De gladaste djuren är nog de som har någon som kliar dem mellan öronen

18 Jan

anders thelinBilden mötet i Hässleholm den 11 mars 2011. Jag längst till vänster, Guy Allan Svensson och Anders Thelin.

Publicerat fredag 18 mars 2011 11:10

Anders Thelin är läkare, forskare i arbetsmiljön på lantbruk och bönders hälsa, orädd debattör, obekväm och besvärlig i sin åsikt att dagens djurskydd leder till att friska djur avlivas pga avvikelser från paragrafer och småskaliga djurägare utsätts för ren häxjakt. Inom djurindustrin pågår allt som vanligt. För där är det lätt att uppfylla alla bestämmelser om mått och ventilation. Djur dör dagligen för att konsumenten skall få så billigt kött som möjligt men det spelar ingen roll eftersom allt är godkänt och lagligt.

Anders Thelin säger så här:

”Det kommer att ta tid innan hetsen mot djurhållare ebbar ut. Och under resans gång kommer många människor att bli skadade och somliga får men för livet. Det är intressant att jämföra med andra processer i samhället som gått snett. Fantasierna om , processerna mot och avrättningarna av de s k häxorna på 1600-talet var en sådan dyster samhällsprocess. (Läs boken Gud i Sverige ss 236 ff av Göran Hägg!) Det finns likheter med dagens verklighet. Anonyma anmälningar. Tillslag i första hand mot dem som hade små möjligheter att försvara sig, sällan mot lokalsamhällets ledande personer, fabricerade anklagelser, myndighetspersoner som uppmanar till anmälningar, ointresse för fakta. Det hela tog inte slut förrän galenskapen blivit helt absurd ungefär som i Bjugn i Norge där för ett 20-tal år sedan till slut nästa alla vuxna män var under polisens utredning för övergrepp mot barn.

Steriliseringarna under 1900-talet var en annan process med vissa likheter. Också i detta fall gav man sig på dem som hade svårt att försvara sig. Verksamheten byggde på föreställningar som så småningom visade sig sakna solitt vetenskapligt stöd. Anmälningar och anklagelser som inte utreddes sakligt o s v.

Det är märkligt att folk inte hör vad man säger. Jag har aldrig påstått att djurskyddsinspektörer är nazister eller kommunister. Inte heller har jag placerat dem i DDR. Däremot hävdar jag att många som vill försvara byråkratins och myndigheternas ingrepp (övergrepp) ofta hävdar att de bara följer lagen. Som om det befriar någon från att tänka själv. Detta var ett av problemen i Tyskland på 30-talet — vanliga snälla tyskar hävdade att de bara följde lagen. Så gör många också i dag t ex på invandrarverket. Det blir inget bra samhälle om de som skall bestämma slutar att tänka själva. I andra sammanhang tycker vi att de som vill något annat är hjältar. Gadaffi tycker att folk skall följa lagen (hans lag). Punkt.

Mötet i Hässleholm saknade vettig organisation, agenda och mål. Många som var där tror uppenbarligen att galenskaperna upphör om bara några enstaka inspektörer blir omplacerade. Så är det inte. Lagstiftningen måste ändras och tyvärr kommer det att ta tid. Samhället (de som bestämmer, inkluderande många journalister) är ännu inte intresserade av frågan.

Jag skall föreläsa på Linnéuniversitetet i april. Man ger en kurs för blivande djurskyddsinspektörer. Det skall bli intressant.”

Ett svar till “De gladaste djuren är nog de som har någon som kliar dem mellan öronen”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vi går hellre arbetslösa än söker oss till länsstyrelsen | Astrids miljö- och samhällsblogg - 23 april, 2018

    […] från Hässleholm. Det var hon som anordnade mötet i Hässlehom 2011 där bl a läkaren Anders Thelin deltog. Hon skrev året efter den 20 april 2012 till Eskil […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: