Agent… nej djurskyddsinspektör med rätt att döda

8 Jan

samantha

Publicerat lördag 26 februari 2011 16:58

På fritiden föder hon upp mexikansk nakenhund under namnet Fame Factory i  Eslöv. Till vardags är Emma Hansson nitisk djurskyddsinspektör i Skåne som inte skyr att använda sin makt för att krossa både människor och djur.

29 april 2009 tvångsomhändertog hon över 200 djur på en gård i Skurup. Enligt Emma har ”djuren levt under svåra och oacceptabla förhållanden”.

Vid en kontakt med det djurpensionat där de vistades framgick att hundarna var rumsrena och välskötta. Över 200 katter, hundar, nötkreatur, hästar, mulor, åsnor, getter, får, myskankor, påfåglar, duvor, hängbuksvin, en nymfparakit och en lama omhändertogs omedelbart av länsstyrelsen. Lantbruksdjuren blev kvar på gården men ägaren fråntogs rätten att sköta dem. Merparten av djuren avlivades sedemera.

Kreaturshandlare Bengt Fridh fick köpa de sju ponnierna för 10.000:- tillsammans och laman för 2.500:-. Får och getter betalade han 5.000:-, hur många det var framgår inte.

27 hundar, några katter och fyra burfåglar placerades på djurpensionat och lämnades senare tillbaka.

Tillslaget gick mycket brutalt till med fler än 15-talet inblandade från länsstyrelse, polis och djurfångare. Här saknades inte resurser som Länsstyrelsen gärna vill framhålla när det gäller tillsyn av den storskaliga produktionen.

Djurägaren framställs som tämligen imbecill när Emma säger att hon inte  kunde inte ”förstå eller inse bristerna”. Emma är helt oförstående till att hon själv kunde ni ha agerat på något annat sätt.
– Nej, det ser jag inte, säger hon.

emma h

Länsstyrelserna framhåller som sagt gärna sin resursbrist i media. Vad kostade då detta skattebetalarna med ett enda tillslag iscensatt av en inspektör i ett enda län? Gissningsvis upp emot ett par miljoner.

Vi kan sammanfatta:

Djuren: Efter omhändertagandet misssköttes de i polisens ömma vård på gården i tre veckor. Hästar och mulor som påstods ha behov av verkning, vilket angavs som motiv till omhändertagandet, verkades inte. Grismaten tog slut efter några dagar. Tillsyn gjordes av farmartjänst en gång per dag. En tjur, som påstods vara halt, och ett 30-tal hängbukssvin jagades i hagarna och sköts av polisen. Vissa djur såldes. Hundar kördes till hundpensionat och 27 återlämnades.

Totalt har djurägaren fakturerats av polisen totalt till ett belopp av ofattbara 432.412:-! Om inte djurägaren kan betala, hamnar det hos staten, som redan förskotterat till polisen.

Från detta har dragits 48.178:-, vilket är det belopp som djuren såldes för.

I summan ingår bl. a.:

För lantbruksdjuren som dödats har debiterats 25.135:-.

Avlivning av blandrashundar Malmö djursjukhus 11.520:-.

Tillsyn av farmartjänst under tre veckor + några balar halm och ensilage 31.361:-

Transport boskap 4 950:-.

Infångande och inackordering 156 125:-.

Arvoden till Fridh, farmartjänst, halm, ensilage mm 120.760:-.

Kostnad advokat mm ?

Djurägaren:

Fick hjärtinfarkt vid tillslaget. Jag är inte så medicinskt insatt men jag kan tänka mig att det är stora kostnader i vården för den typen av åkommor som dessutom är livshotande. En australisk artikel anger att en infarkt kostar samhället motsvarande ca 1,8 miljoner kronor.

Har mått psykiskt dåligt med självmordstankar i nästan två år sedan tillslaget.

Nu kan man tycka att Länsstyrelsen och fröken Emma nått sitt mål av total utplåning. Men icke! Den 14 februari år beställer Emma polishandräckning för ytterligare ett tillslag mot samma person. Begäran motiverar Emma med att djurägaren ”inte skall hinna städa”. I själva verket tänker hon omedelbart omänderta alla djur. Hon vill ha poliser två dagar senare vilket också hon får. En pikétstyrka om fyra (!) poliser infinner sig lydigt vid gården. Nu visar det sig att där inte finns några djur alls förutom några kringströvande katter och målet för razzian har flyttat utomlands.

Nu finns det inget mer att döda varken tvåbent eller fyrbent. Nöjd avslutar Emma ärendet.

Uppdatering januari 2014:  Samantha hamnade på sjukhus med hjärnblödning i höstas men har återhämtat sig. Undrar om Emma hörde av sig?

Annonser

6 svar to “Agent… nej djurskyddsinspektör med rätt att döda”

 1. Caroline 9 januari, 2014 den 05:18 #

  Med tanke på skribentens aggressiva framtoning undrar jag det finns en objektiv dokumentation att ta ställning till?

  • Kilimanjaro 3 februari, 2016 den 05:38 #

   Ha, ska du anklaga någon för att skriva aggressivt så kan du börja med att klaga på länsstyrelsens och polisens aggressiva agerande.

   Måtte Emma Hansson bli av med alla sina nakenhundar. Måtte hon bli av med sitt barn som hon har satt i bur (bildbevis finns här på bloggen).

 2. Sten-Gunnar Hörberg 8 januari, 2014 den 05:42 #

  Det är så sorgligt att sådana peersoner ska få lov att ha offentlig makt, sorgligt att de inte har några chefer värda namnet, sorgligt att vi inte har domstolar som tar ansvar och gör sitt jobb, sorgligt att inte JO fungerar över huvud taget, sorgligt att inte media kan kosta på sig att gräva, sorgligt att inte politiker har någon sorts civilkurage.

 3. Wayne 8 januari, 2014 den 11:24 #

  Den nya bloggen ser riktigt trevlig ut Astrid

Trackbacks/Pingbacks

 1. Den enes död, den andres bröd… | Astrids miljö- och samhällsblogg - 18 januari, 2014

  […] Agent… nej djurskyddsinspektör med rätt att döda. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: