I Sverige idag kan man tydligen skriva vad som helst om maktmissbrukande myndigheter.
  Det är väl en kvarleva av gamla demokratiska tryckfrihetslagar.
  Men det verkar inte finnas något sätt att granska om dessa beskyllningar är sanna eller falska. Utom förstås om tjänstemännen åtalar skribenten för förtal. Då går ärendet till tingsrätten och sanningshalten prövas.

  – Varför anmäls inte bloggaren?

  Kanske för att då prövas sanningshalten!

  Den gamla demokratiska kontrollen av kontrollanterna finns ju inte längre.

  Som en forskare sade: När man sett hur tjänstemän kan agera inom rovdjursförvaltningen så undrar man om det kan vara lika i socialförvaltningarna. Där gick en ”desperat förälder” lös med yxa på socialkontoret.
  Inom alltfler myndighetsområden växer misstron till tjänstemännen, när direkta maktmissgrepp inte kan fås prövade och korrigerade.

  Är det inte dags att återinföra tjänstemannaansvaret från den mer demokratiska perioden i Sverige? Eller Förvaltningsdomstolar av europeisk modell där tjänstemän kan ställas till svars för brister i kompetens, saklighet, opartiskhet eller professionalism!

  Det skulle kunna återupprätta förtroende mellan medborgare och tjänstemän. I dagens maktlöshet föds hat. Djurskyddsinspektörerna framför ju sin rädsla för tillsynsoffren i sina fackorgan, men de ropar bara på mer maktmedel och polishjälp mot hotfulla åldringar, men glömmer att analysera orsaken.

  Vilka vinner på denna splittring mellan makten och medborgarna?
  I alla fall inte kompetenta och rättfärdiga tjänstemän eller medborgare.

  Inkludera demokratiska rättigheter och principer i valdebatten istället för att käfta om vem som göder de stora väljargrupperna trovärdigast.

  • kgb35 11 april, 2014 den 09:24 #

   Bra skrivet! Vi behöver tjänstemännaansvar och förvaltningsdomstolar i denna demokratiska öken som formats oss av sjuttiotalets grundlagsförstörare.

   Finns det något parti som tar upp detta på sin attgöralista?

   • Åke 11 april, 2014 den 12:11 #

    Det lär vara fler nya partier registrerade, men de har svårt att konkurrera med de skattefinansierade nuvarande riksdagspartierna. Kollade en läsvärd länk politologerna.wordpress.com/2014/01/15/varfor-bildas-nya-partier/ .

    Är man så missnöjd med de etablerade partierna att man gärna struntar i valet mellan röd och blå allians (två nyanser av karriärism?) så väljer man missnöjespartier bara för att detta ska gå fram. Måhända är det därför SD går så bra?

    Om man vill demonstrera missnöje utan att stötta SD (ännu ett toppstyrt alternativ?) så kan man ju satsa på något av de nya, välja med den inriktning man finner mest misskött av etablissemanget.

    Landsbygdspartiet borde väl vara ganska inne just nu när faktiskt landsbygdsutsugnigen har hamnat i nyhetsflödet för en gångs skull?
    Det fanns något kallat Rättvisepartiet för ett antal år sen, vet ej om de finns kvar.

    Kom gärna med tips den som har.

    • ledsen 25 januari, 2015 den 11:14 #

     Direktdemokraterna?

   • Åke 11 april, 2014 den 12:32 #

    För flera alternativ, kolla http://www.dn.se/valet-2014/har-far-du-veta-lite-mer-om-partierna-du-inte-visste-fanns/

    Där finns t ex Djurägarnas parti och kanske deras motpart Djurens parti.

    Att döma av mängden partier så måste missnöjet med de etablerade vara massivt. Men missnöjet spretar alla åt olika håll. Splittring är dagens lösen. Liksom en gammal härskarteknik. Låt de missnöjda bekämpa varandra.

    För de som vinner själva under det bestående etablissemanget är det kanske inte opportunt att stöta sig med makten öppet. Förrän de drabbas själva. Men då står även de ensamma.

    Välj själv anonymt i valet – även om det inte ger ändring i maktläget för dagen.

 8. Maria 10 april, 2014 den 09:51 #

  Det står klart och tydligt i Kontrollförordning 882/2004 vad som är tillåtet och inte för behöriga myndigheter
  Artikel 54 beskriver vilka åtgärder som är tillåtna för behörig kontrollmyndighet att göra vid bristande efterlevnad av animaliedirektivet.

  Nu har vi i Sverige med råge passerat de krav som gäller för skyddsåtgärder enligt Artikel 56 i Kontrollförordning 882/2004, som säger klart och tydligt att det måste till riskhanteringsåtgärder enligt Artikel 53 i EG 178/2002:

  ”(53) Kommissionen har emellertid fortfarande det fulla ansvaret för att meddela riskhanteringsåtgärder. Lämpligt informationsutbyte bör därför äga rum mellan myndigheten och kommissionen. Ett nära samarbete mellan myndigheten, kommissionen och medlemsstaterna är också nödvändigt för att säkerställa överensstämmelser i den totala kommunikationsprocessen.”

  Den här gränsen passerade Sverige för många år sedan och fick underkänt redan 2007 (Sweden 2007-7376)- varefter våra myndigheter ljugit sina tungor svarta för FVO och påstår att vi numera har
  utbildad personal som följer EU-direktiven.

  Rapportera gärna avvikelserna till FVO .- alla som orkar. Det går bra att skriva på svenska och här finns en mall med alla uppgifter som man önskar ha med:

  European Commission
  Secretariat General
  B-1049 Brussels
  Belgium
  Fax: (32-2) 29 296 43 35
  sg-plaintes@ec.europa.eu

  Ladda ner formulär / mall för klagomål här: http://ec.europa.eu/competition/forms/download_en.html

 9. Tina 10 april, 2014 den 07:03 #

  Undrar när myndigheterna ska reagera för laglösheten men skulle tro de får några tusen svart av Djurambulansen för att hålla tyst. De har ju så dålig lön på 34000 kr. Fy faen säger jag…

 10. Göran 10 april, 2014 den 05:52 #

  Djurskyddsmarodörerna i Skåne…..

Trackbacks/Pingbacks

 1. En stor fet lögn | Astrids miljö- och samhällsblogg - 26 januari, 2015

  […] och konfererar, sedan fortsätter lastningen eller snarare packningen. Ja, ”många vittnen” på plats vilket, enligt Micke ”ökar rättssäkerheten”. Senare skall Stenbergs […]

 2. Organiserat tiggeri | Astrids miljö- och samhällsblogg - 2 juli, 2014

  […] Gustavsson är opportunist med ett rymligt samvete och en rad bolag. Hans ombud har sin firma registrerad i Gibraltar och vet säkert hur man fixar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: