Jägarnas argument allt konstigare

8 Jan

daniel ligne

Publicerat torsdag 24 februari 2011 13:22

Det är enormt underhållande att läsa jägarbloggar. På en fjälltopp sitter stackars svältande Daniel Ligné. Han filosoferar över miljösmart mat. Så långt är väl allt väl men slutsatserna liknar mest desperata försök att hitta nya argument att utrota rovdjuren.

Som påpekas i kommentarerna så är ju även en älg en idisslare och släpper ut lika mycket gaser som en ko. Jonas tar upp en annan aspekt: ”Jag har just tagit hand om köttet från ett par älgkalvar, och kommer fram till att utsläppen från jägarnas och mina transporter motsvarar minst 5 kg CO2 per kg kött. Det är ungefär tre gånger så mycket som kycklingkött, lika mycket som griskött eller en tredjedel av nötköttet.”

Det körs alltså en hel del bil för att hinna ifatt det miljövänliga köttet. Jag ser själv att jägarna här runt om helst kör bil ända fram till passet när de skall jaga vildsvin, så miljövänlighet är nog inte det jägarna först tänker på.

Ligné har ”räknat ut” hur många köttmåltider jägarna ”går miste om” till rovdjuren! ”…det kostar onekligen ungefär 3 miljoner rådjursmåltider årligen att ha 2000 istället för 1000 lodjur i landet. Att öka från dagens cirka 50 vargrevir till 100 skulle kosta oss sisådär en 3,6 miljoner älgmåltider, varje år.”

Han har också letat på hur många tamdjur som togs av rovdjur under förra hälften av 1800-talet. Alldeles bortsett från att få lantbrukare numera har sina djur löslöpande utan passning i skogen, så fanns det uppskattningsvis ca 5000 vargar i Sverige då. Det skall jämföras med ca 200 nu. Man kan läsa mellan raderna att Ligné försöker övertyga folk att om inte jägarna får skjuta fler vargar och lodjur än de beslutade 20 respektive 30 st så kommer antalet rivna tamdjur stiga till 1800-talets nivå på 35 000.  ”Enligt Viltskadecenter dödades år 2009 687 tamdjur (får, nöt, häst etc) av rovdjur i Sverige”, skriver Jan Bergstam.

Ligné vill räkna in renarna som springer vind för våg. ”Samerna själva säger 50 000 / år”. Men det är en minst sagt osäker siffra eftersom dessa renar inte räknas och samebyn ibland får ersättning för fler rivna renar än totala antalet man har.

Jägarna börjar nu för övrigt ifrågasätta renägarnas rätt till halva landet för sin hobbyuppfödning och ser chansen till ett nytt jaktbart klövvilt. Henrik Åkerblom skriver: ”I Norge har dom tydligen ca 40 000 vilda renar som tillåts jakt på. Hade inte detta fungerat även i Sverige? Frågan hur mycket inflytande samerna ska ha på vad för vilt som ska finnas i det här landet och var dyker genast upp i mitt huvud..”

Ligné gör fler halsbrytande antaganden för att nå sitt mål: ”Varför ökar rådjursolyckorna snabbt trots att rådjursstammen går ned? Kan det ha något att göra med att rådjuren söker sig mot bebyggelse, där också trafiken är tätare, för att söka skydd från rovdjuren?”

Tro det den som vill, rådjuren söker skydd hos människan när stora stygga vargen jagar dem!

Tommy Olson säger apropå att vissa jägarkretsar tänker bojkotta eftersök av trafikskadat vilt:  ”…tycker du att det är vettigt att dom i fortsättningen skall riskera sina hundar och om dom förolyckas får ca 17 000 kr för en hund som borde med alla kostnader ligga på mellan 50,000-250,000 kr, min eftersöks tik är värderad i 65000.”

Det var inget dåligt pris för en jycke! En hund, eller något annat, har det pris som en köpare är villig att betala. Om det nu är sådan efterfrågan på jakthundar till sådana priser, så vore det en strålande affärsidé att lära upp ett par hundar per år och sälja dem till kön av hugade, penningstinna spekulanter!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: