Goth Bertils ödesdag

1 Feb

goth

Publicerat tisdag 24 maj 2011 10:53

Hans Röös igen:

Ang fäbodbrukaren Goth Bertils kamp för sin överlevnad som djurhållare i Dalarna.

Goth-Bertils fall har jag följt på avstånd sedan det sattes igång av myndigheterna i Dalarna för ett antal år sedan, främst genom mejlad information från Åke Skogevall. Fredagen den 20 maj (i år) träffade jag för första gången Åke Skogevall i verkligheten på en heldagskurs om hur att bevara utrotningshotade lantrasdjur, som hölls av Länsstyrelsen i Västmanland, med självaste lantbruksdirektören som kursledare. Hon har själv (som månskensbonde) lantrasdjur på sin gård (får och hedemorahöns)

Jag fick då veta att Åke S (som inte är jurist, men en medborgare, som engagerat sig i Goth Bertils försök att rädda sin fäboddrift) arbetade med ett överklagande gällande den senaste turen (oturen?) i Goth-Bertils fall (för nu gäller det nog hans definitiva fall. Länsstyrelsen i Dalarna har nämligen aviserat att de ska under fredagen den 27 maj överlämna ett beslut till Goth-Bertil hos honom på gården.

Som vanligt är det, vad jag kunnat se av handlingarna, inte frågan om något ”lidande” för några djur utan, som vanligt handlar det mest om byggnader, ströbäddar och liknande döda ting. Men av vad jag har sett av tidigare fall, där listan över anmärkningar varit betydligt kortare, så finns här stora möjligheter (för myndigheterna!!) att göra ett omhändertagande av hans djur på fredag. Risken (för Goth-Bertils del) är uppenbar att det är vad beslutet handlar om trots att överklagandetiden inte gått ut och det överklagande Åke Skogevall arbetar med ännu inte lämnats in.

Men som vanligt missbrukar man § 74 i djurskyddslagen, som säger att beslutet gäller även om det överklagas. ”Missbruk” av § 74, enligt min mening, därför att denna § måste ha varit tänkt att tillämpas endast i akutfall, vilket det sannerligen inte handlar om i det här fallet. Men den dyker numera upp i tid och otid i  djurskyddsärenden.

Media i Dalarna verkar från början ha målat in sig i en negativ attityd till Goth Bertil och media på nationell nivå verkar ointresserade av fallet. Och från rättsväsendets sida tycks ingen förståelse stå att finna?

Goth Bertil är ingen dussinmänniska, således en person som inte passar in i formatet Standard 1 A, vilket många, inte minst myndigheter (tycks det?), har svårt för att acceptera sådan mångfald i den mänskliga rabatten. Jag har träffat Goth Bertil på några möten hos Fjällkoföreningen och såg premiärvisningen på filmfestivalen i Göteborg av dokumentärfilmen om Goth Bertil (Mannen som vandrade i september) tillsammans med iraniern ”Adde” (jobbat som assistent hos Roy Andersson – Sånger från andra våningen), som gjorde filmen. Han var fascinerad av det exotiska i detta med fäboddrift och människor som väljer så udda livsstilar. Han har senare gjort en dokumentär om mentalvården (det är väl där man åter vill samla upp sådana som inte till hundra procent uppfyller normen Standard 1 A? – för att ”skapa fler arbetstillfällen inom den offentliga sektorn”?) , som fått viss uppmärksamhet. Adde försörjer sig själv genom arbete just inom ”vården”.

Vad gör man för att få uppmärksamhet kring fredagen den 27 maj för att eliminera risken för att det där begås ett övergrepp i lönndom?

Jag bara undrar vad som händer med en människa som Goth Bertil om han blir av med sina djur, en människa som byggt hela sitt liv kring sina djur.

Human Rights efterlyses!

Hans Röös – HR – Human Rights!

Uppdatering: Beslutet var ett djurförbud.

2 svar till “Goth Bertils ödesdag”

 1. Kerstin Elofsson 13 september, 2015 den 01:03 #

  Önskar mers info om hur
  det går för Bertil

  • AMD 15 december, 2016 den 11:09 #

   Ja, nu borde det finnas något att berätta! Kanske rent av positivt?

   Men Goth Bertils fina djur är borta … Goth Bertil är den ende jag vet om, som lyckats sanera den fruktade sjukdomen CAE.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: