Släcka eller tända?

8 Jan

planerade kontroller uteblir

Publicerat torsdag 03 mars 2011 11:24

Henriette Bonde, djurskyddsinspektör i Skåne var ute i Sydnytt i går kväll och försvarade att Länsstyrelsens kontroller av stora gårdar fortfarande uteblir. Trots en rejäl förstärkning andra halvåret 2010 lyckades man bara genomföra hälften av de planerade kontrollerna eller ca 4st per inspektör. Göran Enander, länsöverdirektör, skyller fortfarande på ”uppstartsproblem” efter två år och trots massiv kritik från internrevision och arbetsmiljöverket.

Bonde säger att de bara hinner ”släcka bränder” och syftar på att de bara åker på anmälningar. Jag skulle snarare beskriva det så att de bara ”startar bränder”. Man skulle kunna jämföra det med om brandkåren for runt och tuttade på för att hålla sig sysselsatt och sen beklagade sig att man inte hann med varken verkliga eldsvådor eller förebyggande brandförsvar.

Nedre bilden till vänster var med i sydnytts inslag. Det är från en välrennomerad kennel där länsstyrelsen gjorde ett stort tillslag på tre fastigheter den 22-23 september 2010 och tog 30-talet utställningshundar. Upprinnelsen var en vattenskada och avloppsstopp. Hantverkare och slamsugare krävde att hundarna skulle hållas ur vägen under arbetet med bl a slamsug.

Nu gjorde kennelägaren sitt livs misstag och satte in hundarna burar för att hantverkarna skulle kunna springa ut och in ostört. När så bilar dök upp på gården antog hon att det var hantverkarna som kom och skyndade sig att stänga in småhundarna. Men det var länsstyrelsen som kom efter en ”anonym anmälan”. Hundar får inte sitta i bur inomhus så länsstyrelsen fattade omedelbart beslut om omhändertagande av samtliga hundar. Det var inget fel på hundarna.

Nästa dag kom man tillsammans med poliser och personal från Hjortshög. Hundarna packades in i, ja just det, i burar som staplades i flera våningar in i ett vanligt täckt hyrsläp. Hade släpet läckt in avgaser kunde det ha blivit deras sista färd. På detta sätt transporterades de till hundpensionatet för att tillbringa de närmaste månaderna i just burar!

Pensionatet konstaterade att de var välskötta hundar och de flesta kunde snart avyttras till starkt rabatterat pris till köpare i polisens närhet. Man uppger till länsstyrelsen att ”de 23 hundarna uppvisar acceptabelt socialt beteende och ingen uppvisar tecken på ohälsa”. Kennelns veterinär Inga Haraldsson intygar också att deras hundar ”alltid varit i gott skick”.

I ett telefonsamtal framför också länsveterinär Kristoffer Martinsen, som under många år besiktigat valpar och ögonlyst hundar från kenneln, att han aldrig haft skäl att misstänka någon vanvård. Eva Carstöm, som beslutat om omhändertagandet, säger att det inte är något fel på hundarna utan skälet är ”brister i miljön”. Som bevis fotograferas bl. a. obäddade sängar, en stökig bakgård, tvätt på tork och möbler som staplats undan för hantverkarna.

Även hundar med andra ägare togs. En, NCH SCH DKCH NORDCH Thygesminde’s Julia, har lämnats tillbaka men Julias valpar har försvunnit. Några högt älskade veteraner avlivades, kennelägaren och hennes mamma åkte direkt till psykakuten. Rättsprocesserna kommer att pågå i åratal framåt.

Släkt eller startad ”brand”? Hur många planerade inspektioner kunde ha gjorts med de resurser som lades på utsällningshundarna?

Varje anmälan man åker på görs ”befogad” eftersom inspektörerna bokstavligen slår knut på sig själva för att hitta ”brister”. Det gör att man kan ta betalt och dessutom göra obegränsat antal ”uppföljningar” under obegränsat antal år då man också kan ta betalt och samtidigt leta på nya ”brister” som leder till fler besök, fler sittningar i läns- och kammarrätter, mer pappersarbete osv osv. ”Ärendena” avslutas aldrig utan bara växer.

Sverker Olsson, som var en av dem som togs över av länsstyrelsen 2009, var så ”ärlig” att han inte bara tillstod, utan skröt med att han ”kunde hitta brister där det inte fanns några”. Han gjorde inte mindre än 9 besök hos mig 2003-2004 då han var nyanställd i Hörby efter ”ett tips”. Vad tipset bestod av ville han aldrig tala om trots att han och kommunen fälldes av JO för just detta.

Beslutsdatum: 2005-12-30
Diarienummer: 3903-2004
Justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren
Anmälan mot Miljönämnden i Hörby kommun angående handläggning och dokumentation av muntliga anmälningar.

Redan efter några gånger undrade Sverker om jag hade ”plats för en karl i sängen”, Han tyckte att ”man borde få avliva gamla människor också”. Han tyckte att hundar saknade existensberättigande. Han var rädd för katter och ointresserad av hästar. Han tvingade mig att ta bort bärande delar till hästarnas vindskydd. Och han saknade, och saknar fortfarande, teoretisk grundutbildning som krävs för att vara djurskyddsinspektör. Se tidigare artikel!

Och Sverker jobbar kvar, nu med skyddad identitet…

Annonser

Ett svar to “Släcka eller tända?”

 1. Maria 8 januari, 2014 den 08:26 #

  Låter typiskt djurskyddsinspektörerna (jämförelsen med räddningstjänsten var jättebra) – en vanlig kommentar i V.Götaland är ”det spelar ingen roll vad du gör – vi hittar på anmärkningar i alla fall” – den ökända Åsa Ryden kräver bl.a. att hundar skall hållas kopplade när hon kommer – för att hon ”hatar hundar” – sedan får hundägaren anmärkning för att hunden är kopplad!!!
  – listan på liknande tilltag kan göras hur lång som helst!!!

  Inspektörerna säger själva att de hittar på så mycket anmälningar de bara kan där djuren har det bra – för att slippa åka på ”riktiga djurskyddsärenden och kontroller – vilket de inte har vare sig utbildning eller kompetens för att klara av.
  Det här är i grunden en organisationsfråga – med samma grund och liknande resultat som övergreppen i Guantanamofängelset och SS-verksamheten i 1930-talets Tyskland

  Tyvärr så har Länsstyrelsernas verksamhet FÖRSÄMRAT djurhälsan – inte förbättrat den som många tror var avsikten.

  – ”Vi hatar kunniga djurägare” – har varit ett lika viktigt mantra för Länsstyrelserna som ”vi hatar terrorister” i Guantanamo och ”vi hatar judar” i Nazi-tyskland – är det så här vi vill ha det??

  -Så här året efter 75-års firandet av kristallnatten – då också många böcker brändes och professorer och andra intellektuella rövades bort och dödades eftersom man ”hatar kunskap”!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: