Bajs i baken eller bruten nacke?

31 Mar

geten som bröt nacken Frågar man ”djurens bäste vän” djurskyddsinspektören Peter Stenberg och hans kompanjon Alexandra Boijsen från länsstyrelsen i Skåne så är definitivt bruten nacke att föredra. Fotot ovan är tagen av inspektörerna själva för att illustrera bajs i baken. Det är intorkad bajs i pälsen som skall klippas bort efter sedan geten haft diarré men blivit botad. Lägg märke till att hals och rygglinje är fin och helt rak. Några timmar senare kommer denna get att släpas ur en lastbil på Djurambulansen i Skånes gård i Ingelsträde med huvudet helt bakåtvridet. Peter Stenberg Peter Stenberg blev rikskänd från såpan Djurskyddsinspektörerna i TV4 där han och några till utgav sig för att ”föra djurens talan”. Vi skall strax se vad som hände när TV inte var med. Om geten ovan kunnat tala är jag övertygad om att hon föredragit att stanna kvar på gården med sin getfamilj, med eller utan bajs i baken.

Först ska vi gå tillbaka till hösten 2013. På en gård utanför Hörby bor en kvinna som sedan decennier har en flock getter, faktiskt landets största som inte hålls för mjölk utan enbart som hobby och landskapsvård.

Upprinnelsen är en rad anmälningar från en granne, frilansjournalisten Tomas Polvall, som flyttat hem till Sverige sedan han sålt sin gård i Danmark. Han börjar mejlbomba Länsstyrelsen den 20 september: ”Det här är därför det första av en lång serie mejl och kommande telefonsamtal som ska försöka få någon av er att förstå att det ni upplever som en lågprioriterad bagatell är högprioriterat hos oss.” Och så spekulerar han över storleken på getägarens mark.bild 4 Polvall klagar på getter som smitit ut och gått över hans gård. Han skickar in bilder som visar friska, glada djur i en vacker miljö. ”Pastoralt” skall domaren i förvaltningsrätten senare komma att kalla det. Polvall tycks inte få något större gehör för sina klagomål. Det är helt enkelt inget djurskyddsärende.

bild 1I mitten av november börjar ett 15-tal getter bli sjuka i diarré. Ägaren tror att avmaskningen som görs varje höst inte tagit och hon upprepar det. Ungefär hälften av djuren piggnar till men ett antal, mest killingar dör hastigt. Den 18 november cyklar hon till samhället. De döda djuren är ännu inte avhämtade och ett par är fortfarande sjuka.

Något händer samma dag för Alexandra Boijsen skriver en polisrekvisition på ett vanligt papper för hand. Dagen efter på tisdag morgon den 19 november tar djurägaren bilen in till samhället till banken för att ta ut pengar till veterinär och till höbalar som hon beställt av bonden. Väl tillbaka möts hon av poliser som hindrar henne från att gå ner på gården. På gården finns Peter Stenberg, Alexandra Boijsen, två poliser och en ung veterinär vid namn Julius Kemna. Han tycks vara väl bekant med Alexandra som han nojsar med och hon  drar honom i kläderna.

Djurägaren berättar: ”Efter en stund, kanske 20 min, kom några personer upp mot oss i allén. Det visade sig vara Peter Stenberg och Alexandra Boijsen och kanske Julius Kemna, veterinären. Peter Stenberg säger att jag inte får gå ner för de ska skjuta Sippan.”

”Peter Stenberg släpar fram Sippans livlösa kropp och slänger henne framför mig och blodet rinner över hennes vackra päls, hon ligger till slut i en stor pöl av blod. Då sätter sig Peter Stenberg på huk bredvid henne, jag står en bit bort, orkar inte se det hemska de gjort. Peter Stenberg vinkar åt mig med sitt pekfinger och säger åt mig: ”Kom här ska du få se!”. Jag orkar inte sa jag och vände mig om.”

Julius Kemna påstår att Sippan är mager. Utmärglad, säger Peter Stenberg att hela besättningen är då han låter sig intervjuas i både Skånskan och i Expressen ett par dagar senare. Obduktionen visar att Sippan, som fick bakklövarna bortfrusna som nyfödd åtta år tidigare och sedan dess gått obehindrat på tjocka sulor av kallusvävnad,  är fet, inte lidande och dessutom har hon två fullgångna killingar i magen.

En stor andel av getterna är högdräktiga, skall killa de närmaste dagarna och får inte transporteras. Det struntar Peter Stenberg i och beslutar att Djurambulansen i Skåne AB skall hämta alla djuren omedelbart. Fort ska det gå, som sagt. Veterinären skall senare hävda att han inte fick i uppdrag att dräktighetsundersöka djuren, att han inte kände till att de skulle omhändertas och att det dessutom skulle vara alltför stressande att undersöka dem. Då hade han missat att Sippan, som han redan skjutit, var högdräktig. Jordbruksverket har inte gett någon dispens och säger efteråt att man förutsätter att veterinären undersökt dem. Veterinär Kemna skyndar sig att köra då hans bil står i vägen för Djurambulansens i Skånes lastbil, som han fått veta är på väg.

Så kommer då Djurambulansen i Skåne AB som enligt rikspolisstyrelsen avbröt upphandlingen med företaget. Polisen i Skåne ingick ett separat avtal. Företaget har heller inte något trafiktillstånd för gods, dit djur räknas.

Mikael GustavssonMikael Gustavsson kör den vita lastbilen som han kör upp på gården.

Föraren av den röda bilenDen röda lastbilen körs av en yngre man och parkeras nere på stora vägen. Där skall den komma att stå hela tiden, inga djur kommer att lastas i den och den körs tom tillbaka.

Lisa LindeFrån Djurambulansen i Skåne deltar även Lisa Linde samt ytterligare en kvinna. Alla dessa personer inklusive de två poliserna skall i över tre timmar ägna sig åt att jaga skräckslagna getter och packa in dem i den vita lastbilen som är alldeles för liten för att transportera så många djur. Alla vet att det är olagligt men vadå. Djurägaren hotas och misshandlas av poliserna. Peter Stenberg försäkrar sig om att hon saknar dator och nära vänner.

Djurägaren berättar: ”Självklart blev getterna uppskrämda av att främmande personer sprang runt och jagade dem med pinnar, brädor och tillhyggen.

Jag grät tyst för mig själv när jag såg det. Då skällde poliserna och Stenberg på mig för de menade att jag skrämde djuren, när de märkte att deras matte var ledsen. Polisen skrek åt mig att om jag inte slutade gråta skulle de ta bort mig därifrån. De uppmanade mig att istället hjälpa till att fånga getterna. Detta vägrade jag.”

”Man fick en idé att klippa upp nätet i enbart ena sidan och lösgöra ca 7 meter varav ena sidan är fastspikad i en tjock stolpe. Mikael Gustavsson och Peter Stenberg har då som arbetshypotes att när getterna de jagar, närmar sig lastbilen och den höga rampen, ska personalen från Djurambulansen i Skåne springa bakom de vettskrämda djuren för att dra ihop dem med stängselnätet upp emot rampen ungefär som fiskar i ett nät.

Naturligtvis faller djuren omkull nedanför den branta rampen och ligger i en enda röra och sprattlar och trasslar in sig i nätet. Då skyndar Gustavsson och medhjälpare fram och tar tag i horn eller ben, vad de kan få tag i och drar nät och getter upp halvvägs. Där står någon och vaktar att ingen ska rymma ut igen och som då drar upp den sista biten.”

”Märk väl att just denna grupp getter som var den första att lastas bestod till övervägande del av dräktiga och högdräktiga honor. Däribland den stora, vita get som de slutligen jagade så hårt att hon föll omkull och fick huvudet under sig när de kastade sig över henne. Då griper Gustavsson henne i ena hornet och släpar henne ca 30 meter. Han fick hjälp att släpa henne de sista 10 m av sin medhjälpare då, drog de båda henne upp på lastbilen. Hon var så skadad och utpumpad att hon inte orkade resa sig i lastbilen.”

Ovanpå och efter lastas stora bockar. Den skadade geten fick alltså inte bara vänta flera timmar medan de andra lastades. Hon fick också de övriga över sig. Lidandet på flaket måste varit ohyggligt, getterna skrek och jämrade sig. Men allt godkändes av ”djurens bästa vänner”, ”lagens beskyddare” och ”tur-att-ni-finns”-transportörerna. Vad gör man inte med 350.000:- inom räckhåll!

Detta är geten på den första bilden, också hon var högdräktig. Vid framkomsten till Ingelsträde, en färd på ca två timmar, har hon enligt veterinär Anneli Karlsson bakåtvridet huvud och skakar i hela kroppen. Hon befrias från sitt lidande. Sen eldas hon upp i hemmakrematoriet och djurägaren faktureras 800:- för kremeringen. Veterinären observerar en get med efterbörden hängande kvar. Den lossar hon men hittar ingen killing. Den blev kvar på flaket, dödfödd eller ihjältrampad tillsammans med övriga skadade eller döda getter. Någon lastbil får hon inte se och personalen upplyser om att det är 82 getter. Själv räknar hon dem inte.

45 svar till “Bajs i baken eller bruten nacke?”

 1. Christina 9 februari, 2015 den 01:07 #

  Jag har delat till Remingtons kattlya facebooksida. Remingtons kattlya är ett av de senaste katthemmen i KKS (Kattkommando Syd).regi. Jag är en djurvän av stora mått och har valt att engagera mig för att hjälpa fr a hemlösa katter. Jag blir både ledsen och mycket upprörd varje gång jag läser om dessa fruktansvärda händelser som sker i pengahungerns namn. Okunniga och empatilösa människor.

 2. JK 9 februari, 2015 den 02:45 #

  This person is U of winning straight, he shits on the lives and future, there is penge.- in the shit – one be in this out practicing, has to protect himself for errors begårs daily for system .. what plays it role to each lose life. . when the life of his presence are put down … so if an animal at a transport die or are injured. plays no role,, just the share in animals. which can provide an income in the form of a transportation spending and stay .. it is a huge cost to the victim as the handpicking. and by attempts ratfærdighede .. they protect themselves in sydstem. for service failure .an new hell on earth for animals and people!

 3. Klas 8 april, 2014 den 11:38 #

  På Djurambulansens Facebooksida dementerar Mikael Gustavsson att han var med för att lasta getterna. Han censurerar all kritik mot honom o företaget.
  Var han inte med på rättegången tillsammans med Peter Stenberg o Alexandra Boijsen?
  Vilken av länsveterinärerna var med?

  • ledsen 17 juni, 2014 den 01:51 #

   Det är därför man ska fotografera/filma dem. Blir inte lika lätt för dem att ljuga då.

 4. Anonym 4 april, 2014 den 07:53 #

  Ska det nu bli valpfabrik på Rååshöjden? Säljas för några tusen styck utan kvitto.

  Ut o ”hitta” några katter, 10 katter på en dag ger en fin inkomst på 35-40000 kr, behåll dem några dagar o sen ger Länsstyrelsen klartecken för avlivning. Polisen betalar av sin budget om ingen ägare hittas.

  Mycket skumt sker på företaget Djurambulansen i Skåne.

 5. Anonym 3 april, 2014 den 06:19 #

  Totalt oacceptabelt. Man får tårar i ögonen. Det är inte första gången totalt okänsliga och inkompetenta rycker ut och visar sin makt mot människor som inte kan/ eller får försvara sig och sitt. Finns bara två ord…..Fy Faen! Skäms och var glad om ni inte blir åtalade.

  • ledsen 17 juni, 2014 den 01:54 #

   Detta är rånare och rånare brukar vara okänsliga.

   Definition av rån:

   ”Rån är en form av stöld från person med inslag av våld eller hot om våld.”

 6. Anonym 2 april, 2014 den 07:26 #

  Men vad bryr sig ”djurambulansen” om ett getliv eller fem? Det verkar ju gå bra för grabben. Ser att han nyss registrerat ”Rååhöjden AB” som ska ”äga fastighet i Örkeljunga kommun, ävensom idka annan därmed förenlig verksamhet.” Rååhöjden, det hette ju AstraZenecas försökshundsuppfödning, vågar man gissa att han hostat upp 7,3 mille och köpt deras gamla anläggning utanför Örkelljunga, med plats för ungefär 400 hundar? Hej vad det går bra i djurräddarbranschen!! 😀 http://bostad.at/bostad/orkelljunga/vastrarp-110-orkelljunga-26880

 7. pappasvenpappasven 2 april, 2014 den 01:45 #

  Här har uppenbarligen myndighetspersoner och proffstyckare velat ha något att ”gotta sig i”….ett övergrepp på en vanlig människa helt klart……när kan dessa fantastiska drev stoppas?

  • ledsen 17 juni, 2014 den 01:58 #

   Jag kallar dem rånare för det är just vad de är.

 8. yorkieloveCelia sager 2 april, 2014 den 11:47 #

  Detta är bakgrunden till förvaltningsrättens beslut:
  http://www.lantbruk.com/lantbruk/88-getter-felaktigt-omhandertagna

  • AMD 17 juni, 2016 den 10:38 #

   Bravo, Annette!

 9. mats 2 april, 2014 den 11:39 #

  Det är så här det blir när staten tror att den är bättre på att förvalta privat egendom och i synnerhet på att skydda den privata egendomen från sina ägare.
  Naturvärden skyddas inte bättre i reservat när de upphör att skötas av de ägare som skapade naturvärdena. Den biologiska mångfalden skyddas inte när de privata ägarna åläggs brukandeförbud eller särskilda skötselföreskrifter. Strandskyddet kan inte samtidigt gynna både biologisk mångfald och det rörliga friluftslivet för att markägaren får tillträdes- och brukandeförbud. OSV.OSV.
  Jag brukar skriva om dessa saker på frihetsportalen.se, skriver ibland om djurskydds ärenden. Men Astrid har större kontaktnät och bättre kunskaper än jag i detta. Vill med dessa rader bara visa på att de övergrepp som sker i djurskyddsärenden ”bara” är en del i ett större demokratiskt och rättsligt problem.

 10. Marcus Nobreus 2 april, 2014 den 10:13 #

  Otroligt hemskt att läsa. Det är så hjärtskärande när man vet att många av dessa människor egentligen inte är så dåliga, egentligen kan tänka för sig själva men i yrkets, ämbetets, pliktens eller för statens skull, så utför de dessa hemska handlingar. Det är så här nazisterna och andra hemska statliga handlingar har skett och fortsätter att ske. Tack för att ni uppmärksammar det och jag hoppas innerligt att de som är skyldiga får sina domar och straffas så de någonstans kanske kan lära sig och ifrågasätta sitt eget beteende. Inte för att det hjälper de stackars getterna…

  • Eva 3 april, 2014 den 06:18 #

   Detta är elaka kräk som passar helt perfekt till att utöva dessa kränkningar mot djurägare

 11. annki 1 april, 2014 den 09:46 #

  Jag delade redan igår. Hemskt att detta maktmissbruk fortsätter, stackars djur och stackars ägare. Men inspektörerna går väl igång på övergrepp? Tillsammans med polis och djurambulans….

 12. Anonym 1 april, 2014 den 08:31 #

  Domen är en skendom! Den friar både djurägare, Länsstyrelse och Polis! Avgörandet har inte ens tagits efter de bestämmelser som gäller och någon fortsättning lär det knappast bli för vare sig djurägaren eller ombudet. URKASST!

  • Eva 2 april, 2014 den 01:36 #

   Lst ska sättas dit .

 13. PH 1 april, 2014 den 07:34 #

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=5763032

  Två sidor av samma mynt?

  • yorkieloveCelia sager 1 april, 2014 den 08:06 #

   Nej PH, det här är, som du säkerligen är medveten om, ett helt annat mynt, som på intet sätt mildrar de hemskheter som getterna och deras ägare utsatts för.

 14. Micke 1 april, 2014 den 07:26 #

  nu får ni ursäkta mina ordval här men fyförfaan vilka jävla idioter till människor som kom upp till denna gården!! jag känns en stor sorg tillsammans med den drabbade djurägaren!! må dessa inspektörer , poliser och dom andra spikar upp på en vägg så folket kan kasta sten på dom tills dom dör!! jävla idioter! jag blir så förbannad!

 15. Carina Wallberg 1 april, 2014 den 06:47 #

  Så fruktansvärt. Jag hoppas verkligen att dessa personer är arbetslösa i dag.

 16. Tina 1 april, 2014 den 06:04 #

  Dom finns redan då detta varit uppe i rätten. Förvaltningsrätten upphävde alla beslut om omhändertagandet, vilket innebär att åtal nu väntar för inblandade djurskyddsinspektörer, polis o transportörer. Förmodar att veterinären också åtalas för grovt djurplågeri.
  Så mycket för de som för ”djurens talan”… Detta ska delas o spridas, bara ut hur inspektörerna begår grova djurskyddsbrott o plågar djur.

  • Eva 2 april, 2014 den 01:42 #

   Den så kallade veterinären va högutbildad (Ha Ha) Hon hade inte ens besiktigat djuren efter omhändertagandet.Varför de?

 17. Sylvia 1 april, 2014 den 03:55 #

  helt horibelt att behandla djuren på detta sätt så här får det inte gå till

 18. Anonym 1 april, 2014 den 03:25 #

  Det är ju vare sig den första eller sista gången empati för djur saknas helt. Det är ingen som bryr sig om att det handlar om levande varelser.
  Folk skriver spaltmeter på fb om hundrana i kina som utsätts för otroligt lidande innan dom slutligen dör. Detta händer även inom Sveriges gränser. Ibland är det rent djurplågeri och kallas för det. Ibland kallas det för svenskt djurskydd.
  Det är för j-vligt! Och det mest fruktansvärda är väl att ingen någonsin ställs till svars för detta. Livet går bara vidare….ja för dom som är kvar i livet vill säga. Människorna.

 19. Jensen 1 april, 2014 den 02:46 #

  hvor bor denne person Peter Stenberg , har han rent mel i posen , har nogen som helst lärdom om dyr eller er han selvudnävnt

  • Tina 1 april, 2014 den 06:06 #

   Karma, karma….

  • Eva 2 april, 2014 den 01:46 #

   Han e selvudnemnd. Han kan ikke se forskellen på en undulat eller en kanariepippi.

 20. anonym 1 april, 2014 den 02:34 #

  ta reda på fakta innan käften öppnas!

  • Malin 1 april, 2014 den 05:30 #

   Har Du annorlunda fakta än det som står att läsa här??

 21. Anonym 1 april, 2014 den 12:31 #

  Tycker det är bra att det finns inspektörer men det här vill jag ha ett svar på!!!!!! Är ju inte klokt !!

 22. silvana kindberg 1 april, 2014 den 12:04 #

  Stackars djur och djurägare som utsatts för dessa, enligt bilderna osympatiska djuromhändertagarna de ser ut att vara både grymma och elaka.

 23. yorkieloveCelia sager 1 april, 2014 den 10:34 #

  Så hemskt att jag blir mållös!

 24. Anonym 1 april, 2014 den 08:39 #

  Jag har delat på min FB sida och uppmanar fler att dela.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Från inspektör till entreprenör | Astrids miljö- och samhällsblogg - 8 oktober, 2016

  […] länsstyrelsen i Skåne. Hon är hos djurägare mest känd som medansvarig när en hel besättning getter hämtades under ytterst brutala former i Hörby för tre år sedan. I styrelsen för föreningen […]

 2. Verkligt lidande | Astrids miljö- och samhällsblogg - 2 augusti, 2016

  […] överser svenska myndigheter med olagliga och plågsamma djurtransporter i Sverige bara det sker i djurskyddets namn. Men när det kommer till allmänhetens kännedom genom konventionella media så då måste […]

 3. Gryningsräden i Arvika. Del 2 Jordbruksverket. | Astrids miljö- och samhällsblogg - 11 juli, 2016

  […] ansåg det för ”stressande” att göra det. För stressande var det inte att jaga hela flocken under flera timmar sedan han lämnat platsen för att ge plats åt […]

 4. Ett virus som heter Djurambulansen | Astrids miljö- och samhällsblogg - 1 mars, 2016

  […] grad att de ställer upp och vittnar falskt under ed. De som följer bloggen känner till det sk getärendet i Hörby i november 2013 där länsstyrelsen slog till och tog 82 friska getter samt avlivade tre […]

 5. En stor fet lögn | Astrids miljö- och samhällsblogg - 26 januari, 2015

  […] det gäller fallet med getterna så gjorde det det. Där fanns inga tidigare besök, inga förelägganden, bara en idogt anmälande […]

 6. Allt är inte vad det verkar | Astrids miljö- och samhällsblogg - 10 januari, 2015

  […] åka till Djurambulansen. Konstigt nog bröt djuren både ben och nackar när Peter visade sig. Bröt nacken gjorde också en get när paret tog en hel getbesättning 11 månader tidigare. Manuset såg […]

 7. Länsstyrelsen ser sig som domstol | Astrids miljö- och samhällsblogg - 14 augusti, 2014

  […] efter den 19 november 2013 tog Peter Stenberg den sista stora getgården i Skåne. Här besvärade sig han dock inte med några uppföljande kontroller, förelägganden och […]

 8. Partners in crime | Astrids miljö- och samhällsblogg - 10 april, 2014

  […] länsstyrelsen i Skåne hade dessa getter ovan ”problem”. Därför omhändertogs de enligt §32 Djurskyddslagen den 19 november 2013. Vilket problemet var är oklart.  Hur som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: