Sund hundavel enligt länsstyrelsen?

19 Jan

sund avel

Publicerat måndag 28 mars 2011 10:49

Länsstyrelsen Skåne har hittat en ny verksamhet, innovativa som man är. Djurskyddsinspektör Linnéa Stålhandske har skickat ut brev med hot om föreläggande till länets uppfödare av hundrasen shar pei. Hon har ”uppmärksammat att avel av rasen shar pei inte är förenlig med 29 § Djurskyddsförordningen som anger att avel av djur inte får bedrivas i sådan inriktning att det kan medföra lidande för djuren.” Svenska kennelklubben har ett program för att motverka att rasens kraftiga hud ger upphov till ögonproblem.

Redan i oktober 2008 hade rasklubben ett möte med SKK, veterinärer, avelskonsulenter och uppfödare för att diskutera det gemensamma programmet för att komma tillrätta med problemet att valpar har svårighet att öppna ögonen pga hudvecken.  Det åtgärdas genom att en veterinär fäster upp ögonlocket med ett par stygn sk eye tacking.

Åke Hedhammar hade tagit fram ett förslag för att minska såväl förekomsten av inåtrullade ögonlock som behovet av operativa åtgärder.

I samråd med veterinärkåren skall eye tacking vid låg ålder (2-3 v),  upprepad eller senare utförd eye tacking och entropionoperation dokumenteras, liksom ögonstatus avseende huden runt ögat och ögonlockens utformning för tilltänkta avelsdjur och valpar i samband med att de lämnar uppfödaren. Domarkåren skall medverka till att ögonstatus avseende skador/inflammatoriska förändringar och omfattning av hudveck runt ögat kommenteras för shar pei vid svenska utställningar. Ett pilotprojekt planerades starta under 2009.

SKK och uppfödarna har alltså tagit en hel del steg på vägen i samarbete med kunniga veterinärer avelsrådgivare. Frågan är vad Länsstyrelsen med mycket lägre kunskap tänker försöka åstadkomma med hot? Är man ute efter att helt förbjuda rasen om inte avelsarbetet, i deras tycke, inte ger effekt snabbt nog i Skåne? Kanske fler rashundar att omhänderta och fler djurägare att skicka gigantiska räkningar till?

By the way, ett tips till Länsstyrelsen: Den på myndighetens som troligen i särklass är den som ”omhändertar” flest djur i Skåne, Emma Hansson föder upp mexikanska nakenhundar under prefixet Fame Factory. Rasen har en genetisk defekt som ger både hårlöshet och tandlöshet. Det är på sin plats att skicka ut ett brev till henne med uppmaning att genast sluta avla på tandlösa hundar! Det bör förenas med ett hot om föreläggande. Ingen kan väl påstå att det ”är förenlig med 29 § Djurskyddsförordningen” att avla på ett anlag som gör att djuren blir tandlösa!

Annonser

Ett svar to “Sund hundavel enligt länsstyrelsen?”

  1. Namne 29 januari, 2015 den 04:21 #

    Emma Hansson, en av de 4:s gäng som konsekvent bryter mot lagar och begår mened. Vad ska det bli av den stackars flickan som påstår hon för djurens talan men istället skickar dem till Djurambulansen i Skåne ABs förbränningsugnar? Vad hade hon tyckt om hennes djur hamnade där? Inte så skoj kanske. Men ser man på det så borde de lida något fruktansvärt utan tänder i munnen, kan de äta? Skavsår pga den tandlösa ytan tuggar maten eller de får endast flytande föda? De borde omhändertas OMGÅENDE, större lidande än så kan det inte vara. Och med en fet saltad faktura från Djurambulansen i Skåne ABs hade livet nog inte varit så skoj längre för fröken Hansson. KARMA!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: