”Nya” sättet att arbeta

18 Jan

OlaSvensson

Publicerat fredag 18 mars 2011 17:01

– Vi kom inte igång med det nya sättet att arbeta förrän i september, och knappt ens då eftersom vi fick avsluta de ärenden som påbörjats först, förklarar Ola Svensson, chef för veterinär- och djurskyddsenheten.

Tro det!! Avslutar man någonsin ”ärenden” som man själva skapat? Som man under flera år byggd upp från en ”anonym” okynnesanmälan och som man sedan ”åkt på” och byggt upp ett ärende kring som aldrig tar slut? Man ”hittar” nya ”brister” som ger flera ”uppföljningar” som genererar fler ”förelägganden” på nya brister och fler krav på betalningar för ”uppföljningar”  av ”befogade anmälningar” och osv i all oändlighet. Så kan man  sysselsätta sig år efter år och stöna i en okritisk press att gud så utarbetade och hotade vi är och så mycket mera resurser som behövs…

Har man reducerat det hela till ett presenationsproblem så har man nog mer än missförstått vad det handar om. Av de 1500 – 1600 anmälningar som kommer in  varje år i Skåne står sällskapsdjuren inklusive hästar för 80%! Hos dessa biter man sig fast med uppföljning på uppföljning, process på process.

Ola Svensson säger att det är 300 obefogade anmälningar per år. Hos mig har det varit en okynnes telefonanmälan 2009 i februari som påstod att jag hade 15 hästar som varken fick mat eller vatten, en anmälan ej diarieförd feb 2010 från min granne och en okynnesanmälan på mina hundar september 2010  och en riggad anmälan från länsstyrelsen själv av hundarna med polisen inblandad i mars 2011. Alltså försöker inspektörerna till varje pris få okynnesanmälningar att framstå som ”befogade”. Då kan man skapa ”ett ärende” som genererar pengar till myndigheten och ett obegränsat antal uppföljningar som i sin tur ger avgifter och nya ”brister” osv osv. Det är därför ärenden aldrig avlslutas. Det är helt enkelt lönsamt att aldrig avsluta dem även om de från början vilar på falska grunder.

Planerade kontroller 2011 Skåne

60 grisbönder
40 mjölkproducenter
80 nötköttsproducenter
25 slakterier
20 fjäderfäproducenter
5 zoobutiker
4 minkfarmer
5 vakthundsbolag
12 större hästgårdar
20 får och getfarmer
20 försöksdjursanläggningar
2 vilthägn
50 transportfordon
10 mässor och marknader
80 djurförbud

Kontroller av djurförbud avser med största sannolikhet övervägande sällskapsdjursägare. Denna  grupp är alltså större än planerade kontroller hos svinproducenter! Var finns trovärdigheten?

Djurmarknaderna är väl med förra sommarens razzia mot Hästveda marknad ett minne blott. Vilken säljare av en kanin för 100.-  vill riskera böter för flera gånger det beloppet och förföljelse i åratal framåt?

Ser med spänning fram emot hur många gånger de tänker komma till mig med eller utan poliser…

Uppdatering den 18 januari 2014: Antalet djurförbud fortsätter att öka år från år och är nu ackumulerat över 1800 totalt i hela landet. Om 10.000 kontrollobjekt besöks så utgör djurförbuden nära en femtedel. Samtidigt kräver EU att fler kontroller görs i livsmedelsproduktionen. Här har man onekligen ett problem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: