Internrevisorn kritisk mot anonyma anmälningar

6 Feb

2011-05-10 Rapport2 - På väg mot en bättre djurskyddskontroll-1

Publicerat fredag 27 maj 2011 17:23

Djurskyddsresurserna räcker inte till för kontrollen av både produktionsdjuren och sällskapsdjuren, tycker Håkan Malmer, internrevisor på länsstyrelsen i Skåne.

Han anser att det är viktigare att kontrollera kommersiella verksamheter där djur har ett ekonomiskt värde, än att granska privatpersoner som har djur av sociala skäl. Många anmälningar om djur som far illa är en anledning till att sällskapsdjuren får en oproportionerligt stor del av djurskyddsresurserna, enligt Håkan Malmer. Att inspektörerna måste agera på alla anmälningar gör att de dominerar kontrollarbetet.

Internrevisorn jämför med sitt tidigare jobb på Skatteverket.

– Hade vi farit ut på varenda anonym anmälan hade vi inte haft någon tid att granska storföretagen, eller internationella transaktioner eller internethandel, till exempel.

Att den uppfattningen inte stämmer med vad diverse inspektörer och chefer tycker är väl känt. Här i Skåne lägger man hur stora resurser som helst på att förfölja och nedgöra sällskapsdjursägare. Sedan säger man att det inte finns resurser till att exempelvis granska att korna får lagstadgat sommarbete.

En gång anmäld, alltid anmäld och då släpper vi det inte förrän djurägaren tagit sig av daga eller ruinerats, det tycks vara Emma Hanssons med fleras devis. Finns det inte något att anmärka på på djuren så går vi på omgivningarna, även sådana där det inte finns djur och finns inga brister där så går vi på väder, klimat och jordmån.

Ola Svensson tyckte att de skulle lägga ner mitt ärende men även om det var han som kallades chef var det inte han som styrde, det gjorde Emma Hansson. Och hon lägger inte ner utan trappar upp. Däremot negligerar hon totalt brister hos djurhållare i omgivningen som hon kör förbi på väg till mig för att fota katter i baken. Så inte gäller det djur inte…

Annonser

Ett svar to “Internrevisorn kritisk mot anonyma anmälningar”

 1. Maria 19 februari, 2014 den 09:00 #

  Varför skall egentligen anmälningar om djurskyddsbrott lyftas ur ordinarie system för brottsutredningar??
  Alla misstankar om brott skall för att rättssäkerhet i möjligaste mån skall garanteras lämnas till Polismyndigheten som specialiserat sig just på att utreda just brott.

  Om nu djurskyddslagen och djurens väl skulle vara viktig i Sverige – varför då inte värna om rättssäkerhet?

  Alla insatta vet att många kommuner i Sverige använt djurskyddslagen främst som påtryckningsmedel för att komma åt vad man kallar ”gratis mark” av markägare med djur samt för att gynna de entreprenörer som kommunens tjänstemän har ”samarbete” med. Även om tjänstemännen sällan får en bunt pengar direkt i handen – så handlar det här ofta om tjänster och gentjänster och är självklart att betrakta som korruption.

  Jordbruksverket menade att missbruket av djurskyddslagen skulle minska när djurskyddskontrollerna överfördes till Länsstyrelserna, men i stället så har det ökat avsevärt – vilket självklart tyder på markant större problem med korruption inom Länsstyrelserna än inom kommunerna

  Kanske kan det bero på den avsevärt större styrningen av medicinare – d.v.s. veterinärer – som redan i utbildningen har ett avsevärt inslag av korruption och maktmissbruk. Läkarkåren har börjat agera mot den massiva korruptionen inom kåren – visst är det väl dags att införa nolltolerans mot korruption även inom veterinärkåren? – även om stora delar ägs av ”riskkapitalbolag” och drivs som ogliopol.

  http://www.sjukhuslakaren.se/2014/02/17/eu-behovs-for-att-stoppa-korruptionen/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: